#1 Németh Anikó

   

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk.

Németh Anikó a magyar nemzeti csapat első számú kapusa. 1996. szeptember 6-án született, jelenleg a Pesterzsébeti HC és a Vasas HC kapusa. A női játékosok általában több csapatban is játszanak egyszerre. Ennek magyarázata, hogy a női bajnokság mellett a fiatalok a fiú utánpótlás-bajnokságban is szerepelnek, sőt a legutóbbi szezonban szinte mindenki jégre lépett a KHM Budapest színeiben az osztrák bázisú nemzetközi bajnokságban, az EWHL-ben is. Mindez a minél versenyképesebb világbajnoki szereplés jegyében történik.

Németh Anikó 91,3%-os teljesítménnyel járult hozzá az U18-as válogatott A csoportba jutásához, ahol idén 89%-kal védett, ami az elitben szintén nagyon jó mutató. 2013-ban a felnőtt vb-n a második legjobb kapus lett, 90,6%-kal hárított, ennek is köszönhető, hogy a női válogatott újra történelmet írt, feljutott a divízió 1-be, ahol még soha nem járt korábban.

ml_121220_004

?  Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

2003-ban kezdtem el jégkorongozni a Lobogó utcai jégpályán Gágyor Péternél. Úgy kezdődött, hogy télen az egyik hétvégén apukám levitt engem és a testvéremet korcsolyázni. Akkor léptünk először jégre, és Péter bácsi megkérdezte tőlünk, hogy akarunk-e hokizni. Persze igent mondtunk, aztán megnéztünk egy edzést, hogy is megy ez, és a következő edzésen már mi is ott voltunk.

? Miért lettél kapus? Játszottál-e korábban mezőnyben?

Először mezőnyben kezdtem, de szuperminiben voltam csak mezőnyben, ez egy szezon volt, aztán minitől már kapus voltam. Hogy miért lettem kapus, azt igazából nem tudom. Megtetszett. De ez úgy kezdődött, hogy az első edzőtáborunkban nem volt kapus (ez még olyan szupermini, vagy mini korosztály lehetett) és akkor szintén Péter bácsi megkérdezte, hogy ki szeretne kapus lenni, erre én jelentkeztem. Kaptam cuccot, és már be is álltam.

? Az U18-as vb utolsó meccsén megválasztottak a mérkőzés legjobbjának. Vigasztalt valamennyire a díj a 3-1-re elveszített meccs után?

Igazából nem, mert attól, hogy megkaptam a meccs legjobbjának járó díjat, még nem változott az eredmény.

? A tromsői vébén is kaptál díjat a magyar-japán meccs után. Melyik díjnak örültél jobban, a finnek elleninek vagy a japánok elleninek?

Természetesen a japánok elleni díjnak örültem jobban, mivel ott büntetőkkel nyertünk és még nagyobb esélyünk lett, hogy megnyerjük a vb-t, ami végül sikerült.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Németh Anikóról

Azt szokták mondani, minden kapus flúgos. Ez alól Ancsa sem kivétel, természetesen jó értelemben. Előfordul, hogy ikertestvérével három edzésen vesznek részt egy nap: egy reggeli és egy délutáni edzés után este szívesen mennek még a női EWHL-edzésekre is. Kitűnő bizonyítványa mutatja, hogy nem csak a jégkorongban jeleskedik. Mára nagyon biztossá vált a kapuban, természetesen rengeteget tud még fejlődni, ha szezonról szezonra hasonló alázattal végzi a munkáját. Évek múlva olyan rutint szerezhet, amivel a klasszis kapusok közé emelkedhet.

? Milyen motívumot festettél a maszkodra?

A sisakomon egy fehér tigris látható, és néhány válogatott játékos aláírása.

1NA

1NA3

Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

A tanulást szerencsére nem olyan nehéz összeegyeztetni a hokival, mivel sportiskolába járok Pesterzsébeten. És úgy állították össze az órarendet, hogy edzésre is odaérjünk és a tanulásra is legyen idő.

? Gondoltál-e már a légióséletre?

A légiósságra is gondoltam már, de addig itthon szeretnék játszani, amíg van lehetőség fiúkkal edzeni is, játszani is.

? Miben különbözik a férfiak kapusfelszerelése a nőitől?

Nincs a kettő között különbség, mindkét nem ugyanolyan típusú védőfelszerelésben áll a kapu elé.

? Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

Külföldön szeretnék játszani, és természetesen a válogatottal további sikereket elérni. A jégkorongot pedig még egy jó darabig szeretném folytatni.

? Kedvenc csapat, kedvenc játékos?

Boston Bruins és Tim Thomas.

1NA2

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum