RaonAki ugrál, büszke magyar, hej-hej!

   

Létezhetnek-e megfelelő szavak, amelyek a maguk teljességében visszaadhatják azt, ami tegnap este történt? Nem, szerintem ez abszolút esélytelen – de ez talán nem is baj. Az igazán jó mesékben sem véletlenül van mindig egy kis balladai homály, mert van az úgy, hogy a kevesebb néha több.

Mániákus elemző hajlamaimtól tehát ezúttal megkímélnék mindenkit – a rossz hír, hogy akkor most a pátoszszekció jön.

A meccs után mindenkivel azt beszéltük, hogy milyen elképesztő tempót mentünk végig, és hogy mennyire domináltunk, az valami félelmetes. Egyébként meg a fakabátos pusztaröcsögei nénikéjét az összes zebrának, amiért ilyen ellenszélben kellett diadalt aratnunk.

Aztán amikor egy olyan cimborával beszéltem telefonon, aki ezt csak a tévében tudta követni, döbbenten szembesültem azzal, hogy szerinte a legtöbb kiállításunk abszolút jogos volt. Sőt, ami a dominanciánkat illeti… nos, az bizony a szurkolói szektor felett lebegő fanatizmusfelhő végett talán kicsit máshogy látszott, mint ahogy a jégen volt.

Az igazat megvallva innentől az est hátralévő részében mindent elkövettem azért, hogy a valósággal való szembesítés minél később jöjjön el – az utolsó pillanatig küzdöttem, ahogy a srácoktól tanultam, de tényleg. Aztán amikor úgy négy óra tájt a gépem elé keveredtem, és levezetésképp átolvastam mindent, amit lehetett, a meccsösszefoglalók kapcsán megállapíthattam, hogy egyrészt éljen soká a szelektív információbefogadással is remekül működő emberi elme, másrészt meg te édes atya úr istenem. Mert néhány apró kapuvasra, meg a pálya túlsó felében lévő kapunk előtti tumultusra úgy nagyjából emlékeztem ugyan, de a videó alapján ezeknek a derék exoroszoknak bizony szép számmal akadtak még egyéb kapuvasacskáik, meg ilyen-olyan helyzetecskéik is.

Bár ettől végül is csak még szebb a sikerünk íze.

Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy így lehetünk ezzel a szurkolás kapcsán is. Tudjuk, hogy ment ez az első két meccsen, belső körökben mi is beszéltünk erről, de hát ez mindig úgy van, hogy a törekvés egy dolog, a valóság meg egy másik. Ráadásul itt pár ember ha megszakad, sem varázsolhat új világot, ez csakis széleskörű összefogással, együtt működhet.

És ezúttal működött is.

A tábor mindjárt az elejétől kezdve magas hőfokon égett, és amit elképesztően jó érzés volt látni, hogy az egész csarnokban is így álltak hozzá az emberek. Ha az első harmadbéli kettős előnyünket bevágjuk, szerintem leszakad a csarnok teteje – az “elhúzott” első gólunkkal ezt megúsztuk, de a hangorkánt szerencsére nem. Egyszerűen elképesztő volt megtapasztalni, hogy A-tól Z-ig bezengtük az Arénát, ultrák és fotelek, nézők és közönségkorisok, alibitapsolók együtt és közösen. Végre valahára teljesen értelmetlen lenne bármilyen nézői-szurkolói vitába belemenni, mert ezen a meccsen kilencezer magyar szurkoló volt kint, mindenki beletette a maga részét a közösbe, és ennyi a lényeg. Meg az örömkönnyek, a vadidegenek nyakába borulás, és a hátborzongatóan dübörgő, többszörösen visszhangzó csarnok.

A meccs előtt többen azt beszéltük, hogy voltaképpen Szapporo óta nem volt csoda a magyar jégkorongban. A klubcsapatok hoztak pár bravúros meccset, a válogatott tisztességgel tette a dolgát, de az a lehetetlent legyőző, korábban szinte menetrendszerűnek nevezhető csodagyár (amikor négy-öt gólos hátrányból állunk fel, vagy legyőzi a kicsi a nagyot, de istenuccse legendásan) bizony bezárta kapuit. Az emlékéből jól megéltünk, sőt, sokaknak már ennyi is életre szóló élménnyel járt, és már így sem tudna egy rossz gondolatot sem megereszteni a csapat irányába – de hát a jót mindig könnyű megszokni, így az is érthető, ha mások meg egyenest hiányolták az újabb történelemírást.

Nos, azt hiszem, pár évig már most ellehetünk ezzel is.

És még nincsen vége. Természetesen ilyenkor mindig megjön az étvágy. Teljesen érthető, ha mindenki a feljutásról beszél, de legalábbis a lelke mélyén erre gondol. A magyar válogatott ezzel az újabb csodával újfent elérte, hogy ismét érdemes legyen magasra nézni és extra nehezen elérhető dolgokban hinni. Derűs mosollyal újra ébren álmodhatunk – remélem, ez az örök fiatalság titka.

Tegyük hozzá, abszolút meg lehet érteni azokat is, akik azt mondják, hogy pszt, csend, és még véletlenül se mondjunk semmit, még csak gondolni sem szabad rá, nehogy elijesszük. Ha valahogy visszatoloncoljuk magunkat a valóság talajára, és azt nézzük, hogy voltaképpen mi is lehet a tegnapi meccs legfontosabb üzenete, egyértelműen nekik van igazuk. Mert a feljutás egy dolog, de ez a mi szintünkön még mindig nem lehet reális cél, csak rengeteg munka, némi szerencse és újabb fantasztikus teljesítmények következménye. Tény, hogy tegnap a csapat ezzel a bravúrral elérte, hogy egyáltalán újra legyen esélyünk az álmainkért harcolni, de ami szerintem még ennél is fontosabb, a történtek hogyanja. A győzelem egy dolog, de ahogy elértük ezt a győzelmet, na az a nem mindegy.

Biztos vagyok abban, hogy egy ilyen meccshez kellett a Dél-Korea elleni kudarc. És talán megbocsátható részrehajlás, ha zárójelben melléteszem, hogy kellett hozzá a keddi szurkolói meglepetés is.

Ilyen meccset így lehozni… ezért mindenképpen vastaps járt volna, bármi is a vége. Hozni azt a sebességet, amit ők. Fizikailag így felvenni velük a harcot. Megfojtani a játékukat, hogy a mi akaratunk érvényesülhessen… ezek valahol a győzelemnél is sokkal fantasztikusabb és nagyobb dolgok. Ez már magyar virtus a javából: a tökös legények okultak a hibákból, és megmutatták, hogy kell ezt emelt fővel csinálni. Ezzel a büszkeségét szerezte vissza ez a csapat tegnap, és a mi büszkeségünket is megsokszorozhatta.

Ez szerintem olyan ajándék, amelyet illik kellően megköszönni – és remekül ki van ez találva, hogy erre mindjárt lehetőség nyílik a pénteki meccsen is.

Az mindenkinek megvan, hogy a harcművészek hogyan szoktak egy ütéssel téglákat törni? Magukat a téglákat csak úgy eltörni lehetetlen – ezért sosem ez a cél. Ők mindig a téglák alá ütnek, és ha igazán jól csinálják, nincs az a tégla, amelyik megállíthatná őket.

Én nem azért fogok kimenni holnap, hogy megverjük az olaszokat. Nem azért fogok szurkolni, hogy feljussunk az A csoportba. Bármi történjék a jégen, nekem nem az fog számítani, mert a tűz az itt leírni próbált életérzésekből táplálkozik, nem az ottani történésektől függ.

És ahogy ezt ízlelgettem magamban, arra jutottam, hogy ezt az egész csodát csakis egyetlen értelmes módon tudjuk a csapatnak megköszönni. Ha mi is bevállalunk egy csodát, és a tegnapi szurkolásunkra rádobunk mondjuk úgy 20-30%-ot.

És innentől ez az egész végtelenül egyszerű. A lényeg az, ami a címben van. Ha lesz hozadéka, az csak jutalomjáték.

Cimkék: , , ,

Összes (35)

Utolsó hozzászólások

 1. lucky73
    #30
  lucky73,   

  @75ah1c: Hogy ez mekkora :-))

 2. M.Lac
    #31
  M.Lac,   

  Nem volt ma +20%, de még csak 80%-a sem a szerdainak... ezért fáj a szívem. A meccs eredményét elfogadom, sőt büszke vagyok a Fiúkra! Szurkolásra visszatérve: Látjátok, ilyen amikor magasan van a mérce? És ettől függetlenül mégis mindenki azt mondja, hogy a miénk a legjobb szurkolótábor. Ez van, eszerint ítéljük meg mi is a csapatot, amikor nem azt a játékot produkálja, mint amit előzetesen megígér.

 3. Raon
    #32
  Raon,   

  @M.Lac: Nagy igazságod van, kolléga.

 4. eszel
    #33
  eszel59,   

  @Raon: 1.Eztetet a témát a bitumenezőkről(bocsi:szurkolókról!)vázlatosan 1234567890,bővebben 9876543210 A/4-es oldalon lehetett volna kibontanod.
  Tudodigen,hogy seholsenemvagy hozzámképest???Terjedelmileg...:))))
  2.Külön benn is:ojjan vagy ok,minta zagresz szív kismalac,úúútálok mindegy kit,aki ottan vót a lelátón,csakmer'én nem lehettem jel en szem éj esen...(Jótündér derékig süllyed a mocsár sarába,nem tud kikászálódni.Arra megy a kunkori farkú,szaros seggű agresszív kismalac és kitúrja.
  -Malacka!Nélküled sosem szabadulok ki-hálálkodik!Jó tettedért van három kívánságod,bármit teljesítek!
  -Nem kell csak kettő!!!
  -De malacka,mindíg három kívánság van!
  -Nem érdekel,nekem elég kettő.
  -Jó,rendben,mi az első?
  -Legyen a seggem még szarosabb!
  Csodálkozva bár,de a jótündér teljesíti a szokatlan kívánságot,a malac fara még egy adag fekáliával lesz szennyesebb.
  -Mi a második?
  -Most nyald ki!!!)

 5. EisHockey
    #34
  EisHockey,   

  Nem szerettem az Arénában rendezett meccsekre járni, mert nagyon messze volt a Raktár utcai hangulattól. Szerdán viszont úgy éreztem, hogy itt is otthon vagyok!
  A meccs után felhívott a barátom és áradozott: Micsoda hangulat! Micsoda hangulat!Egy életre szóló élmény! Tehát a TV-n is átment.:)

 6. Raon
    #35
  Raon,   

  @eszel59: És még könyvtáram sincs. :))

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS ÉLŐ
EBJL 12:40 OHCDMJ ÉLŐ
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk