A legkeményebb ellenfél érkezik a Tüskébe

   

A HC Kosice ezúttal nem csupán a hagyományok miatt számít annak, minthogy az Extraliga-tabellát is vezeti.

Alaposan fel van adva a lecke a MAC Újbuda csapatának megint. Azok után, hogy vasárnap – a körülmények kedvezőtlen összejátszása miatt is – vereséget szenvedtek Zsolnán az akkor még mögöttük álló MsHK-tól, ma este máris a liga legerősebb csapatainak egyikét fogadják. Nem véletlenül mondta Majoross Gergely vezetőedző hétfőn: “A vereség miatt csalódottak és elégedetlenek vagyunk, de ahogy a jó teljesítmények után sincs sok idő örömködni, most sincs időnk túl sokat búslakodni, hiszen újabb élcsapatot látunk vendégül kedden.”

Nem árulunk el semmi újat, ha elmondjuk, a HC Kosice a második legpatinásabb és legnépszerűbb csapat a szlovák jégkorongban, amely a csehszlovák bajnokságban is megállta a helyét annak idején, a két ország különválása után pedig két évtizeden át hatalmas versenyfutást folytatott a Slovan Bratislavával. Összesen nyolc szlovák bajnoki címet szerzett a klub, ám aztán kissé megviselte a pozsonyiak távozása a KHL-be. Különösen azt figyelembe véve, hogy bár utolsó extraligás évében, 2012-ben a Slovan nyerte a döntőt a Kassa ellenében, előzőleg háromszor egymás után utóbbi örülhetett a szezon végén. Azóta hat idény ment le, ebből kétszer lett bajnok a HC Kosice, ám az utolsó három évben egyszer sem. 2016-ban az elődöntőben, tavaly és az idén a negyeddöntőben búcsúzott az örök esélyes sztárcsapat.

Ám ebbe az idénybe úgy álltak bele a kassaiak, mint akik most már tényleg vissza akarják szerezni az összes dicsőséget. Roman Simicek lett a vezetőedző – aki szezon közben érkezett a Znojmótól, első körben másodtrénernek –, és részben kicserélődött a csapat is. Mindez eddig hat győzelemre és két vereségre volt elegendő, ami egyelőre első helyet ér a táblázaton. Érdekesség: a DVTK Jegesmedvék és a Gyetva mellett a HC Kosice a harmadik csapat, amelynek eddig minden mérkőzése véget ért rendes játékidőben. (A MAC háromszor is túlórázott, de rendre az ellenfél ragadta el a pluszpontot.) Említett két vereségük egyikét a Poprád, a másikat a Besztercebánya ellenében szenvedték el a kassaiak – egymás után, múlt vasárnap és pénteken –, majd tegnapelőtt visszatértek a sikerek útjára, 5-1-re verték a Dukla Trencínt.

A csapat messze legeredményesebbje az immár 39 éves világbajnok, Ladislav Nagy – 7 meccsen 5+6-tal áll –, de jó néhány további hokisuk is eljutott 6-7 pontig, muszáj figyelni Spilárra, Kafkára, Hascákra, Pretnarra és másokra is. A kapuban eddig minden alkalommal Vladislav Habal kapott lehetőséget, és 94,6 százalékkal teljesített.

Egy szó, mint száz, kegyetlenül nehéz feladat előtt áll a MAC Újbuda, amelynek ráadásul több hokisa is sérüléssel bajlódik. Vokla Roland és Keegan Dansereau talán már tud játszani, Brance Orban nem, Jesse Dudas és Rajna Miklós szereplése kérdéses. Hogy ezzel együtt mindent bele fognak adni a hazaiak, az nem kérdés. Garát Zsombor, a csapat bekkje így beszélt erről a csapat hivatalos közösségi oldalán: “Azt gondolom, mindannyian készen állunk. Egy hosszú héten vagyunk túl, de hétfőn mindenkinek sikerült pihennie, illetve regenerálódnia, így teljes erőbedobással fogunk nekivágni az első októberi meccsnek.”

Az összecsapás 19 órakor kezdődik a Tüskecsarnokban.

mac

Fotó: Mudra László (MAC)

MAC Újbuda–HC Kosice 1-2

   

A fővárosiak hiába játszottak végig egyenrangú partnerként az egyik legjobb szlovák csapat ellen, pont nélkül hagyták el a jeget.

A találkozón újoncot avatott a MAC, Majoross Barnabás az első Extraliga-mérkőzésére készülhetett. A meccsen másfél perc után emberhátrányba került a magyar együttes, a kassaiak sokat próbálkoztak, de inkább Bálizs kapuja mellé mentek a lövések. Az első harmad kiegyenlített játékot hozott, a speciális játékhelyzetekben is a MAC játszott tetszetősebben. Az első újbudai emberelőny során Szabad Kevin beleérése volt a legveszélyesebb lehetőség, a Nagy Krisztián gáncsolása után 4 az 5 elleni szituációban Brown ugrott ki veszélyesen, míg a második előnynél közel jártak ahhoz a hazaiak, hogy megszerezzék a vezetést. Alig egy perccel a harmad vége előtt nehéz helyzetbe került a MAC: Szabad túl keményen ütközte le Ladislav Nagyot, amiért 5 perc+végleges fegyelmit kapott.

Az ötperces kassai előnyből közel 4 percnyi lehetőség átnyúlt a második játékrészre, ám a vendégek nem éltek vele. A mérkőzés közepe a büntetésekről szólt. Koch és Nagy Krisztián páros büntetése után bő 1 perccel 3 másodperc alatt 2 újabb kiállítást kiosztottak a játékvezetők, így 3 a 3 elleni játék várt a csapatokra. A legkisebb létszámú felállás alatt Bodó és Klempa 2 az 1 ellen vezethették kapura a korongot, ám utóbbi lövését Habal védte. A harmad végén 31 másodpercnyi kettős emberelőnyben játszhatott a MAC, Majoross Gergely időt kért, de a magyar együttes nem talált be.

A harmadik játékrész első felében újabb előny következett a hazaiak számára, de ezt sem bírták gólra váltani. Az 52. perc meghozta a várva várt találatot: a végig remekül játszó negyedik sor megtörte a jeget, Kreisz fonákpasszából Pápa vezetéshez juttatta a MAC-ot, a lövése elment a fordított alapállású Habal lepkés kesztyűje mellett. Ezt követően a kassaiak fölénybe kerültek, aztán az 57. percben 35 másodperc alatt kétszer is betaláltak Bálizs kapujába. Előbb Pulli lőtt takarásból, aztán Koch lövésébe beleért az elmúlt éveket az EBEL-ben töltött Brophey. A végén Majoross Gergely lehozta a kapusát, hiába. A MAC 2-1-es vereséget szenvedett, végig méltó ellenfele volt a HC Kosicének.

mac

Fotó: Manases István (MAC)

Többet érdemeltünk volna, mint ami jutott

   

Majoross Gergely vezetőedző ilyennek látta a MAC Újbuda–HC Kosice Extraliga-meccset.

“Természetesen nagyon csalódottak vagyunk a tegnapi mérkőzés után, azt hiszem, többet érdemeltünk volna, mint ami végül jutott. Nagyon tetszett a játékunk, baromi sok energiát vittünk bele, és nagyon szervezettek is voltunk azokban a játékelemekben, amikben ezt várjuk, és közben kreatívak, ahol erre helyet hagyunk. A játék maga nagyon tetszett, a hozzáállásunk és a munkánk is. Ennyi helyzetből egy ilyen iszonyatosan erős csapat ellen, mint a Kassa, meg kell találnunk a módját annak, hogy több gólt tudjunk lőni egynél. Ez nem sikerült, és a végén még pechünk is volt, ez okozta a vesztünket. Nagyon örülök annak, hogy a sok sérülés következtében lehetőséget kapó fiatalok játékosaink élni tudtak a lehetőséggel, azok a topjátékosaink pedig, akiknek nagyon sok jégidővel kellett játszaniuk, szintén helytálltak.”

Extraliga, 2018. okt. 2., kedd.
Bálizs: 93,9% (Nagy Kristóf)
K
Habal: 97,4% (Nagy M.)
Garát, Macaulay, Klempa, Brown, Dansereau
1
Pretnar, Koch, Spilár, Brophey, Nagy L.
Burt, Vokla, Bodó, Nagy Krisztián, Terbócs
2
McDowell, Dudás, Netík, Galambos, Kafka
Bukor, Pozsgai, Szabad, Kreisz, Odnoga
3
Cizek, Sedivy, Hascak, Suja, Soltés
Bugár, Fejes, Pápa, Majoross, Szigeti
4
Pulli, Petrás, Hricina, Krajnák, Jokel
Majoross Gergely
E
Roman Simicek
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 51:19 MÚB Pápa Kreisz Pozsgai
1-1 56:18 KOS Pulli Krajnák Cizek
1-2 56:53 KOS Brophey Kafka Koch
39 Kapura lövések száma 33
33 Kiállításpercek 14

A MAC Újbuda–HC Kosice képekben

 

Szabad Kevin ütközése 0:58-nál

   

A MAC Újbuda–HC Kosice mérkőzés összefoglalója.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum