#17 Brgles Nóra

   

Sorozatunk tizenhatodik részében egy vagány csajt mutatunk be. Brgles Nóra, a magyar válogatott 1991. január 25-én született támadója következik, aki a svéd Segeltorps IF játékosa.

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

3Dsz2

Dettrich Szilvia (3) és Brgles Nóra (17)

Brgles Nóra 2007, azaz 16 éves kora óta tagja a magyar női jégkorong-válogatottnak, minden világbajnokságán szerzett pontot. A 2013-as aucklandi vébén egy Szlovénia elleni gólpasszal jártul hozzá az osztályváltáshoz a divízió 1-be feljutott csapatban.

Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

? 13 éves koromban kezdtem el játszani a Székesfehérvári Vadmacskák csapatában Kiss Norbertnél. A jégkorong előtt versenyszerűen úsztam. Amikor visszavonultam, nem akartam abbahagyni a sportolást. Jártam Volán-meccsekre, és nagyon megtetszett a játék, leginkább ifj. Ocskay Gáboré, aki a példaképem a mai napig. Az interneten láttam, hogy indítanak egy női jégkorongcsapatot, és rögtön jelentkeztem. Ezt a mai napig nem bántam meg.

A családban, rokonságban van rajtad kívül jégkorongozó?

? A nővérem, Brgles Enikő jégkorongozott. Játszottunk is egy csapatban. A Vadmacskákban, a Fradiban és még a válogatottban is a 2008-as miskolci világbajnokságon.

Játszottál a csatáron kívül másik poszton?

? Volt hogy beállítottak hátvédnek egy-két meccsen, meg kapuskodtam is egy-két edzés erejéig szórakozásból, de maradok a csatárkodásnál.

Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

? Hokigimnáziumba jártam itt, Svédországban, de nem volt könnyű, mert nem igazán volt idő a sok edzés és meccsek mellett. Az idén végeztem el egy személyi edzői iskolát, és most munkát keresek Stockholmban.

? A barcelonai olimpiai selejtezőn te lőtted az első gólunkat Horvátország ellen a 28. percben. Nehezen indult be a gólgyártás. Miként emlékszel a találatodra, és mi volt az oka a majdnem fél mérkőzésen át tartó gólcsendnek?

? Igen, sajnos dekoncentráltan kezdtük a meccset, talán az előző napi vereség miatt is. Bennmaradtunk az öltözőben, nem csak az első harmadban, de a második elején is. Görcsösen játszottunk, nagyon akartunk gólt lőni, de nem jött össze semmi. Akkor Buzás Norbert és Gömöri Csaba edzők felhívták a figyelmünket a hibákra, szedjük össze magunkat és kezdjünk egy válogatotthoz méltóan játszani, na meg lőjünk gólokat végre. Szerencsére ezután egy fonák lövéssel betaláltam. Nagyon örültem, hogy végre gólt szereztünk. Utána megtört a jég és jöttek a gólok.

17BN2
? Mikor és hogyan kerültél ki Svédországba? Jelenleg a Segeltorps IF játékosa vagy, de megfordultál az AIK Stockholmnál és az Ormsta Vallentunánál is. Nem nehéz a családtól távol játszani?

? 2008-ban, 17 évesen jöttem ki Svédországba egy Division 1-es csapatba, a Vaxjö Lakersbe, három másik magyar lánnyal, Jókai Szilágyi Zsófiával, Gyömbér Mónikával és Trencsényi Kittivel. Kitti előtte kint volt próbajátékon, és kérdezték tőle, van-e csatár, akit ajánlana, ő pedig megkérdezett engem. Én persze nagyon örültem. Kitti és én voltunk kint egy svéd táborban nyáron (SWISH), az edző eljött, megnézett és tetszettem neki. Ez volt az ötödik szezonom Svédországban, öt különböző csapatban játszottam. Idén maradok először egy csapatban egy évnél tovább, a Segeltorps IF-ben. Jó végre megállapodni.

Az első évben a Vaxjö Lakersben játszottam. Aztán a Riksserienben, az első osztályban szerettem volna játszani, így átmentem a Vasteras VIK csapatába. Utána a kétszeres svéd bajnok AIK edzője felhívott, hogy szeretnék-e próbajátékon részt venni. Jól sikerült, úgyhogy akkor maradtam náluk. Utána az Ormsta csapatában játszottam újra együtt a két magyar válogatott barátommal, Jókai Szilágyi Zsófival és Trencsényi Kittivel. Tavaly pedig átkerültem a háromszoros svéd bajnok Segeltorps IF csapatába.

Olyanokkal játszhatok együtt, mint például Erika Holst, aki a svéd női válogatott csapatkapitánya, olimpiai ezüstérmes és még sorolhatnám. Sokat lehet tanulni tőlük. Furcsa, mert amikor elkezdtem jégkorongozni, akkor a tévében néztem az olimpiát, amikor a svéd lányok ezüstöt nyertek, és ott játszottak már akkor páran a mostani csapattársaim közül. Most pedig velük edzhetek, illetve játszhatok. Az elején nagyon nehéz volt a családom nélkül. Persze, most is vannak ilyen pillanatok, de ők is és én is tudom, hogy ez a legjobb nekem és mindenben támogatnak. Kívánni sem
lehetne jobb családot! Nélkülük sehol se lennék. Köszönöm.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Brgles Nóráról

Nóri hosszú ideje Svédországban játszik, én már ezért is nagyon tisztelem. Nem egyszerű eset tizenévesen elszakadni az otthontól, és egyedül élni a nagyvilágban. Korábban két társa, Trencsényi Kitti és Jókai Szilágyi Zsófi is vele játszott egy csapatban, de idén tényleg magára maradt Svédországban. Nagyon szorgalmas játékos, aki azt gondolom, hogy apró hiányosságait nagy akaraterővel és sok munkával kompenzálja. Minden csapatban minden sorban elkél egy ilyen szorgos, fürge léptű, agilis játékos. Néha forrófejű és szókimondó, ezért a konfliktusok nem kerülik el, de azt gondolom, mindig győzni akar és nem ismer megalkuvást. Hosszú ideig meghatározó játékosa lesz a válogatottunknak.

Miért a 17-es mezszámot választottad a válogatottban?

? Amikor elkezdtem jégkorongozni, a 7-es volt a számom, de amikor 16 évesen odakerültem a válogatottba, a 7-es mezszám már foglalt volt, Tóvölgyi Tímea viselte. Így maradt a 17-es. Szeretem. Szerencseszámom lett.

2007, azaz 16 éves korod óta vagy tagja a magyar válogatottnak. Miben látod a fejlődés okát?

? Igen, 16 éves korom óta büszke tagja vagyok a válogatottnak. A fejlődés annak köszönhető, hogy fiatalodott a csapat. Ők mind a fiúkkal kezdtek el jégkorongozni, fiatalon, és ez nagyon sokat számít. Az U18-as sikerek után, és talán a felnőtt válogatott sikere után, egyre népszerűbb lett a női jégkorong és egyre több kislány kezd el hokizni. Ez nagyon biztató!

Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

? A célom most az, hogy elkezdhessek végre személyi edzőként dolgozni itt, Stockholmban. A csapatommal megnyerni a bajnokságot, minél többet fejlődni, minél több pontot szerezni és a válogatott tagja lenni, aztán a válogatottal megnyerni a következő vb-t is, és majd kiharcolni a következő olimpiára a részvételt! Amíg ezt elérem, addig biztos hogy szeretnék hokizni. Persze ez függ sok mindentől. De optimista vagyok.

Kedvenc csapat, kedvenc játékos?

?  Magyarországon a kedvenc csapatom fehérvári létemre természetesen a Sapa Fehérvár. Az NHL-ben a New York Rangers és a Detroit Red Wings. Kedvenc játékosom, egyben példaképem ifj. Ocskay Gábor. Szeretem még Ovecskint, a Sedin ikerpárt és Martin St. Louist.

17BN

A sorozat korábbi részei:
#1 ? Németh Anikó
#2 ? Németh Bernadett
#3 ? Dettrich Szilvia
#4 ? Somogyi Vivien
#5 ? Köles Kata
#7 ? Ungár Rebeka
#8 ? Jókai Szilágyi Kinga
#9 ? Medgyes Dorottya
#10 ? Horváth Tifani
#11 ? Gasparics Fanni
#12 ? Kiss Andrea
#13 ? Molnár Mónika
#14 ? Kiss-Simon Franciska
#15 ? Dabasi Réka
#16 ? Tóth Enikő

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum