USA?Finnország 0-5

   

A második harmad elején 11 másodperc alatt eldöntötte a bronzérem sorsát Finnország, a meccs hőse az utolsó olimpiai mérkőzésén 2 gólt szerző Teemu Selanne. Az Egyesült Államok két góltalan mérkőzéssel búcsúzott Szocsitól.

Rask kihagyta az elődöntőt, de a finnek első számú kapusa a bronzmeccset már vállalta beteségét követően. Immonen kikerült az első sorból, ezúttal Korpikoski kezdett Granlund és Selanne között. A finnek kezdtek jobban, de az első cserét követően az amerikaiak többet tettek az első gólért. Selanne ellen könnyen fújtak be egy kiállítást, de önfeláldozóan kivédekezték az északiak. Jól zárt USA védelme, az első finn lövést a 7. percben jegyezhettük fel, akkor viszont nagyjából 5-6-szor próbálkoztak gólt szerezni a vert védelemmel szemben, de nem ment be a korong a kapuba. Kesler hatalmasat mentett, mellkassal védett. Pedig alig volt már álló amerikai a jégen a többség a kapuban vagy annak előterében feküdt a jégen. Magasbot miatt Finnország is megkapta az első előnyét. Hasonlóképpen játszotta meg, mint az Egyesült Államok, és hasonló sikerrel is járt. A 14. percben furcsa büntető következett. Timonen kotort rá egy törött ütőt a palánk mellett korcsolyázó ellenfele ütőjére, a játékvezető büntetőlövést ítélt. Kane kísérletét Rask hárította. Negyed óra alatt bőven került emóció a meccsbe. Pörgött a meccs, látványos volt a csata. A 19. percben Salminen buta késleltetett kiállítása alatt Pacioretty lépett ki szólóban, de Rask ezt is védte. Sok finn munka volt még hátra a harmadból, hogy 0-0 legyen a szünetben, de megoldották. A végén Vaananen felszabadítása Van Riemsdykot találta nyakon, de szerencsére gyorsan regenerálódott a kiváló amerikai csatár.

A második harmadra még jutott az amerikai fórból, de a 22. mégis Finnország szerzett vezetést. Granlund vezette fel a korongot, kiválóan játszott Selanne elé, aki nehéz szögből kiválóan püfölte be Quick mellett a korongot. Nem térhetett magához a gól után az Egyesült Államok, Jussi Jokinen 11 másodperccel később kettőre növelte az előnyt. USA azonnal időt kért. A játék még nyíltabbá vált, dögös jégkorongot láthattunk. A 27. percben Komarov nagyon rossz megoldást választott. Nem dobta be a társát a harmadba, helyette vezette még a korongot, Kane vércseként csapott le rá, szólóba indult, amit Komarov csak az amerikai botjának eltörése árán tudott megakadályozni. Kane a büntetőt a bal oldali vasra vágta, maradt a 2-0. A rohanás a finneknek feküdt jobban, közelebbinek látszott a 3-0, mint a 2-1. Az amerikaiak pontatlanok voltak és ezen a szinten puhányok. 32. percben finn emberelőnyben tovább fokozódott a helyzet Quick kapuja előtt, de megúszták, a hátralévő időt pedig lepergették a finnek.

A harmadik harmadra sem tudott olyat kitalálni Bylsma mester, amire ne tudott volna Westerlund csapata reagálni. Egy újabb felesleges szabálytalanság után előnyben megszerezte a harmadik gólt Finnország. A 47. percben Juuso Hietanen lőtte ki a hosszú alsót a kék vonalról. Quick előtt borzalmas nagy volt a forgalom. Az 50. percben újabb fórban teljessé vált a kiütés. Granlund újabb óriási passzal szolgálta ki a nála kétszer idősebb Selannét, az öreg tökéletesen lőtte ki a hossz alsót. 4-0. Érthető módon véget ért a meccs érdemi része. USA nem erőltette, érezte, már nem tudja letépni az ambiciózus finnek nyakából a bronzérmet. Ahogy az lenni szokott, ilyenkor már minden bejön. Maatta tovább forgatta a kést az amerikai szívekben egy csodaszép akció végi halálpontos lövéssel. A végjáték elmaradt, de a hátralévő időben is Finnország nyomott. Borzalmasan egyoldalúvá vált az első harmadban még szoros meccs.

Olimpia, 2014. feb. 22., szombat.
Quick (Miller)
K
Rask (Niemi)
Suter, McDonagh, Parisé, Kesler, Kane
1
Timonen, Vatanen, Selanne, Korpikoski, Granlund
Carlson, Orpik, Backes, Brown, Callahan
2
Maatta, Salo, Jokinen O., Ruutu, Komarov
Fowler, Shattenkirk, Pavelski, van Riemsdyk, Kessel
3
Lepistö, Hietanen, Kontiola, Lehtera, Jokinen J.
Faulk, Stastny, Wheeler, Pacioretty, Oshie
4
Vaananen, Kukkonen, Salminen, Pihlström, Immonen
Dan Bylsma
E
Erkka Westerlund
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 21:27 FIN OL Selanne Granlund Korpikoski
0-2 21:38 FIN OL Jokinen J. Lehtera Kontiola
0-3 46:10 FIN OL Hietanen Ruutu Lepistö
0-4 49:06 FIN OL PP Selanne Granlund Korpikoski
0-5 53:09 FIN OL PP Maatta Lehtera
27 Kapura lövések száma 29
12 Kiállításpercek 4
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum