Ez elment, de mi jön utána?

   

“30 percig úgy nézett ki, minden rendben, utána viszont úgy, hogy semmi sincs. Nagy csalódás érte a magyar szurkolókat, és ami nagyobb gond, jelentősen rontottunk a helyzetünkön.” Ezt írtuk a Magyarország–Dél-Korea vb-mérkőzés tudósításában, azon melegében – és egy nehéz éjszaka után folytassuk innen a gondolkodást.

Nincs mit szépíteni, ez nagyon rosszul esett. Fél óra után azt hittük – szinte mindenki azt hitte –, megvan, úgy szakad ketté a mezőny két forduló után, ahogy szerettük volna. Azt hitték a játékosok (visszavettek), az edzők (nem nyúltak bele, amikor kellett volna), a nézők (önfeledten hullámoztak, ahelyett, hogy a gyilkos ösztön felé hajszolták volna a csapatot). A második szünetben egy ember volt az Arénában, aki ideges volt, éppen mellettem ült. D. Gromov 3-0-nál és 4-1-nél is azt mondta, nem érzi, hogy meglenne. 30 év hokimeccsrutinnal a hátam mögött is kinevettem. Ilyenek vagyunk, nem tanulunk a hibáinkból. Pedig okos a máséból, a hülye a sajátjából tanul – mi abból sem. Na de hogyan tovább, mi lesz ezután?

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A vb első 90 perce alapján továbbra is merem állítani, hogy jó csapatunk van. A miénk a budapesti mezőny harmadik legerősebb válogatottja. Egy nálunk gyengébbtől kaptunk ki – amely nem véletlenül jutott fel és nem esélytelenként lép jégre a japánokkal és a britekkel szemben –, ez fáj, de nem tragédia. Ráadásul még nem dőlt el semmi, nemhogy az olasz, a kazah válogatottat is elkaphatjuk. Igaz, az utóbbihoz mindenképp csoda kell, de hétfőn este is láttuk: csodák vannak, 1-4-ről is nyerhet a gyengébb.

És ha kikapunk megint, akkor mi történik? Semmi, amiből ne lehetne okos és előremutató következtetéseket levonni. 2013-ban a divízió 1/A a mi szintünk, itt vagyunk otthon. Amíg ilyen, közel A csoportos szintű csatákban nincs elég rutinunk, amíg nincs elég masszív és okos fiatal védőnk – már vannak, de nincsenek elegen –, addig itt kell helytállnunk, tapasztalatot, tudást gyarapítanunk.

Nézni persze nem volt jó a meccs második felét – ahogy a hollandok elleni vereséget sem az őszi olimpiai selejtezőn. De míg akkor kilátástalan volt az egész, most legalább kaptunk egy boldog félórát. Több kiló kenyeret ezért sem adnak a boltban, de most jobb a helyzet, még lehet javítani.

Évekkel ezelőtt általában vagy az esélytelenek nyugalmával kezdhettük a tétmeccseket, vagy nálunk jóval gyengébbek ellen kellett behúznunk a kötelező győzelmeket. Egy-két erős csapat mellett horvátokkal, spanyolokkal, litvánokkal gyakorolhattunk. Aztán jött Szapporo a feljutással, ami – egyre inkább úgy néz ki – kicsit olyan, mint a magyar futballnak volt a 6-3 a Wembleyben. Az is csoda volt, ez is – évtizedek, illetve évek múltán mégis szinte realitásnak, viszonyítási pontnak tűnnek. A mi esetünkre vonatkoztatva: sokan úgy érzik, kötelező feladat a feljutás, hiszen egyszer már megvolt.

Pedig azokon a meccseken, amelyeket a tavalyi vb óta kell megvívnunk – nálunk jobb és hozzánk hasonló csapatok ellen – nagyon nehéz hősnek lenni. Miközben ahhoz vagyunk szokva, hogy a mieink hősök. Tényleg csak halkan jegyezzük meg: az, hogy Nagy-Britannia vagy Dél-Korea ellen esélyesként lépünk jégre és dominálunk, éppúgy a fejlődés jele, ahogy – paradox módon – az is, hogy ilyen csatákat el is tudunk veszíteni.

De az is külön rutin, hogy 3-0 után úgy vegyen vissza egy csapat, hogy túlságosan ne hozza fel az ellenfelet – mert ez tényleg nem villanykapcsoló. Kazahsztánnak és főleg Olaszországnak ez magas szinten megy, de ők sokkal több ilyen próbán vannak túl, sokkal több időt töltöttek az elitben. Ebben a műfajban mi csapatként ás egyénileg is gyenge kezdők vagyunk.

Egy szó, mint száz: vb lesz jövőre is. Mi kihúzzuk addig. Együtt sírunk, együtt halunk meg a válogatottal. A kérdés az, hogy a többiek, a hokit csak ilyenkor követő tömegek elfordulnak-e. Mert a kudarc senkit nem vonz. És kérdés az is, hogy a törzsgárda – nemcsak a tábort, kommentezőinket is beleértve – képes-e nemcsak 4-5-ökben vagy 4-2-kben gondolkodni, hanem érti-e a tendenciákat és a folyamatokat, tudja-e helyén kezelni a sikert és a kudarcot is.

Igen, hülyén kaptunk ki – egy teljesen fogalmatlan utolsó harmaddal –, igen, nem szabadna így. A válogatott fél éven belül másodszor tette ezt, a magyar klubhoki zászlóshajója ebben a szezonban sokszor csinált hasonlót. Amikor eltűnik a lélek a játékból, az borzalmas. Korábban az ilyen nagyon ritka volt. Legalábbis úgy emlékszünk.

A válogatott húsz perc alatt jelentős adósságot halmozott fel a szurkolókkal szemben. De szerencse, hogy szerdán-pénteken máris lehet fordítani a megítélésen. Jön Kazahsztán, utána Olaszország. Van, ami nekünk sem elég. Az például kevés lesz, ha minden hokisunk húzni fogja a belét a jégen. Mi lélekkel, szívvel teli játékot szeretnénk látni – és ha az megvan, már mindegy is, mire lesz elég.

Hogyan jöhet össze a feljutás?A képlet annyiban a Dél-Korea elleni vereség után sem módosult, hogy ha a hátralévő három meccset (Kazahsztán, Olaszország, Japán) megnyerjük, feljutunk. Ugyanakkor legalább kettőt meg kell nyerni, viszont ebben az esetben még nincs teljesen a saját kezünkben a sorsunk. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a Japán legyőzésén kívül a kazah, olasz páros egyikét is el kell kapni, és a két csapat közül inkább az olaszok ellen lehet esélyünk. A helyzet annyiban nehezedett, hogy most már a rendes játékidőben kell legyőzni Olaszországot pénteken, illetve ha mi kikapunk a kazahoktól, akkor az utolsó fordulóban az olaszoknak is ki kell kapniuk tőlük. Minden egybevetve tehát akkor sem kell még temetni  az esélyeinket, ha szerdán érvényesül a papírforma, és kikapunk Kazahsztántól, a lényeg az, hogy a maradék két meccsen ledolgozzuk az olaszok elleni – egyelőre – kétpontos hátrányt, úgy, hogy az egymás elleni mérleg nekünk kedvezzen.

Cimkék: , , , , ,

Összes (150)

Utolsó hozzászólások

 1. A Zamboni nem egy tészta
    #145
  A Zamboni nem egy tészta,   
 2.   #146
  milan92,   

  A DAB jelenlegi keretéből 6-8 játékos lenne érintett az EBEL-ben. Tehát nem lenne pofozógép a MOL ligás csapat sem, főleg hogy a fiatal játékosok küzdhetnek az EBEL csapatba kerülésért.
  A DAB szempontjából meg élet-halál kérdés jelenleg az EBEL, mert ha nem sikerül feljebb lépni, akkor gondolom hogy Lundh elmegy és a legjobb játékosokat is elviszi a Fehérvár.
  A MOL liga pedig a közvélemény számáramindenképpen "alárendelt" bajnokság marad amíg a Volán az EBEL-ben van, ezen nem lehet változtatni.
  Tény hogy a legnagyobb vesztes a Miskolc lenne ha elmenne a DAB, de ha nem veszik fel akkor Dunaújvárosban lenne nagy visszalépés.

 3.   #147
  unique,   

  @kerusz: Tudom éppen azért írtam :)
  Azt gondolom, szükség van a regionális ligákra mert az hoz színvonal emelkedést és biztosíthat egy szakmai fejlődést a játékosok számára de ezzel párhuzamosan kötelezném az ott induló magyar csapatokat a Mol ligában való indulásra is.

 4.   #148
  Kcs,   

  @kerusz: Nincs olyan, hogy a magyar hoki érdeke. Részérdekek vannak, ebből áll össze az egész. Persze lehetnek fogolydilemmaszerű helyzetek, amikor a felek önérdekkövetése miatt végül mindenki veszít. Ha jól meggondoljuk a Mol Liga vs. EBEL indulás pont ilyen sajnos.

 5. Von Siebenbuergen
    #149
  Von Siebenbuergen,   

  @kerusz: Én éppen abban látnám a megoldást, ha tőlünk is egyre több fiatal jutna ki erősebb ligákba. Erre speciel a mostani VB kiváló alkalom, de ugyanilyen ajánlólevél lehet a Volán győzelme a Znojmo ellen és a többi. Pár légiósnak nem jött össze, párnak meg igen, ez csak nézőpont kérdése, de kétségtelen, hogy a szlovénok e téren jóval előrébb járnak.
  Aztán a DAB. Budapesttel szerintem fel fogják venni őket, ha nem is leszünk soha puszi pajtások az osztrákokkal. Ezek után nem az lesz a kérdés, hogy legyen-e két EBEL csapat, hanem hogy ki kell találni azt a struktúrát, ami életben tudja tartani a MOL Ligát. De hát erre meg ott ülnek rendkívül felkészült emberek a szövetségben, majd megoldják : )

 6. FGSuperman
    #150
  FGSuperman,   

  @milan92: nem tudom, hogy mennyire lenne nagy vesztes a Miskolc
  adott egy város ahol elég rendesen megvan a lokálpatriotizmus
  gondolva itt akár a focicsapat, akár a jégkorongcsapat meccseinek látogatottságára
  lehet, hogy elvesztenek pár játékost - ha egyáltalán elvisz tőlük valakit a két EBEL-es magyar csapat - de mivel kimondottan kb egy sornyi játékos maradna a DAB-BAB-ban a mostani keretből, a többi piacképes játékos várhatóan szétoszlana a többi csapat között - legalább is ez lenne az ideális - és akkor ha nem is DAB-szintű, de a mostaninál jobb Fradi, UTE lehetne + esetleges Debrecen, Szeged (bár ebből mi lesz az nagy kérdés)
  a Miskolcnak meg a nagy ellenfél a két erdélyi és egy szlovák csapat maradna addig is, amíg a "kicsik" felerősödnének

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
SVK3 16:10 KMHHUM 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk