Öcaline“Dunaújvárosé, Dunaújvárosé…”

   

Má’ megin’ a vízfej, sóhajtunk föl sokadszor, most éppen hokifronton, ráadásul kedvencünk, a Jégkorongblog hasábjain szökkent szárba a remek ötlet, úgy lesz jó, ha a vitairat is ott landol. Tessék.
Remek összeállítással tért vissza a Jégkorongblog hasábjaira D. Gromov, aka AG2.0, aka Kultúrmisszionárius, s őszinte örömünkre éppen a Dab.Docler mutatványát vette górcső alá elemzésében. A szerző is tudta, a kommentelők is sebtiben megírták, egyes tézisei nagy vihart kavarnak majd – elsőül is a dunaújvárosi drukkerek körében. Hát igen. Ez a pár sor itt kiverte a biztosítékot nálam:

“Fájdalmas kimondani, de tény: olyan sokat egy kisebbfajta magyar iparváros ehhez (ti: az EBEL-hez – Öcaline) nem tud hozzátenni. Magyarán: ha a Dab.Docler abba az irányba szeretne továbblépni, valószínűleg Budapestre kellene költöznie. A magyar fővárost szívesen húznák be a rendszerbe az osztrákok.”

Má’ megin’ a vízfejesdi, volt az első gondolat, aztán a második is, harmadik is, és sajnálom, nem tudok szabadulni tőle sokadjára sem. Két fronton is támadható ugyanis a D. Gromov-féle érvelés, mármint szerintem. A másodikkal kezdem.
A magyar jégkorong felemelkedésében két bázis játszotta a főszerepet az elmúlt évtizedekben, e két bázis egyike sem a fővárosban volt: nem biztos, de valószínűsíthető, hogy Székesfehérvár és Dunaújváros, az itt folyó minőségi munka, utánpótlás-nevelés, távlatos gondolkodás nélkül a magyar jégkorong nem tartana ott, ahol jelenleg tart.

A prímet – itt nem részletezendő okokból, de tényszerűen – az elmúlt egy évtizedben vitathatatlanul Székesfehérvár vitte, Ocskay Gábor magyar viszonyok között példátlan teljesítménye volt és lehetett az a mintaadó vezérfonal, amely révén mindenütt új szisztémával, modellel és metodikával állhattak neki a csapatépítésekben csúcsosodó intézményfejlesztésnek az egyesületek. Az EBEL-csatlakozás, az akadémiai háttér megteremtése és működtetése, az egyesület-város kapcsolat optimalizálása korábban elképzelhetetlen emelkedést eredményezett – és nem vitás, ha nem is egyedüli, de megkerülhetetlen mérföldköve lett a szapporói csodához vezető útnak.

A minta adott (volt), és örvendetesen sok városban, ámde mind a mai napig kivétel nélkül vidéki helyszíneken igyekeztek megvalósítani valami hasonlót: dőreség lenne nem észrevenni, hogy más és más árnyalatokban és minőségben, a helyi értékekkel és ízekkel kiegészülve ugyan, de rendre az Ocskay-féle modell köszön vissza Dunaújváros mellett Miskolcon, Debrecenben, mi több, Csíkszeredában és Brassóban is.

Az egyetlen helyszín, ahol ez a modell eddig már középtávon is működésképtelennek bizonyult, fájdalom kimondani, Budapest. Egy metropolisz a maga sokféle irányultságával, huzalmaival, ingergazdagságával egyszerűen nem kedvez az olyan “rétegigények” koncentrált kielégítésének, mint egy jégkorongcsapat felépítése (ha már EBEL, vegyük észre, hogy ott sem Bécs, sokkal inkább Linz vagy Salzburg a fellegvár). Arra a kérdésre egyelőre szintén nem tudjuk a választ, honnan veszi a szerző, hogy Budapestet szívesen húznák be a rendszerbe az osztrákok. Szebb a Duna-partja? Többen lakják? Jobb éttermei vannak? Több sajtboltja?

Szerintem nekik mindegy lenne, csak legyen minőségi helyszín (csarnok), minőségi csapat és minőségi produkció. Ebben a konstellációban az a munka, amelyet Azari Zsolt klubigazgatóként elvégzett a háttér megteremtésével, valamint az a koncentrált és transzparens, hatékony és eredményes szakmai műhely, amelyet immár második éve fémjelez Stephan Lundh neve és tevékenysége, sokkal inkább tartható és tartandó szerény álláspontom szerint megőrzésre és megóvásra méltó modellnek, mint egy bábunak a MHÉ nagy sakk-készletében, amelyet tetszés szerint innen oda, onnan ide lehet tolni.

Akinek még ez is kevés, az játsszon el a gondolattal: mivel Csíkszereda egyelőre csak egy kisebbfajta magyar iparváros, a HSC-t költöztessük Bukarestbe, hogy innentől híven tudja szolgálni a RHÉ nemes eszméjét. Ugye, hogy ugye? Vagy mondok mást. Lehet, hogy Fehérvárt is kinőtte a Volán? Eredetileg fővárosi csapat volt, és hát lássuk be, Budapesthez viszonyítva Fehérvár is csak kisebbfajta iparváros – éppen itt az ideje hát, hogy a MHÉ éthoszának engedve visszakérjük. Bocs, kedves fehérvári szurkolók, drága támogatók és mindenki, ennyi volt, szép volt, kösziköszi, szevasztok.

Végül, de nem utolsósorban: a fent vázol sokágúság, sokszínűség, multikulturális jellemzők inverze is érvényes. Míg félő, hogy a fővárosban eltűnne, feloldódna egy olyan közösségi érték, mint amilyet ma a Dab.Docler képvisel dunaújvárosi viszonylatban (és kérném, most kivételesen tekintsünk el attól a tényezőtől, elismeri-e ezt az értéket a jelenlegi városvezetés vagy sem), ugyanúgy félő, hogy a városban, a városból, a városnak nagyon hiányozna a csapat. Született dunaújvárosiként, radikális lokálpatriótaként írom: olyan kevés örömteli tényezőnk maradt, hogy ezért a kevésért hajlandó vagyok/leszek megvívni bárkivel. A DAB a Dunaújvárosé, Dunaújvárosé, és tényleg emberiességi okból hadd ne idézzem a veretes szurkolói nóta teljes rímpárját (úgyis több variáció van már, egy frázis maradt változatlan, de pont azt nem kívánom idézni).

Az persze, hogy EBEL vagy nem EBEL, úgyis a jövő zenéje – nekem régi mániám, hogy a magyar hoki nem bír el két EBEL-csapatot, és középtávon sokkal inkább a D. Gromov összegzése végén is említett, pokolian bonyodalmas és nehéz, de legalább ilyen felemelő és szép feladatként kijelölt cél lehet a MOL Liga megerősítése. Dunaújvárossal, a DAB-bal.
Meg van még egy apró bibi: szép, szép, hogy imponáló eredményeket produkáltunk a liga eddig küzdelmeiben, most őszinte örömmel magam is úgy látom, hogy ott a helyünk az élen – de a győzelmet még nem vívtuk ki, még tart a szezon. A karón varjú, a nappal elhalálozó éjjeliőr és az égő vízágyú honában ezt az aprócska momentumot is illene figyelembe venni. Kilátásaink jók, csapatunk harcban, a jelszó a régi: Hajrá, Bikák!

Kapcsolódó cikk a DO-n: Végre megtört a HSC is

Összes (33)

Utolsó hozzászólások

 1.   #28
  brainska,   

  @peterszky: Én tényleg nem tudom, de azért mert FRADI (vagy esetleg Újpest) vagy mert Budapest

  Azért közel se mindegy. nagy múltú csapat vs. a város. Pár éve volt BP-n pl. egy Vasas...(tudom most is van, de a minőségre gondolok)

 2. peterszky
    #29
  peterszky,   

  @brainska: Én úgy gondolom, hogy mindkettő fontos, nagy város plusz nagy hagyományokkal rendelkező egyesület.

 3. Ocaline
    #30
  Ocaline,   

  @peterszky: Ja, értem, "ha"...ezen az alapon ha én olyan helyzetbe kerülnék, szívesen csinálnék Dunaújvárosban egy NHL-alakulatot, ehhez nem kell más, csak a meglévő értékek mellé ügyesen taktikázni egy olajban gazdag atomhatalom uralkodói családjának örökösödési harcainál :) Amúgy pedig tényleg előfordulhat, hogy a Fradit a szép hagyományok és a közmondásos minőség okán valóban tárt karokkal várnák - ez esetben viszont a sok-sok jókívánság mellé csak azt tudom mondani: a feladat adott, tessék végre csinálni valamit. Minden ironikus felhang nélkül: évek óta vallom, hogy a magyar jégkorongnak valóban égető szüksége van (lenne) egy erős, térségi szinten is mérvadó fővárosi együttesre.

 4. D. Gromov
    #31
  D. Gromov,   

  gondoltam, akkor most már regisztrálok egyet azzal a nevemmel, amelyet úgyis használtok :)

  szóval, lehet, hogy kiprix nem lát bele a fejembe, de az is lehet, hogy de mégis belelát. az aztán biztos, hogy nekem személy szerint a világon semmi bajom nincs dunaújváros marketingértékével. aki ismer, tudja, nálam jobban nem sok nem újvárosi szurkol az újvárosnak - meg a miskolcnak, meg a patriotnak, meg a válogatottnak, meg a satöbbinek, meg a magyar és magyarországon látható hoki egészének -, hogy sokkal többre vigye. ezért is örülök roppantul, hogy a dab.docler egyre jobb és egyre komolyabb klub. úgyhogy a csapat lehetőségeivel kapcsolatos kételyeket nem azért vetettem fel, mert azok az én személyes kételyeim. ha egyszer csak sikerülne eloszlatnia ezeket a valóságnak, bukfencet vetnék örömömben. és azután legalább annyiszor látnátok engem az újvárosi jégcsarnokban per szezon, mint ahányszor a fehérváriban. már ha a vitatott mondataim miatt nem hánynának kardélre a lokálpatrióták a bejáratnál :)

  de hogy még világosabb legyen: igen-igen, én azt szeretném, hogy a dab.doclernek is legyen ebel-csapata, lehetőleg máma még, és játsszon a mostani otthonában. de lehetne tőlem a ferencvárosnak vagy a vasasnak is. valamint azt is szeretném, hogy legyen ebel-erősségű mol liga is. de egy szó, mint száz: mhé mindenekfelett!

 5. pitybull
    #32
  pitybull,   

  Született dunaújvárosiként (ott csak születtem, de nem játszottam) és Volán-szurkolóként (ott csak játszottam de nem születtem) én még emlékszem, honnan indult a Volán sztori. Konténerekben öltöztünk, olvadt jégen koriztunk, Volán-telepen szárazedzés stb... és nézzétek mi lett belőle :) Szerinte az Újvárosi hoki megállná a helyét az EBEL-ben, ha odajut. Minden kezdet nehéz, de abban biztos vagyok, hogy közönségen múlna a legkevésbé. Milyen királyság lenne, hogy pénteken pl itthon játszik a Volán, vasárnap meg csak át kéne venni a DAB-mezt és irány Újváros. Ittenem... :)

 6. Snaggletooth
    #33
  Pravicsrobert,   

  Emlékszem, mikor még nyitott volt a jégpálya,s Ladányi-iék ifjú titánok voltak, látván a játékukat, tehetségüket azt gondoltam ,hogy a következő évtizedben mi leszünk a királyok... Aztán Valaki vagy valami szétbarmolta a csapatot,s a már nem annyira ifjú titánokat vitték szana-széjjel.. s mostanára a volán tart ott ahol nekünk kellene tartani. Most meg azt hallom, hogy vinnék a csapatot pestre az ebelbe.... NEM!!!! Ez a csapat az újvárosiaké a miénk!!!! Ha annyira pesti csapatból akarnak. ebelest csinálni ott a fradi , vagy itt lesz a csapat az osztrák liga tagja vagy sehol.... Egy ősújvárosi...

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk