A tavalyinál csak kiegyensúlyozottabb lehet az idei Szereda

 

Hat nap van hátra az Erste Liga 2023/24-es szezonrajtjáig: idén is végigvesszük a csapatok háza táján történt legfontosabb változásokat, s óvatos jóslatokba bocsátkozunk, ki mire lehet hivatott az előttünk álló idényben. Előzeteseinket ezúttal is a tavalyi végeredményhez képesti fordított sorrendben adagoljuk – az Újpest, a DEAC, a FEHA19 és a DAB után most a Csíkszereda következik.

Az előző szezonnal merőben ellentétes alapokkal várja az idényt a háromszoros Erste Liga-bajnok Sportklub Csíkszereda. Az erdélyi klub vezetői okulva a tavalyi tanulságokból ezúttal már a szezon előtt bevásárolták a légiósokat: a harmadik csíki idényét kezdő 39 éves Szkacskov és a karácsonyi bejelentés-cunamiból egyedül beváló Cody Milan mellett lecserélték a komplett légióskontingenst. Hoztak hét új külföldit, elég komoly pedigrével, az olasz válogatott Brandon McNallyre, a közép-európai topbajnokságokban komoly karriert befutó Troy Rutkowskira mindenképpen érdemes lesz figyelni, de ketten érkeznek az ECHL-ből is, Ricci a brit bajnokságból, Netterberg a svéd másodvonalból, míg a 21 éves orosz Agafonov hazájának alacsonyabb osztályából tette át székhelyét Székelyföldre.

Szintén nagy különbség az előző évadhoz képest, hogy ezúttal nem a beugró Hozó Leventével kezdik meg a felkészülést a székelyek, hanem már szeptember 1-jén megnevezték idei vezetőedzőjüket, a kanadai-olasz Bradley Grattont. Így minden bizonnyal stabilabb idénykezdést vár mind a klubvezetés, mind a szurkolótábor, s ha ez sikerül, hamar feledésbe merülhet a tavalyi emlékezetes edzőkeringő (emlékeztetőül: kezdésként ugye a 2021/22-es idényben Erste Ligát nyerő Rico Rossi előbb meghosszabbította szerződését, majd még az idényrajt előtt távozott, így az örök beugró Hozó mesterrel indult a szezon – november végén aztán megérkezett Tom Coolen, majd távozott is két hónap után, egy pár hétre ismét Hozó vette át a kormányrudat, a playoffstart előtt pedig Jeff Pault ültették le a kispadra, akivel már a negyeddöntőben búcsúzott a Sportklub).

Négy szezon követően távozott Szamankov, a fehérorosz hálóőr a tavalyi idényben a pontrendszer miatt gyakran nevezésre sem került, helyette inkább Simo Joel padozta végig az idényt Adorján Attila mögött. A még mindig csak 26 éves Adorján tavaly is 90% fölött zárt, nem rajta múlott, hogy a csíkiak az egész alapszakaszban csak a playoff-kvalifikáció elkerüléséért küzdhettek. A mezőnyjátékosok hazai magja a szokások szerint egyben maradt, a ligarivális Brassóhoz távozó Farkas Tamás, és a román bajnokságban szereplő Háromszékhez átigazoló Részegh Zsolt mellett egyedül Sofron István jövője lóg a levegőben. A hírek szerint a magyar válogatott támadó jelenleg kivár, hátha kap ajánlatot egy jobb bajnokságból, ellenkező esetben télen visszatérne Csíkszeredába. A hazai játékosok jól ismerik egymást, évek óta együtt játszanak, legtöbbjük részese volt a három (vagy a Covid miatt mondhatjuk kettő és fél) Erste Liga-sikernek – nagy kérdés, hogy az új vezetőedző mennyire számol velük, hiszen a tavalyi légiósáradat idején többen nem fértek be a keretbe, és csak a román bajnokságban játszottak. Jelenleg Gratton vezetőedző kilenc külföldire apellálhat, ugyanakkor a csíki vezetőséget ismerve ez a szám bármelyik pillanatban bármelyik irányba változhat, elvégre a a Sportklub vezérkara nem a türelem szobra.

A Csíkszereda már elkezdte 2023/24-es szezonját, a romániai bajnokságban előbb csak 3-2-re tudta megverni a Sapienta U23-at, másnapra azonban máris helyreállt a világ rendje, és hetet szórva nullázták le a fiatalokat.

Az SC Csíkszereda 2023/24-es játékoskeretete:

Maradt: Adorján Attila, Simo Joel, Bajkó Csongor, Ferencz-Csibi Róbert, Gecse Hugó, Láday Tamás, Salló Alpár, Becze Tihamár, Eduard Casaneanu, Fodor Csanád, Cody Milan, Péter Balázs, Reisz Áron, Részegh Tamás, Rokaly Norbert, Rokaly Szilárd, Jevgenyij Szkacskov

Távozott: Makszim Szamankov (Steaua Bukarest, ROU), Farkas Tamás (Corona Brassó), Karel Kubát (Slovan Ústí nad Labem, CZE-3), Niko Mikkola (Hokki, FIN-2), Roman Szavcsenko (?), Nicholas Schaus (?), Ilja Krikunov (?), Részegh Zsolt (Háromszéki Ágyúsok), Sofron István (?), David Stach (Bayreuth Tigers, GER-3), Radek Vesely (Frydek-Mistek, CZE-2)

Érkezett: Amrbus Levente (Sapienta U23), Georgij Agafonov (Junyiszon-Moszkva, RUS-5), Joe Masonius (Fort Wayne Komets, ECHL), Troy Rutkowski (Asiago, ICEHL), Aidan Brown (Allen Americans, ECHL), Brandon McNally (Sheffield Steelers, EIHL), Pontus Netterberg (Kristianstad, SWE-2), Fabrizio Ricci (Nottingham Panthers, EIHL)

Csíkszereda

Fotó: Pál Zoltán/SC Csíkszereda

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 5., kedd
ICEHL 19:15 AVSVOR 5-4VÉGE
AL 21:00 IKOWRM 4-1VÉGE
december 6., szerda
AL 19:40 FTCSZG 9-2VÉGE
AL 20:00 VASLHL 4-8VÉGE
december 7., csütörtök
EL 17:30 BRADAB 3-2VÉGE
december 8., péntek
EL 17:30 GYEDAB 3-6VÉGE
EL 18:30 MISDEB 3-4 BVÉGE
EL 18:40 BJAFTC 3-2 HVÉGE
ICEHL 19:15 AVSASI 4-2VÉGE
AL 20:30 LHLOHA 8-4VÉGE
AL 20:45 WRMETO 2-9VÉGE
december 9., szombat
AL 19:00 SZGIKO 
AL 19:30 SPCFTC 
december 10., vasárnap
ICEHL 16:00 PUSAVS 
VB20 16:00 HUNKAZ 
EL 16:30 BRAGYE 
EL 17:00 UTEDEB 
EL 17:30 SCCDAB 
EL 18:00 MISFTC 
december 11., hétfő
VB20 19:30 HUNAUT 
Partnerünk
Archívum