Összefogás segítheti a fejlődést Csíkszeredában

   

Végre az egész város felsorakozott a Csíkszeredai Sportklub mögött. Bíztató változások nyomán az elmúlt éveknél jobb szereplést várnak Székelyföldön. Erste Liga előzetes, 9. rész

Örömteli hírek szállingóztak a nyáron Csíkszeredából. Úgy hallani, hogy végre sikerült megtalálni egy sokak számára elfogadható közös nevezőt a csapat körül, és így rég látott egység sorakozhat fel a jégkorongozók mögött a városban. Ha a csapat érdekében valóban sikerül félretenni a sérelmeket és együtt dolgozni a közös célért, akkor hatalmasat léphet előre a kék-fehér csapat is. A kiegyezés nyugalmat is hozott, a hosszú évek óta követett, rendkívül hektikus játékosmozgások és esetleges igazolások helyett ezen a nyáron a stabilitás volt az egyik legfontosabb jelszó. Hosszú idő után ugyanaz az edzőpáros kezdi az új szezont, aki az előzőt befejezte, és végre kevesen hagyták el a klubot, viszont sokan érkeztek. A távozók között elsősorban légiósok vannak, az előző idényekben nem sikerült olyanokat találni, akik igazán tudtak volna segíteni a csapaton. Így nem csoda, hogy Radim Valchar kivételével mindenki elment, aki az előző szezon végén Szeredában légióskodott.  A hazai játékosok közül Molnár Zsombor és Péter Róbert elvesztése nagy érvágás, de megalapozott a remény, hogy a friss igazolások pótolni tudják őket.

távozott:
Molnár Zsombor (csatár, ASC Corona Brassó)
Péter Róbert (csatár, visszavonult)
Nathan Campbell (CAN, védő, Trollhättäns HC, SWE-4.)
Michal Korenko (SVK, csatár, ?)
Dustin Wood (CAN, védő, ?)
Tomás Kána (CZE, csatár, HC Poruba, CZE-3.)
Ilja Szolarjov (RUS, csatár, ?)

edzők:

Leo Gudas (CZE, vezetőedző)
Hozó Levente (másodedző)

Több év után talán végre eljöhet a stabilitás korszaka a szakvezetőknél is Csíkszeredában. Tom McCarthy távozása után találtak a klub vezetői Leo Gudasra. A remek játékospályafutással büszkélkedő egykori cseh válogatott igent mondott a klub fekérésére és apró lépésekben kezdte a maga elképzelései szerint átformálni a csapatát. Erre ráment ugyan a MOL Liga, de a román bajnoki végjátékra összeállt a társaság, és komoly küzdelemre késztette a nagy rivális Brassót a döntőben. Mellette a klub egyik nemrég visszavonult játékoslegendája, a Szeredában megkérdőjelezhetetlen tekintélyű Hozó Levente a másodedző. Hosszú időn keresztül csak a győzelem volt elfogadható Csíkszeredában a csapattól. Az elmúlt évek mélyrepülését követően talán ez is változik most, a szakvezetők és a klub hosszabb távon gondolkodik, két-három éves távlatban szeretnének lépésről lépésre haladva újra bajnokesélyes csapatot kialakítani. Ha Gudas és Hozó valóban megkapja a türelmet, és ezáltal nyugodtabb, alkotóbb légkör veszi körül a csapatot, annak már az első évben is jótékony hatása lehet.

leo_gudas_top01

kapusok:
Onodi Ottó Ákos
Ruczuj Gellért

Nem változott a kapusok személye a Sportklubnál. Továbbra is Ruczuj Gellértre és Ónodi Ottóra bízzák a háló őrzését. Ruczuj most 26, Ónodi 23 éves, és ez lesz az első olyan idényük, amikor érezhetik a bizalmat maguk mögött. Korábban mindig csak második-harmadik számú kapusként számítottak rájuk, beugróként védtek a MOL Ligában, nem is csoda, hogy nem voltak kiugró statisztikáik. Ehhez csatlakozott a legutóbbi szezon is, amikor szintén légiós kapussal kezdte a szezont a csapat,ám kiderült, hogy Raphael Girard szerződtetése és szeredai szereplése finoman szólva sem egy sikertörténet, a kanadainál mindketten jobbak. Viszont a csapat nem volt jó, nem jó csapat mögött pedig nehéz folyamatosan jól védeni. Hogy mire képesek, az először ebben az idényben derülhet ki. Most mindketten megkapták a bizalmat, nem hoznak eléjük légiós kapust. Reméljük, tudnak élni a lehetőséggel, és be tudják bizonyítani, hogy lehet és érdemes számítani rájuk.

hátvédek:
Antal Előd
Bors Arnold
Geréb István Attila
János Imre
Molnár Zoltán
Orbán Szilárd
Papp Szabolcs
Rokaly Norbert
Salló Alpár
Salamon Tamás (SC Csíkszereda U20)
Stanislav Hudec (SVK, DAB)
Győrfy Tihamér (Debreceni HK)
Tomás Brnák (SVK, MHC Martin, SVK-1.)
Vjacseszlav Belov (RUS, Sahtar Szoligorszk, BLR)
Gecse Hugó

Óriási keret áll Leo Gudás rendelkezésére, amelyben a légiósok és Papp Szabolcs képviselik a tapasztalatot, a többiek pedig rendkívül fiatalok. Stanislav Hudecet a vezetők ismerhették már Dunaújvárosból. A rutinos szlovák bekk rengeteg helyen megfordult, méghozzá nagyon színvonalas ligákban is. 330-nál is több cseh élvonalbeli bajnokit nem lehet véletleül lejátszani. Képességeit az Acélbikáknál is megmutatta, ponterős volt, és stabilitást adott a védelmüknek. Nem is várnak tőle mást Csíkszeredában sem. A legújabb igazolás, az orosz Vjacseszlav Belov pedigréje önmagáért beszél. Vele kapcsolatban az lehet a kérdés, hogy az utolsó évek gyengébb szezonjai után meg tud-e újulni Csíkszeredában. Ha igen, akkor tapasztalatával, rutinjával óriási segítségére lehet a csapatnak. Tomas Brnákot Leo Gudás hozta magával. A cseh tréner dolgozott már korábban a szlovák bekkel, ismeri őt is és mostanra már az Erste Ligát is, pontosan tudja, mit várhat tőle. A 30 éves védő az elmúlt 6 évet a szlovák élvonalban töltötte, és egyre ponterősebb lett. Van benne tehát potenciál, nemcsak a védekezésben, hanem a támadások segítésében is. Kíváncsian várjuk bemutatkozását. Papp Szabolcs a csapat egyik legfontosabb játékosa. Évek óta alkapitánya majd kapitánya a csapatnak, remek bekk, hatalmas rutinnal. Négyük mellé kerülhetnek a fiatalok az óriási választékból. Közülük Salló és Gecse az utóbbi években alapember volt.

csatárok:
Antal Zsombor
Antal Norbert
Antal Hunor
Bíró Tamás
Egyed Róbert
Farkas Tamás
Moldován Ervin
Sándor Zoltán
Rokaly Szilárd (Fehérvári Titánok, MOL Liga)
Eduard Casaneanu (SC Csíkszereda U18)
Márton Rajmond (SC Csíkszereda U20)
Radim Valchar (CZE)
Ondrej Rusnák (SVK, Dunarea Galati)
Fodor Csanád (ASC Corona Brassó)
Peter Fabus (SVK, Ertis Pavlodar, KAZ)
Andrej Taratuhin (RUS, csatár, Metallurg Novokuznyeck, KHL)

SCC-MIS_2016-17

Négy légiós csatár viheti a prímet a támadósorban. Radim Valchar volt az az egyetlen külföldi játékos tavaly, akinek a szerződtetése egyértelműen sikertörténet volt a klubnál. Nem is véletlen, hogy az elsők között egyeztek meg vele. A szlovák Rusnák tavaly Galacon játszott, tehát volt lehetőségük megfigyelni a Sportklub vezetőinek. A nem túl acélos társulatban kiemelkedően eredményes tudott lenni. Ha az erényeit idén is tudja csillogtatni, akkor remek erősítés lehet. Peter Fabus Gudas hívására érkezett, ismerik egymást, játszott már a cseh edző keze alatt. Volt szlovák válogatott is, sokat játszott a cseh élvonalban, az elmúlt éveket pedig a mi mércénk szerint igen erős kazah bajnokságban töltötte. Nem lustálkodott, meccsenként 0,8 pontos átlaggal termelte a pontokat. Ez mindenképpen reményt keltő alap az Erste Liga szezon előtt. Ide is jutott KHL-es játékos. Andrej Taratuhin összesen több, mint 600 meccset játszott a mindenkori orosz élvonalban, egy szezont az AHL-ben is lehúzott, volt válogatott is, olimpián is járt. Olyan rutinja és tapasztalata van, amilyenről egy magyar játékos nem is álmodhat. Ha sikerül ebből átadnia a Csíkszereda játékosainak, akkor nagyon jó fogást csinálhatnak vele. A hazaiak között a rutint elsősorban a csapat korelnöke, a 39 éves Moldován, Antal Zsombor, a Brassóból visszaigazolt Fodor Csanád, valamint Farkas Tamás és Bíró Tamás képviselik. Közülük Antal Zsombor tavaly a csapat pontkirálya lett, 39 meccsen lőtt 13 góljával és 15 gólpasszával.

Bár történtek minőségi cserék a Csíkszereda keretében, joggal várhatjuk, hogy az új légiósok végre meghatározó játékosok tudnak lenni, mégsem ez a legfontosabb változás a csapat körül. Sokkal inkább az a végre kialakult összefogás, amely képes lehet megteremteni a nyugodt építkezéshez szükséges légkört. A Sportklub speciális helyzetben van az Erste Liga csapatai között. A hokiőrült városban mindenki ért ehhez a játékhoz és mindenkinek van véleménye is róla. Akármilyen rosszul is szerepelnek, hatalmas tábor látogatja a meccseket. Nemcsak otthon, hanem idegenben is. Sokszor nincs meg az a türelem, ami ahhoz lenne szükséges, hogy a játékosok képességeiknek megfelelő teljesítményt tudjanak nyújtani. Ebben is változtatni szeretnének, új kezdeményezésként szurkolói kódexet fogadtak el, amelyben a liga legnagyobb táborát próbálják pozitív szurkolásra, a csapat feltétlen támogatására ösztönözni. Ha az összefogás mellé sikerül megteremteni a türelmet is, akkor új korszak kezdődhet a klub életében, amely a közelgő jubileumi évére fokozatosan a nagy elődökhöz méltó csapatot akar építeni. Ennek az építkezésnek a kezdetén vagyunk most, kíváncsian várjuk az újabb bíztató jeleket, immár a jégről.

sportklub_tabor

A Sportklub edzőmérkőzései a felkészülési időszakban:
2017. augusztus 10.: MsHK Zilina (SVK-1)?SC Csíkszereda (Zsolna) 4-0
2017. augusztus 11.: HK Poprad (SVK-1)?SC Csíkszereda (Poprád) 8-2
2017. augusztus 15.: Fehérvári Titánok?SC Csíkszereda (Székesfehérvár) 4-5
2017. augusztus 16.: HC Topolcany (SVK-2)?SC Csíkszereda (Nagytapolcsány) 2-4
2017. augusztus 25.: SC Csíkszereda?Dunarea Galati (ROM-1) (Csíkszereda) 6-4
2017. augusztus 26.: SC Csíkszereda?Dunarea Galati (ROM-1) (Csíkszereda) 7-3
2017. augusztus 30.: SC Csíkszereda?Steaua Bucuresti (ROM-1) (Csíkszereda) 10-1

Sorozatunk korábbi cikkei:
Lesz mit tanulnia a Capitals II-nek
A legjobb nyolc a minimális cél
Erősebb Fradira számíthatunk az új szezonban
Ígértes keret állt össze Dunaújvárosban
A Corona kemény ellenfele lesz mindenkinek
Ismét szeretne lépni egyet az UTE
Továbbra is ligagyőzelemre hajt a MAC
Ismét címvédésre pályázhat a DVTK

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum