#20 Gegesy Boglárka

   

Sorozatunk tizennyolcadik részében egy mezőnyjátékosból lett kapust mutatunk be. Gegesy Boglárka, a magyar válogatott 1988. április 21-én született kapusa következik, aki a Marilyn hálóőre és a Budai Bocsok edzője.

A magyar jégkorong zászlóshajója ezekben az években a női jégkorong-válogatott, jelentette ki Ocskay Gábor a tavaly A csoportba jutott, idén pedig bent maradó U18-as válogatott sikerei kapcsán. Itt az ideje, hogy bemutassuk a személyzetet. Mezszám szerinti sorrendben halad új sorozatunk, a felnőtt vb-kerettel kezdünk.

20GB2

Gegesy Boglárka (20) és Szlaby Gyöngyi (22)

Gegesy Boglárka a 2011-es ausztráliai világbajnokságon még csatárként egy gólt lőtt és egy gólpasszt adott, 2012-ben viszont Horvátország ellen kapusként shutouttal zárt, míg 2013-ban két mérkőzésen állt a kapuban a divízió 1-be feljutott csapatban.

Mikor kezdtél el jégkorongozni és miért?

? 2002-ben kezdtem el korisuliba járni Gágyor Péterhez a Lobogó utcába. Akkoriban egy gyerekkori jó barátunk mesélte, hogy a gyerekei, egy lány és két fiú jégkorongoznak, és hogy mennyire élvezik az edzéseket. Ezért gondoltam úgy, hogy én is kipróbálom magam ebben a sportban.

A családban, rokonságban van rajtad kívül jégkorongozó?

? A rokonságom, amíg el nem kezdtem jégkorongozni, addig nem ismerte ezt a sportot. A szűkebb családon belül egyelőre a bátyám kislányait, Gegesy Zsófiát és Gegesy Júliát sikerült megfűznöm, hogy járjanak jégkorongozni hozzánk, a Budai Bocsokhoz.

Játszottál-e a kapuson kívül másik poszton?

? Nagyjából 8 évig mezőnyjátékos voltam, főleg center poszton játszottam, de 2 éve átálltam a sötét oldalra.

20GB3

Miért a 20-as mezszámot választottad a válogatottban?

? Az első válogatott mérkőzésemen Kökényesi Eszti régi mezét kaptam meg, és mivel győzelemmel zártuk a meccset, ezért ezek után ragaszkodtam továbbra is ahhoz a mezhez.

A Budai Bocsoknál mini és szupermini korosztályban edzői feladatokat is ellátsz. A későbbiekben el tudod képzelni magad magasabb szintű edzőként?

? Idén beindult az U15-ös női válogatott program, ahol szerepet kaptam az edzői stábban. Ez mindenképpen előrelépést jelent számomra, hiszen a kisebb korosztályok után most egy idősebb, ráadásul csak lányokból álló csapattal foglalkozhatok. Nem szoktam elzárkózni az új lehetőségektől, szeretem a kihívásokat.

Gömöri Csaba szövetségi kapitány Gegesy Boglárkáról

Ha eddig voltak olyan játékosok, akikről nehezen írtam elfogultság nélkül, akkor Bogiról talán nem is tudok. Amikor megalakítottam a Budai Bocsok JSE csapatát, edzőket kerestem. Bogi akkoriban végezte a TF-en a jégkorongedzői képzést, és ott ismertem meg. Akkor láttam, hogy nagyon szorgalmas és rengeteg tudás van már a birtokában. Nyelveket beszél, szeretne minél jobb edző lenni és még tovább képezni magát. Ezért döntöttem úgy, hogy edzőként erősítse a mi kis Bocsainkat. Nem bántam meg. A mai napig kiválóan bánik a gyerekekkel, és emellett azóta is folyamatosan képzi magát minden szinten. Most még gyógytornász is lesz, ami a mai kis hokisok mellett nem is nagy baj. Mindent elmond róla, hogy játékosként is és kapusként is beverekedte magát a női válogatottba. Ez is ritka ebben a sportban. Ausztráliában még csatár, Mariborban és Aucklandben már kapus volt. Finnországban is járt edzőként és kapusként is. Mivel későn vágott bele a kapusságba, ezért rengeteget kellett pótolnia, de nagy szorgalommal kezdi elérni, utolérni azokat, akik gyerekkoruk óta kapusok. Persze iskolázottabb mozgás kell még és rutin, ami meccseken szerezhető meg. A most induló U15-ös női programban pedig már edzősködik is, és szervezi a kislányutánpótlást. Azt hiszem, nagyon sok ilyen játékosra és a hokiért tenni akaró emberkére van szükség. Egy hibája van, nem akarja, hogy Buci sütizzen.

Az olimpiai selejtezőn a horvátok ellen kaptál lehetőséget, összesen tíz lövés találta el a kapudat. Hogyan tartod magad éberen, amikor ilyen kevés lövést kapsz?

? A mérkőzés színvonalától függetlenül a kapusnak végig figyelnie kell a meccsen. Ilyen helyzetben persze nehezebb, amikor sokáig nem jön lövés, de ezért van az például, hogy játékmegszakításkor a kapusok kikorcsolyáznak a palánkig és vissza, hogy továbbra is aktívak maradjanak a mérkőzésen.

A 2012-es világbajnokságon a horvátok ellen shutouttal zártál, akkor 19-szer védtél, tehát kétszer annyi lövés találta el a kapudat, mint októberben. Fél év alatt ennyit javult előtted a védelem?

? Szerintem nem érdemes összehasonlítani ilyen módon a két mérkőzést, pláne nem női csapatsportokban, ahol sokat számít az, hogy ki milyen lábbal kelt fel, milyen a kedve, milyen a barátnőjének a kedve, egészségállapota stb. Az hogy hány lövés volt, szerintem nem mérvadó, a végeredmény inkább, azaz hogy mindkétszer magabiztosan nyertünk a horvátok ellen.

Mi szerepel a maszkodon?

? Finnország-párti vagyok minden tekintetben, nagyon tetszik az ottani életstílus, az emberek viselkedése, gondolkodásmódja, valamint a finn nyelv, ami csodaszép. A maszkomon finn motívumok, valamint az általam fontosnak tartott hokival kapcsolatos jelképek vannak, mint például a télapó a rénszarvasszánon egy havas északi tájon, egy JYP- és egy Bocsok-logo, egy finn zászlós kislány, valamint egy finn biztató jelmondat.

20GB4

20GB5

20GB6

Hogyan tudod összeegyeztetni a jégkorongot a tanulással?

? A Testnevelési Egyetemen idén diplomázom testnevelő és gyógytestnevelő tanári szakon, de volt alkalmam egy ösztöndíj keretében fél évig Finnországban a jyvaskylai egyetemen is tanulni. Az egyetem általában délelőtti, kora délutáni elfoglaltságot jelentett, úgyhogy amellett tudtam edzésre járni esténként. Finnországban pedig befogadott a helyi SM-liigás JYP női csapata, aminek a nagy részét felnőttek tették ki, ezért ott is az esti órákban voltak az edzések, amiket látogathattam.

Meddig szeretnél jégkorongozni?

? Addig szeretnék játszani, amíg örömet okoz.

Kedvenc csapat, kedvenc játékos?

? A Rozmár SE, valamint a JYP Jyvaskyla, a kedvenc játékosom pedig Niko Hovinen.

20GB

A sorozat korábbi részei:
#1 ? Németh Anikó
#2 ? Németh Bernadett
#3 ? Dettrich Szilvia
#4 ? Somogyi Vivien
#5 ? Köles Kata
#7 ? Ungár Rebeka
#8 ? Jókai Szilágyi Kinga
#9 ? Medgyes Dorottya
#10 ? Horváth Tifani
#11 ? Gasparics Fanni
#12 ? Kiss Andrea
#13 ? Molnár Mónika
#14 ? Kiss-Simon Franciska
#15 ? Dabasi Réka
#16 ? Tóth Enikő
#17 ? Brgles Nóra
#18 ? Huszák Alexandra

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum