Nincs minden rendben, nem látom, hogy a dolgok a jó irányba mennének

   

Nem mindenki szerint olyan rózsás a helyzet, mint ahogyan azt Don MacAdam lefestette.

A hét végén a Tüskecsarnokban esedékes Sárközy-emléktornára készülő magyar válogatott már megkezdte a közös munkát az újonnan felállt stábbal, ma délután sajtónyilvános edzésre is sor kerül, ám közben a csapatból a teljesség igénye nélkül olyan alapemberek hiányoznak, mint például Rajna Miklós, Bartalis István, Hári János vagy Sebők Balázs. Ez persze önmagában előfordul, a szezonközi felkészülési tornákon a legritkább esetben szoktunk a legerősebb keretünkkel kiállni (és nem is ez a lényegük), most viszont úgy tudni, több esetben egyéb okok is meghúzódnak a háttérben. Az Iserlohn légiósát már kifaggattuk, a hétvégén pedig a másik két hiányzó klassziscenterünknél, valamint az idén a Fehérvár vezetőedzőjeként a csapattal szárnyaló Kiss Dávidnál is rákérdeztünk, miért nem lesznek ott a nemzeti csapatban, illetve a stábban, holott a pőre logika legalábbis ezt diktálná.

A 18 ICEHL-meccsen idén 15 ponttal házi top 5-ös Bartalis az első fecske, aki nyíltan vállalja, hogy szerinte egyáltalán nincs minden rendben, és korántsem olyan rügyfakasztóan rózsaszín minden, mint ahogyan azt Don MacAdam igyekezett lefesteni. “Most ezt a döntést hoztuk. Mindenkinek kell egy kis pihenés különböző okokból, de egyébként is azt gondolom, hogy a sok találgatás mellett nincs azért minden rendben. Ez a döntés egyelőre a novemberi tornára szól, a hazai olimpiai selejtezőn és a jövő évi vébén még nem gondolkodtam. Majd az idő szépen megmutatja, milyen fejlemények történnek addig, mindenesetre nem látom az elmúlt években azt, hogy a vezetőség részéről bármiféle változás történne abba az irányba, hogy a dolgok jobbak legyenek. A döntésemet egyébként már azelőtt meghoztam, hogy Balázs öcsém erre a hétre odakerült volna a válogatott mellé – sajnálom, hogy ezt nem tudtam előre, ugyanakkor azt gondolom, nagyban nem befolyásolta volna az elhatározásomat. Sajnálom ezt az egészet, mert nagyon szeretek a válogatott színeiben játszani, a címeres mezt felhúzni, de most ezeket a döntéseket kellett meghozni.”

Hári a Volán csapatkapitányaként 17 bajnoki után 19 egységgel (8+11) az együttes házi gólkirálya és második legeredményesebb játékosa: “Ilyenkor novemberben amúgy sem nagyon szoktunk menni, mert rengeteg az utazás, ezt a hetet a családdal szeretném tölteni. Már annyi meccset játszottunk az utóbbi időben válogatottszinten is, hogy most nem látom különösebb értelmét annak, hogy játsszunk még hármat; közte egyet nyolcvanadszorra az ukránokkal, egyet meg a szlovén U22-vel. Ráadásul február végén születik a második gyermekünk, és nekünk nem nagyon van segítségünk itthon, úgyhogy majd később még meglátjuk, mit hoz a távolabbi jövő.”

A Volánt a novemberi nemzetközi szünetre egyaránt ligaelső 12 rendes játékidős sikerrel és 65 lőtt góllal az ICEHL-tabella második helyére kormányzó Kiss Dávid: „Most klubkötelezettség miatt nem tudok ott lenni a stábbal, de még nem tudom én sem, pontosan mi lesz a későbbiekben. A szövetségi kapitány ugye említette, hogy különböző stábokat szeretne majd kialakítani, de erről egyelőre mi is pont annyit tudunk, mint ti. Az nem kérdés, hogy ha lesz rá lehetőségem és hívnak, nagyon szívesen megyek majd, de most november-decemberben nem hiszem, hogy erre sor tud kerülni. Ettől függetlenül tartom a kapcsolatot a stábbal, ha bármiben tudok nekik segíteni, állok rendelkezésükre. Aztán majd meglátjuk, mi lesz. Sok torna lesz idén, a vezetőség majd bizonyára kitalálja, hogyan sakkozzon. Gondolom, a kapitány is szeretne minél több emberrel megismerkedni, több edzővel dolgozni napi szinten, éles helyzetben, s aztán ha úgy alakul, forgatni a stábokat.”

A főszereplőket és a mestert természetesen az új Alba Arénáról is megkérdeztük, főleg, hogy Bartalis és Hári láttak már azért egy s mást a pályafutásuk során itt-ott; milyenek az első benyomásaik az új létesítményről, tudják-e esetleg valamelyik korábbi csapatuk arénájához hasonlítani.

Bartalis szerint „Most egyelőre még csak a vázát látjuk, de már most is gyönyörű, és még ennél is fantasztikusabb lesz, amikor minden teljesen kész lesz. Soha nem gondoltam volna, hogy Magyarországon felépül egyszer egy ilyen jégcsarnok, ahol nagyjából a jégkorong lesz a fő sport. Ez a hatezer fős jégcsarnok teljesen egyedi nemcsak az országban, de eleve elég kevés helyen épült ilyen jellegű létesítmény az elmúlt években. Egyszóval nagyon örülök neki, hogy ez tényleg itt, Fehérváron tudott megvalósulni, és egy ilyen hokiszerető város az, amelyik megkapta ezt – azt gondolom, a szurkolók megérdemlik ennyi év után. Valahol nyilván hiányozni fog a régi csarnok is, azért mégiscsak ott kezdtem el korcsolyázni, egy kisebb kitérővel ott nőttem fel igazából, de mindig jó egy vadonatúj csarnokba bemenni, és látni a fejlődést, hogy honnan hova lehet eljutni.”

Hári rácsatakozott, mint mondta, az utóbbi 10-15 évből kiindulva ő sem gondolta volna, hogy lesz egyszer egy ilyen csarnok az országban. „Ez új löketet adhat a fehérvári hokinak, akár plusz szurkolóbevonzással, ez is nagyon sokat számít. Ahol korábban játszottam, a Leksandnál vagy a MODO-nál hasonlóak a pályák, csak azok nyolcezresek, tehát egy fokkal nagyobb, mint a fehérvári, de a felépítése nagyjából ugyanez, szóval talán azokhoz tudnám hasonlítani valamennyire.”

Kiss Dávid már az öltözőket is bejárta: „Lesz bőven helyünk, élhető közegben lesznek a srácok, meglesz mindenük, amire szükségük van. Minden vadonatúj lesz, majd biztos, hogy miközben belakjuk, lesznek dolgok, amiken valószínűleg változtatnunk kell, de összességében tökéletes lesz nekünk. A régit is sikerült nagyon otthonossá tenni, az évek során mindig igyekeztünk frissíteni, valami hasonló a terv az újjal is. Annyi különbséggel, hogy itt most minden vadiúj, nullkilométeres lesz, úgyhogy öröm lesz majd először használatba venni.”

Az új arénához kapcsolódó infó, hogy voltak ugyan tervek arra, hogy a csapat már esetleg az idei rájátszásra átköltözhessen bele, de jelenleg sokkal valószínűbbnek tűnik a következő szezon rajtjára való birtokbavétel, februárra ugyanis várhatóan nem lesz még százszázalékosan meccskész állapotban – a februári olimpiai selejtezőtorna is ezért lesz végül a Tüskecsarnokban megrendezve.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 1-4VÉGE
VB 16:20 USAKAZ 10-1VÉGE
VB 20:20 SUICAN 2-3VÉGE
VB 20:20 SVKLAT 2-3 BVÉGE
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR INFO
VB 16:20 SWEFRA INFO
VB 20:20 FINDEN INFO
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL INFO
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum