eszelBotrány, ami itt játékvezetés címén folyik!!!

   

Mondják ezt a csehek a KHL-lel kapcsolatban. Nyomkodom nagy erőkkel a távirányítót, böngészem a sportcsatornák kínálatát (nekem az a szolgáltatóm, aki adja a Mol Liga mérkőzéseit is, bibibí?), hoppáhoppá-hoppácska: ez itten egy “ócseny harasó Kontinyentalnaja Hokkejnala Liga” összecsapás a Traktor Cseljabinszk és a Lev Praha között. Nem Prágában, “Traktorban” játszik a két csapat. 2-2 a mérkőzés állása a hazaiak javára, s gyűrik egymást a csapatok böcsülettel. Mit ad isten (vagy ott még Lenin?), előnyben támadhat a Lev, tuszulnak is a prágaiak, ám sikerül kiütni a korongot, s a büntetőpadról éppen a jégre visszakorizó játékos utána iramodik. A hátvéd kényelmesebb helyzetben van, simán övé a pakk, próbál a hátsó palánk előtt balra kanyarodni, amikor a csatár előírásszerűen kihúzza a lábát, az eleső játékostól elveszi a játékszert, bepasszolja a kapu előterébe érkező társának, aki nemes egyszerűséggel beveri azt a hálóba a tehetetlen kapus mellett.

A gól megvan, nem csúnya, megszerzésének egyetlen szépséghibája, hogy ordítóan egyértelmű szabálytalanság előzte meg, olyan, amit csak az nem látott, aki nem akarta ? vagy szándékosan másképp látta: jelesül a főzebra. A prágaiak nem értik, az edző tombol a cserepadon, pedig az ismétlést sem láthatja, ahol még egyszer megnézhetjük, hogy teljesen tiszta és oktatófilmbe illő szabálytalanság történt, de hiába tajtékzik az egész vendégcsapat,a verdikt megváltoztathatatlan: “eto bül csiszta gol”.

Szinte hallatszik a reccsenés, ahogy a Lev megroppan ettől az egyértelmű igazságtalanságtól. Pedig profi csapat, profin harcedzett, sok-sok lében megmosdott játékosokkal, mégis? Kicsit érződik rajtuk az “itt mi ma nem nyerhetünk” típusú beletörődés, s talán az is, hogy lélekben magukévá tették és elfogadták, a “hiába akartunk, megverettek minket” utólagos magyarázkodás lehetőségét.

A vége 5-2 a hazaiaknak. Soha senki nem tudja már meg, hogy mi lett volna, ha a spori nem nyúl bele a mérkőzésbe. Mindenesetre a szpíker és a szakkommentátor az eset után azon melegében értetlenségüket fejezik ki a rossz döntés miatt, egyúttal hozzáteszik, hogy biza a csehek már nem először teszik szóvá, hogy nem kapnak egyenrangú feltételeket a játékvezetőktől, ha Oroszhonban lépnek jégre.

Hogy az egészet miért írtam le? Nem azért, mert a Lev Praha a szívem csücske lenne és az őket ért igazságtalanság miatt meg óhajtanám szakítani a (nem lévő) kétoldalú diplomáciai kapcsolataimat Cseljabinszkkal, hanem mert óhatatlanul is eszembe jutottak olyan múlt szezonbéli mérkőzések, ahol a magyar-román közös rendezésű Mol Liga éppen idegenben játszó csapata ? az ellenfél szerint ? maximálisan nem kapta meg az “egyenlő bánásmód” esélyét, illetve az ? elviekben létező ? kötelezően kiegyensúlyozott ítélkezést a játékvezetők részéről! Ismerjük a “lejtett a pálya”, vagy a “megfújták a hazai pályát” kifejezéseket, s lássuk be, időnként nem voltak alaptalanok az ilyen jellegű utalások vagy sejtetések. Gondoljunk csak arra, amikor székelyföldi vagy magyarországi csapatok utaztak ?Steauába??

Aztán megindultak a vádaskodások vicaversa és a vélt (vagy valós) kompenzálások: már nem csak az eltérő játékvezetői felfogás, felkészültség és tudás vált kérdésessé, hanem az elfogulatlanságé, sőt, továbbmenve időnként a tisztességé is.

Nem tett jót a játékosoknak, nem tett jót a csapatoknak, nem tett jót az egyesületeknek, nem tett jót a bajnokságnak, de főleg nem tett jót a “jószomszédság” jégkorongon keresztül történő építésének. (Emlékezzünk csak a pingpong politikára az USA és Kína között!)
“Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba” ? mondta Epheszoszi Hérakleitosz, aki azér? okos mandró vót ottan Hellasz szép fődjén (ja, és az öreg tiszai halász Ároktőnél, amikor a ladikból kiszállva először bevertem a tököm a csónak oldalfalának élébe, aztán sikerrel térdig süppedtem az iszapba?), de mintha ismét történt volna egy hangyányi próbálkozás az ókori bölcselet felülírására Érsekújváron.

Persze ne legyünk igazságtalanok a szomszédokkal szemben: “belföldi” mérkőzésen is érik finoman cizellált kritikai megjegyzések a játékvezetőket, de ezt most ? egyelőre ? hagyjuk! Értem én, hogy miután három országra sikerült kiterjeszteni a Liga versenysorozatát, imigyen természetes, hogy minden részt vevő náció delegál játékvezetőket, s hogy üköt foglalkoztatni is illik (kell),de?

? legalább a ludaskása kiválóra sikeredett a 7végén!

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum