Glen Hanlon: Játékosaink napról napra jobbak lettek

 

A DVTK Jegesmedvék kanadai vezetőedzőjét a felkészülési időszakról és extraligás elvárásairól kérdeztük.

A 61 éves Glen Hanlon Miskolcra szerződése volt a nyár egyik hokis szenzációja. Játékos- és edzői karrierjének szinte minden pontját részletesen kitárgyalták a róla szóló cikkek, interjúk, ám a szurkolókat most már az érdekli a legjobban, hogy milyen eredményekre lesz képes az általa irányított miskolci csapat a szlovák Extraligában. Hanlon számára nem idegen közeg Szlovákia, hiszen 2009 és 2011 között két A csoportos világbajnokságon is dirigálta északi szomszédunk válogatottját.

A magyar hokival lényegében az elmúlt egy hónapban kezdte meg az ismerkedést a kanadai szakember. A véleménye igazán mértékadó lehet a két ország jégkorongja közötti különbségről. ?Az egyik nagy különbségnek az elvárásokat tartom ? kezdte a vezetőedző. ? Szlovákia folyamatosan az elit tagja, ezért ott alapkövetelmény, hogy a világ nyolc topcsapata között legyenek, felvegyék a versenyt a legjobbakkal. A magyar jégkorongban az az elvárás, hogy elérjék az A csoportos világbajnokság szintjét. Van eltérés a bajnokságok színvonalában is. Meggyőződésem, hogy ami Magyarországon történni fog a hokiban ? a Jegesmedvék és a MAC Újbuda Extraliga-indulására gondolok ?, az hosszú távon meghozza a gyümölcsét. Ebben a szezonban közel 30 magyar játékos folyamatosan magasabb szinten fog játszani, mint eddig. Ez lényeges változás. A magyar hoki fejlődését biztosan segíteni fogja, ha kis időnek el is kell telnie.?

Hanlon immár több mint egy hónapja dolgozik a miskolci csapattal, és ennyi idő elég volt, hogy fontos tapasztalatokat szerezzen. ?Hatalmas fejlődésen mentünk át már ezek alatt a hetek alatt is, ám ez nem volt egyszerű. Az első héten olyan rendszert próbáltam alkalmazni, amiről kiderült, hogy itt nem működik, ezért kicsit meg kellett változtatnom az elvárásaimat, a megközelítésemet. Az első mérkőzés a Kassa ellen nagyon rosszul sült el. Mi még csak négy napja voltunk jégen, ellenfelünk két hete, ráadásul új rendszert tanultunk, ami mindig nehéz. Kénytelen voltam kisebb változtatásokat végrehajtani a játékszisztémánkban, hogy könnyebb, egyszerűbb legyen, és ez működött. Két héttel később Miskolcon, a második egymás elleni mérkőzésen már legyőztük a Kassát, és látszott, hogy játékosaink egyénileg és csapatként is egyre jobbak lettek, napról napra, hétről hétre javultak. A srácok hozzáállásával nagyon elégedett vagyok, tényleg keményen dolgoznak. El kell mondjam: sok mindent szeretek a magyar játékosokban. Rengeteg energiájuk van, sokat beszélgetnek, jól érzik magukat, jó a hangulat. Ha új csapatod van, és próbálod felépíteni, akkor általában sok mindent meg kell változtatnod. Itt azonban nem kellett semmit tennem. Nem tudom, hogy a többi csapat milyen Magyarországon, de ez a társaság egyben van, és ez jó. Ha edzésen felrajzolok valamit a táblára, biztos lehetek benne, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy végrehajtsák azt. Ez nekem mint edzőnek nagyon fontos.?

hanlon

fotó: dvtk.eu

A Jegesmedvék sorra játszották felkészülési mérkőzéseket, kemény ellenfelekkel szemben. Habár ilyenkor az eredmény másodlagos, mégis feltűnt a szurkolóknak, hogy a csapat teljesítménye hullámzó. ?Ez valóban így van. A védekezésünk viszonylag jó, őszintén szólva jobb, mint amit ebben az időszakban vártam. Ugyanakkor a helyzetek kidolgozása és értékesítése, a góllövés gyakran akadozik. A Tátra Kupa utolsó meccsén nem is találtunk be. Ezen most dolgozunk, nagy hangsúlyt fektetünk az emberelőnyök gyakorlására, mert ezeket sokkal jobban ki kell használnunk. Az utolsó öt mérkőzésünkön 5 az 5 ellen senki nem lőtt nekünk két gólnál többet, a többi emberelőnyös vagy üres kapus találat volt. Ezt kell folytatni, a védekezésben ezt kell tartanunk, a támadásokat pedig hatékonyabbá kell tennünk. Ebben az időszakban soha nem mondom a játékosoknak, hogy a győzelem fontos. Inkább azt hangsúlyozom, hogy ezek felkészülési mérkőzések, amelyekért nem jár pont. Szívesebben látom, ha mindent jól csinálunk, még ha a végeredmény nem is jó, mintha folyamatosan hibázunk, mégis nyerünk 1-0-ra. Most az a fontos, hogy megfelelő módon, az előre megbeszéltek szerint játsszunk, így kell haladnunk. A szezon a jövő héten kezdődik, még van egy felkészülési mérkőzésünk, tudjuk csiszolni a játékunkat. Elégedett vagyok azzal, ahogy állunk csapatként.?

De pontosan hol tart a felkészülés, mennyire kész a csapat? ?Ez még nem 100 százalék, de az első hónapban nem is lehet. Új játékrendszert tanulnak a srácok, most azt mondanám, úgy 70 százalékon állunk. Néhány területen már megközelítettük a 100 százalékot, ezeken majdnem úgy csináljuk a dolgokat, ahogy kell. Azonban még sok a rossz döntés a jégen, különösen a korong nélküli játékban. Helyenként nem játszunk olyan gyorsan, mint kellene, túl sokszor adjuk el a korongot, az ellenfél nyomása alatt hibázunk, jobban kell kontrollálnunk a játékot. De még van egy bő hetünk a kezdésig. A felkészülés alatt minden csapattal szoros mérkőzést játszottunk, az első meccs kivételével, de sokat kell fejlődnünk, hogy fel tudjuk venni a versenyt az olyanokkal, mint a Kassa. A Vitkovice elleni győzelem például nagyon fontos volt a számunkra, mert a játékosokat feldobja, ha ilyen szintű ellenfél ellen sikerül nyerni.?

Glen Hanlon jól ismeri az Extraligát, az ellenfeleket, a játékosokat, sokukat irányította is a szlovák válogatottban. Ezek alapján, illetve a felkészülési mérkőzéseken szerzett tapasztalatokat számba véve mire lehet elég a DVTK Jegesmedvék ereje? ?Nem akarom elvárásként a győzelmek számát vagy pontokat, helyezéseket kitűzni. Ha túl magas célokat fogalmazol meg, és nem éred el őket, az csalódást okoz. Ha túl alacsonyat, akkor lehet, hogy lekicsinyled, alábecsülöd a csapatodat. Inkább azt mondanám, hogy váljunk versenyképessé az mérkőzéseken, legyünk egyre jobbak. Ahelyett, hogy arra fókuszálnánk, hány győzelmünk lesz, inkább figyeljünk arra, hogy fejlődjünk, a helyes úton járjunk, a játék minden elemében egyre jobbak legyünk. Az egyéni elvárásokat sem kell magasra tenni. A fejlődés a lényeg.?

Glen Hanlon hosszú évtizedek óta szerepel játékosként vagy edzőként a nemzetközi elit jégkorong körforgásában. Ennyi idő után vajon izgul még a meccsek előtt? ?Őszintén szólva izgulós típus vagyok, ám a padon nyugodtnak kell maradnom. Mindig nevettek rajtam kártyázás közben, hogy minden az arcomra van írva, szörnyű pókerjátékos vagyok. A pálya szélén viszont ezt nem tehetem meg. Nekem másként kell dolgoznom. Ha túl izgatott vagyok, az nem jó. Szerencsére továbbra is élvezem a meccseket, az edzéseket, a munkám az, amit a legjobban szeretek csinálni. Ezért megéri kicsit fegyelmeznem magam.?

A DVTK Jegesmedvék ellenfelei a 2018-as előszezonban:

augusztus 7., kedd: HC Kosice (Kassa, Crow Arena) 7-1 (4-0, 2-0, 1-1)
augusztus 15., szerda: HC Dukla Michalovce (Nagymihály) 5-3 (1-1, 1-2, 3-0)
augusztus 23., csütörtök: HC Kosice (Miskolc) 3-1 (0-1, 1-0, 2-0)
augusztus 30., csütörtök: HK Poprad (Poprád) 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)
augusztus 31., péntek: HC Vitkovice (Poprád) 3-1 (1-0, 0-1, 2-0)
szeptember 2., vasárnap: Rapaces de Gap (Poprád) 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)
szeptember 7., péntek: HC Dukla Michalovce (Miskolc)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM INFO
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA INFO
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum