Egy kiscsapat csinál-e több nyarat?

 

Három nap van hátra az Erste Liga 2023/24-es szezonrajtjáig: idén is végigvesszük a csapatok háza táján történt legfontosabb változásokat, s óvatos jóslatokba bocsátkozunk, ki mire lehet hivatott az előttünk álló idényben. Előzeteseinket ezúttal is a tavalyi végeredményhez képesti fordított sorrendben adagoljuk – az Újpest, a DEAC, a FEHA19, a DAB, a Csíkszereda, a DVTK és a Corona Brasov után a BJAHC következik.

A szokatlan módon az idei nyáron sem nevet, sem címert, sem csarnokot nem változtató káposztásmegyeri Budapest Jégkorong Akadémia HC egyben tartotta keretének jelentős részét, de közben azért vesztett kulcsfontosságú figurákat is. Nem hosszabbította meg szerződését 50 pontos finn támadójuk, Eetu Elo, aki az Oberligában talált magának új csapatot, vigasztalásul legalább kiváló honfi- és sortársa, Viikilä marad a fővárosban. Kettejük sziporkázó játékkapcsolata nagy szerepet játszott a BJA tavalyi alapszakasz-győzelmében, előbbit kellene tehát valamelyest pótolnia az egyaránt hazája másodvonalából érkező finn Karppinennek és/vagy az orosz Mozernek – s bár a BJAHC előszeretettel választ remekül a légióspiacról (a fent említett két úriember mellett Culigin, Galoha és Vorobjov is remek fogás volt – utóbbit például Kangyal Balázs maga sem hitte, hogy sikerülhet megtartani), rengeteg pontot kellene termelniük, ha még előrébb akarják repíteni a káposztásmegyerieket. A támadószekció hazai oldalán is voltak kisebb változások: a Debrecenből két szezont követően a fővárosba visszatérő Sági Martinnak és az Észak-Amerikából hazaigazoló Keresztes Leventének kellene helyettesíteni a saját nevelésű Djumicot és a fél szezonra beeső Szita Donátot. Keresztes megszerzése akár nagyot is szólhat, a még csak 21 éves csatár pont/meccs körül átlagolt az NAHL-ben (valamint Kangyal Balázs is jól ért a fiatalok nyelvén), ugyanakkor volt már arra is példa, hogy egy remek tengerentúli utánpótlás-karriert követően egy-egy játékos nem tudta megugrani az Erste Liga-szintet. A támadók mellett a védelem is fontos szereplőket vesztett: Kornakker Dániel visszavonulása nagyobb terhet helyezhet az előző idényben berobbanó Farkas Roland vállaira, Garát Zsombor amerikai szerencsepróbálása és a volt válogatott Gőz Balázs távozása (visszavonulása?) nehéz helyzetbe hozhatja a tavalyi alapszakaszban legkevesebb gólt kapó Rozsomákokat. A bekkekhez mindössze a fehérorosz Tyeszlenko érkezett, a távozók játékperceit a saját utánpótlásból kikerülő fiatalok vehetik fel.

Ugyanakkor rosszul teszi, ha valaki előre temeti a BJAHC-t, elvégre az alapszakaszgyőztest tavaly sem várták a legjobbak közé – erre a megosztó nyilatkozatairól elhíresült, de legalább panelmondatokat kevésbé puffogtató Kangyal Balázs is többször felhívta a figyelmet –, ellenfelei mégis végig a hátát nézték, végül az elődöntőig jutott (csupán egy hajszál és Arany Gergely választotta el a finálétól), ráadásként a Magyar Kupát is megnyerte, az aranymeccsen az ICEHL-es Fehérvár legyőzésével. Pozsgai Tamás, Szabó Bence és Nagy Krisztián személyében három játékost is delegált a tamperei A csoportos világbajnokságra, s mellettük mások is jó eséllyel pályáznak a válogatott kerettagságra. Ott van például Schlekmann Márk, aki a sikertelen csehországi próbajátékot követően extrán motivált lehet egy újabb remek szezon összerakására, a ljubljanai vb-t megjárt Tóth Richárd, illetve az előző szezon kálváriáját követően egy minden bizonnyal kiegyensúlyozottabb évadra készülő Tóth Gergely is. Kíváncsian várjuk azt is, hogy az előttünk álló kiírásban lesz-e olyan BJA-s fiatal, aki a saját utánpótlásból indulva berúgja az Erste Liga ajtaját, hiszen az említett Schlekmann 2020/21-es berobbanása óta más mezőnyjátékosnak nem igazán sikerült komolyabb áttörést elérnie.

A BJAHC győzelem nélkül abszolválta négymeccses felkészülési időszakát, majd szombaton 4-0-ra elbukta a Szuperkupa döntőt az FTC ellen. Az edzőmeccses vereségekből messzemenő következtetéseket ugyanakkor botorság lenne levonni, mi több, ez akár még jó ómennek is számíthat a csapat szurkolói számára: 2022 nyarán is erős külföldi ellenfelek ellen tanultak Pozsgaiék, hogy aztán repülőrajtot véve behúzzák az Erste Liga alapszakaszát.

Maradt: Farkas Roland, Straubinger Zoltán, Dóczi Zsombor, Pozsgai Tamás, Szabó Bence, Tóth Gergely, Varga Kaden, Ivan Vorobjov, Kirils Galoha, Molnár Bálint, Nagy Krisztián, Ravasz Csanád, Ritter Zalán, Schlekmann Márk, Tóth Richárd, Ilja Culigin, Weidemann Márk, Jesperi Viikilä

Érkezett: Vitalij Tyeszlenko (Bejbarisz Atirau, KAZ), Atte Karppinen (IPK, FIN-2), Keresztes Levente (New Jersey Titans, NAHL), Jevgenyij Mozer (Dinamo Szentpétervár, RUS-2), Sági Martin (DEAC)

Távozott: Kornakker Dániel (visszavonult), Garát Zsombor (?), Gőz Balázs (?), Joonas Uimonen (Unia Oswiecim, POL), Ádám Zsolt (Gyergyói HK), Mirko Djumic (KH Torun, POL), Eetu Elo (Bayreuth Tigers, GER-3), Szita Donát (FEHA19)

ftcbja_szuperkupa_kestila_karppinen

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
május 10., péntek
VB 16:20 SUINOR 
VB 16:20 SVKGER 
    • SPORT 2
VB 20:20 CZEFIN 
    • SPORT 2
VB 20:20 SWEUSA 
május 11., szombat
VB 12:20 FRAKAZ 
VB 12:20 GBRCAN 
VB 16:20 AUTDEN 
VB 16:20 POLLAT 
VB 20:20 NORCZE 
VB 20:20 USAGER 
Partnerünk
Archívum