Rég nem látott sikert érhet el a FEHA19

   

Nyolc nap van hátra az Erste Liga 2023/24-es szezonrajtjáig: idén is végigvesszük a csapatok háza táján történt legfontosabb változásokat, s óvatos jóslatokba bocsátkozunk, ki mire lehet hivatott az előttünk álló idényben. Előzeteseinket ezúttal is a tavalyi végeredményhez képesti fordított sorrendben adagoljuk – az Újpest és a DEAC után a székesfehérvári farmcsapat következik.

A Fehérvár Hockey Academy 19 felemás teljesítményt hozott a legutóbbi szezonban: amíg az alapszakaszban 36 mérkőzésen csak 14 pontot gyűjtött – három rendes játékidős, egy hosszabbításos siker, valamint három túlórás vereség adta össze az alig több mint egy tucat egységet –, addig a playoff-kvalifikációban 3-0-s söpréssel intézte el azt a DEAC-ot, amely csupán három ponttal maradt el a biztos rájátszást érő 6. helytől. A negyeddöntőben aztán az alapszakaszgyőztes BJAHC ellen sem vallottak szégyent, Kangyal Balázs együttese kétszer is csak ráadásban tudta legyűrni Csollák Márkóékat. Ezek után nem is lehetett kérdés, hogy továbbra is a finn-ukrán Anatoli Bogdanov irányítja majd a FEHA19-et.

A csapat több ponterős jégkorongozóját is elvesztette a nyáron: a litván Ugnius Cizas visszatért a norvég második vonalba, Kamil Mingazov a ligarivális DEAC-ot választotta –rajta kívül Rétfalvi Kristóf és a hátvéd Dobmayer Dominik is Debrecenbe igazolt –, Alekszandr Moksancev Fehéroroszországba ment, a szezon közben érkezett lett Eriks Zohovs pedig a francia másodosztályt választotta. Kapusposzton is veszteség érte a csapatot, Tóth Balázs a megyei rivális Dunaújvárosi Acélbikákhoz írt alá; utóbbi pótlására egy VHL-es rutinnal rendelkező orosz hálóőr érkezett. A mezőnyjátékosokat illetően erősödött a magyar mag: hét év után visszatért Svájcból Magyarországra Falus Ádám, érkezett Debrecenből Bogesic Vedran, valamint hazatért szülővárosába Szita Donát. Kisebb meglepetésre olyan légiósnevek is csatlakoztak a székesfehérváriakhoz, mint a legutóbb még a DVTK Jegesmedvékben szereplő Ján Blasko, a brit válogatott Joseph Hazeldine, valamint a fehérorosz Gennagyij Koszinszkij.

A felkészülési időszak eddig szoros edzőmérkőzéseket hozott Anatoli Bogdanovék számára. Augusztus végén csak büntetőkkel tudta őket legyűrni a klagenfurti tartalékegyüttes, szeptember elején Debrecenben szoros, 2-1-es vereséget szenvedtek, míg szeptember első teljes hetében előbb lenullázták a KAC-farmot, aztán 4-2-re kikaptak Linzben. Múlt hét pénteken újabb izgalmas csörtét vívott a debreceniekkel a FEHA19, ezúttal 3-2-re maradt alul, míg szerdán 6-4-re legyőzte a Dunaújvárosi Acélbikákat.

A felkészülési időszak eddigi eredményei alapján, valamint Falus Ádám és Szita Donát leigazolását, valamint a légióserősítéseket látva akár a középmezőnyért is harcolhat a FEHA19: ha legalább olyan jól szerepel majd a csapat, mint ahogyan az edzőmeccsek során, akkor a 6-7. helyet is elérhetik Keceli-Mészáros Mátyásék. A székesfehérváriak számára a rájátszás lehet az alapcél, ahová idén nem juthatnak el a playoff-kvalifikáción keresztül, hiszen mindezt a 44 bajnoki mérkőzés alatt kellene összehozniuk. Az akkor még Titánok néven futó székesfehérvári tartalékcsapat legutóbb a 2019/20-as alapszakaszban kerülte el az utolsó két hely egyikét – akkor a negyeddöntőben megszorongatta a Fradit, a zöld-fehérek csak 4-2-es összesítéssel tudtak továbbjutni –, míg egy idénnyel korábban, a 2018/19-es kiírásban egyenesen a 11 csapatos alapszakasz hatodik pozícióját érte el az akkor éppen Kiss Dávid gardírozta, többek között Kiss Patrikot, Mihály Ákost és Császár Hunort is soraiban tudó együttes, amelyet végül az UTE búcsúztatott négy szoros összecsapáson.

A FEHA19 2023/24-es játékoskeretete:

Maradt: Anze Zezelj, Szabó Péter, Farkas István, Roman Racsinszkij, Bajkó Botond, Csollák Márkó, Salamon Zoltán, Dézsi Barnabás, Alapi Márton, Németh Zalán, Farkas László, Dobos Bendegúz, Keceli-Mészáros Mátyás, Fekete Alex, Márkus Levente

Távozott: Kóger Balázs (?), Eriks Zohovs (Cholet, FRA-2), Tim Dolinar (HK Celje, AlpsHL), Dobmayer Dominik (DEAC), Tóth Balázs (DAB), Kamil Mingazov (DEAC), Nagy Ákos (visszavonult), Alekszandr Moksancev (HK Mogiljev, BLR), Ugnius Cizas (Narvik Hockey, NOR-2), Györffy Szilárd (Háromszéki Ágyúsok), Kiss Ádám (UNI Győr ETO HC), Remete Gergő (Vasas SC U21)

Érkezett: Nyikita Melnyicsuk (Ketterä, FIN-2), Balasits Barnabás (Vasas U21), Ján Blasko (DVTK Jegesmedvék), Vedran Bogesic (DEAC), Joseph Hazeldine (Manchester Storm, EIHL), Falus Ádám (GC Küsnacht Lions, SUI-2), Gennagyij Koszinszkij (Dinamo-Mologyecsno, BLR), Szita Donát (BJAHC)

bjahc feha

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 5., kedd
ICEHL 19:15 AVSVOR 5-4VÉGE
AL 21:00 IKOWRM 4-1VÉGE
december 6., szerda
AL 19:40 FTCSZG 9-2VÉGE
AL 20:00 VASLHL 4-8VÉGE
december 7., csütörtök
EL 17:30 BRADAB 3-2VÉGE
december 8., péntek
EL 17:30 GYEDAB 3-6VÉGE
EL 18:30 MISDEB 3-4 BVÉGE
EL 18:40 BJAFTC 3-2 HVÉGE
ICEHL 19:15 AVSASI 4-2VÉGE
AL 20:30 LHLOHA 8-4VÉGE
AL 20:45 WRMETO 2-9VÉGE
december 9., szombat
AL 19:00 SZGIKO INFO
AL 19:30 SPCFTC INFO
december 10., vasárnap
ICEHL 16:00 PUSAVS 
VB20 16:00 HUNKAZ 
EL 16:30 BRAGYE 
EL 17:00 UTEDEB 
EL 17:30 SCCDAB 
EL 18:00 MISFTC 
december 11., hétfő
VB20 19:30 HUNAUT 
Partnerünk
Archívum