#22 Szlaby Gyöngyi

   

Sorozatunk huszadik részében a felnőtt válogatott csapatkapitányát mutatjuk be. Szlaby Gyöngyi, a magyar válogatott 1988.  január 26-án született játékosa következik, aki a Marilyn HC védője és a Budai Bocsok edzője.

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

Szlaby Gyongyi

Szlaby Gyöngyi 2003, azaz tizenöt éves kora óta tagja a magyar női jégkorong-válogatottnak. Nyolc világbajnoksága alatt két gólt és hét gólpasszt jegyzett. A 2013-as aucklandi vébén volt a legtermékenyebb, három gólpasszt adott a divízió 1-be feljutott csapatban.

Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

? 1999-ben, 11 évesen az unokatestvérem, Maklári Erik által kezdtem el jégkorongozni. Mivel csak egy év a korkülönbség köztünk, így gyerekkorunkban mint két testvér, össze voltunk nőve. Ő kezdett el először hokizni, én pedig a palánk mellől néztem minden edzést. Egyszer a nővérem úgy jött értünk az iskolába, hogy két felszerelés volt nála, majd közölte, hogy én is felmegyek a jégre.

A családban, rokonságban van rajtad kívül jégkorongozó?

? Erik jelenleg is hokizik az Újpest felnőtt csapatában, valamint a párom, Szongoth Kristóf is játszik, emellett edzősködik is.

Játszottál-e a védőn kívül másik poszton?

? Nem. Valószínű, hogy Erik, aki szintén hátvéd és a magasságom miatt egyértelmű volt a hátvéd poszt.

Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

? A TF sportmenedzser MSC-szakát már elvégeztem, a Pázmányon kell még egy diplomát írnom és leállamvizsgáznom. A suli és a sport összeegyeztetése soha nem jelentett gondot. Ebben nőttem fel.

A világbajnokságon az olaszok elleni mindent eldöntő találkozón a harmadik gólnál te jegyezted a gólpasszt Medgyes Dorottya góljánál. Miként emlékszel erre vissza?

? Az már csak hab volt a tortán. Szép befejezése volt a vébének. A gól után mertem először belegondolni, hogy megnyertük a vb-t.

Gondoltál-e már a légióséletre?

? Lehetőségem lett volna rá, de “sajnos” én nem az a típus vagyok, aki hosszabb időre el tud szakadni otthonról.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Szlaby Gyöngyiről

Maca a válogatott korelnöke, csapatkapitánya. Még ő is nagyon fiatal. Ennek ellenére számos világbajnokságon szerepelt, nagyon rutinos játékos. A kiemelkedő képességű hátvédjeink közé tartozik. Csendes természetű, nagyon szorgalmas. Gegesy Bogi mellett ő is a Budai Bocsok edzője, a szupermini korosztályt edzi. Amikor Bogi Finnországban tanult, akkor kértem meg, hogy segítsen. Mára nagyon megszerette a klubot és a kis Bocsokat, és ez fordítva is igaz. Mivel ő már nem játszik fiúk között, sokszor magának kell megoldania, hogy edzésben maradjon, és ezért rengeteget tesz. Neki is az egyik szerelme a jégkorong, remélem, hosszú évekig még ő lesz a felnőtt válogatott csapatkapitánya.

Te vagy a rangidős a magyar válogatottban. Tisztelnek és hallgatnak rád a fiatalabbak, mint csapatkapitány?

? Igen, ami nagyon jó érzés. Bár van két ? nálam “hangosabb” ? segédem. A két alkapitány, Kiss-Simon Franci és Trencsényi Kitti.

2003, azaz tizenöt éves korod óta vagy tagja a magyar női jégkorong-válogatottnak, sok játékossal léphettél jégre egy csapatban. Mit gondolsz, meddig juthat a magyar női jégkorong?

? Volt szerencsém részt venni a legutóbbi U15-ös női összetartáson. Nagyon sok ügyes kislány hokizik már. Egyre nagyobb a merítési lehetőség, és a versenyhelyzet kialakulása jót tesz a női válogatottnak. Megnőtt a női hoki támogatottsága is, több a lehetőség, mint régen. A kitaposott úton és a sok begyűjtött tapasztalattal sokra vihetik majd.

Miért a 22-es mezszámot választottad a válogatottban?

? Nem választottam. Kaptam, de azért ezt, mert a klubnál is dupla és páros a számom. A 88-as, mert 1988-ban születtem.

A Budai Bocsoknál mini és szupermini korosztályban edzői feladatokat is ellátsz Gegesy Boglárkával közösen. A későbbiekben el tudod képzelni magad magasabb szintű edzőként?

? Amint említettem már, sportmenedzser diplomám van. LTP-tanfolyamon szereztem edzői minősítést, amivel a nagyobb korosztályokban nem edzősködhetek. Különben is, nagyon élvezem a szupermini, mini korosztállyal a munkát.

Mik a céljaid, meddig szeretnél jégkorongozni?

? Amíg csak lehet!

22SzGy

A sorozat korábbi részei:
#1 ? Németh Anikó
#2 ? Németh Bernadett
#3 ? Dettrich Szilvia
#4 ? Somogyi Vivien
#5 ? Köles Kata
#7 ? Ungár Rebeka
#8 ? Jókai Szilágyi Kinga
#9 ? Medgyes Dorottya
#10 ? Horváth Tifani
#11 ? Gasparics Fanni
#12 ? Kiss Andrea
#13 ? Molnár Mónika
#14 ? Kiss-Simon Franciska
#15 ? Dabasi Réka
#16 ? Tóth Enikő
#17 ? Brgles Nóra
#18 ? Huszák Alexandra
#20 ? Gegesy Boglárka
#21 ? Pintér Lili

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum