#11 Gasparics Fanni

   

Sorozatunk tizedik részében egy ifjúsági olimpián ezüstérmet szerző jégkorongozót mutatunk be. Gasparics Fanni, a magyar válogatott 1994. november 20-án született támadója következik, aki a Vasas HC játékosa.

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

11GF4

Gasparics Fanni 2012-ben jégre lépett az U18-as válogatott asiagói selejtezőjén, ahol öt gólt lőtt és nyolc gólpasszt adott, az A csoportba jutáshoz pedig két góllal és nyolc gólpasszal járult hozzá. A feljutásról döntő norvégok elleni mérkőzésen 2+2-t vállalt magára. 2013-ban a finnországi A vb-n már nem léphetett jégre, mert kinőtte a korosztályt, míg a felnőtt vb-n két gólt és hat asszisztot jegyzett a divízió 1-be feljutott csapatban.

– Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

– 2002 januárjában. Előzőleg hároméves korom óta tanított édesapám korcsolyázni. Eredetileg csak a korcsolyatudásomat szerettük volna fejleszteni, de erre csak jégkorongozás mellett volt lehetőség az akkori Budapest Starsban. Kipróbáltam néhány edzést, megtetszett és ott ragadtam. Az edzőm kezdetektől fogva Dmitrij Maszlov volt, ő biztatott, ő szerettette meg velem ezt a sportot, mindenre ő tanított meg.

– Játszottál-e csatáron kívül másik poszton?

– Szuperminiben és miniben hátvédként kezdtem, már amennyire a keresztpályás játéknál lehet pozíciókról beszélni. Előkészítő korosztálytól csatár lettem.

– Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

– Az évek során kialakult egyfajta napirend a hétköznapokban: délelőtt iskola, délután edzés, a fennmaradó időben tanulás. Hamar bele kellett tanulnom abba, hogyan lehet gazdaságosan beosztani a rendelkezésre álló időt. Tudatosan osztom be az időmet, mert a jégkorong mellett a tanulást is nagyon komolyan veszem. Nagyon sokat köszönhetek a középiskolámnak, a Németh László Gimnáziumnak, amely mindig támogatott, elnézőek a hiányzásaimmal, és mindig adtak lehetőséget a pótlásra. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy soha nem éltem vissza ezzel a lehetőséggel, mindig igyekeztem a lehető legrövidebb időn belül pótolni az anyagot.

 Gondoltál-e már a légióséletre?

– Igen, természetesen az én fejemben is megfordult, hogy szeretnék kimenni külföldre és ott is kipróbálni magam, de egyrészt még várom a legjobb lehetőséget, másrészt ebben az évben érettségizek és felvételizek. Ha sikerül, elkezdem az egyetemet, s az első év után bármi lehetséges.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Gasparics Fanniról

Annyi sikert élt meg a válogatottban Fanni, hogy nehéz mind felsorolni. Már ott volt a kezdetek kezdetén és mindig az egyik legjobb játékos volt. Nagy akarással és kedvvel jégkorongozik. Régebben hamar kedvét szegte, ha nem sikerült a góllövés, de mára megtanulta, hogy nem csak az számít, és nagyon ki tudja szolgálni társait, főleg Szaszával (azaz Huszák Alexandrával) értik meg egymást a pályán. Azt gondolom, nem csak a kora miatt lehet mondani, hogy felnőtt, hanem a mentalitása, a játékérettsége miatt is. Különlegesen nagy tehetség, aki minden alapot megkapott a hokihoz a klubjában, és ezért is tart ma ott, hogy bármikor külföldre mehet játszani, mert tárt karokkal várják. Eközben most érettségizik is, és azt is kiváló eredményekkel teszi.

– 2012-ben az ifjúsági olimpián második helyet értél el, amiért Junior Díjat kaptál a MOB-tól. Milyen élmény volt az olimpia és milyen érzés volt a díjat átvenni?

– Az olimpia életem talán eddigi legnagyobb élménye volt. Szerencsésnek érzem magam, hogy épp az 1994-es lányok közül képviselhette valaki az országot. Más sportágak jeles képviselőivel és edzőivel ismerkedhettem meg, akikkel hamar összebarátkoztam. Másrészről az olimpia kulturális élmény is volt, rengeteg korombeli külföldi sportolóval találkoztam. Felemelő érzés volt a dobogón állva a magyar himnuszt hallgatni. A díjat nagy megtiszteltetésként éltem meg, azóta is előkelő helyet foglal el a polcomon.

– Az idei U16-os fiú bajnokságban három góllal járultál hozzá az UTE-Vasas bronzérméhez, azon túl te szerezted a negyedik legtöbb pontot csapaton belül, összességében pedig a nyolcadik helyen végeztél a ponttáblázaton (34 mérkőzésen 56 ponttal). Nem nehéz lányként a fiúk között játszani?

– Kezdetektől fogva fiúk között játszom, megszoktam, hogy keménynek kell lenni. Az edzőm mindig ugyanazt várta el tőlem, mint bármelyik fiútól, nem kivételezett senkivel. Véleményem szerint a válogatott sikerei mögött az áll, hogy a kerettagok fiúk között edződhetnek, játszhatnak. Ritka azonban az olyan csapat, ahol elismerik a lányokat, s a fiúkkal egyenrangúan kezelik őket. A magyar női válogatottnak az tenne jót, az lenne a hosszú távú sikerek kulcsa, ha a lányok – természetesen korosztálycsúsztatással – a fiúkkal együtt, fiú bajnokságban játszhatnának. Biztos vagyok benne, hogy azok a lányok, akik komolyan veszik a jégkorongot, vállalnák ezt a feladatot.

– Tromsőben a feljutásról döntő norvégok elleni mérkőzésen két gólt lőttél és két gólpasszt adtál. Kulcsszereplő voltál a feljutásban, az A csoportos vébén viszont nem játszhattál. Milyen volt kívülről nézni a lányok bennmaradását?

– Amikor Norvégiában a házigazdák legyőzése után biztossá vált a világelitbe jutás, szintén feledhetetlen, leírhatatlan élmény volt. Könnyek közt borultunk egymás nyakába a lányokkal, hiszen hatalmas eredményt értünk el. Én már akkor is tudtam, hogy nem lehetek ott az A csoportos vébén, nem léphetek pályára a világelitben, de hogy ez mennyire rossz, azt igazán csak akkor éreztem, amikor a többiek elutaztak – nélkülem. Természetesen itthonról szurkoltam a lányoknak, nagyon örülök az eredménynek, hiszen ez komoly hírnevet hozott a magyar női jégkorongnak. Szerettem volna én is kivenni a részemet az eredményből, de remélem, ez majd a felnőtt válogatottal sikerül egyszer.

11GF5

– A barcelonai olimpiai selejtező tornán 4 gólt és 4 gólpasszt jegyeztél, ezzel házi gólkirály lettél. A dánok ellen egy gólt és két gólpasszt szereztél, tehát a négy gólból háromból kivetted a részed. Miben látod a vereség okát?

– Tudtuk, hogy a dánok jóval felettünk helyezkednek el a világranglistán, ennek fényében készültünk a mérkőzésre. A meccs remekül indult a számunkra, vezettünk. Az utolsó harmadban azonban a csapategység megbomlott, valamint kritikus helyzetekben folyamatosan kiállításokat kaptunk. Nem jöttek be a helyzetek, nem higgadtan, megfontoltan játszottunk, hanem görcsösen akartunk, és jöttek a hibák. Nagyon fiatal ez a csapat, fel kell nőni még erre a szintre!

 Miért a 11-es mezszámot választottad?

– A válogatottban 1-től 25-ig kellett számot választani, s mivel novemberben születtem, a 11-est választottam.

 Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

– Szeretnék klubcsapatommal jól szerepelni a BEK-ben, mint azt fentebb említettem, szeretnék egyszer eljutni a felnőtt női jégkorong-válogatottal az A csoportig, a vágyaim között szerepel kijutni az olimpiára, valamint kipróbálnám magam külföldön is. Addig szeretnék jégkorongozni, amíg örömet jelent számomra, amíg játékommal hozzá tudok tenni a csapat sikeréhez, amíg olyan körülmények között játszhatok, amelyek lehetővé teszik a további fejlődésemet.

 Kedvenc csapat, kedvenc játékos?

– Kedvenc játékosom Ilja Kovalcsuk, aki az orosz játékstílus egyik képviselője, ugyanúgy jobbkezes, mint én, és a mezszáma egyezik a klubcsapatomban hosszú ideig használt mezszámommal.

11GF3

A sorozat korábbi részei:
#1 – Németh Anikó
#2 – Németh Bernadett
#3 – Dettrich Szilvia
#4 – Somogyi Vivien
#5 – Köles Kata
#7 – Ungár Rebeka
#8 – Jókai Szilágyi Kinga
#9 – Medgyes Dorottya
#10 – Horváth Tifani

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 13., szombat
U18 13:40 AVSZNO 6-3VÉGE
U18 13:40 KMHVAS 4-6VÉGE
U18 16:10 MACOKR 10-1VÉGE
EL 17:00 SCCFTC 9-2VÉGE
ROM 17:30 SSTPRO 2-25VÉGE
január 14., vasárnap
ROM 10:30 PROSST 20-2VÉGE
VBN18 13:30 HUNNOR 2-3 BVÉGE
U18 13:40 AVSOKR 6-4VÉGE
U20 14:10 AVSKMH 7-0VÉGE
U20 14:40 MACVAS 3-2VÉGE
U20 15:00 UTEDHK 2-1VÉGE
U20 16:00 ETOZNO 2-6VÉGE
EBEL 17:45 AVSKAC 0-3VÉGE
  • M4 SPORT
EL 18:00 MISDAB 4-3 HVÉGE
EL 18:30 UTETIT 5-4VÉGE
január 15., hétfő
ROM 17:30 BRASTE 4-1VÉGE
EL 20:30 MACVC2 7-0VÉGE
  • M4 SPORT
január 16., kedd
BL 17:00 TRIJYP 
  • SPORT 2
ROM 17:00 GALSCC 
U20 17:00 MISPEF INFO
ROM 17:30 STEBRA 
január 17., szerda
MK 18:30 MISFTC 
U18 18:40 VASKMH 
MK 20:15 MACUTE 
  • M4 SPORT
január 18., csütörtök
U18 15:30 PEFGEP 
január 19., péntek
KHL 17:30 AKBSBA 
  • SPORT 2
január 20., szombat
DEBL   MARGEP 
EWHL   SAVKMH 
U18   GEPZEG 
U18   KACAVS 
U18   UTEOHC 
U18   VASETO 
U18   ZNOMAC 
KHL 15:00 SZKAMR 
  • SPORT 2
EBEL 19:15 RBSAVS 
január 21., vasárnap
U18   KACMAC 
U18   RBSAVS 
U18 14:20 MISOKW 
U18 16:00 ETOVSV 
EBEL 17:30 DECAVS 
Partnerünk