Egy nagy baja van a MAC-nak, és az a góllövés

   

A Kassához hasonlóan kőkemény Zólyom otthonában kellene megtalálniuk az eredményesség felé vezető utat az újbudaiaknak.

Pár hét alatt megszokhattuk, hogy az Extraligában nincs megállás, hetente három meccs, semmi idő nem marad a sebek nyalogatására. A MAC Újbudának is gyorsan túl kellett tennie magát azon, hogy hiába dominált a listavezető HC Kosice elleni keddi mérkőzés nagy részében, majd szerezte meg a vezetést is egy remekbe szabott Pápa Márton-góllal, egy későbbi bő félperces rövidzárlat miatt nemhogy három, egy pontot sem sikerült begyűjtenie. Ami jó hír volt azon a találkozón, az az, hogy szerényebb eredmények ide, nyolc meccsen hat pont oda, a MAC – akárcsak a másik magyar Extraliga-csapat, a táblázaton jóval előrébb álló DVTK Jegesmedvék – szemmel láthatóan felvette a szlovák bajnokság tempóját. Hiszen ki gondolta volna, hogy egy Kassa ellen – akkor is, ha a sztárcsapat kissé talán lebecsülte ellenfelét – birtokolni fogja a korongot és nyerni tudja a kapura lövéseket a budapesti újonc? Persze az is nyilvánvaló, hogy pontokat nem pusztán lövésekkel, hanem csak sikeres lövésekkel, vagyis gólokkal lehet szerezni, és ez ügyben csehül áll a MAC: 9 meccs, 16 találat, 2 alatti átlag.

Tisztában van ezzel Majoross Gergely vezetőedző is, aki a következőképpen fogalmazott a klub hivatalos közösségi oldalán:

“Az elmúlt jó néhány mérkőzésünk talán egyetlen kivétellel játékban tetszett nekünk, azt hiszem, nagyon jól sikerült megvalósítani azt, amit szeretnénk. Sikerült a gondolkodásmódunkban és a játékelemekben is végrehajtanunk azokat a kisebb-nagyobb változtatásokat, amikkel ezen a szinten is hatékonyan tudunk működni. Egy nagy bajunk van egyelőre, és az a góllövés. Azt hiszem, az első lépés, hogy az emberelőnyünknek meg kell indulnia, ezzel foglalkozunk talán a legtöbbet mostanában. Az, hogy öt az öt ellen kettőnél több gólt tudjunk lőni, szerintem nem reális elvárás, de ha tudnánk lőni egyet-kettőt úgy, és egyet-kettőt emberelőnyből is, akkor meglehetne a hármas átlag, ami már ilyen védekezés mellett elég ahhoz, hogy mérkőzéseket tudjunk nyerni. Azt hiszem, körülbelül ennyire vagyunk attól, hogy ne hat pontot gyűjtsünk kilenc mérkőzésen, hanem tizenkettőt, tizenötöt. Bízom benne, hogy ezt minél előbb sikerül orvosolni. Biztos vagyok abban, hogy ettől függetlenül lesznek a későbbiekben is nehézségek, amiket javítani kell, de egyre inkább összeáll az, amit szerettünk volna látni. Ennek természetesen nagyon örülünk. A játékunk alapja, amire mindent építünk, az az iszonyatosan magas energiaszint és a hatalmas küzdés, ami elengedhetetlen, hogy bármi működőképes legyen abból, amit taktikailag vagy koncepció terén tervezünk.”

Az előrelépésre péntek este a HKM Zvolen ellen adódhat lehetőség. Nem lesz egyszerű menet, hiszen a zólyomiak a 4. helyen állnak, 8 meccsen 17 pontot gyűjtöttek, 5-ször nyertek rendes játékidőben, és csak egy alkalommal nem szereztek pontot. A Zólyom lendületben van, legutóbbi két meccsén előbb a Besztercebányát verte 4-1-re, majd idegenben a Trencsént 4-2-re. Két játékosuk is 1,5 pontos meccsenkénti átlagon vagy afölött van, a tavaly még KHL-es Rastislav Spirko 7+6-tal, Lukas Handlovsky 5+7-tel áll, míg az ECHL-ből érkezett kanadai Davis Vandane 8 asszisztnál tart.

A MAC-szurkolók számára jó hír, hogy Rajna Miklós felépült, továbbá Chris Langkow is játékra kész, ám rossz, hogy Jesse Dudas és Brance Orban még nem áll rendelkezésre. Így Pozsgai Tamás bekkpárja a fiatal Bukor Rajmund lesz, míg elöl kisebb módosítások után a következő támadótriók kísérelhetik meg a góllövést: Klempa, Brown, Dansereau – Pápa, Nagy Krisztián, Terbócs – Szabad, Langkow, Bodó – Majoross, Kreisz, Odnoga – Szigeti.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik Zólyomban.

majoross

Fotó: Manases István (MAC)

HKM Zvolen–MAC Újbuda 5-3

   

Jelentőset javított emberelőnyös statisztikáján a MAC, a Zólyom azonban túl erős ellenfélnek bizonyult.

Mielőtt bedobták volna a korongot, Rastislav Spirkót köszöntötték a hazaiak, az akkor 7+6-tal álló ex-KHL-es támadó lett szeptember hónap játékosa az Extraligában. Az első szünetben aztán már 7+7-nél tartott, de addig történt ez-az. Először is, bár nem ugrott neki vendégének a Zsolna különösebb intenzitással, így is megszerezte a vezetést a 2. percben. Kytnar lövése egy elhagyott ütőn pattant fel, és hulló falevélként zuhant az elmozduló Rajna Miklós kapujába, 1-0. A balszerencsés gól megzavarta a MAC-ot, a következő percekben hatalmas fölényben játszottak a hazaiak, helyzetek sorát dolgozták és hagyták ki. Olyan is volt, hogy egy lövés után átcsorgott a magyar hálóőrön a korong, és megállt tíz centire a gólvonaltól, de a védők ébredtek hamarabb. A bekkpárok egyébként is óriási melót végeztek, nagyon komoly koncentrációs szint mellett, önfeláldozóan takarítottak újra és újra. Ebben az időszakban egyszer bizonyultak tehetetlennek még, villámgyors, hajszálpontos passzokkal operáló akció végén talált be Sisovsky a 9. percben, 2-0. Arra, hogy a MAC az előrejátékban is megrázza magát, a 13. percig kellett várni, Bodo előtt adódott helyzet, szép passzt kapott kapu mögül, ám Tomas Tomek a helyén volt. Innentől lendületesebbé váltak az újbudaiak, egyik és másik oldalon is kialakultak lehetőségek. Az első emberelőnyt a MAC kapta, a kilépő Klempát akadályozták szabálytalanul. Már-már úgy nézett ki, hogy ez a fór is lepereg eredménytelenül, amikor Jared Brown lövésre szánta el magát, és a pakk besuhant a hálóba a lábak alatt, 2-1 a 17. percben. A továbbiakban nem állt mérhetetenül távol az egyenlítéstől a MAC – ez óiási dolog lett volna az első 10-12 perc kilátástalansága után –, ám kimaradtak a helyzetek. Csakúgy, mint a túloldalon, hiszen az igazsághoz tartozik, hogy a Zólyom is meglódult jó néhányszor.

A második menet nagyobbik része újfent a Zólyomé volt, amely elég hamar érvényesítette fölényét, Patrik Halama a 24. percben iratkozott fel a táblára, 3-1. A tizenkilenc éves csatárnak ez volt az első meccse az Extraligában. A következő periódus kevésbé bizonyult intenzívnek, a hazaiak mindazonáltal egyértelműen uralták a meccset. Az első magyar helyzetre ismét a 13. percig kellett várni, Nagy Krisztián húzott be a kapu elé agilisan, de közelről nem tudott túljárni Tomek eszén. A MAC két alkalommal is gyakorolhatta az emberhátrányos játékot, a második veszélyes szituációkat hozott, de sikerült kivédekezni azt is. Aztán szinte a semmiből szépített Bodo, miután balról fonákkal tökéletesen tette a kapu közvetlen előterébe a pakkot Dansereau, 3-2. Az utolsó felvonás előtt tehát minden nyitva volt.

Ismét a Zvolen állt bele jobban, Kytnar óriási cselt csinált, nem lőtte rá, passzolt, odalett a helyzet. A meccs második MAC-os emberelőnye vérszegényre sikerült, a Zólyomé különbre, de eredménytelenre, majd megint kaptak egy fórt az újbudaiak. Éltek vele: Keegan Dansereau bombagóllal egyenlített az 52. percben, 3-3. Teljesült, amit Majoross Gergely szeretett volna: három előnyből a másodikat értékesítette csapata, kell-e mondani, hogy ez nagyarányú javulást hozott a statisztikában. Az ikszes állás négy dolgot váltott ki. Előbb fütyülni kezdett az addig abszolút csendes közönség, aztán szemmel láthatóan sebességet változzak Spirkóék, ettől igazi szurkolás kezdődött, majd két perc elteltével a gól is megjött sajnos, Petr Ulrich kék vonalas lövésébe ért bele Marco Halama, 4-3. A hazaiak lendületben maradtak, mentek az ötödikért, a vendégeknek nem sok terük nyílt, hogy támadjanak az egyenlítésért. Az utolsó előtti percben óriási káosz alakult ki Rajna kapuja előtt, négyszer-ötször is megkísérelték betuszkolni a korongot a szlovákok, nem jött össze. A MAC a végjátékban igyekezett átjuttatni a támadóharmadba a pakkot, hogy lejöhessen a kapus, ez viszonylag későn sikerült, és mint utóbb kiderült, arra volt jó, hogy Chovan mégis beüsse az ötödiket. 14 másodperccel az utolsó dudaszó előtt alakult ki az 5-3-as végeredmény.

vendegmac

Hibátlan volt a MAC fogadtatása Zólyomban

 

Majoross Gergely vezetőedző a zólyomi körülményeket és a 3-5-ös vereséget is értékelte.

“Először is sokan féltettek bennünket ettől az utazástól, ezért is szeretnék kitérni erre – mondta a klub hivatalos közösségi oldalán. – Nagyon köszönjük a vendéglátóinknak azt a fogadtatást, amiben részünk volt, azt hiszem, mindent megtettek, hogy minden rendben menjen. Különböző technikai kérdésekben is maximálisan rendelkezésünkre álltak, segítséget nyújtottak, úgyhogy minden a legnagyobb rendben ment. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a megtörtént incidens egyszeri dolog volt, és nem kell senkinek semmitől félnie az idegenbeli mérkőzéseken. A mérkőzést illetően az elmúlt héten nagy hangsúlyt fektettünk a támadójátékunkra, mert elég kevés gólt lőttünk az eddigi meccseken, és különösen sokat foglalkoztunk az emberelőnyös játékunkkal. Így nagyon örülünk annak, hogy ez végre megindult. A három lőtt gólunk már egészen jó, az öt kapott viszont sok. Megint csak azt kell mondanom, hogy nagyon sok jó dolog történt ezen a mérkőzésen, ugyanakkor a nagyon erős ellenfél a nagy részét uralni tudta. Bár lett volna lehetőségünk arra, hogy ponttal vagy pontokkal távozzunk, ez nem sikerült. Természetesen csalódottak vagyunk, eszünk ágában sincs ezt elfogadni, de azt hiszem, hogy közben a játékunkat is reálisan kell értékelni. Itt az idő, hogy a jó játékunk és legtöbbször igen jó teljesítményünk a tabellán pontokban is egyre inkább testet öltsön.”

maczvolen

fotó: Mihalik Lajos/MAC-facebook

Extraliga, 2018. okt. 5., péntek.
Tomek: 88,5%
K
Rajna: 90,2%
Vandane, Pöyhönen, Vandas, Spirko, Sisovsky
1
Garát, Macaulay, Klempa, Brown, Dansereau
Zelenák, Ruzicka, Lusnák, Holovic, Petrás
2
Burt, Vokla, Pápa, Nagy Krisztián, Terbócs
Drgon, Roman, Chovan, Kytnár, Zuzin
3
Bukor, Pozsgai, Szabad, Langkow, Bodó
Csernook, Ulrych, Andrisík, Halama M., Halama P.
4
Szigeti, Fejes, Kreisz, Majoross, Odnoga
Andrej Podkonicky
E
Majoross Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:51 ZVO Kytnár Zuzin
2-0 08:32 ZVO Sisovsky Spirko Pöyhönen
2-1 16:01 MÚB PP Brown Burt
3-1 23:43 ZVO Halama P. Vandane Halama M.
3-2 36:59 MÚB Bodó Dansereau
3-3 51:04 MÚB PP Dansereau Brown
4-3 53:38 ZVO Halama M. Ulrych Andrisík
5-3 59:46 ZVO Chovan
42 Kapura lövések száma 26
6 Kiállításpercek 8

A HKM Zvolen–MAC Újbuda összefoglalója

 

Hiába kapaszkodott a MAC, a Zólyom a végén megrázta magát.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum