A tavalyinál csak kiegyensúlyozottabb lehet az idei Szereda

 

Hat nap van hátra az Erste Liga 2023/24-es szezonrajtjáig: idén is végigvesszük a csapatok háza táján történt legfontosabb változásokat, s óvatos jóslatokba bocsátkozunk, ki mire lehet hivatott az előttünk álló idényben. Előzeteseinket ezúttal is a tavalyi végeredményhez képesti fordított sorrendben adagoljuk – az Újpest, a DEAC, a FEHA19 és a DAB után most a Csíkszereda következik.

Az előző szezonnal merőben ellentétes alapokkal várja az idényt a háromszoros Erste Liga-bajnok Sportklub Csíkszereda. Az erdélyi klub vezetői okulva a tavalyi tanulságokból ezúttal már a szezon előtt bevásárolták a légiósokat: a harmadik csíki idényét kezdő 39 éves Szkacskov és a karácsonyi bejelentés-cunamiból egyedül beváló Cody Milan mellett lecserélték a komplett légióskontingenst. Hoztak hét új külföldit, elég komoly pedigrével, az olasz válogatott Brandon McNallyre, a közép-európai topbajnokságokban komoly karriert befutó Troy Rutkowskira mindenképpen érdemes lesz figyelni, de ketten érkeznek az ECHL-ből is, Ricci a brit bajnokságból, Netterberg a svéd másodvonalból, míg a 21 éves orosz Agafonov hazájának alacsonyabb osztályából tette át székhelyét Székelyföldre.

Szintén nagy különbség az előző évadhoz képest, hogy ezúttal nem a beugró Hozó Leventével kezdik meg a felkészülést a székelyek, hanem már szeptember 1-jén megnevezték idei vezetőedzőjüket, a kanadai-olasz Bradley Grattont. Így minden bizonnyal stabilabb idénykezdést vár mind a klubvezetés, mind a szurkolótábor, s ha ez sikerül, hamar feledésbe merülhet a tavalyi emlékezetes edzőkeringő (emlékeztetőül: kezdésként ugye a 2021/22-es idényben Erste Ligát nyerő Rico Rossi előbb meghosszabbította szerződését, majd még az idényrajt előtt távozott, így az örök beugró Hozó mesterrel indult a szezon – november végén aztán megérkezett Tom Coolen, majd távozott is két hónap után, egy pár hétre ismét Hozó vette át a kormányrudat, a playoffstart előtt pedig Jeff Pault ültették le a kispadra, akivel már a negyeddöntőben búcsúzott a Sportklub).

Négy szezon követően távozott Szamankov, a fehérorosz hálóőr a tavalyi idényben a pontrendszer miatt gyakran nevezésre sem került, helyette inkább Simo Joel padozta végig az idényt Adorján Attila mögött. A még mindig csak 26 éves Adorján tavaly is 90% fölött zárt, nem rajta múlott, hogy a csíkiak az egész alapszakaszban csak a playoff-kvalifikáció elkerüléséért küzdhettek. A mezőnyjátékosok hazai magja a szokások szerint egyben maradt, a ligarivális Brassóhoz távozó Farkas Tamás, és a román bajnokságban szereplő Háromszékhez átigazoló Részegh Zsolt mellett egyedül Sofron István jövője lóg a levegőben. A hírek szerint a magyar válogatott támadó jelenleg kivár, hátha kap ajánlatot egy jobb bajnokságból, ellenkező esetben télen visszatérne Csíkszeredába. A hazai játékosok jól ismerik egymást, évek óta együtt játszanak, legtöbbjük részese volt a három (vagy a Covid miatt mondhatjuk kettő és fél) Erste Liga-sikernek – nagy kérdés, hogy az új vezetőedző mennyire számol velük, hiszen a tavalyi légiósáradat idején többen nem fértek be a keretbe, és csak a román bajnokságban játszottak. Jelenleg Gratton vezetőedző kilenc külföldire apellálhat, ugyanakkor a csíki vezetőséget ismerve ez a szám bármelyik pillanatban bármelyik irányba változhat, elvégre a a Sportklub vezérkara nem a türelem szobra.

A Csíkszereda már elkezdte 2023/24-es szezonját, a romániai bajnokságban előbb csak 3-2-re tudta megverni a Sapienta U23-at, másnapra azonban máris helyreállt a világ rendje, és hetet szórva nullázták le a fiatalokat.

Az SC Csíkszereda 2023/24-es játékoskeretete:

Maradt: Adorján Attila, Simo Joel, Bajkó Csongor, Ferencz-Csibi Róbert, Gecse Hugó, Láday Tamás, Salló Alpár, Becze Tihamár, Eduard Casaneanu, Fodor Csanád, Cody Milan, Péter Balázs, Reisz Áron, Részegh Tamás, Rokaly Norbert, Rokaly Szilárd, Jevgenyij Szkacskov

Távozott: Makszim Szamankov (Steaua Bukarest, ROU), Farkas Tamás (Corona Brassó), Karel Kubát (Slovan Ústí nad Labem, CZE-3), Niko Mikkola (Hokki, FIN-2), Roman Szavcsenko (?), Nicholas Schaus (?), Ilja Krikunov (?), Részegh Zsolt (Háromszéki Ágyúsok), Sofron István (?), David Stach (Bayreuth Tigers, GER-3), Radek Vesely (Frydek-Mistek, CZE-2)

Érkezett: Amrbus Levente (Sapienta U23), Georgij Agafonov (Junyiszon-Moszkva, RUS-5), Joe Masonius (Fort Wayne Komets, ECHL), Troy Rutkowski (Asiago, ICEHL), Aidan Brown (Allen Americans, ECHL), Brandon McNally (Sheffield Steelers, EIHL), Pontus Netterberg (Kristianstad, SWE-2), Fabrizio Ricci (Nottingham Panthers, EIHL)

Csíkszereda

Fotó: Pál Zoltán/SC Csíkszereda

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum