#24 Jókai Szilágyi Zsófia

 

Sorozatunk huszonkettedik részében egy válogatott testvérpár rutinosabb tagját mutatjuk be. Jókai Szilágyi Zsófia, a magyar válogatott 1992. szeptember 25-én született játékosa következik, aki a Vasas HC támadója.

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

24JSzZs2

Jókai Szilágyi Zsófia (24) és Jókai Szilágyi Kinga (8)

Jókai Szilágyi Zsófia 2011 óta tagja a magyar női jégkorong-válogatottnak, három világbajnoksága alatt hét gólt és négy gólpasszt jegyzett. A 2013-as aucklandi vébére elutazott, viszont korán megsérült a divízió 1-be feljutott csapatban.

Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

? Először az óvodában tanultam korcsolyázni, megtetszett. Édesapám, Jókai Szilágyi Gábor is jégkorongozott, ezért olyan 7-8 éves koromban kezdtem el játszani a Pólusi Pingvinek csapatában.

Játszottál-e a csatáron kívül másik poszton?

? Kiskoromban a fiúknál csak hátvédet játszottam, aztán amikor 2006-ban átmentem az FTC Stars női csapatába, akkor az edző úgy gondolta, hogy jobb lennék csatárnak, és így maradtam a center pozícióban.

Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a civil élettel?

? Már nem tanulok, hanem dolgozok, de mind a kettőt könnyen össze tudtam egyeztetni a jégkorongozással.

Tavaly Ljubljanában három gólt lőttél tizenkét perc alatt a házigazdáknak. Miként emlékszel vissza a góljaidra?

? A Szlovénia elleni meccsem jól sikerült, három szép gólt sikerült lőnöm, ami adott egy csomó erőt, hiszen az előtte lévő meccseken nem nagyon ment a játék.

Idén sérülés miatt csak három mérkőzésre neveztek az aucklandi világbajnokságon, pedig nagyon jó formában voltál, az egyik felkészülési mérkőzésen négy gólt lőttél a lengyeleknek. A sérülésed összefüggésben van az októberivel?

? Sajnos az idei világbajnokság számomra egy kisebb csalódás volt, hiszen részleges bokaszalag-szakadás miatt nem tudtam még egy cserét sem játszani. A szakmai stáb mindent megtett, próbálkoztunk kezelésekkel, különböző kötözésekkel, de amikor megpróbáltam korcsolyázni, akkor nagyon gyenge volt a bokám. Az októberi sérülésem az egy kisebb vállrándulás volt, a mostani sokkal rosszabb.

Miért a 24-es mezszámot választottad a válogatottban?

? Palkovics Krisztián miatt viselem a 24-es mezszámot, nagyon tetszett a játéka. A húgom, Kinga meg azért választotta, mert én is abban játszom.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Jókai Szilágyi Zsófiáról

Zsófi először nálam volt válogatott, Ausztráliában. Az első pillanattól látszódott, hogy maximalista és nem tud veszíteni. Akkor ott a bronzmeccsen a mindent eldöntő gólt ütötte. Azóta minden világeseményen ott van a felnőtt válogatottban, és nagyon gólerősen, hasznosan játszik. Ő is svéd légiós volt sokáig, de idén a Vasasban játszott az ificsapatban. Mellette az EWHL-ben is kitűnően hokizott. Sajnos azonban az idei év a sérülésekről szólt nála, hiszen sokáig a válla miatt kellett kihagynia, aztán pedig a világbajnokság felkészülési szakaszában szenvedett egy bokasérülést, Aucklandben nem is tudott játszani. Nehéz dolga van, hiszen fiúk közt már csak ifiben játszhat, ami nem könnyű, viszont a hazai felnőtt női bajnokság nem elég erős, így marad esetleg az EWHL, vagy újra külföld. Tudom, a hoki mellett ő már dolgozik is, így ezt is nehéz összeegyeztetni. Remélem, sikerül a megfelelő egyensúlyt megtalálnia, és a válogatott számíthat Zsófira a 2013/14-es szezonban is.

Többek között Brgles Nórával együtt kerültél ki Svédországba, 2008 és 2012 között ott játszottál. Nem volt nehéz a családtól távol?

? Az első pár hónapban nagyon nehéz volt a családtól messze, viszont nem voltam egyedül és nagyon jól megvoltunk a lányokkal. Aztán amikor decemberben az ünnepekre hazajöttünk, annál jobb érzés nem volt.

A 2012/13-as szezont viszont már Magyarországon töltötted. Miért tértél haza?

? A tanulás miatt. Svédországban befejeztem a gimnáziumot, itthon pedig minden évben vizsgáztam, de úgy gondoltam, hogy az érettségit itthon is meg kellene szereznem.

Az idei női bajnoki döntőben Kinga gólpasszából te lőtted a bajnoki címet jelentő találatot. Milyen érzés két húgoddal is egy csapatban játszani?

? A bajnoki döntő nagyon jó, felejthetetlen élmény volt számunkra. Kingával jól össze tudunk játszani, Tünde viszont még kezdőnek számít, de az utóbbi években sokat fejlődött.

Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

? A célom minél több évig folytatni a jégkorongozást, és jövőre a világbajnokságon remélem, hogy minél jobb eredményt érünk el.

Kedvenc csapat, kedvenc játékos?

? Kedvenc csapatom a Pittsburgh Penguins, kedvenc játékosom pedig Sidney Crosby.

24JSzZs3

A sorozat korábbi részei:
#1 ? Németh Anikó
#2 ? Németh Bernadett
#3 ? Dettrich Szilvia
#4 ? Somogyi Vivien
#5 ? Köles Kata
#7 ? Ungár Rebeka
#8 ? Jókai Szilágyi Kinga
#9 ? Medgyes Dorottya
#10 ? Horváth Tifani
#11 ? Gasparics Fanni
#12 ? Kiss Andrea
#13 ? Molnár Mónika
#14 ? Kiss-Simon Franciska
#15 ? Dabasi Réka
#16 ? Tóth Enikő
#17 ? Brgles Nóra
#18 ? Huszák Alexandra
#20 ? Gegesy Boglárka
#21 ? Pintér Lili
#22 ? Szlaby Gyöngyi
#23 ? Trencsényi Kitti

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum