Az újjáépülő UTE akár már idén nagyot dobbanthat

   

Tíz nap van hátra az Erste Liga 2023/24-es szezonrajtjáig: idén is végigvesszük a csapatok háza táján történt legfontosabb változásokat, s óvatos jóslatokba bocsátkozunk, ki mire lehet hivatott az előttünk álló idényben. Előzeteseinket ezúttal is a tavalyi végeredményhez képesti fordított sorrendben adagoljuk – így a tavalyi év talán legnagyobb csalódását okozó Újpesttel kezdünk.

Bizonyos szempontból könnyű dolga van a nyáron a Megyeri úton kinevezett finn vezetőedzőnek, Markus Juurikkalának: nem lesz nehéz túlszárnyalni az UTE előző évi, combosnak nagy jóindulattal sem nevezhető teljesítményét. Ugyanakkor fel is kötheti a nadrágszíjat az Alpesi Ligából érkező 35 éves szakember, hiszen a IV. kerületben sosem alacsonyak az elvárások. A hétfőn tartott szurkolói ankéton elhangzottak szerint a klub a 2020/21-es szezont követően ismét szeretne a legjobb négybe jutni, valamint a Magyar Kupában is nagyot alkotna. Az UTE örömteli módon egyre jobban nyit utánpótlása felé, a balul sikerült tavalyi szezon kevés pozitív hozadékának egyike volt, hogy az idény második felében is már egyre több saját nevelésű fiatal kapott értékelhető mennyiségű jégidőt. Idén már 9 utánpótláskorú játékos tagja a felnőttkeretnek: Nádasy Mártonéknak egymással, valamint a rutinosabb magyar maggal kell megküzdeniük a minél több lehetőségért. A szakosztályvezetés Kovács Viktort bízta meg a másodedzői feladatokkal, mondván, nála jobban senki sem ismeri az újpesti akadémiát, lévén az elmúlt négy szezonban az U21-es csapat vezetőedzője volt. Ugyanakkor a képet némileg árnyalja, hogy Kovácsnak egyszer sem sikerült az ország egyik legjobb, ha nem a legjobb akadémiájának csúcstermékével, az U21-es együttessel érmet szereznie – legutóbb meglepetésre a Vasas már a negyeddöntőben búcsúztatta az Erste Liga-tapasztalattal jócskán felvértezett lila-fehér fiatalokat.

A keretet vizsgálva kapusposzton érdemi változás nem történt, idén is a Rajna Miklós, Sági Máté duóval vágnak neki az új szezonnak az újpestiek, a harmadik számú hálóőr viszont Monostori helyett Papp Áron lesz. Rajna előző éve elég hektikusra sikeredett: védési hatékonyságban nem közelítette meg első három újpesti idényét, épphogy 91% fölött végzett – igaz, előtte a védelem sem állt a helyzet magaslatán –, majd Angliába szerződött. Egy pozitívnak mondható brit kaland után nagy reményekkel érkezett a válogatott edzőtáborba, az utolsó keretszűkítés után viszont megsérült, így lemaradt az A csoportos világbajnokságról. Az Újpest nagyban függ Rajna formájától, cseréje, Sági Máté 10 mérkőzést kapott tavaly, kezdőként viszont csupán egyszer jutott 90% fölé.

A védelemből ismét távozott egy nagy Erste Liga-rutinnal rendelkező bekk: Varga Arnold 2022-es hazatérését követően ezúttal Kiss Phil váltott öt év után. Maradt viszont öt magyar játékos, köztük a válogatottnál is számításban vett 32 éves Kiss Dániel, valamint a nemzeti együttesben tavaly debütáló 23 esztendős Pokornyi Dávid. Melléjük hoztak két finn bekket, illetve most sem maradhatott el a már-már szokásosnak mondható fehérvári igazolás. Ezúttal azonban az ICEHL-ből igazolt az UTE: Szabó Dániel több, mint 300 osztrák bajnoki rutinja és gólerős emberelőnyös játéka sokat érhet a folytatásban. A rotáció tagja a felnőttek között harmadik teljes idényét kezdő 20 éves Balázsi Márton, a tavaly debütáló Erdőhelyi István és az előrejátékban kisebb szerepet vállaló, ám olykor bizonytalankodó Tornyai Gábor.

A támadószekció ugyanakkor jelentősen átalakult. A stabil felnőttjátékosok közül öten maradtak: a Benk, Just, Kiss Patrik, Kovács Alex, Kovács Sebestyén kvintettet szerződéshosszabbítását valószínűleg minden újpesti szimpatizáns üdvözli, Nemes Benjámin alázatos, illetve Pereszunko gólerős játéka viszont hiányozhat majd. Balogh Bence visszavonult, Németh Attila nem élete szezonját produkálta – ennek ellenére újból leigazolta az FTC –, míg Madácsi Benedek a tanulmányokat és a győri Andersen-projektet választotta. Őket hivatott pótolni, jobban mondva túlszárnyalni a három új finn légiós, az egyéves német/svájci kitérőt követően visszatérő Sam Coatta, valamint az utánpótlásból felkerülő támadók.

Ancsin János szakosztály-igazgató az említett szurkolói kérdezz-feleleken elárulta, az UTE a tavalyinál kicsivel nagyobb költségvetéssel dolgozhat idén, így ezúttal remélhetőleg magasabb polcon lévő légiósok közül válogathatott. Ennek tudható be Sam Coatta visszatérése is, a kanadai légiós a 2021/22-es szezonban 26 gólt lőtt az Erste Ligában, köztük egy emlékezetes duplát az FTC ellen, amivel belopta magát a lila-fehér szurkolók szívébe. A negyedik újpesti évére készülő Kyle Justot senkinek sem kell bemutatni, a rutinos csatár eddig mindannyiszor pont/meccs felett teljesített. Az új vezetőedző által hozott öt honfitársáról nehéz előjáróban nyilatkozni: majd az idő eldönti, hogy a jégkorongszlengben sokszor csak “ötszáz eurós finnekként” gúnyolt északi tucat-világjárókat tisztelhetünk bennük (gondolhatunk itt Joel Lammi “nélkülözhetetlen” újvárosi játékára), vagy olyan impresszív benyomást tesznek a szurkolókra, mint például a BJA-t tavaly alapszakasz-győzelemig vezető Elo, Viikilä páros. A jó légiósválasztás mindenesetre ráférne már az újpesti egyesületre: James Orban tavalyi színre lépése, majd villámgyors távozása, Jordan Muzzilo hasonlóan tiszavirág-életű szerepvállalása, vagy a szezon közben kivágott Järvinen, Kmec duó emléke könnyen rémálmokat okozhat.

Az új szezonra bő egy méterrel kisebb pályával, és megannyi remek PR-fogással készülő UTE eddig négy felkészülési mérkőzést játszott, mindegyiket megnyerte, szerdán Miskolcon zárja felkészülését. Erste Liga-szezonját szeptember 29-én, pénteken Káposztásmegyeren, a BJAHC otthonában kezdi meg a tavalyi 10. helynél sokkal többre hivatott patinás IV. kerületi együttes.

Az UTE 2023/24-es játékoskeretete:

Maradt: Rajna Miklós, Sági Máté, Papp Áron, Balázsi Márton, Erdőhelyi István, Kiss Dániel, Pokornyi Dávid, Tornyai Gábor, Benk András, Kyle Just, Kiss Patrik, Kovács Alex, Kovács Sebestyén, Laskawy Ferenc, Lászlóffy Botond, Nádasy Márton, Simon Péter, Szabó Rácz Maxim

Távozott: Monostori Tamás (?), Sami Jekunen (?), Kiss Phil (Podhale Nowy Targ, POL), Ritecz Richárd (?), Balogh Bence (visszavonult), Toni Henttonen (?), Madácsi Benedek (Győr, Andersen Liga), Nemes Benjámin (DAB), Németh Attila (FTC), Olekszandr Pereszunko (AquaCity Pikes, SVK-2), Collin Shirley (Fife Flyers, EIHL)

Érkezett: Julius Nyqvist (Bregenzerwald, AlpsHL), Christian Silfver (Chamonix, FRA), Szabó Dániel (Hydro Fehérvár AV19), Sam Coatta (Winterthur, SUI-2), Tino Metsävainio (SaiPa, FIN), Miro-Pekka Saarelainen (Rodorve, DEN), Simon Levente (Wings U20, SWE), Taavi Tiala (Amiens, FRA)

UTE DAB preseason

Fotók: Vörös Dávid / UTE

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum