#5 Köles Kata

   

A női válogatott játékosokat bemutató sorozatunk ötödik részében egy reneszánsz jégkorongozó következik: Köles Kata, az ifjúsági és a felnőtt szelekció bekkje, aki a Marilyn HC játékosa.

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

ml_121220_013

Köles Kata két gólpasszal járult hozzá az U18-as válogatott A csoportba jutásához, ahol helyt állt a csapattal együtt. 2013-ban a felnőtt vb-n pontot nem szerzett, ám így is fontos szerepet játszott a divízió 1-be feljutott csapatban. Jégen kívüli eredményei is említést érdemelnek, kitűnő tanulóként megkapta a “Jó tanuló ? jó sportoló” minisztériumi elismerést.

Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

? Ötéves koromban a bátyámmal, Köles Andrásssal együtt korcsolyát kaptunk, ez 2001 karácsonyán történt. A városligeti műjégpályán tanultunk korcsolyázni, ott találkoztunk a MAC jégkorongosaival. Buzás Norbert és Zsigmond Imre voltak az első edzőim az akkori szuperminicsapatban. Sok emlékem nincs arról, hogy hogyan kezdtem, mióta az eszemet tudom, jégkorongozok.

A családban, rokonságban van rajtad kívül jégkorongozó?

? Mint ahogy említettem, a két évvel idősebb bátyámmal együtt kezdtem el hokizni. Ő azonban két éve abbahagyta. Más, jégkorongot játszó családtagom nincs.

Játszottál-e a védőn kívül másik poszton?

? Még régebben, a minibajnokságban, amikor keresztbe játszottunk három a három ellen, előfordult, hogy csatár voltam, és gólt is lőttem. Később viszont nagy pályán ritkán voltam elöl, akkor is inkább csak a móka kedvéért. Egyszer-egyszer játszottam már csatárt rendes meccsen is, de jobban szeretek hátul lenni.

Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

? Az ELTE Radnóti Gimnáziumba járok, ami annak ellenére, hogy egy erős iskola, meglehetősen jól tolerálja a hiányzásaimat. Mivel a jegyeimmel nincsenek problémák ? hiszen kitűnő tanuló vagyok ? ezért a tanárokat sem zavarja, hogy néha eltűnök egy-két hétre. Sőt némelyik kifejezetten büszke rám. Bár engem néha megvisel, amikor sok dolog egymásra tolódik.

Gondoltál-e már a légiós életre?

? Sokan tervezik közülünk, hogy külföldön tanulnak tovább, ahol többet tudnak foglalkozni a hokival. Én Magyarországon szeretném befejezni a tanulmányaimat a Műszaki Egyetemen. Utána még nem tudom, hogy merre megyek tovább.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Köles Katáról

Kata egy rendkívül szenzitív, érzékeny, már-már romantikus alkat, amolyan reneszánsz ember. Magánéletben írogat verseket, olvas, fest, de amikor a pályán van, akkor kemény hátvéd. Már évekkel ezelőtt látszott, hogy az egyik legügyesebb. Jó ütemérzéke van, és igazi jó védekező típus. Sajnos az utóbbi időben többször hullámvölgybe került, volt hogy abba is akarta hagyni ezt a sportot, de én mindig biztattam. Láttam benne annyi erőt, hogy meg tudja csinálni, és éreztem, hogy még sok sikeres meccset vív címeres mezben. Azt hiszem, ezért is kértem, hogy az A csoportba jutás után a mezét emlékbe adja nekem, mert az egyik büszkeségem, hogy ő megmaradt a hokiban. Remélem, még sokáig fogja űzni ezt a sportot, mert fiatal és előtte is nagy fejlődési lehetőség áll.

Mivel 1996-ben születtél, a 2014-es U18-as női világbajnokságon még jégre léphetsz. Sikerülhet másodjára is a bennmaradás?

? Úgy érzem, nehezebb lesz, mint idén volt, mert jó pár értékes játékost elveszítünk, és egyelőre nem látom, kik érkezhetnek a helyükre. Mindazonáltal nem tartom lehetetlennek.

Miért az 5-ös mezszámot választottad a válogatottban? A tromsői U18-as vébén még 23-asban játszottál.

? A felnőtt csapatban a 23-as számnak már van tulajdonosa, Trencsényi Kitti, ezért egy másik számot kellett választanom. Azóta már megszoktam az 5-öst, és sok szép emlékem fűződik hozzá, úgyhogy az idei szezonban végig abban játszottam.

Azon a tromsői vébén a feljutást érő, norvégok elleni meccs első magyar góljánál asszisztot adtál Gasparics Fanninak. Miként emlékszel erre vissza?

? Arra nem emlékszem, hogy valóban én adtam-e azt passzt. Néha előfordul a jégkorongban, hogy másnak írják be a pontokat. De bárhogy is történt, biztos vagyok benne, hogy nagyon boldog voltam a gól után.

Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

? Jövőre érettségizek, és egyelőre nem tudom, mennyire fog működni a kettő együtt. Abban biztos vagyok, hogy nem szeretném abbahagyni és az U18-as világbajnokságon is szeretnék részt venni. A többi pedig majd kialakul valahogy.

Kedvenc csapat, kedvenc játékos?

? Nincs kifejezetten kedvenc csapatom, de kedvenc játékosom van, mégpedig Kovács Csaba.

5KK

A sorozat korábbi részei:
#1 ? Németh Anikó
#2 ? Németh Bernadett
#3 ? Dettrich Szilvia
#4 ? Somogyi Vivien

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum