Nagy visszavonulók és maradók, új sztáredző és légióskontingens – melyik lesz a mérvadó Miskolcon?

 

Öt nap van hátra az Erste Liga 2023/24-es szezonrajtjáig: idén is végigvesszük a csapatok háza táján történt legfontosabb változásokat, s óvatos jóslatokba bocsátkozunk, ki mire lehet hivatott az előttünk álló idényben. Előzeteseinket ezúttal is a tavalyi végeredményhez képesti fordított sorrendben adagoljuk – az Újpest, a DEAC, a FEHA19, a DAB és a Csíkszereda után a tavalyi alapszakasz-dobogós DVTK Jegesmedvék következik.

A DVTK a mögöttünk hagyott szezon egyik legkellemesebb meglepetésének bizonyuló csapata volt, kimondottan közönségszórakoztató támadóhokira törekedve, saját nevelésű magra építve, Voris kapus egyedi stílusával megspékelve. Slusszpoén, hogy ez többnyire eredményességgel is párosult, Tokaji Viktor végül az abszolút várakozáson felüli alapszakasz-harmadik helyre kormányozta be fiatal csapatát – ezért is ért mindenkit meglepetésként, hogy a későbbi ezüstérmes FTC-vel szemben szoros párharcban elbukott negyeddöntő után megköszönték a munkáját a két és fél éven át eredményesen építkező magyar mesternek. Utódjául azonban a nyáron egy igazi nagykutyát sikerült leakasztania a miskolci klubvezetésnek. A 61 esztendős Steve Kasper játékosként és edzőként is az NHL-ig vitte a Boston Bruinsnál – mi több, éppen a napokban választották be a centenáriumát ünneplő patinás klub történetének 100 legjobb játékosa közé –, de az elmúlt másfél évet is a KHL-ben húzta le a Kunlun másodedzőjeként.

A miskolciak emellett egy komoly csapatmagot ismét meg tudtak tartani, a szerződéshosszabbítók mindegyike kulcsfigura, kezdve a kapuba tavaly friss érkezőként berobbanó és egyből közönségkedvenccé váló Voristól a válogatott védőkön (Szirányi, Vojtkó) át az orosz pontgyárostrióig (Razumnyak, Berdnyikov, Kulesov) és a saját nevelésű fiatalokig. Ezzel együtt viszont a Jegesmedvéket távozó-oldalon is jelentős veszteségek érték. A védelem oszlopa, a tamperei elit-vb-t is megjárt Kiss Roland már a Fehérvár ICE-csapatát erősíti (amikor nem sérült), Ján Blasko és Galajda Zsombor kisebb meglepetésre ligariválisokhoz került, Kevin Wehrs személyében egy pont per meccs-közeli védő távozott, a visszavonulók között pedig olyan neveket találunk, mint Vas János, Ritó László, Illés Márton és Kiss Bence (utóbbi tartalékszerepét így az U21-ből fellépő Gratzl Gellért veheti át). Az érkezők között kizárólag új importjátékosokat lelhetünk, akad köztük ECHL-ből, brit ligából, cseh másodosztályból szerződtetett játékos is, illetve itt is örömteli az újabb saját nevelésű juniorok számára biztosított feljebblépési lehetőség.

Az alapok tehát adottak a Népkertben, Steve Kasper pedig ránézésre oldott már meg annál nehezebb feladatokat is, minthogy ezeket megfelelően kiaknázza egy Erste Liga-kaliberű csapatból. A legnagyobb kérdés a Jegesmedvék háza táján az újonnan érkező komplett légióskontingens beválása vagy nem beválása mellett az, hogy a visszavonuló (és nagyrészt a miskolci utánpótlás-nevelésben elhelyezkedő) rutinos rókák mennyire fognak hiányozni a csapatból, egy Vas Jánost például nem lehet csak úgy pótolni se a jégről, se az öltözőből. Miskolcon azonban az elmúlt években már megmutatták, tudják a megfelelő receptet arra, hogyan kell elegyíteni a jó légiósokat a jó magyar alapanyagokkal, ha ez idén is sikerül, úgy jogos elvárás lehet a playoff első körén való túljutás. Erre ugyanakkor jóval több csapat pályázik, mint ahánynak végül sikerülhet matematikailag…

Maradt: Janis Voris, Valentyin Razumnyak, Roman Berdnyikov, Szirányi Bence, Lövei Dávid, Alekszandr Skrabov, Miskolczi Márk, Vojtkó Mátyás, Mattyasovszky Gergely, Páterka Bence, Farkas Márton, Vlagyiszlav Kulesov, Fazakas Erik

Távozott: Galajda Zsombor (FTC-Telekom), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Ján Blasko (FEHA19), Kevin Wehrs (?), Zach Bennett (?), Vas János (visszavonult), Ritó László (visszavonult), Kiss Bence (visszavonult), Illés Márton (visszavonult), Jesper-Juhani Ilvessuo (RoKi, FIN-2)

Érkezett: Gianluca Esteves (Wheeling Nailers, ECHL), Simon Szathmary (Slavia Praha, CZE-2), Travis Verveda (Trinity Western University, USports), Tyler Barrow (Manchester Storm, EIHL), Dillon Hill (Evansville Thunderbirds, SPHL)

dvtk ftc voris

fotók: Nagy Gábor Sándor/DVTK Jegesmedvék

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum