#14 Kiss-Simon Franciska

 

Sorozatunk tizenharmadik részében az U18-as válogatott csapatkapitányát mutatjuk be. Kiss-Simon Franciska, a magyar válogatott 1995. november 7-én született védője következik, aki a Vasas HC játékosa.

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

ml_121220_001

Kiss-Simon Franciska 2012-ben jégre lépett az U18-as válogatott asiagói selejtezőjén, ahol védőként egy gólt lőtt és kilenc gólpasszt adott, az A csoportba jutáshoz pedig egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá Tromsőben. 2013-ban a finnországi A vb-n a bennmaradást érő gólnál asszisztot adott, míg a felnőtt vb-n három gólpasszt jegyzett a divízió 1-be feljutott csapatban.

Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

? Az óvodában volt korcsolyaoktatás és az oktató-edző megkérdezte, hogy van-e kedvem megnézni, kipróbálni egy jégkorongedzést, mert tehetségesnek tartott a korcsolyázásban. Elmentem edzésre, kipróbáltam és nagyon megtetszett. Ekkor már majdnem hatéves voltam.

A családban, rokonságban van rajtad kívül jégkorongozó?

? Amikor elkezdtem jégkorongozni, akkor a bátyám, Kiss-Simon Nándor utánam kezdte el, de ő 2008-ban abbahagyta.

Játszottál-e a védőn kívül másik poszton?

? Adott szituációban játszottam meccseken más poszton, de mindig védő voltam.

Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

? Régebben elég könnyen ment, most már ahogy lassan én is befejezem a gimnáziumot pontosan egy év múlva, egyre nehezebb. Ebben az évben különösen nehéz, mert van három vizsgám és egy előrehozott földrajz érettségim. Az írásbeliken már túl vagyok, de még csak most jön a neheze. Mivel ebben az évben sokat is utaztunk, nagyon sokat hiányoztam az iskolából és nagyon sokat kellett pótolnom, szóval sajnos egyre nehezebb. Sajnos a lányok ebből a sportból nem tudnak megélni, ezért nekünk a legfontosabb a tanulás, és persze mellette a sport. Bármilyen nehéz, valahogyan meg kell oldani, ha szeretnénk hokizni is.

Mivel 1995-ben születtél, a 2014-es U18-as női világbajnokságon sajnos már nem szerepelhetsz. Sikerülhet másodjára is a bennmaradás? A vébé után úgy érezted, több volt a csapatban, mint a bennmaradás.

? Igen, ezt még most is tartom, hogy több volt a csapatban. Szerintem sikerülhet a bennmaradás másodszor is, de ehhez a legfontosabb az alázat és persze a taktika betartása. Ha ezt a lányok megcsinálják, akkor szerintem sikerülni fog nekik.

Tromsőben és Finnországban is te viselted a C betűt az U18-as válogatottban. Hogyan lettél csapatkapitány?

? Amikor még volt az U15-ös női válogatott, akkor részt vettünk Prágában egy elég színvonalas tornán, ahol az edzők mondták, én leszek a csapatkapitány. Aztán amikor készültünk a világbajnokságra, a meetingen az edzők elmondták, hogy kik lesznek a kapitányok.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Kiss-Simon Franciskáról

A “kis kedvenc”. Sokszor sütötték rám, hogy nekem ő a kedvenc játékosom a válogatottban. Elárulom, az összes kedvencem közül ő a legnagyobb. Ahogy mondani szoktam, ha nála van a korong, akkor jó helyen van. És ez tényleg így van. A 4 év alatt lejátszott összes mérkőzésen talán 3 hibájára emlékszem. Hatalmas szívvel és akarattal játszik, és mindehhez olyan nyugalommal és természetességgel, hogy azt tanulni nem is nagyon lehet. Álompasszai nélkül sokkal kevesebb gólt lőnének csatáraink és ő maga is a nagyon fontos gólok szerzője. Elég ha a norvégok elleni, egész pályát átívelő üres kapus góljára emlékszünk. Ha előny van, ha hátrány van, Francit küldjük. Tudjuk, megoldja. Van mérkőzés, ahol “csapágyasra hajtjuk”, de muszáj, mert jelenléte erőt ad a csapatnak. Ezért is ő az U18-as válogatott csapatkapitánya. Elképesztő humora van, olyan nyugodtan és megsemmisítően tud lereagálni dolgokat, és ezzel pillanatok alatt tudja bármelyik játékostársát helyre tenni. Neki külföldön egy nagyon színvonalas bajnokságban van a helye. Minden ellenfél edzője elképesztőnek tartja a tudását. Azt hiszem, jövőre semmi sem menti meg egy kanadai ösztöndíjtól. Mára már két válogatott meze lóg a falamon. Az egyiket ő ajándékozta nekem, amire nagyon büszke vagyok, a másikat a Budai Bocsok nevében vettük meg az árverésen. Lehet, Franci mezeinek gyűjtője leszek.

Az U18-as vébé talán legfontosabb magyar góljánál, a Németország elleni hosszabbításos találatnál gólpasszt adtál. Milyen érzés volt az a pillanat? Szilveszterkor azt nyilatkoztad, a pálya középen sírtál.

? Nagyon örültünk hiszen még magyar csapat sem sikerült a bennmaradás. Én különösen boldog voltam, mert nekem sajnos ez az utolsó évem volt az ifik között, és sikerült a bennmaradás. Alexandrával még jobban örültünk, hiszen sikerült benntartani a csapatot, de persze ehhez egy komplett csapat kellett.

Aucklandi teljesítményedet jól jelzi a +8-as plusz-mínusz mutató, ez Gasparics Fanni mögött a második legjobb statisztika. Mindemellett a torna legjobb védőjének is megválasztottak. Milyen érzés megkapni ezt a díjat?

? Nagyon meglepődtem, hogy én lettem a legjobb hátvéd. A díjnak nagyon örültem és nagyon köszönöm azoknak, akik rám szavaztak, elsősorban az edzőimnek, de jobban örültem annak, hogy a csapatnak végre sikerült feljutni egy magasabb osztályba.

Az új-zélandi vébét megelőzően elrepedt az állkapcsod az U16-os bajnokság bronzmeccsén. Rendbe jött teljesen a vébére?

? Nem. De a csapatvezető, az edzők és Prohi nagyon sok mindent megtett azért, hogy ha nem is teljesen, de valamennyire rendbe jöjjön az állkapcsom. Nagyon köszönöm nekik a támogatást, gondolok itt a mindennapi fényterápiára, utána a lámpázásra, a jegelésre, a krémezésre.

Gondoltál-e már a légióséletre?

? Igen, mostanában egyre többet, mert “idősebb” játékosoknak nagyon nincs helyük már a fiúk között, és én is inkább már lányokkal szeretnék játszani. Amióta jégkorongozom, azóta fiúkkal játszom. Először akkor játszottam lányokkal, amikor volt az U15-ös válogatott, de három éve most már női bajnokságban is.

Miért a 14-es mezszámot választottad a válogatottban?

? A klubcsapatomban is a 14-es volt a mezszámom, ezért.

Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

? Először befejezni a gimnáziumot és továbbtanulni, ez a célom. Ameddig örömmel csinálom és örömöt kapok tőle, és persze ameddig lehetőségem van játszani, addig folytatom.

14KSF

A sorozat korábbi részei:
#1 ? Németh Anikó
#2 ? Németh Bernadett
#3 ? Dettrich Szilvia
#4 ? Somogyi Vivien
#5 ? Köles Kata
#7 ? Ungár Rebeka
#8 ? Jókai Szilágyi Kinga
#9 ? Medgyes Dorottya
#10 ? Horváth Tifani
#11 ? Gasparics Fanni
#12 ? Kiss Andrea
#13 ? Molnár Mónika

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum