#13 Molnár Mónika

   

Sorozatunk tizenkettedik részében egy Kanadában légióskodó jégkorongozót mutatunk be. Molnár Mónika, a magyar válogatott 1995. február 14-én született védője következik, aki a Scanlon Creek Hockey Academy játékosa. A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

13MM2

Molnár Mónika 2012-ben jégre lépett az U18-as válogatott asiagói selejtezőjén, ahol védőként egy gólt lőtt és három gólpasszt adott, az A csoportba jutáshoz pedig egy gólpasszal járult hozzá Tromsőben. 2013-ban a finnországi A vb-n is ott volt, míg a felnőtt vb-n egy Új-Zéland elleni asszisztot jegyzett a divízió 1-be feljutott csapatban.

– Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

– Hétévesen kezdtem el jégkorongozni, mert az öcsém is akkor kezdte a sportot, ezért én is ki akartam próbálni.

– A családban, rokonságban van rajtad kívül jégkorongozó?

– A családban még az édesapám jégkorongozik hobbi szinten, de rajta kívül senki más, mivel az öcsém azóta sportot váltott és kosárlabdázik.

– Játszottál-e a védőn kívül másik poszton?

– 11 évvel ezelőtt nem védőként kezdtem, elég sokáig centerként játszottam, bár pontosan nem emlékszem, mikor, de talán a harmadik vagy a negyedik évben váltottam a védő posztra.

– Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

– Amikor Magyarországon laktam, mindig is nehéz feladat volt összeegyeztetni, de valahogy mindig sikerült, csak akkor nem nagyon jutott idő másra. Mindig is jó eredményeim voltak a suliban, annak ellenére, hogy nagyon sokat hiányoztam, de a tanáraim nagyra értékelték az igyekezetem, és tudták, hogy nagyon keményen dolgozom, ezért nagyon sokat köszönhetek nekik is. Idén könnyebb dolgom van. Kanadába költöztem, az első emeleten lakom, miközben a földszinten vannak a tantermek, a konditerem pedig a pincében. Így sok időt megtakarítok, és minden nap tudok edzeni még suli előtt. Na és persze utána is.

– Mivel 1995-ben születtél, a 2014-es U18-as női világbajnokságon sajnos már nem szerepelhetsz. Sikerülhet másodjára is a bennmaradás?

– Igen, jövőre már nem szerepelhetek az U18-as világbajnokságon, amit nagyon sajnálok, hiszen hihetetlen élmény volt az A csoportban játszani. Én nagyon bízom abban, hogy sikerülni fog a bennmaradás, a lányok, akik még mindig benne vannak az U18-ban, nagyon tehetségesek és nagyon fogok nekik szurkolni.

– Márciusban részleges bokaszalag-szakadással érkeztél a válogatotthoz. Rendbe jött a bokád, és teljesen egészséges már?

– Február végén történt a szerencsétlen baleset egy száraz edzésen egyik reggel, amikor rossz szögben érkeztem a talajra, miközben fél lábon kellett ugrálni egy gát fölött. Sajnos nagyon elszánt voltam, hogy semmi baja nincs a bokámnak, így tovább folytattam az edzést, ami nagyon is igénybe vette a bokámat. Később is erőltettem és még egy héten keresztül jártam edzésekre, illetve egy meccset játszottam is, ám a helyzet nem javult. Mivel korábban már volt dolgom részleges szalagszakadással, ezért tudtam, hogy mit kéne tenni, és azt is tudtam, hogy nincs értelme orvoshoz menni, mert úgyis csak azt mondják, hogy két hónapig pihentessem. Ehelyett amikor Budapestre látogattam 1 hétre, elmentem Váliné Fekete Szilviához, aki Kinesio-Tape-et rakott a bokámra, miután helyre rakta az elmozdult részeket. Bár a kezelés fájdalmas volt, a végeredmény magáért beszélt. A világbajnokságra még így sem jött rendbe teljesen, és máig is be kell kötöznöm, ha jégre lépek, illetve futás után sajog, de lehetne sokkal rosszabb is. Remélhetőleg a következő szezon elejére már teljesen jó lesz a lábam.

– Az aucklandi vébén egy asszisztot jegyeztél, Új-Zéland ellen Huszák második góljánál. Hogyan emlékszel vissza a gólra?

– Az asszisztom nem volt egy nagy szám, de tisztán emlékszem mindenre, ami abban a cserében történt. Emberelőnyben voltunk, én vettem fel a korongot a kapu mögött, majd amikor kijöttem onnan, hátrahagytam a pakkot, hogy Huszák Szasza felvehesse, ahogy az a feladatom a korongkihozatalnál. Innen már minden Szasza érdeme. Végigvitte az egész pályán, mindenkit lecselezett és be is lőtte a gólt, amivel tulajdonképpen szerzett nekem egy pontot, mivel én nem sokat csináltam.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Molnár Mónikáról

Moncát ismerem a legrégebben a válogatottból, egészen pici kora óta. Édesapjával régen barátok vagyunk és így civilként is sokszor találkoztam vele, ezért is nehezebb róla elfogultság nélkül beszélnem. Kis kora óta Kiss-Simon Franci bekkpárja, akivel vakon is megértik egymást. Sokáig ez benne is volt a játékában és alázatosan alárendelte játékát csapattársának. Így lettek amolyan Fetyiszov-Kaszatanov párosra emlékeztető hátvédtársak. Monca tavaly kiköltözött Kanadába, ahol nagyon sokat tanult a játékból, és mára 4-5 kiló izommal megerősödve és a hátvédjátékot még inkább kitanulva erősíti a válogatottat. Már Ausztráliában is ott volt a felnőtt vb-n és azóta az olimpiai selejtezőt leszámítva mindenhol együtt élte át a sikereket a csapattal. Az idei A csoportos vb-n Kanada ellen fantasztikusan játszott, látszódott, meg akarja mutatni, hogy a tengerentúlon mennyit fejlődött. Többször a nagy elszántság és akarás kergeti bele hibákba, ha ezeket levetkőzi és rutinosabb lesz, akkor a legjobb hátvédjeink egyike lesz. És mára azt is tudom, hogy ha tetoválást csináltatnék, akkor őt kérném meg, hogy magyarázza meg a családomnak, miért tettem.

– Miért a 13-as mezszámot választottad a válogatottban?

– A 13-as szám nem szimbolizál számomra semmi különöset, de mégis ez a szerencseszámom. Nagyon sok különböző mezszámom volt, mert amikor egy másik csapatban játszottam, mindig kipróbáltam valami újat. 95-ös voltam, amikor játszani kezdtem, 3-as voltam a Vasasban hosszú éveken át, 22-es voltam a Fradi női csapatában, 4-es a Nové Zámkyban, 25-ös az U18-ban az első pár évben, és az első vébémen a válogatottal 5-ös voltam. 13-asban először az olaszországi vb-kvalifikáción játszottam, majd a norvégiai vb-n is. Nyilván nagyon a szívemhez nőtt, mivel egy meccset sem vesztettük, amióta abban játszottam. Akkor éreztem úgy, hogy megtaláltam a hozzám illő számot, és most már a felnőtt válogatottban is az a számom, illetve a kanadai klubcsapatomban is, és nagyon-nagyon szeretem. Nagyon érdekesnek találom, hogy másnak a 13 a szerencsétlenség szimbóluma, nekem viszont pont fordítva.

– Hogyan kerültél ki Kanadába a Scanlon Creek Hockey Academyhez Trencsényi Kittivel közösen? Nem nehéz a családtól távol játszani?

– A sikeres norvégiai vb után sok edző érdeklődött a magyar játékosok iránt. Egy alkalommal a mostani edzőm, Matt Smith Budapestre látogatott és tartott két edzést. Így ismertük meg egymást. Innen minden jött magától. Kittivel nem közösen intéztük, de nagyon örülök, hogy ő is jött. Nagyon sokat segített, hiszen ő már elég tapasztalt ilyen téren. Mindig támogatott, nagyon összehozott minket ez az időszak. Többek között neki is köszönhető, hogy megküzdöttem a nehézségekkel, és egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy feladjam, mert messze van a családom. Igazából nem vagyok olyan típus, aki nagyon függ a családjától, hozzá vagyok szokva az utazáshoz. Tudom, hogy otthon gondolnak rám, és támogatnak mindenben, ezért én mindent megteszek, hogy ők büszkék legyenek rám. Az, hogy távol vannak, csak tovább erősít, nem nehezíti meg a dolgot. Nyilván hiányoznak, főleg az anyukám, nagymamám és dédmamám főztje, de abból kapok eleget majd a nyáron. Tudom ajánlani bárki számára a Scanlon Creek Hockey Academyt, várják fiúk jelentkezését is.

– Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

– Jelenleg nagyon sok tervem van. Jövőre visszajövök a Scanlon Creekbe, és mindent megteszek, hogy a csapat a legjobbat nyújtsa. Az Egyesült Államokba szeretnék utána egyetemre menni, és ott is jégkorongoznék természetesen. Az, hogy utána mi lesz, még nem tudhatom, de szerintem visszajönnék Kanadába, mert nagyon szeretem. Addig szeretnék jégkorongozni, ameddig csak lehet. Simán el tudom magam képzelni 60 évesen is keményen játszani. Egyelőre elképzelhetetlennek tartom, hogy egyszer kevesebb mint heti kétszer legyek jégen.

– Kedvenc csapat, kedvenc játékos?

– A kedvenc csapatom a magyar férfi jégkorong-válogatott, és mindig Ocskay Gábor lesz a kedvenc játékosom, bármi történjen is.

13MM

A sorozat korábbi részei:
#1 – Németh Anikó
#2 – Németh Bernadett
#3 – Dettrich Szilvia
#4 – Somogyi Vivien
#5 – Köles Kata
#7 – Ungár Rebeka
#8 – Jókai Szilágyi Kinga
#9 – Medgyes Dorottya
#10 – Horváth Tifani
#11 – Gasparics Fanni
#12 – Kiss Andrea

Cimkék: ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 15., vasárnap
EBYSL 12:10 MACRBS 3-4 HVÉGE
EBYSL 14:30 MZAAVS 2-3 HVÉGE
EBYSL 16:20 VSVDMJ 3-2VÉGE
EBYSL 16:40 VASSLL 1-2VÉGE
EBEL 17:00 AVSG99 1-5VÉGE
EBYSL 17:00 HKBZNO 1-5VÉGE
MOL 17:00 GALMAC 1-7VÉGE
MOL 18:30 DHKTIT 4-3VÉGE
január 16., hétfő
U18 17:15 MISPEF 10-2VÉGE
MOL 17:30 BRAMAC 0-3VÉGE
MOL 18:00 UTEDAB 4-1VÉGE
  • M4 SPORT
január 17., kedd
MOL 17:00 GALSCC 2-3VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 7-4VÉGE
január 18., szerda
KHL 15:00 MMGAVG 
  • SPORT 2
U20 16:50 KMHMIS 
U20 19:30 MACZEG 
január 19., csütörtök
NHL 01:35 MTLPIT 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKSJS 
  • SPÍLER TV
U18 15:30 DHKPEF 
U18 16:00 AVSUTE 
U18 16:00 ETOMIS 
EBYSL 17:40 VASMZA 
EBYSL 18:00 AVSVIC 
MOL 18:00 DABBRA 
U18 18:10 VASMAC 
január 20., péntek
EBJL   HKBMAC 
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
MOL 19:00 FTCGAL 
EBEL 19:15 G99AVS 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
MOL 18:00 MACGAL 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
MOL 18:30 MISSCC 
EBJL 18:55 VSVAVS 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk