#18 Huszák Alexandra

   

Sorozatunk tizenhetedik részében egy éppen a 18. születésnapját ünneplő jégkorongozót mutatunk be. Huszák Alexandra, a magyar válogatott 1995. június 18-án született támadója következik, aki a Vasas HC játékosa.

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

ml_121220_014

Huszák Alexandra az egyik legismertebb női jégkorongozónk, a 2012-es és 2013-as felnőtt világbajnokság gólkirálynője. Az U18-as válogatott asiagói selejtezőjén kilenc gólt lőtt és négy gólpasszt adott, az A csoportba jutáshoz pedig hét góllal és három gólpasszal járult hozzá Tromsőben. 2013-ban a finnországi A vb-n is két-két gólt és gólpasszt jegyzett, köztük a bennmaradást érőt, míg a felnőtt vb-n tizenegy gólt lőtt és egy gólpasszt adott a divízió 1-be feljutott csapatban.

Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

? Az ovival jártunk korizni, és ott Keszthelyi Miklós felfigyelt rám, megkérdezte, lenne-e kedvem kipróbálni, én erre rögtön igent mondtam.

A családban, rokonságban van rajtad kívül jégkorongozó?

? Nem, nincs a családban senki, aki jégkorongozna. Viszont apukám élfocista volt, anyukám is sportolt.

Játszottál-e csatáron kívül másik poszton?

? Nem, még nem játszottam más poszton, régebben szélső voltam, most már pár éve center vagyok.

Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

? Iszonyatosan nehéz, erős gimnáziumba járok és emellett minden nap edzésekre is, egy hétvégén pedig több meccsünk is van. És ha utazunk vb-re, illetve válogatott mérkőzés van, akkor meg duplán nehéz pótolni.

Gondoltál-e már a légióséletre?

? Igen, érettségi után mindenféleképpen szeretnék külföldre menni, mert sajnos úgy érzem, itthon már nincs lehetőségem továbbfejlődni.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Huszák Alexandráról

Azt hiszem, kevés jégkorongot szerető ember van kis hazánkban, aki ne hallott volna Szaszáról. Ki kell mondani, hogy ő egy zseni ebben a játékban. És mint minden zsenivel, vele is másképp kell bánni. Nem szeretnék túlozni, de vállalom, hogy amit ő tud ebből a játékból, azt női szinten kevesen tudják a világon. A zsigereiben van a hoki. Különleges mozgása és elképesztően gyors, vaj keze van. Az ellenfelek mindegyike készül belőle és rá, de soha nem lehet tudni, éppen mivel áll elő és mivel kápráztatja el a közönséget. Kiválóan korcsolyázik, iszonyúan gólerős. Az elmúlt világesemények mindegyikén gólkirály, vagy legjobb csatár lett. Lassan egy óraüzletet is nyithat. Ő az, akit minden szakember külföldre csábít, de szerintem meg kell várnia a legjobb ajánlatot, mondjuk a tengerentúlról. Kiemelni góljait szinte lehetetlen, de közülük az egyik azt gondolom mégis örökké emlékezetes és történelmi marad. Ez pedig a németek ellen a hirtelen halálban szerzett találata. Az idei A csoportos vb-n ez jelentette a bennmaradásunkat. Amire figyelnie kell, hogy tőle mindenki mindig a maximumot várja el, és gólokat és alázatot és csapatszellemet, aminek tudom, nagyon nehéz mindig minden körülmények között megfelelni. De Szasza kezd ehhez is felnőni és kezd megkomolyodni. Ha így folytatja, akkor a csiszolatlan gyémántból nagyon szép drágakő lehet, aki sokáig fog még csillogni a tükörjégen.

Aucklandben tizenegy gólt lőttél és egy gólpasszt adtál. Ezen túl te lettél a torna legjobb támadója. Új-Zéland ellen négy gólt, Szlovénia ellen hármat szereztél. Melyik gólodra emlékszel vissza a legszívesebben?

? A csapat számára nyilván az olaszok elleni meccset emelném ki, de sajnos ott figyeltek rám nagyon, és én annyira nem élveztem. De nem olyan nagy baj, ezzel társaim számára termett lehetőség. Számomra az Új-Zéland elleni meccs volt a kedvenc, ott szerencsére jól ment, és élveztem nagyon a játékot.

A legtöbb gól mellett a legtöbb büntetésperc is a nevedhez fűződik. Mi volt az oka a túl sok büntetéspercnek?

? Igen, az első két meccsen összeszedtem pár kiállítást, de ez nem ok nélkül volt. Figyeltek rám, és én ezt nehezen viseltem. Elszakadt egyszer-kétszer a cérna, de rajta vagyok ezek kiküszöbölésén.

Finnországban komoly részt vállaltál a németek elleni sikerből, előbb gólpasszt adtál az egyenlítésnél, majd pedig megszerezted a győztes gólt. Jól sejtem, hogy életed legfontosabb gólját akkor szerezted?

? Fúúú, igen, úgy gondolom. Ez nagyon emlékezetes meccs marad nekem, sőt a lányoknak is biztosan! Igen, én is így sejtem.

A tromsői csoda norvégok elleni meccséhez egy góllal és két gólpasszal járultál hozzá. Akkor még Gasparics Fanni és Maszlova Jekatyerina volt a két támadó melletted. Sikerült őket pótolni az A csoportos vébén?

? Őket sajnos nem lehet pótolni, nagyon hiányoztak a soromból, de semmi sem lehetetlen, ahogy a mondás tartja. És csapatként működve sikerült bennmaradnunk a legjobbak közt.

Az idei U16-os bajnokságban két góllal és négy gólpasszal járultál hozzá az UTE-Vasas bronzérméhez, összességében pedig 30 meccsen 40 pontot gyűjtöttél a fiúk között. Az U18-as bajnokságban 11 meccsen 6 pontig jutottál. Nem nehéz lányként az erősebb nem bajnokságában játszani?

? Nagyon szeretek fiúk közt játszani, hiszen ott nagyobb az iram és élvezhetőbbek a meccsek. Nehéznek nehéz, mert ebben a korosztályban már egyre inkább húznak el a fiúk tőlünk, gondolok itt főleg a testsúlyra és az ügyességre.

Miért a 18-as mezszámot választottad?

? Június 18-án születtem és május 18-án van a névnapom. Szóval ezért választottam ezt a mágikus számot.

Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

? Hosszú távú terveim vannak, a tengerentúlon szeretnék játszani. De majd meglátjuk, merre sodor az ár.

Kedvenc csapat, kedvenc játékos?

? Kedvenc csapatom kifejezetten nincs, szeretem az összes NHL- és KHL-csapatot. Kedvenc játékosom pedig Pavel Dacjuk, irigylem a technikás keze miatt, egyszerűen ő számomra a legjobb.

18HA

A sorozat korábbi részei:
#1 ? Németh Anikó
#2 ? Németh Bernadett
#3 ? Dettrich Szilvia
#4 ? Somogyi Vivien
#5 ? Köles Kata
#7 ? Ungár Rebeka
#8 ? Jókai Szilágyi Kinga
#9 ? Medgyes Dorottya
#10 ? Horváth Tifani
#11 ? Gasparics Fanni
#12 ? Kiss Andrea
#13 ? Molnár Mónika
#14 ? Kiss-Simon Franciska
#15 ? Dabasi Réka
#16 ? Tóth Enikő
#17 ? Brgles Nóra

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum