#13 Molnár Mónika

   

Sorozatunk tizenkettedik részében egy Kanadában légióskodó jégkorongozót mutatunk be. Molnár Mónika, a magyar válogatott 1995. február 14-én született védője következik, aki a Scanlon Creek Hockey Academy játékosa. A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

13MM2

Molnár Mónika 2012-ben jégre lépett az U18-as válogatott asiagói selejtezőjén, ahol védőként egy gólt lőtt és három gólpasszt adott, az A csoportba jutáshoz pedig egy gólpasszal járult hozzá Tromsőben. 2013-ban a finnországi A vb-n is ott volt, míg a felnőtt vb-n egy Új-Zéland elleni asszisztot jegyzett a divízió 1-be feljutott csapatban.

– Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

– Hétévesen kezdtem el jégkorongozni, mert az öcsém is akkor kezdte a sportot, ezért én is ki akartam próbálni.

– A családban, rokonságban van rajtad kívül jégkorongozó?

– A családban még az édesapám jégkorongozik hobbi szinten, de rajta kívül senki más, mivel az öcsém azóta sportot váltott és kosárlabdázik.

– Játszottál-e a védőn kívül másik poszton?

– 11 évvel ezelőtt nem védőként kezdtem, elég sokáig centerként játszottam, bár pontosan nem emlékszem, mikor, de talán a harmadik vagy a negyedik évben váltottam a védő posztra.

– Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

– Amikor Magyarországon laktam, mindig is nehéz feladat volt összeegyeztetni, de valahogy mindig sikerült, csak akkor nem nagyon jutott idő másra. Mindig is jó eredményeim voltak a suliban, annak ellenére, hogy nagyon sokat hiányoztam, de a tanáraim nagyra értékelték az igyekezetem, és tudták, hogy nagyon keményen dolgozom, ezért nagyon sokat köszönhetek nekik is. Idén könnyebb dolgom van. Kanadába költöztem, az első emeleten lakom, miközben a földszinten vannak a tantermek, a konditerem pedig a pincében. Így sok időt megtakarítok, és minden nap tudok edzeni még suli előtt. Na és persze utána is.

– Mivel 1995-ben születtél, a 2014-es U18-as női világbajnokságon sajnos már nem szerepelhetsz. Sikerülhet másodjára is a bennmaradás?

– Igen, jövőre már nem szerepelhetek az U18-as világbajnokságon, amit nagyon sajnálok, hiszen hihetetlen élmény volt az A csoportban játszani. Én nagyon bízom abban, hogy sikerülni fog a bennmaradás, a lányok, akik még mindig benne vannak az U18-ban, nagyon tehetségesek és nagyon fogok nekik szurkolni.

– Márciusban részleges bokaszalag-szakadással érkeztél a válogatotthoz. Rendbe jött a bokád, és teljesen egészséges már?

– Február végén történt a szerencsétlen baleset egy száraz edzésen egyik reggel, amikor rossz szögben érkeztem a talajra, miközben fél lábon kellett ugrálni egy gát fölött. Sajnos nagyon elszánt voltam, hogy semmi baja nincs a bokámnak, így tovább folytattam az edzést, ami nagyon is igénybe vette a bokámat. Később is erőltettem és még egy héten keresztül jártam edzésekre, illetve egy meccset játszottam is, ám a helyzet nem javult. Mivel korábban már volt dolgom részleges szalagszakadással, ezért tudtam, hogy mit kéne tenni, és azt is tudtam, hogy nincs értelme orvoshoz menni, mert úgyis csak azt mondják, hogy két hónapig pihentessem. Ehelyett amikor Budapestre látogattam 1 hétre, elmentem Váliné Fekete Szilviához, aki Kinesio-Tape-et rakott a bokámra, miután helyre rakta az elmozdult részeket. Bár a kezelés fájdalmas volt, a végeredmény magáért beszélt. A világbajnokságra még így sem jött rendbe teljesen, és máig is be kell kötöznöm, ha jégre lépek, illetve futás után sajog, de lehetne sokkal rosszabb is. Remélhetőleg a következő szezon elejére már teljesen jó lesz a lábam.

– Az aucklandi vébén egy asszisztot jegyeztél, Új-Zéland ellen Huszák második góljánál. Hogyan emlékszel vissza a gólra?

– Az asszisztom nem volt egy nagy szám, de tisztán emlékszem mindenre, ami abban a cserében történt. Emberelőnyben voltunk, én vettem fel a korongot a kapu mögött, majd amikor kijöttem onnan, hátrahagytam a pakkot, hogy Huszák Szasza felvehesse, ahogy az a feladatom a korongkihozatalnál. Innen már minden Szasza érdeme. Végigvitte az egész pályán, mindenkit lecselezett és be is lőtte a gólt, amivel tulajdonképpen szerzett nekem egy pontot, mivel én nem sokat csináltam.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Molnár Mónikáról

Moncát ismerem a legrégebben a válogatottból, egészen pici kora óta. Édesapjával régen barátok vagyunk és így civilként is sokszor találkoztam vele, ezért is nehezebb róla elfogultság nélkül beszélnem. Kis kora óta Kiss-Simon Franci bekkpárja, akivel vakon is megértik egymást. Sokáig ez benne is volt a játékában és alázatosan alárendelte játékát csapattársának. Így lettek amolyan Fetyiszov-Kaszatanov párosra emlékeztető hátvédtársak. Monca tavaly kiköltözött Kanadába, ahol nagyon sokat tanult a játékból, és mára 4-5 kiló izommal megerősödve és a hátvédjátékot még inkább kitanulva erősíti a válogatottat. Már Ausztráliában is ott volt a felnőtt vb-n és azóta az olimpiai selejtezőt leszámítva mindenhol együtt élte át a sikereket a csapattal. Az idei A csoportos vb-n Kanada ellen fantasztikusan játszott, látszódott, meg akarja mutatni, hogy a tengerentúlon mennyit fejlődött. Többször a nagy elszántság és akarás kergeti bele hibákba, ha ezeket levetkőzi és rutinosabb lesz, akkor a legjobb hátvédjeink egyike lesz. És mára azt is tudom, hogy ha tetoválást csináltatnék, akkor őt kérném meg, hogy magyarázza meg a családomnak, miért tettem.

– Miért a 13-as mezszámot választottad a válogatottban?

– A 13-as szám nem szimbolizál számomra semmi különöset, de mégis ez a szerencseszámom. Nagyon sok különböző mezszámom volt, mert amikor egy másik csapatban játszottam, mindig kipróbáltam valami újat. 95-ös voltam, amikor játszani kezdtem, 3-as voltam a Vasasban hosszú éveken át, 22-es voltam a Fradi női csapatában, 4-es a Nové Zámkyban, 25-ös az U18-ban az első pár évben, és az első vébémen a válogatottal 5-ös voltam. 13-asban először az olaszországi vb-kvalifikáción játszottam, majd a norvégiai vb-n is. Nyilván nagyon a szívemhez nőtt, mivel egy meccset sem vesztettük, amióta abban játszottam. Akkor éreztem úgy, hogy megtaláltam a hozzám illő számot, és most már a felnőtt válogatottban is az a számom, illetve a kanadai klubcsapatomban is, és nagyon-nagyon szeretem. Nagyon érdekesnek találom, hogy másnak a 13 a szerencsétlenség szimbóluma, nekem viszont pont fordítva.

– Hogyan kerültél ki Kanadába a Scanlon Creek Hockey Academyhez Trencsényi Kittivel közösen? Nem nehéz a családtól távol játszani?

– A sikeres norvégiai vb után sok edző érdeklődött a magyar játékosok iránt. Egy alkalommal a mostani edzőm, Matt Smith Budapestre látogatott és tartott két edzést. Így ismertük meg egymást. Innen minden jött magától. Kittivel nem közösen intéztük, de nagyon örülök, hogy ő is jött. Nagyon sokat segített, hiszen ő már elég tapasztalt ilyen téren. Mindig támogatott, nagyon összehozott minket ez az időszak. Többek között neki is köszönhető, hogy megküzdöttem a nehézségekkel, és egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy feladjam, mert messze van a családom. Igazából nem vagyok olyan típus, aki nagyon függ a családjától, hozzá vagyok szokva az utazáshoz. Tudom, hogy otthon gondolnak rám, és támogatnak mindenben, ezért én mindent megteszek, hogy ők büszkék legyenek rám. Az, hogy távol vannak, csak tovább erősít, nem nehezíti meg a dolgot. Nyilván hiányoznak, főleg az anyukám, nagymamám és dédmamám főztje, de abból kapok eleget majd a nyáron. Tudom ajánlani bárki számára a Scanlon Creek Hockey Academyt, várják fiúk jelentkezését is.

– Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

– Jelenleg nagyon sok tervem van. Jövőre visszajövök a Scanlon Creekbe, és mindent megteszek, hogy a csapat a legjobbat nyújtsa. Az Egyesült Államokba szeretnék utána egyetemre menni, és ott is jégkorongoznék természetesen. Az, hogy utána mi lesz, még nem tudhatom, de szerintem visszajönnék Kanadába, mert nagyon szeretem. Addig szeretnék jégkorongozni, ameddig csak lehet. Simán el tudom magam képzelni 60 évesen is keményen játszani. Egyelőre elképzelhetetlennek tartom, hogy egyszer kevesebb mint heti kétszer legyek jégen.

– Kedvenc csapat, kedvenc játékos?

– A kedvenc csapatom a magyar férfi jégkorong-válogatott, és mindig Ocskay Gábor lesz a kedvenc játékosom, bármi történjen is.

13MM

A sorozat korábbi részei:
#1 – Németh Anikó
#2 – Németh Bernadett
#3 – Dettrich Szilvia
#4 – Somogyi Vivien
#5 – Köles Kata
#7 – Ungár Rebeka
#8 – Jókai Szilágyi Kinga
#9 – Medgyes Dorottya
#10 – Horváth Tifani
#11 – Gasparics Fanni
#12 – Kiss Andrea

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
szeptember 18., hétfő
U18 14:35 GEPSCC 0-0 VVÉGE
EL 20:00 MISVC2 7-1VÉGE
    • M4 SPORT
szeptember 19., kedd
ROM 17:30 PROSCC 2-7VÉGE
U18 18:40 KMHSCC 0-17VÉGE
U18 19:00 DHKVAS 5-1VÉGE
szeptember 21., csütörtök
U18 14:20 UTESCC 2-10VÉGE
U20 15:40 KMHZNO 2-6VÉGE
U18 16:00 PEFAVS 0-6VÉGE
U20 17:40 AVSETO 9-0VÉGE
U20 17:40 VASDHK 4-6VÉGE
U18 17:45 SZDKMH 2-8VÉGE
U18 18:00 ZEGMIS 2-3VÉGE
U20 18:30 UTEMAC 2-3VÉGE
szeptember 22., péntek
U18 15:40 RBSMAC 6-2VÉGE
U18 15:40 VSVETO 5-2VÉGE
U18 16:30 PEFSCC 1-7VÉGE
EL 17:50 VC2BRA 4-3 HVÉGE
EL 18:30 MISSCC 4-1VÉGE
EL 18:30 TITUTE 5-2VÉGE
EL 19:00 MACFTC 6-1VÉGE
U18 19:00 EHLMIS 2-4VÉGE
U18 19:00 ZASAVS 4-5VÉGE
szeptember 23., szombat
U18 12:40 VSVMAC 
U18 12:40 ZASETO 
KHL 13:00 BAADMO 
    • SPORT 2
U18 16:00 EHLAVS 
U18 16:00 KACVAS 
U18 16:00 RBSMIS 
ROM 17:30 GALSST 
U18 18:00 VICUTE 
U18 18:55 OHWKMH 
EBEL 19:15 HCIAVS 
szeptember 24., vasárnap
U20   DHKAVS 
U18 09:15 VSVAVS 
U18 09:15 ZASMIS 
ROM 10:30 GALSST 
U20 12:10 KMHVAS 
U18 12:30 EHLMAC 
U18 12:30 RBSETO 
U20 12:40 ZNOUTE 
U20 14:40 MACETO 
EL 17:00 DABVC2 
EL 17:30 TITMIS 
EBEL 18:00 HCBAVS 
EL 18:00 FTCBRA 
EL 18:30 UTESCC 
szeptember 25., hétfő
EL 18:00 DABSCC 
EL 20:00 MACBRA 
    • M4 SPORT
szeptember 27., szerda
MK   KMHVAS 
U20   ETOMIS 
U20   KMHPEF 
MK 18:00 UTEMAC 
MK 18:30 MISFTC 
MK 18:30 TITDAB 
szeptember 28., csütörtök
U18   AVSMAC 
U18   DHKSZD 
U18   ETOVAS 
U18   ZEGPEF 
szeptember 29., péntek
U20 15:40 VASRBS 
U20 17:10 MACVIC 
U20 18:00 UTEHCI 
U20 19:10 DHKEHL 
   H I R D E T É S
Partnerünk