#9 Medgyes Dorottya

   

Sorozatunk nyolcadik részében egy bármilyen poszton bevethető ponterős jégkorongozót mutatunk be. Medgyes Dorottya, a magyar válogatott 1996. március 9-én született támadója következik, aki a MAC és a Marilyn HC játékosa.

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

ml_121220_019

Medgyes Dorottya 2012-ben jégre lépett az U18-as válogatott asiagói selejtezőjén, ahol öt gólt és öt gólpasszt jegyzett. Az A csoportba jutáshoz két találattal és három assziszttal járult hozzá. 2013-ban a finnországi VB-n védőmunkájának köszönhetően benntartotta a csapatot az elitben, míg a felnőtt vb-n hat gólt lőtt, közte egy mesterhármast a szlovének ellen, a divízió 1-be feljutott csapatban.

Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

? 2003 márciusában, óvodás koromban kezdtem el jégkorongozni. Édesapámmal 2002 decemberében sokszor mentünk a Műjégpályára, ahol be is íratott korcsolyaoktatásra Kálmán Zitához. Hamar megbarátkoztam a korcsolyázással, és Zita biztatására elkezdtem jégkorongozni a MAC Népstadion szupermini csapatában. Itt elsősorban Zsigmond Imre vett a kezei alá.

A családban, rokonságban van rajtad kívül jégkorongozó?

? A szüleimnek tulajdonképpen semmi közük nem volt a jégkoronghoz, viszont a két évvel fiatalabb öcsémnek, Medgyes Csabának is megtetszett a jégkorong, ő egy évvel utánam kapusként kezdte pályafutását.

Hátvédnek vagy csatárnak tartod magad? Az aucklandi vébére védőként neveztek, ám támadóként fejezted be.

? Ez egy nagyon érdekes kérdés. A válogatott edzők szoktak Jolly Jokernek is hívni, mert minden poszton tudok játszani. Kivéve kapust, bár öcsém révén az elméleti részében kiváló vagyok. A fiúcsapatban kezdetek óta hátvéd vagyok, így az nőtt közelebb a szívemhez, de a felnőtt válogatottban Aucklandben csatár szerepet töltöttem be, és ugyanúgy élveztem.

Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

? Általános iskolában kitűnő tanuló voltam. A középiskolába kerülve kicsit nehezebb a helyzet, többet tanulok edzés előtt, vagy éjszakázok párszor. Szerencsémre Újbuda Önkormányzata “Jó tanuló, jó sportoló” ösztöndíjban részesít, ami bizonyos pénzösszeget jelent, amellyel fedezni tudom a felszerelések árát.

Gondoltál-e már a légióséletre?

? Gondoltam, de a terveim jelenleg képlékenyek, az iskola miatt.

Mivel 1996-ban születtél, a 2014-es U18-as női világbajnokságon még jégre léphetsz, szerepelhetsz. Sikerülhet másodjára is a bennmaradás?

? Mindenképpen nagyon nehéz lesz a bennmaradás, de ha csapatként működünk, reális célnak tűnhet.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Medgyes DorcirólAzt hiszem, az első pillanatban, amikor megismertem jó 4 évvel ezelőtt, láttam, hogy az egyik legtehetségesebb játékos. A 4 év alatt ezt többször igazolta. Minden poszton bevethető, és az egyik pillanatról a másikra tud világszintű játékot nyújtani. Jó példa az idei vb Új-Zélandon, ahol az első meccsen derült ki, hogy a várt hátvéd poszt helyett centert kell játszania. Ezt remekül megoldotta, és minden meccsen gólt szerzett, emellett vezéregyéniség volt. Dorci remekül tanul, többször kapott ösztöndíjat, “Jó sportoló, jó tanuló” kitüntetést. Azt hiszem, az egyesületében a fiúk közt is remekül megoldja a feladatát. Nagy álma, hogy külföldön is kipróbálja magát, és ő az egyik magyar női játékos, akinek ez az álma hamarosan valóra is válik.

Aucklandben 9-es mezszámmal, Finnországban 17-es mezszámmal játszottál. Miért ezeket választottad a válogatottban?

? A 17-es mezszám már kiskorom óta velem volt, ugyanis amikor a MAC csapatában mezszámot kellett választani, a házszámunkat, a 17-est választottam. Évekkel később amikor elköltöztünk, ismét 17-es lett a házszám. A felnőtteknél Brgles Nóri a 17-es, ezért a 9-es mezt azért választottam, mert 9-én születtem.

Az olaszok elleni mérkőzésen te lőtted a harmadik gólunkat, ezzel gyakorlatilag bebiztosítva a feljutást. Továbbá Szlovéniának mesterhármast lőttél. Hogyan emlékszel ezekre vissza?

? Számomra egész Új-Zéland óriási élmény volt, nagyon összehangolt volt a csapatunk. Természetesen örülök, hogy sikerült pontokat szereznem, jó visszanézni rájuk, de ennél sokkal fontosabb a csapat győzelme.

Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

? Külföldön szeretnék jégkorongozni ösztöndíjjal. Az álmom olimpián szerepelni.

Öt válogatottbeli csapattársaddal is együtt játszhattál idén a MAC-KMH színeiben a serdülőbajnokságban. Milyen érzés fiúk között együtt játszani a lányokkal?

? Nagyban nem különbözik a lányokkal a fiú vagy a női csapatban játszani, hiszen mindegyikük csatár, én viszont hátvéd vagyok. A meccseken amíg ők a cserepad egyik felén ülnek, én a másikon. Persze ugyanúgy biztatjuk egymást.

A divízió 1-es világbajnokság alatt megfordultál a Sport Tv stúdiójában is. Milyen érzés volt élő adásban kamerák előtt szerepelni?

? Eleinte kicsit izgultam, de aztán fellazultam és csak élveztem a beszélgetést. Utána pedig boldogan olvastam az üzeneteimet ismerőseimtől, akár ismeretlenektől, hogy láttak a tévében, nagyon büszkék rám. Legjobban az dobta fel a hangulatom, amikor az osztálytársamnak felvettem a telefont és mondta, hogy látott a tévében és az egész családot a tévé elé “parancsolta”.

? Kedvenc csapat, kedvenc játékos?

Vancouver, Ryan Kesler, a mezszáma és játékstílusa miatt.

9MD

A sorozat korábbi részei:
#1 ? Németh Anikó
#2 ? Németh Bernadett
#3 ? Dettrich Szilvia
#4 ? Somogyi Vivien
#5 ? Köles Kata
#7 ? Ungár Rebeka
#8 ? Jókai Szilágyi Kinga

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum