A Sörgyári capriccio találkozása Karel Gottal

 

Ha már megvan a jövő évi, csehországi vb menetrendje, részletesen bemutatjuk a gazdag hagyományokkal bíró és méltán népszerű cseh jégkorongot – a történelmi áttekintés, a csarnokbemutató és a büfék átnyála(d)zása után következzék a sorozat záródarabja, a zsúfolt ajándékboltok és a csintalan kabalafigurák kivesézése, néhány személyes élménnyel és Karel Gottal megspékelve.

MINDENNAPI ÉLET

Milyen is a téli stadionok világa, milyen az élet a cseh meccseken? Mivel tizennégy csapat játszik az Extraligában, csarnokonként általában csak egy-két látogatásra adódott lehetőség, az azért ennyi tapasztalat birtokában is elmondható, hogy békés és családias a cseh jégkorong atmoszférája. Leginkább az szembetűnő, hogy egy átlagos találkozón nincsen szigorú kordonozás a táborok között. Állva, mezben szurkolva persze illik a vendégtáborba menni, ám ha egy család vagy bárki jól akar látni, az akár mezben is beül a hazai szektorba. Nyilván nem szidja ott a helyi kedvenceket vagy a bírót, de a jelenlétét nem érzik felháborítónak. Ahogy a meccs előtt és a szünetekben is természetes, hogy a vendégek ugyanazt a szolgáltatást kapják, mind a mosdókat, mind a büféket illetően, és akár el is vegyül a két oldal. A többezres nézőszám mellé azért megfelelő rendőri jelenlét is jár, de az egyenruhások bölcsen tudják, mire hogyan kell reagálni. Ha nincsen esemény, szerényen félrehúzódnak, és mély együttérzéssel vagy némi derűvel figyelik, ahogy egy szurkoló az akadozó kávéautomatát jól oldalba vágja. Az sem éri el az ingerküszöbüket, ha a fanatikusok a félig teli söröspoharukat valami miatti mérgükben a kapu mögötti hálóba dobálják. Nekik fogy el a sörük! Olyat is láttunk már, hogy két önként összeakaszkodó rendbontót játékvezető módjára választották szét és küldték határozottan őket a saját „padjukra”. Ennél komolyabb akcióba nem érdemes kezdeni, mert az „végleges nagyfegyelmivel”, azaz a csarnokból való rövid és gyors eltávolítással jár. Nos, náluk így van egyszerre szabadság és rend.

A játék és romantika egy vagy akár tizenöt percben itt is divatos, a csókkameránál sem mindig szerelmesek ülnek egymás mellett, ilyenkor elmarad a csók, fütyül a csalódott közönség. Ami a szurkolást illeti: többnyire egyszerű rigmusokkal és a csapat vagy országrész nevének skandálásával operálnak, ezt kísérik dobokkal, olykor indián törzsi gyűlésen érezhetjük magunkat. Jól érez rá a B-közép, hogy a lelátó nagyobbik felét így lehet legjobban bevonni a szurkolásba. A csehekre amúgy is jellemző, hogy figyelnek egymásra, az összetartásnak viszont aligha akad szebb jele, mint amikor a kapu mögötti lelátó tizenhetedik sorából csatárláncban adogatják le a pénzt a mozgóárusnak a sörért, majd a nemzeti ital ugyanazokon a kezeken keresztül jut el szomjazó tulajdonosához.

3_Pompom_Frydek-Místek

Pompomelőadás Frydek-Místekben

MŰVÉSZET A PÁLYÁN

Egy alkalommal a prágai O2 Arénában a szurkolók hatalmas vásznat feszítettek ki, amin Prága sziluettje volt látható, így hozták be a csarnokba a kinti világot. Időnként a csehek életét meghatározó más művészetekkel is találkozhatunk a mérkőzéseken. Bár a nálunk is nagyon kedvelt filmet máshol forgatták, a Sörgyári capriccio igaz meséje Nymburkban játszódott, így nem lepődtünk meg azon, hogy a lelátóról a sörözőbe vezető lépcsőt kísérő falakra a film jeleneteit festették fel. Pepin bácsi olyan boldogan dobta az égnek a karjait, mint a szurkolók gólörömnél.

A legemlékezetesebb eset az volt, amikor éppen pár nappal a csehek énekes-ikonjának, Karel Gottnak a halála után jártunk szülővárosában, Plzeňben. Szép és megható búcsúnak lehettünk tanúi. Az óriáskivetítőn vetített régi felvételen éppen átvette a helyi legenda, Martin Straka mezét, a hangszórókból ő énekelt, hatezer ember felállva tapsolva búcsúzott. Hogy mekkora legenda volt ő Csehországban: nos, szinte minden pályán tartottak megemlékezést. Volt olyan meccs,  ahol a játékmegszakításoknál is az Ő dalai szólaltak meg.

3_Karel_Gott (forrás aktuálně_cz)

forrás: aktuálne.cz

AJÁNDÉKBOLTOK

Képzeljük el, hogy van egy üres lakásunk, csak bútorokkal. Járjuk körbe ezután a cseh Extraliga ajándékboltjait, s vegyünk minden szükségesnek látszóból egy-egy darabot vagy egy készletet. Mire visszatérünk, az otthonunkban szinte minden meglesz a mindennapokhoz. Nos, ilyen gazdag a választék, így a szurkolók is be-betérnek, hogy egy-egy aprósággal vagy újdonsággal is gazdagítsák gyűjteményüket. Még karácsonyfadísz is akad a palettán! (Azért a következőkben leírtak nem egy-egy nagyáruház meglétét jelentik, a repertoárt a teljes mezőnyből válogattam össze, ez viszont az egyes üzletek kreativitását jellemzi jól.)

Kezdjük az alapokkal: a korong (puk) mindenhol megtalálható. A hivatalos, klubcímeres mellett karácsonyi változat, évfordulós és a rájátszásra kiadott is kapható. Kladnóban olyat is vehetünk, amelyen Jaromír Jágr arcképe és aláírása látható.

3_korong_Jagr

A mezek mellett a hétköznapokra is felöltözhetünk a zoknitól a sapkáig, akár többféle alkalomra. A hölgyeknek néhol akár ékszert vehetünk a ruha mellé, de némi utalással akár konyhai kesztyűt és kötényt is haza lehet vinni. Akad csarnok, ahol a lányok rajongásukat egy-egy játékost ábrázoló kispárna vásárlásával fejezhetik ki még jobban. A férfiaknak leginkább a söröskorsókkal vagy a gravírozott laposüveggel lehet kedvére tenni. Természetesen minden a klub színeit és logóját viseli, s hogy kissé kevésbé legyünk szemérmesek: egy párt még az is összeköthet, ha mindketten klubcímeres alsóneműt hordanak.

A hivatalos mez különféle gyermekméretekben is kapható, így a csarnokban elmerülhetünk a cseh becenevek világában is.  A legkisebbek gyűjtőszenvedélyének csillapítására az öntapadó matricák (samolepka) vásárlása kiváló, s ők talán már úgy kezdték, hogy a klub színeiben pompázó rugdalózó volt rajtuk, de akár előke vagy pelenka is. S ha iskoláskorba érnek, kaphatnak tisztasági csomagot, kis hátizsákot. Liberecben például a gyermekholmikhoz és iskolaszerekhez megalkották a kabalafigura, a fehér tigris kölyökváltozatát is.

Itt-ott még a nyári vakációra is gondoltak különféle strandfelszerelésekkel. Amennyiben Prága-rajongó honfitársaink nem tudnak választani a két nagy múltú fővárosi csapat közül, a bordó spartás nyugágy mellé vásároljanak piros, slaviás strandpapucsot!

KABALAFIGURÁK

A szinte kötelező jegesmedve és nagymacskák (oroszlánok, párduc, tigris) mellett ló, dinoszaurusz, sárkány és kakas is gazdagítja az Extraliga állatkertjét. A „gondozók” között megjelenik a páncélos vitézek mellett egy-egy indián és római harcos is.

Utóbbinak Prágában kettős szerepe is van: míg körbejárja a lelátót korhű öltözetben, kétdimenziós, rajzolt társa a kiállításokat intézi a pálya feletti hatalmas kivetítőn. Az alacsonyabb osztály egykorvolt neves klubjai közül Jihlavában a város és a csapat életében is meghatározó a sün szerepe. Ha már a helyi sör (Ježek) is a tövises állatról kapta a nevét, a klub kabalafigurája sem lehet más.

A legvidámabb figurát viszont Chomutovban láttuk. Picaroon, a kövérre öltöztetett kalózfigura igazi kópé: a hölgyek haját összeborzolja, a férfiak egy-egy fenéken billentésben részesülnek, utóbbit akár a következő harmadszünetben vissza is kapja kalózunk, férfitól és nőtől egyaránt.

3_Chomutov_kalóz

A chomutovi kalóz

Cseh utunk végére is értünk, jön az új idény, lehet választani, érdemes elindulni. Én azt várom, hogy azt kukorékolja a kakasom: készen van a jég, vár Olomouc!

(A sorozat vendégszerzője cseh hokirajongó olvasónk, Szeidl István, lányával valamennyi cseh Extraliga-csarnokot kipipálta.)

20230909_063628

(a képek a szerző felvételei)

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum