Kanada az NHL-esek nélkül is esélyesnek számít

 

Az 1994-es olimpia óta először fordul elő, hogy a tengerentúli liga nem engedi el a játékosait az ötkarikás játékokra.

A 2018-as pjongcsangi olimpia női jégkorongtornája már szombaton megkezdődött, a férfiak pedig szerdán lépnek először jégre. Az esemény lebonyolítása nem változott a 4 évvel ezelőtti, szocsi játékokhoz képest: a 12 válogatottat 3 négycsapatos csoportra osztották, ahonnan a csoportgyőztesek és a legjobb csoportmásodik automatikusan a negyeddöntőbe jut, míg a másik 8 válogatott kvázi nyolcaddöntőt játszik a legjobb 8 közé kerülésért.

A csoport

A címvédő, legutóbbi 4 olimpiából 3-at megnyerő Kanada ugyanúgy esélyes az aranyéremre, mint az elmúlt két évtized összes eseményén. Annak ellenére, hogy nincsenek NHL-játékosaik a keretben, a jégkorongozóik összesen 5544 mérkőzéssel bírnak a világ legerősebb bajnokságából, közülük csak két hátvéd, Chris Lee és Mat Robinson nem jégkorongozott a tengerentúli profiligában. Willie Desjardins szövetségi kapitány jó előjelekkel várhatja a tornát: az elmúlt 2 hónapban előbb legyőzték Dél-Koreát a moszkvai Channel One Cupon, aztán kikaptak Csehországtól és Oroszországtól, ám ezután veretlenül, 4 győzelemmel behúzták a Spengler Kupát, az olimpiai felkészülés során pedig egyaránt 2-0-ra verték Lettországot és Fehéroroszországot, míg hétfőn 4-1-re nyertek Svédország ellen.

A kanadaiak csütörtökön Svájc ellen lépnek jégre. A közép-európai válogatott kerete otthon játszó jégkorongozókból áll, így jól ismerhetik egymást. A kétszeres olimpiai bronzérmes csapat ? az 1928-as és az 1948-as játékokon zártak a dobogón ? a 2013-as vb-ezüstérme után nagy meglepetésre be sem jutott a legjobb 8 közé Szocsiban, ugyanis Lettország 3-1-re legyőzte a negyeddöntőért lejátszott meccsen. A Patrick Fischer vezette együttes a világbajnokság óta 6 mérkőzést játszott válogatottak ellen, ezek közül csak egyet nyert meg, vasárnap 4-2-re legyűrték Norvégiát, de a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy 3 győzelmet arattak a Spengler Kupán klubcsapatok ellen.

A torna talán legerősebb csoportjának harmadik tagja Csehország. A 20 évvel ezelőtt olimpiai bajnok együttes most is a torna egyik esélyese. Rutinos keretükben csak 2 olyan játékos van, akinek nincs KHL-es rutinja: a legfiatalabb kapusuk, Patrik Bartosák és a 22 éves Dominik Kubalík. Válogatott szinten is tapasztalt a többség, 19-en már jártak világbajnokságon, de olimpiai élménye csak Roman Cervenkának és Martin Eratnak van, előbbi 2, utóbbi 3 ötkarikás eseményen járt. A 2014-es játékokon Svédország és Svájc is megelőzte őket a csoportkör során, így a nyolcaddöntőben Szlovákiával kerültek szembe. A déli szomszédukat 5-3-ra legyőzték, ám a negyeddöntőben az USA magabiztosan verte 5-2-re. A torna előtt egyetlen edzőmeccset vívtak, ahol Finnországtól 2-0-ra kikaptak.

A kvartett negyedik csapata a házigazda Dél-KoreaJim Paek szövetségi kapitány olimpiai projektjét jól ismerhetjük: három világbajnokság alatt a divízió 1/B-ből az A csoportig vezette szülőhazája válogatottját. A kijevi ezüstérmüket követően nagy hangsúlyt fektettek a közös munkára, 17 edzőmérkőzést vívtak meg az elmúlt több mint fél évben. Mindezeken nem sok sikerélményük akadt, egyetlen rendes játékidős győzelmüket Kazahsztán ellen aratták február 5-én, míg az augusztusi, csehországi túrájuk során túlórában verték a Sparta Prahát és hosszabbításra kényszerítették a Mountfieldet és a Plzent, a többi meccsüket mind elvesztették. Olimpiai újoncként nem lehet más céljuk, mint a pontszerzés.

Ice Hockey - Canada v Switzerland

B csoport

A csoport mezőnye gyakorlatilag megegyezik a 2014-es szocsi játékok A csoportjával, a különbség csak annyi, hogy akkor a világranglista alapján az 1. (Oroszország), a 6. (Szlovákia), a 7 (USA. és a 12. (Szlovénia) kapott besorolást, míg 4 évvel később az oroszok a 2., az Egyesült Államok az 5., a szlovákok a 8., a szlovének pedig a 11. helyet kapták. Az orosz olimpiai együttes ? melyet a továbbiaknak nemes egyszerűséggel Oroszországnak hívunk ? gyakorlatilag Oleg Znarok szövetségi kapitány és Igor Nyikitin segédedző játékosaira épül, miután a SZKA 15, a CSZKA pedig 8 játékost ad a keretbe, a másik segédedző, Ilja Vorobjov 2 játékosát hozhatta: a rutinos kapust, Vaszilij Kosecskint, valamint a még nála is tapasztaltabb Szergej Mozjakint. Az 1992-es FÁK-siker óta két érmet szereztek az oroszok, 1998-ban ezüst-, 2002-ben pedig bronzéremmel zárták a játékokat. Szocsiban a finnek állították meg őket, az akkori házigazda hiába lőtt 38-szor kapura, 3-1-es vereséget szenvedett a negyeddöntőben. A pjongcsangi játékok előtt három edzőmeccset vívtak, ahol 3-0-ra verték a fehéroroszokat, 2-1-re legyűrték túlórában a Szpartak Moszkvát, míg szombaton 8-1-es erődemonstrációt tartottak Dél-Koreának.

Az oroszokra a nyitómeccsen az a Szlovákia vár, amely egyetlen KHL-játékossal lép jégre. Craig Ramsay, északi szomszédunk kanadai szövetségi kapitánya elmondta, nem foglalkozott azzal, ki melyik bajnokságban játszik, kizárólag az alapján döntött, amit a jégen látott, valamint kiemelte, fontos volt számára, hogy a játékrendszerét megértsék a jégkorongozók. A szlovákok így nélkülözik fordított alapállású kapusukat, Július Hudáceket, valamint a Slovanban jégkorongozó Andrej Meszárost, vagy éppen Marek Viedenskyt, de nem kapott meghívást a svéd Örebro csatára, Libor Hudácek sem. A 2014-es olimpián erősen leszerepeltek, a csoportkört 1 ponttal zárták, a negyeddöntőbe jutásért pedig Csehország kiverte őket.

Az Egyesült Államok a pjongcsangi torna fekete lova. Az amerikai keret erőssége mindig nehezen felmérhető, ez most hatványozottan igaz. Tony Granato együttese igencsak heterogén: 5-5 KHL- és NHL-játékos mellett akad Svédországban, Németországban, Csehországban, az AHL-ben és az NCAA-ben jégkorongozó olimpikon. A szlovákokhoz hasonlóan akad a tengerentúliaknál is néhány meglepő kimaradó. free nude snapchat girls here Nem viszik magukkal az olimpiára a KHL egyik legjobb formájában lévő csatárát, a 50 mérkőzésen 46 pontot gyűjtő Dan Sextont. Szintén kimaradt a svéd bajnokság kanadai táblázatát vezető, a 45 meccs alatt 50 pontot szerző Ryan Lasch és a 44 mérkőzésen 43 pontos Aaron Palushaj, továbbá a DEL-pontlistáját 61 ponttal toronymagasan vezető Keith Aucoin sem lesz ott Pjongcsangban. Egy másik párhuzam is vonható az USA és Szlovákia között, ugyanis az amerikaiak sem gyakoroltak másik válogatott ellen. Szocsiban az elődöntőig veretlenül meneteltek, ám a legjobb 4 között 1-0-ra kikaptak Kanadától, a bronzmeccsen pedig a motiváltabb Finnország 5-0-ra átgázolta rajtuk.

Szlovénia bebizonyította, nem fellobbanás volt a 2014-es olimpiai részvételük. Négy évvel ezelőtt Fehéroroszország, Dánia és Ukrajna legyőzésével harcolták ki az ötkarikás részvételt, míg 2016 szeptemberében drámai körülmények között, büntetőkkel jutottak ki Pjongcsangba Fehéroroszország kárára. Délnyugati szomszédunk 2018-as kerete közel megegyezik a 2014-es együttessel, ugyanis 17-en ott voltak Szocsiban, ellenben a 3 kapus közül csak Gacnar lépett jégre. A szlovének le is tették a névjegyüket: a csoportkörben 3-1-re legyőzték Szlovákiát, így kedvező helyzetbe kerültek és a negyeddöntőbe jutásért megkapták Ausztriát. A szlovének esélyt sem adtak az osztrákoknak, 4-0-ra nyertek, a tündérmesének Svédország vetett véget egy 5-0-s sikerrel, ám szomszédunk két harmadon át szorossá tette a meccset. Győzelemmel hangoltak az USA elleni meccsre, csütörtökön 2-1-re nyertek Dél-Korea ellen.

SLOAUT

C csoport

Az olimpia harmadik kvartettje gyakorlatilag egy skandináv csoport, a németekkel kiegészülve. A négyesből kiemelkedik a két korábbi világbajnok, Svédország és Finnország. Előbbi válogatott nagyon erős kerettel érkezik Pjongcsangba, a 12 KHL-játékos mellett 9-en érkeznek az SHL-ből, négyen pedig a svájci ligából, így Európa 3 legerősebb bajnokságából válogatott Rikard Grönborg. Mindannyian olimpiai újoncok, viszont 16 játékosnak van világbajnoki tapasztalata. A tapasztalt keretben található a torna legfiatalabb játékosa, a 2000-ben született, mindösszesen 17 éves Rasmus Dahlin. Szocsiban egészen a döntőig meneteltek, ahol Kanada egy 3-0-s győzelemmel megállította őket. Az olimpiát megelőző felkészülési időszakban pont a 2014-es döntőbeli ellenféllel edzettek és 4-1-re kikaptak.

A svédek csütörtökön Norvégia ellen mutatkoznak be. A legnyugatibb skandináv együttes selejtezőn harcolta ki a részvételt: bár Kazahsztántól túlórában kikapott, a körbeverések miatt jól jött ki a végelszámolásnál Olaszország és Franciaország legyőzése után. A 2014-es játékokon nyeretlenül zártak, a csoportkör végén elért 3:12-es gólkülönbségük miatt a legrosszabb besorolást kapták, Oroszország pedig egy 4-0-s meccsel búcsúztatta őket a nyolcaddöntőben. A keret fele ott volt a 2014-es játékokon, Szocsiban 13-an léptek jégre, míg világbajnoki tapasztalattal 22 játékos rendelkezik. Petter Thoresen csapata igencsak sokszínű, összesen 9 liga ad játékost. A keretben összesen három Thoresen szerepel, hiszen a szövetségi kapitány két fiát is beválogatta. A 34 esztendős Patrick elvileg már levezetne, hiszen hazaigazolt a Storhamar csapatához, ám szezon közben a SZKA hívásának nem tudott ellenállni, talán éppen az olimpia miatt sem. A húzás bejött, november vége óta 13 KHL-meccsen lépett pályára, melyeken 11 pontot szerzett. Két évvel fiatalabb öccse, Steffen Thoresen csak Norvégiában játszott a klubszezonban, idén 40 meccsen 22 pontnál jár szintén a Storhamarban. Egyetlen edzőmeccsükön vasárnap 4-2-re kikaptak Svájctól.

A csoport és a torna másik nagy favoritja Finnország. A legutóbbi 3 olimpián érmet szerző együttes keretének kétharmadát KHL-játékosok adják, az orosz bázisú ligából 16 játékost válogatottak be. Lauri Marjamäki főleg a hátvédeknél bízik a saját bajnokságukban, a Liiga 4 hátvédet és 2 csatárt ad a csapatba, míg a svájci ligából 2, a svédből pedig 1 csatárt hívtak be. A keretből 17 játékosnak van világbajnoki tapasztalata, míg olimpián négyen jártak: Kukkonen és Lepistö kétszer, míg Kontiola és Hietanen egyszer kaptak meghívást. Érdemes lesz figyelni a 18 éves Eeli Tolvanenre, aki remekel a Jokeritben. Az olimpia legfiatalabb csatára 47 KHL-meccsen 17-17 gólt lőtt és asszisztot jegyzett. A szocsi csoportkörben Kanadát hosszabbításra kényszerítették, az negyeddöntőben 3-1-re legyőzték az oroszokat, de Svédország egy 2-1-gyel megállította az elődöntőben. Ezt követően a bronzmeccsen egy USA elleni 5-0-s sikerrel vigasztalódtak. Vasárnap a csehekkel gyakoroltak és 2-0-ra győztek.

A kvartett egyetlen nem skandináv tagja, Németország 1 olimpiai periódusnyi kihagyás után szerepel újra ötkarikás játékokon. A 2013-as selejtezőn meglepték a németeket az osztrákok, a hosszabbításos siker kevés volt az 1932-es olimpia bronzérmesének. A pjongcsangi részvételért 2016 szeptemberében Lettországot kellett verniük, nagy csatában 3-2-re győztek. A németek tisztán DEL-es játékosokkal állnak fel, közöttük 4 olyan játékos van, aki nem Németországban született, ám a korábbi német szövetségi kapitány fiára, Björn Kruppra nehéz honosított játékosként tekinteni. Az ötkarikás játékok előtt Svájcban játszottak edzőmeccset, ahonnan 2-1-es hosszabbításos sikerrel repülhettek Dél-Koreába.

A 2018-as pjongcsangi olimpia férfi jégkorong-tornájának közvetítései:

2018. 02. 14, szerda, 13:10 Szlovákia?Oroszország M4SPORT.HU
(felv.: M4 SPORT 14:45)
Eurosport 2
2018. 02. 14, szerda, 13:10 USA?Szlovénia Eurosport 1 (14:15)
2018. 02. 15, csütörtök, 4:10 Finnország?Németország M4SPORT.HU
(felv.: M4 SPORT 6:45)
Eurosport 2
2018. 02. 15, csütörtök, 8:40 Norvégia?Svédország M4SPORT.HU
M4 SPORT (9:15)
Eurosport 2
2018. 02. 15, csütörtök, 13:10 Csehország?Dél-Korea M4SPORT.HU
(felv.: M4 SPORT 15:30)
Eurosport 1 (14:30)
2018. 02. 15, csütörtök, 13:10 Svájc?Kanada M4SPORT.HU
(felv.: M4 SPORT 14:45)
Eurosport 2
2018. 02. 16, péntek, 4:10 USA?Szlovákia M4 SPORT (5:00)
Eurosport 2
2018. 02. 16, péntek, 8:40 Oroszország?Szlovénia M4 SPORT
Eurosport 2
2018. 02. 16, péntek, 13:10 Finnország?Norvégia M4SPORT.HU
Eurosport 2
2018. 02. 16, péntek, 13:10 Svédország?Németország Eurosport 1 (14:45)
2018. 02. 17, szombat, 4:10 Kanada?Csehország M4SPORT.HU
(felv.: M4 SPORT 8:30)
Eurosport 2
2018. 02. 17, szombat, 8:40 Dél-Korea?Svájc Eurosport 1
2018. 02. 17, szombat, 13:10 Oroszország?USA M4SPORT.HU
(felv.: M4 SPORT 17:00)
Eurosport 2
2018. 02. 17, szombat, 13:10 Szlovénia?Szlovákia
2018. 02. 18, vasárnap, 4:10 Németország?Norvégia Eurosport 2
2018. 02. 18, vasárnap, 8:40 Csehország?Svájc M4SPORT.HU
M4 SPORT (9:15)
Eurosport 2
2018. 02. 18, vasárnap, 13:10 Kanada?Dél-Korea M4SPORT.HU
M4 SPORT (13:30)
Eurosport 1 (14:45)
2018. 02. 18, vasárnap, 13:10 Svédország?Finnország M4SPORT.HU
(felv.: M4 SPORT 15:30)
Eurosport 2
2018. 02. 20, kedd, 4:10 nyolcaddöntő M4SPORT.HU
M4 SPORT (5:45)
Eurosport 2
2018. 02. 20, kedd, 8:40  nyolcaddöntő M4 SPORT
Eurosport 2
2018. 02. 20, kedd, 13:10  nyolcaddöntő M4SPORT.HU
M4 SPORT (14:45)
Eurosport 2
2018. 02. 20, kedd, 13:10  nyolcaddöntő Eurosport 1 (14:30)
2018. 02. 21, szerda, 4:10 negyeddöntő M4SPORT.HU
Eurosport 2
2018. 02. 21, szerda, 8:40 negyeddöntő  M4 SPORT
Eurosport 2
2018. 02. 21, szerda, 13:10 negyeddöntő M4 SPORT
Eurosport 2
2018. 02. 21, szerda, 13:10 negyeddöntő M4SPORT.HU
Eurosport 1 (13:25)
2018. 02. 23, péntek, 8:40 elődöntő M4SPORT.HU
M4 SPORT
Eurosport 2
2018. 02. 23, péntek, 13:10 elődöntő M4SPORT.HU
M4 SPORT (13:45)
Eurosport 2
2018. 02. 24, szombat, 13:10 bronzmérkőzés M4SPORT.HU
M4 SPORT
Eurosport 2
2018. 02. 25, vasárnap, 5:10 döntő  M4 SPORT
Eurosport 1 és 2

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL INFO
VB 20:20 CZEGBR INFO
VB 20:20 FRASVK INFO
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum