20/30 Dallas

 

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

Már az első mérkőzés látványos volt az elmúlt szezonban Dallasban. A kispadon az a Lindy Ruff foglalt helyet, aki a legrégebben regnáló edző volt ugyanazon csapatnál, 16 évet töltött Buffalóban a Stars előtt, így furcsa látvány volt a zöld mezesek között. A texasi menedzsment azonban jól választott, a minden hájjal megkent Ruff hat év után ismét a rájátszásba vezette a Dallast, és ez a lendület idén aligha törik meg.

Dallas Stars

A már eddig is remek erőkből álló Stars a nyáron alaposan belehúzott, először egy cserében megszerezte az Ottawa csapatkapitányát, Jason Spezzát, majd leigazolta a szabad ügynök Ales Hemskyt. A volt Szenátorért az egyik legtehetségesebb szélsőjét, Alex Chiassont adta a Stars, ám ha nem tanítják meg védekezni, akkor Dallasban aligha fogják bánni az üzletet. Még néhány figyelemre méltó játékosmozgás volt azért Texasban, jött például a cserekapus Anders Lindback és a jobb szélső Patrick Eaves. Kivásárolták Aaron Romeót, ám a jelentős kategóriába egyedül Ray Whitney távozása írható be. A több mint 1300 meccsen jégre lépő szélső óriási rutinnal rendelkezik, bevethető volt előnyben és hátárnyban is, de már betöltötte a 42. évét, így érthető, hogy Jim Nill elnök könnyedén elengedte.

A csatársorban Ruff mester a bőség zavarával küzdhet majd, bőven tud variálni az első két hármasban. Ott van a liga egyik legjobb párosának számító Tyler Seguin, Jamie Benn kettős, amelyből utóbbi az idény legjobb ötösében is helyet kapott. A Stars két legjobbja mellett ott van még Eric Cole és a másodéves Valerij Nicsuskin duó és most hozzájuk jött a Spezza, Hemsky páros is. Ez papíron bombaerős hatosnak számít, elvileg ujjgyakorlat kell legyen számukra a támadások építése, azon belül is az emberelőnyös játék, ami alapos javításra szorul. Az előző szezonban egyenlő létszámnál nem volt gondban a Dallas, fórban viszont annál inkább, hiszen a 23. helyen végeztek ebben a kategóriában.

A támadóknál meg kell említeni még egy játékost, mégpedig a sérültlistán lévő Rich Peverleyt. A 32 éves játékos, aki tavaly ilyenkor szívproblémákkal küszködött, végül vállalta a szezont, amely majdnem tragédiába fulladt számára március 10-én. A Columbus elleni meccsen összeesett, életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Jelenlegi státuszát és állapotát homály fedi, a keretben és a fizetési listán szerepel a neve, így amennyiben visszatér, az jelentős erősítés lehet a Stars számára.

Visszakanyarodva az együtteshez, a másik speciális egység, az emberhátrányos sem csillogott jobban Dallasban, ligaszinten csak két pozícióval voltak jobbak, mint előnyben. Egyébként is az egész csapat egyik sarkalatos pontja a védekezés, óriási volt a kontraszt a sorok, illetve a csapategységek között. És ez nem csak az öt az öt elleni szituációkra, hanem a már említett emberhátrányos játékra is vonatkozik. Két játékos végzett a plusz/mínusz mutatóban +20 és még négy +10 felett, ezzel szemben a már említett Chiasson -21-et, Cole -17-et, Goncsar pedig -12-t produkált. Az orosz bekktől nyilván nem ezt várják évi 5 millió dollárért, ezért lepett meg mindenkit, hogy őt nem vásárolták ki, pedig a lehetőség adott volt.

A védelem megerősítése érdekében Ruff valószínűleg több jégidőt és kulcsszerepet szán majd három fiatal bekknek, Kevin Connautonnak és az Iowa Stars csapatával idén AHL-bajnoki címet szerző Jamie Oleksiak, Patrik Nemeth párosnak. Apropó Nemeth, a magyar származású, de svéd hátvéddel kapcsolatban az egyik legelismertebb portál, a Bleacher Report egyenesen odáig ment, hogy tippje szerint a Stars legjobb újonca lesz az elkövetkező szezonban.

A nem éppen acélos védekezést szerencsére egy olyan kapus kompenzálta, mint Kari Lehtonen, aki bármikor képes sorozatban meccseket nyerni. Emellett nem elhanyagolható tény, hogy bátran terhelhető, bármikor képes 60-65 meccsen kezdeni egy szezonban. Helyettese a már említett Anders Lindback lesz, akinek a Panthershez távozó Dan Ellist kell majd pótolnia, nem lesz nehéz dolga.

A Dallas esetében nem lehet elmenni szó nélkül a sorsolás és a beosztás mellett. A Stars a Central divízióban szerepel, ami egyedüliként öt csapatot adott az idei playoffba, így újra óriási harc várható a csoporton belül, minden mérkőzés négypontosnak számít majd. Az elmúlt évadban a texasiak alig jobb mint 50%-ot értek el a négy rájátszásba jutó csoportriválissal szemben, és ezzel csak a Chicagót sikerült megelőzniük, így egyértelmű, hogy ezeken a meccseken több kell majd.

Röviden összefoglalva: Ruff fantasztikus munkát végzett egy év alatt, egy olyan csapatot rakott össze, amely nem csak eredményes, de szép és szórakoztató hokit játszik, a hibái ellenére. Amennyiben tovább halad a kitaposott jégen és a védelmet is ráncba szedi, ott is megtalálja az ideális párokat, akkor nagyon komolyan kell számolni az ellenfeleknek a zöld-fehérekkel.

Várható kezdőcsapat:

Csatárok:
Jamie Benn, Tyler Seguin, Valerij Nicsuskin
Erik Cole, Jason Spezza, Ales Hemsky
Antoine Roussel, Cody Eakin (RFA), Ryan Garbutt
Shawn Horcoff, Vernon Fiddler, Colton Sceviour
Patrick Eaves, Rich Peverley (sérült)

Hátvédek:
Alex Goligoski, Trevor Daley
Brenden Dillon (RFA), Jordie Benn
Szergej Goncsar, Jamie Oleksiak
Kevin Connauton

Kapusok:
Kari Lehtonen
Anders Lindback

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum