A tavalyinál szinte csak jobb lehet

   

Tíz nap van hátra az Erste Liga 2023/24-es szezonrajtjáig: idén is végigvesszük a csapatok háza táján történt legfontosabb változásokat, s óvatos jóslatokba bocsátkozunk, ki mire lehet hivatott az előttünk álló idényben. Előzeteseinket ezúttal is a tavalyi végeredményhez képesti fordított sorrendben adagoljuk – az Újpest után a legutóbb hasonlóképpen minden várakozást alulmúló DEAC következik.

Ha az UTE mellett akadt másik nagy csalódása a mögöttünk hagyott szezonnak, akkor az a DEAC volt. A debreceniek Magyar Kupa-címvédőként és ismét elődöntős álmokkal vágtak neki a tavalyi évnek, ehhez képest már az alapszakaszt is durván végighullámvasutazták, az MK négyes döntőjében automatikus résztvevőként a borzalmas szezont futó újpestiektől is ki tudtak kapni a bronzmeccsen, hogy végül mindezt keretbe foglalja a szezonvégi totális összeomlás a FEHA19 ellen söpréssel elvesztett playoff-kvalifikációval. Ez aztán komoly tabula rasát vont maga után, a komplett stáb repült, a játékospályutását korábban egyaránt Debrecenben lezáró Vaszjunyin Artyom és Berta Ákos friss duójának feladata lesz most kiköszörülni a csorbát.

Erre a nyári keretváltozások (és nem változások) alapján mutatkozik esély, hiszen a maradók és érkezők listája azért veretesebb, mint a nyári távozóké. Ám ezzel együtt nem szabad feledni, hogy Debrecenben több szempontból is teljesen új alapokra kell építkezni, hiszen a legutóbbi pocsék szereplés egyik kellemetlen hozadéka volt például, hogy a hajdúságiak már a szezon végén elvesztették legeredményesebb légiósaikat, Rastislav Spirkót, Jan Daleckyt és Jakub Izackyt, hozzájuk aztán nemrégiben Dmitrij Zalamaj is csatlakozott, így a csapat öt legeredményesebb játékosa közül egyedül Dominik Novotny maradt az egyetemistáknál, ami nem mutat valami jól. A helyükre a világ minden tájáról érkeztek importok ECHL-es amerikai centertől ex-KHL-es orosz bekken át NCAA III-as lett támadóig, szóval a szórás nagy, a beválásuk kérdése pedig mindig zsákbamacska, de az legalábbis valószínűsíthető, hogy a DEAC-ot évek óta együtt repítő, összeszokott cseh-szlovák tengely megbomlása nem a pro oldalt erősíti. Ugyanakkor Erste-szinten komolynak ígérkező országhatáron belüli erősítésekről is be lehet számolni: a Székesfehérvárról elhozott Kamil Mingazov, Rétfalvi Kristóf és Dobamyer Dominik mindenféleképpen ilyenek, de akár a svéd háromból hazacsábított Hári Norbert is újra magára találhat régi-új helyén.

A DEAC-nak tavaly a góllövés egészen jól ment, hiszen az alapszakaszban szerzett 121 találata például több volt, mint a 3. helyen záró DVTK Jegesmedvéké; nagy kérdés, hogy az említett gólzsákok elvesztése milyen hatással lesz erre a faktorra. Kapott gólok terén már korántsem volt ennyire vidám a helyzet, amihez nyilván nagyban hozzájárult Hetényi Zoltán hányatott szezonja is. A DEAC alapköve folyamatos balszerencsés sérülései miatt csak 26 alapszakaszmeccsen tudott jégre lépni, igyekezvén ellensúlyozni a szűnni nem akaró védelmi megingásokat, ám a PO-kvalifikációban már ő sem tudott csodát tenni, a három meccsen a csapata által benyelt összesen 12 fehérvári gól tette fel a töviskoronát a Debrecen vakvágányra futott szezonjára. Hetényi mindenesetre ismét fitt, 35 évesen még mindig kiváló kapuskorban van, az ő teljesítményétől (és egészségétől) nyilván nagyban függ majd az egész DEAC – amely ugyanakkor elhozta mögé biztosítéknak Győrből azt a Szeles Martint, aki a 2021/22-es idényben még ICEHL-bajnokira is nevezve volt. A nehéztüzér Mingazov nemcsak a védelemben, de a támadásoknál is komoly erősítés lehet, s ha az Újpestnél megemlítettük, hogy örömteli a saját nevelésű ifjak egyre nagyobb szerepvállalása, akkor a DEAC esetében is meg kell tennünk ugyanezt: a már Erste Liga-szinten is kipróbált fiatalok (pl. a Mihalik fivérek) mellett a klub tájékoztatása szerint a nyáron már a felnőttkerettel készült Révész Levente, Ördög Roland, Domán Péter, Borbát Márk és Csanády Marcell is, akik ugyancsak ott dörömbölnek a nagycsapat kapuján.

Aztán hogy mindez mire lehet elég, egy ekkora jövés-menés után (kispadon, keretben egyaránt) gyakorlatilag megjósolhatatlan, de azzal talán nem vállalunk nagy kockázatot, hogy a DEAC tavalyi szezonjánál gyakorlatilag csak feljebb vezethet az út.

A DEAC 2023/24-es játékoskeretete:

Maradt: Hetényi Zoltán, Dominik Novotny, Mihalik András, Bukor Rajmund, Mazzag Dániel, Molnár Dávid, Gönczi Lajos, Kozma Ferenc, Jakabfy Sámuel, Mark Szmirnov, Sándor Bence, Mihalik Gergő, Borbát Márk

Távozott: Révész Marcell (Arosa, SUI-3), Sági Martin (BJAHC), Bogesic Vedran (FEHA19), Dmitrij Zalamaj (Podhale Nowy Targ, POL), Karda Norbert (Lehel HC)

Érkezett: Hári Norbert (Vännäs, SWE-3), Szeles Martin (Győr), Raymond Brice (Kalamazoo Wings, ECHL), Niks Krollis (Plymouth State University, NCAA III), Dobmayer Dominik (FEHA19), Anton Vasziljev (Anglet, FRA), Nyikita Usnyev (Dinamo Szentpétervár, VHL), Nick Rivera (Adirondack Thunder, ECHL), Kamil Mingazov (FEHA19), Vlagyiszlav Barkovszkij (Lokomotiv Orsa, BLR), Mihail Bucskin (Lokomotiv Orsa, BLR), Rétfalvi Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Jakabfy Csongor (Sault College, ACHA II)

deac feha

fotó: Soós Attila/FEHA19

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum