Ismét címvédésre pályázhat a DVTK

   

Egyedülálló, hogy a Jegesmedvék triplázni tudtak a MOL Ligában, de az idei kerettel a negyedik siker is összejöhet. Erste Liga-előzetes, 1. rész.

Sorozatban háromszoros győztesként várják a Jegesmedvék a magyar bázisú bajnokság közelgő rajtját. A szokásokhoz híven új edzőpáros dolgozik a kerettel, amelyben három új légióst, valamint újabb válogatott játékost is találunk. A 2011/12-es idény, Greg Lindqvist regnálása után újra skandináv vezetőedzővel  vág neki a szezonnak a csapat, és e vonal erősödése az észak-amerikai szálak rovására a légiósok összetételén is meglátszik. A tavalyi 7 helyett egyelőre 5-nek van szerződése, Colin Joe sorsáról hivatalosat nem tudni, de nem valószínű, hogy marad. Így egy helyet menet közben még fel tudnak tölteni, ha szükséges lenne. A magyar kontingenshez érkezett a nyár legnagyobb erősítése, Vas János, mellé Jed Rusk, Tóth Gergő és Köllő Roland, távozott Sági Martin és kérdéses Popovics Patrik sorsa. Összességében kisebb változások voltak a keretben, mint egy éve.

MISMAC F5

Fotó: Bán Olivér

távozott:

Grant Toulmin (CAN, csatár, Sydney Ice Dogs, AIHL)
Joni Tuominen (FIN, hátvéd, Ferencváros)
Aleksz Zakirov (RUS, ?)
Sági Martin (csatár, UTE)
Colin Joe (CAN, hátvéd, ?)
Andrew Johnston (CAN, csatár, Chamonix, FRA)

edzők:
Mikael Tisell (SWE, vezetőedző)
Eemeli Parikka (FIN, másodedző)

A vezetőedzői posztra a 61 éves Doug Bradley helyére a nála 7 évvel fiatalabb Mikael Tisell érkezett. Egy éve azt írtuk, szakmailag az egyik legnagyobb tudású stáb állhat össze a DVTK-nál. Ez most sem változott, Bradleyhez hasonlóan Tisell is jó 3 évtizedes edzői múlttal rendelkezik, volt vezető- és másodedző is, dolgozott a svéd élvonalban és a másodosztályban, valamint a svéd utánpótlás-válogatottak mellett is. A Tyngsrydnél edzője volt Vas Jánosnak, 2004 és 2006 között vezette az U18-as válogatottat, 2005-ben világbajnoki bronzéremig vitte őket. Abban a csapatban olyan játékosokkal dolgozhatott, mint a háromszoros Stanley Kupa-győztes, olimpiai ezüstérmes Niklas Hjalmarsson, a kétszeres világbajnok és ugyancsak olimpiai ezüstérmes Nicklas Backström, a kétszeres Stanley Kupa-győztes Patric Hörnqvist. Segítője a fiatal finn Eemeli Parikka lesz, aki dolgozott már egy évet Miskolcon, majd tanulmányai befejezése után az igen jó színvonalú finn másodosztályban volt másodedző és csapatmenedzser. Miskolcon maradt FarkasTamás kapusedző, akinek a munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a DVTK harmadszor is bajnok lehetett.

kapusok:
Adorján Attila
Kiss Bence

Egy éve azt írtuk, van kockázata annak a miskolci döntésnek, hogy két fiatal kapusra bízzák a MOL Liga-csapatot. Ám az Adorján Attila, Kiss  Bence duó remekül helytállt, mindennél többet mond róluk, hogy Adorján az alapszakaszban és a rájátszásban is a legjobb teljesítményt nyújtotta az egész mezőnyben az első számú kapusok között, Kiss Bence pedig a második számúak mezőnyében végzett mindkét szakaszban a második helyen. Most egy év minden rutinjával és tapasztalatával gyarapodva még nyugodtabban lehet rájuk támaszkodni. Ráadásként ott áll mögöttük Farkas Tamás kapusedző, így biztosított a folyamatos fejlesztésük. Még egyikük sincs 21 éves, így továbbra is benne van a hullámzó szereplés kockázata a játékukban, de ha megkapják azt a türelmet és bizalmat, amelyet az előző idényben, akkor ismét sok örömet szerezhetnek a miskolci szurkolóknak.

Fotó: Ritó Ákos

hátvédek:
Jarkko Leppanen (FIN)
Láda Balázs
Vojtkó Mátyás
Gőz Balázs
Bernáth Milán
Laczkó Ákos
Anssi Rantanen (FIN, Orlik Opole, POL-1.)
Jed Rusk (University of Western Ontario, CIS)

Két légiós hátvéd ment, egy finn és egy honosított érkezett. Tuominen és Rantanen pályafutása sokban hasonlít egymáshoz, bár előbbi jelentősen több időt töltött a finn élvonalban. Ennek ellenére játéktudásban nem várható látványos különbség kettejük között. Jed Rusk az egyetemről kikerülve tért vissza Magyarországra, neki egyelőre kisebb a rutinja, mint Colin Joe-nak, aki helyére érkezett. Viszont mindkét új hátvéd sokkal erősebb felépítésű, mint elődeik. Ketten együtt 35 kilóval nehezebbek és több mint 25 centivel magasabbak. Várhatóan egy sokkal masszívabb védőfallal találják tehát szembe magukat az ellenfelek, még ha ez esetleg azzal is jár, hogy a két új játékos kevésbé mozgékony. A többieket már ismerjük, Leppanen a harmadik idényét kezdi a csapatnál, és tavaly sikerült felülmúlnia az egy évvel korábbi teljesítményét. Gőz Balázs hozta korábbi formáját, Láda Balázs igazi pontgyárossá fejlődött. Vojtkóval kiegészülve ők alkothatják az első három hátvédpárt. Ugyanakkor a két fiatal, Laczkó és Bernáth is bármikor bevethető, amint azt többször is bizonyították.

csatárok:
Galanisz Nikandrosz
Magosi Bálint
Miskolczi Márk
Ritó László
Tóth Adrián
Pavuk Attila
Hajós Roland
Albert Tibor
Karda Milán
Szopos Ottó
Popovics Patrik (próbajáték)
Vas János (Fehérvár AV19, EBEL)
Nedeljko Lukacevic (MNE, Quad City Mallards, ECHL)
Tóth Gergő (UTE)
Köllő Roland (Northumberland Stars, GMHL)
Rasmus Kulmala (FIN, Orlik Opole, POL-1.)
Peter Sakaris (CAN)

Komoly versengés lehet a csatársor helyeiért a DVTK-ban, hiszen  Popovics nélkül is 16-an vannak a meccsenként legfeljebb 12-14 helyre. Két légiós ment, kettő érkezett. Andrew Johnston és Grant Toulmin távozása érvágás ugyan, de ha a statisztikáikat összevetjük a két új légióséval, akkor a legóvatosabban is biztosan állíthatunk annyit, hogy Ned Lukacevictől és Rasmus Kulmalától is rengeteg pontra számíthatunk. Vas János személyében igazi erőcsatár érkezett a magyar kontingens megerősítéseként, Magosi mellett ő lehet a másik, aki az ellenfelet az őrültbe kergetheti energikus-ütközős játékstílusával. Tóth Gergő Újpesten bizonyította, hogy van benne spiritusz. Rajtuk kívül Hajós és Tóth Adrián, Galanisz és Pavuk, a sokat fejlődött Miskolczi és Ritó, továbbá nem utolsósorban a rájátszás második legeredményesebb játékosa, Peter Sakaris megtartása máris azt jelenti, hogy négy nagyon kemény támadósora lesz a csapatnak, ahová a többiek közül alig-alig fog valaki beférni. Fel kell majd kötniük a gatyát az ellenfelek védőinek. Nem véletlenül nyilatkozta korábban blogunknak Egri István, hogy lassacskán a DVTK ki tudna állítani egy farmcsapatot is.

fotó: Ritó Ákos

A háromszoros MOL Liga-győztes DVTK-tól ? amely a Visegrád Kupa első körében máris kiemelkedő teljesítményt nyújtott ? ezzel a kerettel nem nagyon fogadható el más, mint az, hogy ismét a közvetlen élmezőnyben végezzen. Úgy is, hogy a többiek is erősödtek. Három Erste Liga-szinten nagyon erős védőpáros és négy kifejezetten jó támadósor minden további nélkül kihozható ebből a keretből. A legnagyobb kérdés talán az, hogy hogyan tudnak majd itt a fiatalok lehetőséghez jutni.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 22., hétfő
VB 15:20 CANNOR 2-3 BVÉGE
VB 15:20 DENSWE 1-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 AUTHUN 4-3 BVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 KAZSLO 4-3VÉGE
május 23., kedd
VB 11:20 GERFRA 5-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 11:20 SVKNOR 4-1VÉGE
VB 15:20 CANCZE 3-1VÉGE
VB 15:20 SWEUSA 3-4 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 FINDEN 7-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUILAT 3-4 HVÉGE
május 25., csütörtök
VB 15:20 SUIGER 1-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 USACZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 CANFIN 4-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SWELAT 1-3VÉGE
május 27., szombat
VB 13:20 CANLAT 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 17:20 USAGER 3-4 HVÉGE
  • SPORT 2
május 28., vasárnap
VB 14:20 USALAT 3-4 HVÉGE
VB 19:20 CANGER 5-2VÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum