#10 Horváth Tifani

   

Sorozatunk kilencedik részében egy Kanada ellen talán kétszer is betaláló jégkorongozót mutatunk be. Horváth Tifani, a magyar válogatott 1996. május 28-án született támadója következik, aki a Vasas és a Marilyn HC játékosa.

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

10HT2

Horváth Tifani 2012-ben jégre lépett az U18-as válogatott asiagói selejtezőjén, ahol öt gólt és egy gólpasszt adott, az A csoportba jutáshoz pedig egy Nagy-Britannia elleni büntetővel járult hozzá. 2013-ban a finnországi A vb-n betalált Kanada ellen, míg a felnőtt vb-n Ausztrália ellen lőtt gólt a divízió 1-be feljutott csapatban.

Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

? 2003-ban kezdtem el jégkorongozni. Igazából először nem jégkorongozónak készültem, hanem jégtáncosnak, de 6 évesen azt már nem kezdhettem el, mert öregnek számítottam, ezért úgy döntöttem, hogy majd én megmutatom nekik, és elkezdtem hokizni! Utólag örülök is, hogy így történt, mert szerelem volt első látásra.

A családban, rokonságban van rajtad kívül jégkorongozó?

? A kisebbik húgom, Dominika, amint lehetett a lábára kapni korcsolyát, elkezdett hokizni. A nagyobbik húgommal, Vanessával már kicsit döcögősebben mentek a dolgok, hol elkezdte, hol abbahagyta, de már két éve csinálja folyamatosan. Nagyon büszke vagyok rájuk.

Milyen érzés egy csapatban játszani a két húgoddal?

? A két kicsivel egy csapatban játszani nagyon furcsa. Szerintem jobban izgulok olyankor, mint ők, mert a saját játékom mellett az övékre is próbálok figyelni. Bár ha megkérdeznénk őket, nem biztos, hogy ugyanezeket mondanák, lehet, őket egy kicsit frusztrálja.

Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

? Ez az egyik legnehezebb dolog, néha muszáj választani, és olyankor nem a tanulás szokott győzni. Idén magántanuló vagyok, és csak most, a vizsgák előtt érzem, hogy ez már egy kicsit sok.

Gondoltál-e már a légióséletre?

? Nekem feltett szándékom volt, hogy nem Magyarországon érettségizek. De eddig nem engedett anyukám, mert azt mondta, ha ilyen fiatalon kimegyek egyedül, akkor könnyen elkallódom.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Horváth Tifaniról

Tiffy egy különleges személyiség. Egy igazi mókamester és központi személy. Ha ő ott van valahol, akkor mindig történik valami. Néha túlzásokba is esik, de nem lehet haragudni rá, mert ahogy mondani szoktuk, “ez is olyan tifis”. A játéktudása megkérdőjelezhetetlen. Elképesztően tud küzdeni, erre jó példa, hogy a felnőtt vb előtt hónapokig beteg volt és kórházban is kezelték. Ő mégis végigcsinálta ? néha szenvedve is ? a meccseket. Ráadásul jól. Tifi egyébként kipróbálta magát sportriporterként is, és ebben is kiválót nyújtott.

Mivel 1996-ban születtél, a 2014-es U18-as női világbajnokságon még jégre léphetsz. A Kanada elleni mérkőzés után a jamaicai bobcsapathoz hasonlítottad a válogatottat. Sikerülhet másodjára is a bennmaradás?

? Nagyon bízom benne! Erre fogunk készülni egész évben, és megteszünk mindent, amit tudunk. Furcsa lesz az új csapat-összeállításban játszani, de szerintem még egy év áll rendelkezésünkre összeszokni.

Te lőtted az első magyar gólt a női A csoportos ifjúsági vébék történetében, ráadásul nem is akárkinek. Milyen érzés volt Kanadának gólt lőni?

? Mindenki ezt kérdezte tőlem, amikor hazajöttem, de szerintem csak mostanában ülepedett le annyira, hogy értelmesen tudjak erre a kérdésre válaszolni. Hihetetlen jó érzés volt, de amikor a kapu felé mentünk, nem azon járt az eszünk, hogy ez a nagy Kanada, hanem egy kapu, ahová be kell juttatnunk a korongot. Utána pár másodperccel olyat sikítottunk, őrjöngtünk, nevettünk, ölelgettük egymást, hogy az igazán emlékezetes. Akkor éreztük azt, hogy ez igenis a nagy Kanada volt, és mi megcsináltuk!

A megadott gólon kívül volt egy másik szituáció is, amiről utólagos videózás után derült ki, hogy valószínűsíthetően gól volt. Arra miként emlékszel vissza?

? A meccs előtt a lányokkal beszéltük, hogy milyen nagy dolog lenne, ha sikerülne gólt lőni Kanadának. Akkor az lett a beszélgetésünk vége, ha sikerül, leadjuk a hokicuccot, mert a csúcson kell abbahagyni! A gólom után úgy éreztük, hogy még nincs vége. Ha a második bemegy, akkor letettem volna a padra a kesztyűmet…

Az aucklandi vébé előtt kórházi kezelésre szorultál egy fertőzés miatt. Sikerült a vébére százszázalékos formába hozni magad?

? Az elutazás előtt kórházban voltam három hetet, és az orvosok csak a vb-re való tekintettel engedtek ki, hogy ne vegyék el tőlem ezt a lehetőséget, de addigra nem javult az állapotom. Először úgy volt, hogy egy-egy cserét játszom, de már az első meccset végigjátszottam, és onnantól nem volt megállás. Bár a harmadok közti szünetben egyéni taktikát folytattam. A mosdóban.

Miért a 10-es mezszámot választottad?

? A fiúknál 9-es voltam, a válogatottban viszont új szám kellett, mert már foglalt volt. Nem tudom, igazából csak úgy rátaláltam.

Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

? Szeretném, ha a női hoki eljutna arra a szintre, hogyha megkérdezik tőlem, mit sportolok, és azt mondom, jégkorongozok, akkor ne az legyen a reakció, hogy “te jó ég, az nem túl nőies sport”, hanem azt mondják, hogy “igen, a magyar női hoki nagyon jó”. Néha úgy gondolom, hogy a tolókocsimra is korcsolyát kell majd szerelni, de legalábbis addig szeretném csinálni, ameddig csak lehet!

10HT

A sorozat korábbi részei:
#1 ? Németh Anikó
#2 ? Németh Bernadett
#3 ? Dettrich Szilvia
#4 ? Somogyi Vivien
#5 ? Köles Kata
#7 ? Ungár Rebeka
#8 ? Jókai Szilágyi Kinga
#9 ? Medgyes Dorottya

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 3., szerda
AL 19:00 FTCLHL 6-8VÉGE
április 5., péntek
EL 18:30 FTCBRA 3-5VÉGE
április 6., szombat
EL 14:05 FTCBRA 0-4VÉGE
    • M4 SPORT+
AL 19:00 LHLFTC 7-3VÉGE
április 7., vasárnap
U18 17:30 GERHUN 8-0
április 9., kedd
EL 17:30 BRAFTC 5-2VÉGE
U18 17:30 HUNGER 3-7VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 8-0VÉGE
április 10., szerda
EL 17:30 BRAFTC 4-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT INFO
VÁL 15:45 POLHUN 
AL 19:00 SZGFTC 
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 
AL 18:30 ETOLHL 
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 20., szombat
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum