Az első után egyből a második bajnoki címére tör a Gyergyó

   

Egyetlen nap maradt hátra az Erste Liga 2023/24-es szezonrajtjáig: idén is végigvesszük a csapatok háza táján történt legfontosabb változásokat, s óvatos jóslatokba bocsátkozunk, ki mire lehet hivatott az előttünk álló idényben. Előzeteseinket ezúttal is a tavalyi végeredményhez képesti fordított sorrendben adagoljuk – az Újpest, a DEAC, a FEHA19, a DAB, a Csíkszereda, a DVTK, a Corona Brasov, a BJAHC és az FTC után végül, de nem utolsósorban a címvédésre pályázó Gyergyói HK következik.

Noha akadtak csapatok, amelyeknél a strukturált építkezés hiányát kifogásoltuk, szerencsére találhatunk ellenpéldákat is az Erste Ligában – mindenképpen közéjük tartozik a tavalyi bajnok, a Gyergyói Hokiklub. Szilassy Zoltán már többször is kifejtette, hogy Székelyföldön kizárólag a fokozatos csapatépítési modell elvében hisznek, a klubvezetés pedig igyekszik a lehető legtöbb anyagi forrást biztosítani a minőségi munka végrehajtásához. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a vezetőség lehetővé tette Budapestről a légi úton hazatérést a finálé mindent eldöntő hetedik mérkőzésére; vagy az, hogy az aranyérem bezsebelése után nem sokkal a klub a hivatalos ünnepségen további infrastrukturális fejlesztéseket jelentett be a szurkolók előtt. Hogy a csapat háza táján minden rendben van, a mögöttünk hagyott nyár is kiválóan rávilágított: mindösszesen három új játékos jelentkezett munkára a felkészülési időszak elején, távozói oldalon pedig csupán négy nevet vélhetünk felfedezni.

Először is kezdjük a távozókkal: két szezon után búcsút intett Erdélynek Santori Saari. Habár a bemutatkozó idénye remekül sikerült az egykoron a KHL-t is megjárt a finn hátvédnek, a második esztendejében inkább már lefelé lógott ki a csapatból – legfőképpen a támadóharmadban. Ugyanis ha azokat az elvárásokat támasztjuk vele szemben, mint amelyeket légiósokkal szokás, akkor minden bizonnyal az előre játékban produkált nulla gól és kettő assziszt nem mutat túl jól a neve mellett – illik azonban hozzátenni, hogy +/- mutatóban plusz kettes statisztikával zárta az óidényt. Honfitársa, az előző bajnoki kiírás kellős közepén érkező Jyri Marttinen 41 évesen befejezte aktív pályafutását, ebben a korban visszavonulása aligha érhette váratlanul a szakvezetést. A kiváló karriert maga mögött tudható északi importjátékos hamar beilleszkedett, s vitathatatlanul megbízható pontjává vált a történelmi első helyüket bezsebelő székely alakulatnak. A finn kontingens mellett távozott még Tódor Csaba is, a 7 Erste Liga-meccsen szóhoz jutó bekk a Steaua Bukarestben találhatja meg jövőben a számításait. Az utolsó továbbálló pedig az egyetlen román bajnokin védő 19 esztendős Alex Olaru, a fiatal portás a Sapienta U23 alakulatában építheti tovább karrierjét.

Érkezői oldalon két bekkel és egy támadóval erősödött a Gyergyószentmiklós: a következő szezontól Jason Horvath személyében egy magyar származású, kőkemény védővel számolhat Szilassy Zoltán – az efféle karakter talán hiánycikknek számított az előző idényben a piros-fehéreknél, a jövőben azonban DiDiomete-tel kiegészülve ilyen téren is bővül a stáb repertoárja. Nem utolsósorban pedig az ECHL-ből a magyar bajnokságba átszékelő jégkorongozó a „piszkos munka” mellett az előkészítésekben is jeleskedik. Légióstársát, a szintén új szerzemény Konsta Mesikämment aligha kell bemutatni a szentmiklósi fanatikusoknak, hiszen a finn részese volt a tavalyi döntő összecsapásainak, csak akkor természetesen még a Ferencváros sikereiért tevékenykedett. A finn bekk 23 mérkőzésen ugyan csak négy pontot termelt Fodor Szabolcs gépezetében, mégis fontos láncszeme volt a szezonhajrára szárnyra kapó Zöld Sasoknak. Az nyár utolsó érkezője pedig Ádám Zsolt, a 2003-as születésű támadó fiatal kora ellenére már kereken 80 Erste ligás mérkőzésszámmal büszkélkedhet, ami ennyi idősen ritkaságszámba megy.

Végezetül pedig ejtsünk szót a csapat magjáról, a szerződéshosszabbítókról, akik valószínűleg a GYHK legnagyobb erejét is jelentik egyben: óriási piros pont írható be a vezetőségnek, amiért egy ilyen sikeres szezon után sikerült egyben tartaniuk a liga sztársorának támadóit, a rájátszásban már sokszor külön szerepeltetett Bodó, Orban, Sylvestre triót. Ők hárman együtt az alapszakaszt és a rájátszást együttvéve 242(!) pontot termeltek, ami honi viszonylatban egészen elképesztő statisztikai mutató. Emellett a Gyergyó olyan szerencsés helyzetben van, amit kevés csapat mondhat el magáról: a második és harmadik csapategységben is szinte folyamatosan ott leselkedett a gólveszély, a negyedik sor pedig nem egyszer bizonyította, hogy nem kizárólag az eredménytartársra alkalmas, hanem sokszor új energiákkal és gólokkal tudták segíteni társaikat. Kiemelhetnénk egyesével szinte az egész brigádot, azonban úgy érezzük, nem szabad kihagyni a név szerinti felsorolásból jó néhány játékost, ilyen például a Vincze Péter, Sárpátki, Tranca hármas is, akiknek a 121 pontos össztermése szintén kiemelkedőnek mondható. Nem feledkezhetünk meg Szigeti Ákosról vagy Imre Patrikról sem, a 24 éves csatár tavaly élete legjobb szezonját futotta, aminek eredményeképpen a rájátszásra hirtelen már a második sorban találhatta magát; Imre pedig bekk létére sokszor irányította magára a figyelmet progresszív, lendületes korongfelhozatalaival és fontos pontjaival. Császár Hunor a harmadik sorból egészen 23 pontig jutott, Silló Arnold és Sándor-Székely Ottó pedig sokszor új lendületet adott csapatának.

Talán nem vállalunk nagy kockázatot, ha óvatos jóslatokba bocsátkozunk, és most, a rajt előtt egyetlen nappal egy kis rizikót vállalva úgy gondoljuk, ha mindenki egészséges lesz a szezon lényegi szakaszára, és az új igazolások is teljesítik a Szilassy Zoltán által elvártakat, akkor a Gyergyói Hokiklub idén is az aranyért csatázhat – ehhez azonban nyilvánvalóan a megerősödött riválisoknak is lesz néhány szavuk.

Maradt: Vincze Péter, Bíró Gergő, Demeter Arnold, Győrfy Tihamér, Devin DiDiomete, Császár Hunor, Csiszer Ádám, Sébastien Sylvestre, Jimi Jalonen, Silló Arnold, Adorján Szilveszter, Sándor-Székely Ottó, Szigeti Ákos, Matias Haaranen, Szakács Szabolcs, Sárpátki Tamás, Mondics Milán, Fehér Csanád

Távozott: Jyri Marttinen (visszavonult), Santeri Saari (?), Alex Olaru (Sapienta U23, ROU), Tódor Csaba (Steaua Bukarest, ROU)

Érkezett: Jason Horvath (Rapid City Rush, ECHL), Konsta Mesikämmen (FTC-Telekom), Ádám Zsolt (BJAHC)

gyhk bajnok

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum