Hihetetlen élmény a Saddledome-ban játszani

   

Válogatott hátvédünk a Calgary Flames csarnokában lépett jégre, 6000 néző előtt. Trencsényi Kitti beszámolója.

Amíg szünetel az olimpia alatt az NHL, addig az egyik jégkorongozónknak hatalmas élmény adatott meg.

“Az elmúlt hétvégén életem egyik legnagyobb élményében részesülhettem – kezdte lelkesen Trencsényi Kitti. – Az utolsó előtti alapszakaszmeccsünket a Calgary Flames arénájában, a Saddledome-ban játszhattuk az egyik riválisunk ,a Mount Royal University ellen. Ez a második év, amikor a Flames vendégül lát minket, a két Calgaryból való CIS-csapatot, hogy mi is átélhessük, milyen lehet egy NHL-meccsen, ilyen arénában, ennyi szurkolóval játszani. Sajnos a meccsünk egy csütörtöki napon délután 5 órakor kezdődött, ami azzal a következménnyel járt, hogy a meccs elején nem volt túl sok néző. A harmadik harmadra viszont közel 6000 ember ült a lelátón.

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ekkora közönség előtt fogok játszani, hogy pacsikért lógnak le a szurkolók, ahogy jövünk ki a pályára. Talán a legjobb része az volt, hogy az a meccs volt az egyik legfontosabb számunkra, hiszen tudtuk, ha megnyerjük, akkor biztosan benne leszünk a rájátszásban. Soha nem volt problémánk ez ellen a csapat ellen, de ennyi ember előtt játszani, kicsit megijesztette mindkét csapatot. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a csütörtöki meccsen 4-1-es győzelemmel zárhattuk a napot, és abból 2 gólnál bent voltam. Hihetetlen érzés, amikor az arénának több mint a fele tapsol és együtt örül a gólunknak. El sem tudom képzelni, hogy milyen lehet minden meccset ilyen környezetben játszani.

trencsenyi4

Sajnos még itt, Kanadában sem olyan híres a női hoki, mint a férfi, de azért sokkal több nézőnk van, mint otthon. Általában az emberek többsége azt mondja, hogy lányoknak nem való ez a durva sport, vagy csupán mi nem játszunk normális hokit és ezért nem jó nézni. Az én véleményem szerint a női hoki ugyanolyan élvezetes, mint a férfi, persze nem lehet egy kalap alá venni a kettőt. Női hokiban ugye a testtel való játék nem megengedett, ami elsősorban azért van, hogy fejlődjön a játékunk és hogy sokkal képzettebbek legyenek a játékosaink, persze palánknál való játéknál megengedik a testjátékot valamilyen szinten. Én ugye, mint nagy, erős hátvéd nem bánnám az ütközéseket, de ha belegondolok, én is 13-14 éves voltam, amikor felnőtt ligában kezdtem játszani. Valószínűleg ha a testjáték szabad lett volna, össze-vissza törtek volna a nagyobb, idősebb lányok.

A másik része meg, hogy mint női hokisnak, nem sokaknak adódik meg az a lehetőség, mint egy fiúnak , hogy a megéljünk a hokiból. Vannak női csapatok, akik adnak fizetést a játékosainak, de nem annyit, hogy meg lehessen belőle normálisan élni és jövőt alapozni rá, és nem túl sok ilyen csapat létezik. Szóval a legtöbb női játékos munka, iskola, vagy akár gyerekek mellett talál időt a jégkorongra, és legtöbbször nem hogy fizetésért, de még saját maguk fizetnek, hogy játszhassanak. Remélhetőleg a jövőben majd a nőknek is csinálnak egy NHL-hez hasonló ligát, mert akkor azok a tehetséges játékosok, akiknek abba kell hagyni a sportot anyagi problémák miatt, tovább játszhatnak és így a női hoki is fejlődik majd.

Visszatérve a meccsekre. Csütörtöki győzelmünk után pénteken is behúztuk a két pontot, így teljes erővel készülünk a rájátszásra, amit Vancouverben, a University of British Columbia csapata ellen kezdünk ezen a hétvégén. Az utolsó meccsünk óta centerként is készülök edzéseken, mert sajnos az egyik játékosunk súlyos agyrázkódást szenvedett, és idén többet nem tud pályára lépni. Szeretek centerként játszani, és elég jól is megy, mert agresszív vagyok a támadó harmadban. A hétvégén az edzőm elmondása szerint mindkét poszton számít rám a csapatom, néha felváltva, amit nem bánok, mert minél többet vagyok a jégen, annál boldogabb vagyok. Három meccs van tervben, bár remélem, a harmadikra nem lesz szükség, és két győzelemmel megyünk tovább a rájátszásban. Ha valakit érdekel, a meccseket élőben adják az egyetemek honlapján.

trencsenyi3

Az olimpián, úgy érzem, az USA jobb hokit játszik idén, mint a korábbi években. Még így is, hogy Kanadának sikerült 3-2 re nyernie szerdán, szerintem a végén az USA viszi haza az aranyat. A mérkőzést edzés közben nézhettük, ugyanis a kivetítőn ment az olimpiai közvetítés, néha-néha felpillantottunk. Az Olympic Ovalban, ahol edzünk, van egy nagy szoba nagy kivetítőkkel, piros-fehér bőrkanapékkal, amelyeket kifejezetten meccsnézésre terveztek. Annak, hogy hogy kevesebb gólkülönbségű győzelmek születnek ezen az olimpián, csak örülni tudok, mert szemmel látható, hogy a női hoki fejlődött, azaz már az európai csapatok is kezdenek ott lenni és megszorítani a nagy észak-amerikai csapatokat. A finnekben van a legnagyobb hitem az Egyesült Államok és Kanada után, hihetetlen, mennyit fejlődtek 4 év alatt.”

Női légiósaink a világban:

Kanada
Molnár Mónika védő 1995 Scanlon Creek Academy
Trencsényi Kitti védő 1992 University of Calgary
Nagy-Britannia
Rónai Alexandra támadó 1993 Guildford Lightining
Németország
Nagy Orsolya támadó 1996 Jungadler Mannheim
Puskás Eszter védő 1998 FASS Berlin
Oroszország
Gasparics Fanni támadó 1994 Fakel Korkino
Huszák Alexandra támadó 1995 Fakel Korkino
Kiss-Simon Franciska védő 1995 Fakel Korkino
Svájc
Jókai Szilágyi Kinga támadó 1997 SC Weinfelden
Jókai Szilágyi Zsófia támadó 1992 SC Weinfelden
Svédország
Brgles Nóra támadó 1991 Segeltorps IF
Szlovákia
Csiszer Sarolt védő 1992 Sarisanska Presov
Csiszér Tímea támadó 1989 Spisska Nová Ves
Farkas Nikolett támadó 1991 Spisska Nová Ves
Szigeti Ágnes kapus 1990 Spisska Nová Ves
Szlaby Gyöngyi védő 1988 Sarisanska Presov
Tóth Enikő védő 1996 Spisska Nová Ves
USA
Pál Vanda védő 1997 Wooster Oilers

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 22., vasárnap
VB 12:30 GBRSLO 3-1VÉGE
VB 16:00 HUNKAZ 0-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:30 POLITA 1-3VÉGE
április 23., hétfő
VB 16:00 SLOPOL 2-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAHUN 2-3VÉGE
  • SPORT 1
április 24., kedd
VB 16:00 KAZGBR 6-1VÉGE
  • SPORT 1
április 25., szerda
VB 12:30 ITAKAZ 3-0VÉGE
  • SPORT 1
VB 16:00 GBRPOL 5-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:30 SLOHUN 4-1VÉGE
  • SPORT 1
április 26., csütörtök
VB 19:00 POLHUN 2-3VÉGE
  • SPORT 1
április 27., péntek
VB 16:00 KAZSLO 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAGBR 
  • SPORT 1
április 28., szombat
VB 12:30 KAZPOL 
VB 16:00 SLOITA 
VB 19:30 HUNGBR 
  • SPORT 1
Partnerünk