GSMi került a fa alá?

   

Pihen a hazai hoki, szünetel a MOL Liga, karácsonyra készülnek a hokisok és a nézők is. Nézzük, kedvenc sportunk mit tett az idei karácsonyfa alá?

Ami a válogatottat illeti, nem kaptunk ajándékot. Két győzelem után elbuktuk az ősz legfontosabb meccsét, nem küzdhetünk a selejtező második körében olimpiai részvételért. A hollandok ellen büntetők döntöttek, ők továbbmentek, nekünk a szomorúság maradt.

A MOL Liga idén nagyon érdekes és izgalmas, a színvonal is sokkal jobb, mint tavaly volt. A szoros középmezőny külön érdekessége a mostani sorozatnak. Nagyon jó, hogy az Érsekújvár nevezett, és meghatározó csapata a ligának, ugyanakkor sajnálom, hogy a Fehérvár teljesen kiszállt a hazai bajnokságból, és nagyon kellene több magyar induló is.

A bajnokság lebonyolításával nem vagyok elégedett. Ilyen hosszú sorozat közben akkora pontkülönbségek alakulhatnak ki, hogy egy-egy mérkőzés teljesen tét nélküli lehet. A táblázat élén álló Dunaújváros akár fele hátralévő meccsét is elveszítheti, akkor is maradna az első helyen, az FTC 18 pontos hátránya se ígér sok lehetőséget előrelépésre. Az összemérést külön nehezíti, hogy soha nincs pillanat, hogy a csapatok azonos számú meccset játszottak volna. (Elismerem, a hétcsapatos rendszerben ezt valóban nem egyszerű megoldani.) Még szerencse, hogy az üldöző négyes csatája ennyire szoros, ott marad izgalom a hátralévő meccsekre. A megoldás egy rájátszásos szisztéma lehetne, mondjuk a bajnokság felénél meg lehetne felezni a megszerzett pontokat, és kisebb különbségekkel nekivágni a hajrának. Talán majd jövőre.

Azt is sajnálom, hogy a sorsolás úgy alakult, hogy az Újpest egész decemberben csak egyszer játszott hazai pályán, pedig az ünnepi időszakban talán több érdeklődő is kijönne a Megyeri útra. Nem jó ez a hosszú “hokiböjt” éppen karácsonykor.

Nézzük, mit is kaptunk mi, újpesti szurkolók kedvenceinktől? Ami a legfontosabb, van egy szerethető csapatunk. Elképesztő a fejlődés, amit ez a gárda mutat. A sok munka szemmel láthatóan érleli gyümölcsét. Egy hónapnyi előnyt adtunk a többieknek, aztán jöttek a pontok, először egy, aztán kettő, végül győzelem is sikerült. Ma már ott tartunk, hogy az Újvárost kivéve valamennyi ellenfelünkkel szoros meccset játszunk, pontra, pontokra mindig ? még idegenben is ? esélyesek vagyunk. Aki a két előző idényt végignézte a Megyeri úton, értékeli, mit is jelent ez. Korábban ezt az utat járta be a miskolci gárda, vagy a DAB, amikor elmentek tőlük Ladányiék, és a fiatalokra váltva elindultak fölfelé. Lám, hova jutottak!

Eddig 8-szor végeztünk döntetlenre (MOL Liga-rekord), de csak 2-szer győztünk ezeken a meccseken. Az előttünk álló zöld-fehérektől 10 pontra vagyunk, és talán a hátralévő 14 meccsen le tudja dolgozni a csapat ezt a hátrányt.

Az Újpest jégkorongcsapatának átlagos életkora 22 év alatt van. Kétharmaduk nincs még 21 éves. Ez egy juniorcsapat. A srácok minden mérkőzésen erősebbek, idősebbek ellen játszanak, és 100%-ot kell kihozni magukból, ha helyt akarnak állni. És akarnak! Nagyon sokat jelent, hogy két remek kapusunk van, Pleszkánra és Hajekra is mindig számíthatunk. A csapat védekezése az elmúlt idényekhez képest látványosan javult, bár így is mi kaptuk a legtöbb lövést, eddig 1330-at (a DAB 900, az FTC 1200 körül). Nagyjából minden tizedikből lett gól, beleértve az üres kapus találatokat is. Elöl vannak problémák, kevés a gól. A statisztika szerint Szappanos 44 pont, 25 gól, míg a leggólerősebb újpesti Németh Péter 16 pont, 10 gól. Csapatunk 30 meccsen 56 gólt lőtt, innen van hová fejlődni. Ha lenne egy légiós sorunk, biztosan előbbre lennénk. De nincs, és ezt megértjük, elfogadjuk.

Kiemelkedően legsportszerűbb csapat az Újpest. 371 perccel magasan, úgy 200 perc előnnyel vezetjük a listát. Ez így is van, nálunk nincs büntetőember, vagy megszállott reklamáló. Ritkán kerültünk fölöslegesen emberhátrányba, ez mindenképpen fontos. Nálunk a csapat érdeke előbbre való, mint az esetleges egyéni sérelmek rendezése.

Azt nagyon sajnálom, hogy a nézőszám nem nagyon emelkedik. Pedig ez a csapat rendszeresen olyan teljesítmény nyújt, ami értékelhető, és főleg reményre ad okot. Akik csak a győzelmeket értékelik, azok még nem jönnek, de így lemaradnak a győzelmekhez vezető út állomásairól. Valamit tenni kell, hogy többen legyünk a meccseken! És még valami: túl tiszta az Újpest meze, nincsenek mezreklámok. Pedig azt hiszem, most érdemes ebbe a csapatba befektetni, amikor egy felfelé tartó út elején járunk.

Mit várunk az idény hátralévő részétől? Az Újpestnek február végéig tart a szezon. Jó lenne ? és ez elérhető ?, ha minden második meccsen szereznénk pontot, pontokat. És ha be tudnánk érni az előttünk állót, bár ez inkább remény, mint elvárás. Csapatunk fejlődjön tovább, lőjünk több gólt, gyakoroljuk sokat a büntetőlövéseket, szükség lehet rá. Legyen több nézőnk, és úgy fejezzük be az évadot, hogy azt lássuk: az Újpest jövőre középcsapat lesz!

Boldog karácsonyt!

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum