Finn légióscsere-program újvárosi módra, új kérdőjelekkel

 

Egy hét van hátra az Erste Liga 2023/24-es szezonrajtjáig: idén is végigvesszük a csapatok háza táján történt legfontosabb változásokat, s óvatos jóslatokba bocsátkozunk, ki mire lehet hivatott az előttünk álló idényben. Előzeteseinket ezúttal is a tavalyi végeredményhez képesti fordított sorrendben adagoljuk – az Újpest, a DEAC és a FEHA19 után most a DAB következik.

Ha az UTE és a DEAC előző szezonbeli produktumára a hullámvasutazás a legenyhébb kifejezés, akkor akad még egy csapat az Erste Ligában, amelyre a kiszámíthatatlanság hatványozottan igaznak bizonyult: a Dunaújvárosi Acélbikák. A hajdanán szebb napokat is megélt Fejér megyei gárda szimpatizánsai nem lehetnek túl büszkék kedvenceik előző idénybéli teljesítményére (sem), a remek startot követően ugyanis ki ne emlékezne az Acélbikák bő másfél hónapon át kitartó mélyrepülésére és nyeretlenségi sorozatára, mely során a néhol kifejezetten közönségszórakoztató támadójáték ellenére menetrendszerűen érkező védelmi zárlatok következtében sorra bukták el a meccseket Eronenék. Illik azonban kiemelni, hogy a playoffkvalifikációs csatában egy igazi ki-ki párharc során Somogyiék az Újpest kárára kvalifikálni tudták magukat a rájátszásba, ahol csak a későbbi aranyérmes GYHK állta útjukat. A folytonosság nem volt jellemző a vezetőségre sem az elmúlt hónapok során, nem lehet azzal vádolni a döntéshozókat, hogy konzisztenciát biztosítottak volna a csapat számára a felkészülési időszakban: egy hadseregnyi érkező és távozó játékos mellett a hazai hokitársadalom arra kaphatta fel a fejét június végén, hogy alig két hónappal kinevezését követően a csapat másodedzőjével, Rusznyák Szilárddal szerződést bontott a klub, az ő feladatkörét Revák Zoltán látja el a továbbiakban.

Először is vegyük górcső alá a távozókat, no de nem csak azért, mert van belőlük szép számmal (14!), hanem azért is, mert itt kimondottan árnyaltnak tűnik az összkép. A használhatatlan légiósok mellett bőven veszített értékeket is az Újváros, eligazolt ugyanis az Embrich, Niskanen, Valtola trió, akikkel együtt nem csupán jelentős mértékű kreativitás távozott, hanem 79 pontnyi össztermés is, ami első ránézésre érzékeny veszteségnek tűnik. Kapusfronton is változás történt, búcsút intett Dunaújvárosnak Juho Järvinen, a finn portás a sok bekapott találat ellenére a végére mégis 90%-os hatékonysági mutatóval fejezte be Erste ligás karrierjét. Talán nem vállalunk túl nagy kockázatot azzal a kijelentéssel, hogy a Brus, Lammi, Kmec, Mihálik kvartett finoman szólva sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket, az újonnan érkezőknek nem lesz nehéz felülmúlniuk elődjeik teljesítményét. Magyar játékosok viszonylatában is felfedezhetőek távozók szép számmal: az egyesület berkein kívül kezdi a következő idényt Horváth Ákos, Vas Márk, Tamás István, Erdély Botond, Somogyi Nátán és Török Viktor is. A felsoroltak közül talán Vas eligazolásán akadhat meg leginkább az újvárosi fanatikusok szeme, a fiatal bekk ugyanis játékidő tekintetében releváns szerepet töltött be a csapat életében, emellett nem egyszer jó játékkal és fontos gólpasszokkal hívta fel magára a figyelmet.

Érkezői oldalon 11 új játékost számlálhatunk, akadnak közülük légiósok idén is dögivel – Jesse Ahonen, Elias Elomaa és Niki Koskinen személyében például csomagban hozta el a vezetőség a három finn importjátékost a lengyel elsőosztályú KH Torun csapatától. A bekk Ahonen kettő ponttal és -8-as mutatóval zárta az előző idényt, Elomaa és Koskinen azonban már sokkal jobb statisztikákkal rendelkeznek: a két támadó összesen 65 ponttal járult hozzá előző csapatuk legutóbbi teljesítményéhez. Rajtuk kívül még két új finn szerzemény érkezett, Henry Maarnela és Santeri Sillanpää teljesítményét monitorozhatjuk majd a soron következő DAB-mérkőzéseken. Kettőjük közül különösképpen figyelemre méltó a szlovák másodosztályból érkezett Maarnela produktuma, aki védőként 43 mérkőzésen 27 pontig jutott az előző kiírásban. Sillanpää szezonja már korántsem mondható ennyire rózsásnak: hiába ütött 10 gólt, és osztott ki 11 asszisztott, a neve mellett mégis -19-es mutatót lelhetünk fel. Vlastimil Dostálek a cseh másodvonalból teszi át székhelyét a magyar bázisú pontvadászatba, az amerikai Meirs Moore játékjogára pedig a svéd harmadosztályból csapott le a vezetőség. A 2001-es születésű ukrán bekk, Ivan Sziszak a Szokil Kijev alakulatát hagyja el a Dunaújváros kedvéért, míg a lengyel STS Sanok csapatától érkező Elliot Lorraine csaknem pont/meccses ajánlólevéllel érkezik. Végül, de nem utolsósorban ejtsünk néhány szót a két magyar igazolásról is: Niko Eronen mester a következő szezontól a Kovács Dávid, Tóth Károly kapusduóval vághat neki az összecsapásoknak, a MAC utánpótlásműhelyében nevelkedő, többek között a linzi korosztályos csapatokban is megforduló Tóth egy fehérvári farmcsapatban eltöltött esztendő után intett búcsút a Titánoknak. Nemes Benjámint aligha kell bemutatni a hazai jégkorongtársadalomnak, az immáron rutinosnak számító, nagy munkabírású jégkorongozó 8 szezon után távozik Újpestről, s keres új kihívásokat az Eszperantó utcában.

Összegzésként kijelenthető, sikernek könyvelheti el a vezetőség, hogy sikerült maradásra bírni az együttes házi pontkirályát, Oliver Ödman Hadzinikolicot, akire mindig lehetett számítani gólok és asszisztok tekintetében. Emellett olyan meghatározó magyar játékosok is Dunaújvárosban kezdik a 2023/24-es idényt, mint Varga Arnold, Somogyi Balázs, vagy Szalma Zsolt, akik újvárosi kötődésük mellett a stabilitást jelenthetik a klub számára. Nagy kérdés ugyanakkor, hogyan sikerülnek az új igazolások, hiszen, ha szigorúan csak a statisztikai mutatókra hagyatkozunk, akkor itt kimondottan vegyes az összkép: az egészen kiváló teljesítménytől kezdve a kifejezetten halovány ajánlólevéllel érkezőkön át mindenfajta importjátékos fellelhető, akárcsak az előző szezonokban. A góllövési potenciálra az esetek többségében eddig sem lehetett panasz az Acélbikák házatáján, kíváncsian várjuk, milyen újításokat eszközölt Eronen mester a csapatvédekezésre a nyár folyamán. Ha a Dunaújváros el tudná kerülni a korábban stabilan meglévő sorsfordító rövid (olykor hosszabb…) zárlatokat, akár többször is borsot tudnának törni az élcsapatok orra alá.

A Dunaújvárosi Acélbikák 2023/24-es játékoskeretete:

Maradt: Szabó Csaba, Strenk Olivér, Pinczés Olivér, Marosi Máté, Kovács Dávid, Pauls Svars, Varga Arnold, Dézsi Bence, Oliver Ödman Hadzinikolic, Léránt René, Szalma Zsolt, Somogyi Balázs

Távozott: Nejc Brus (?), Juho Järvinen (?), Joel Lammi (?), Dusan Kmec (?), Jozef Mihálik (?), Török Viktor (?), Somogyi Nátán (?), Erdély Botond (?), Olli Valtola (Zaglebie Sosnowiec, POL), Tamás István (?), Vas Márk (?), Horváth Ákos (?), Erik Embrich (EC Bregenzerwald, AlpsHL), Tommi Niskanen (Piteå HC, SWE-3)

Érkezett: Jesse Ahonen (KH Torun, POL), Elias Elomaa(KH Torun, POL), Niki Koskinen (KH Torun, POL), Henry Maarnela (HK Gladiators Trnava, SVK-2), Santeri Sillanpää (KOOVEE, FIN-2), Vlastimil Dostálek (HC Frýdek-Místek, CZE-2), Meirs Moore (Tyringe SoSS, SWE-3), Ivan Sziszak (Szokil Kijev, UKR-1), Elliot Lorraine (STS Sanok, POL), Tóth Károly (FEHA19), Nemes Benjámin (UTE)

ute dab 1

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum