A legjobb nyolc a minimális cél

   

Nehéz megtippelni, mit is várhatunk a Fehérvári Titánoktól. Erste Liga-előzetes, 7. rész.

A Fehérvári Titánoknál is jelentős volt a játékosok vándorlása nyáron. Azok a fiatalok, akik bizonyítottak, részben az EBEL-keretben kaptak lehetőséget. Mások, akik számára ez az út egyelőre nem tűnt reális lehetőségnek, kerestek maguknak egyéb csapatot. Végül többen a klubon belül az edzősködést választották. Ami a magyar távozókat illeti, a tavalyi közvetlen Titánok-keretből Korbuly Gergely távozása a legnagyobb veszteség. A kapus Alex Scola kivételével a teljes légióskontingens is lecserélődött. Mindez jórészt a csapat speciális jellegének a következménye. Nyilván minden olvasónk előtt ismert, hogy a Titánaok az EBEL-ben szereplő Fehérvár farmcsapata, ahol a korosztályos bajnokságból kikerült fiatalok, illetve a korosztályos csapatok legtehetségesebbjei szokhatnak bele a felnőtt hokiba, illetve ahová az EBEL-csapatból is érkezhetnek játékosok. Ráadásul ebben az évben az eddigieknél jóval liberálisabb szabályok vonatkoznak erre, gyakorlatilag az EBEL-keret bármely tagja lejátszhat korlátozás nélkül az alapszakaszban. Mivel a nagyok keretében 25 név szerepel, így elvben minden mérkőzésre akár három játékost is kaphatnak a Titánok erősítésként.

távozott:
Adrien Lemay (CAN, kapus, ?)
Devon Krogh (CAN, hátvéd, EV Landshut, GER-3.)
Preston Shupe (CAN, csatár, Debrecen)
Korbuly Gergely (hátvéd, Ferencváros)
Tóth Renátó (csatár, Ferencváros)
Szász Norbert (csatár, ?)
Arany Máté (hátvéd, visszavonult, IOGJA-edző)
Pillók Martin (csatár, visszavonult, IOGJA-edző)
Sofron Ádám (csatár, visszavonult, IOGJA-edző)
Rokaly Szilárd (csatár, Csíkszereda, MOL Liga)
Marek Györi (CZE, csatár, sérült)

edzők:
Kóger István (vezetőedző)
Hegyi Ádám Zoltán (másodedző)

A tapasztalt Kóger István és Hegyi Ádám Zoltán alkotja az edzői duót. Kóger István már régóta a Fehérvár utánpótlásában dolgozik, tökéletesen ismeri a korosztályos játékosokat, így pontosan tudja, hogy akik onnan érkeznek, mire képesek. A ligát is jól ismeri, évek óta ott állt már a fehérvári cserepadon a MOL Liga-mérkőzéseken. Hegyi egy éve vonult vissza, és rögtön Kóger István segítője lett. Feladatuk kettős, egyrészt fejleszteniük kell a fiatalokat, másrészt eredményeket is el kell tudni érniük. Bár ez ebben a szezonban nem tűnik olyan nehéznek, a kimondott cél a rájátszásba jutás, amelyhez a középszakasz végére elegendő egyetlen csapat elé kerülniük a táblázaton. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan érik ezt el. Amióta a Fehérvár farmcsapata másodszor is visszatért a ligába, rengeteg hívet szerzett magának. A harmadik korszak első idényében igazán emlékezeteset mentek a remek játékosokkal megerősített fiatalok, és bár a második évben ugyan visszavettek, avagy több szerepet kaptak a saját nevelésű ifjú titánok, de mindvégig tiszteletre méltó tartással tették a dolgukat, és tulajdonképpen nem volt kétséges, hogy újfent bejutnak a legjobb 8 közé. Idén is ez a cél, olyan keretet kell kialakítaniuk, ahol a játékosok egymásért küzdve igazi csapatot alkotnak, és minden mérkőzésükön ? nyerjenek bár vagy veszítsenek ? tartással képesek játszani.

kapusok:
Alex Scola (USA)
Kornakker Dániel (Casper Coyotes, WSHL)

Két szezonon keresztül két légiós kapussal játszottak a Titánok. Ennek az időszaknak vége, Kornakker hazatérésével megfelelő képességű hazai kapus is került a keretbe, akire az elvárások szerint nyugodtan rá lehet bízni a háló őrzését. Scola már a harmadik szezonját kezdi Fehérváron, és bár Lemay tavaly jobb teljesítményt nyújtott nála, megbízhatóan teszi a dolgát. Nem valószínű, hogy a Titánoké lesz a legerősebb kapuskettős, de az ő produkciójuk az előttük védekező mezőnyjátékosok munkájától is függ, így a statisztikákat is ebben az összefüggésben kell értékelni.

hátvédek:
Láday Tamás
Reiter Attila
Szabó Bence
Imre Patrik
Takács Bence Gáspár
Iiro Vehmanen (FIN, EC BadTölz, GER-3. )

Hat játékos tartozik a Titánok közvetlen keretében a védelemhez. Közülük öten fiatalok, a korelnök az egyetlen légiós, a 28 éves finn Vehmanen. Az ő felnőtt tapasztalata a finn és francia másodosztályból és a német harmadik vonalból való. Bár ez nem tűnik lélegzetelállító karriernek, Fehérváron nem is lehet cél a légiós sztárok igazolása. Megbízható játékosokra van szükség, akik rendelkeznek vezetői képességekkel és csapatemberek, hiszen a fő feladatuk a fiatalok segítése. Ráadásul sem a finn másodosztályt, sem a német harmadosztályt nem szabad a magyar ligához viszonyítva lebecsülnünk, jó színvonalú, kemény, hajtós ligák ezek, ahol mindenki arra törekszik, hogy megmutassa magát, kitűnjön a mezőnyből és jó szerződést kapjon egy jó bajnokság jó csapatánál. Vehmanen tehát pont ugyanolyan miliőből érkezett a Titánokhoz, mint ami Fehérváron várni fogja. Láday és Reiter pedig komoly tapasztalatokkal rendelkezik a felnőtt- és korosztályos válogatottaknál, valamint az EBEL-csapatnál is. Jó alapot jelent ez a hat játékos, akihez érkezhetnek még a junioroktól vagy a nagycsapattól is.

TITGAL

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

csatárok:
Hamvai Szilárd
Vizi Dániel
Szita Donát
Varga Balázs
Balogh Bence
Mazzag Dániel
Kelin Ainsworth (CAN, Lakehead University, CIS)
Derek Schoenmakers (CAN, Wilfrid Laurier University, CIS)
Joe Anttila (CAN, Univ. of British Columbia, CIS)
Péter Balázs (Neusser EV, GER-4)
Részegh Tamás (Piráti Chomutov U20, CZE)

Három kanadai légiós érkezett a csatársorba, hogy segítse a tehetséges fiatalok fejlődését. Mind a hárman a USportsból, a korábbi CIS-ből, azaz a kanadai egyetemi bajnokságból érkeztek. Ainsworth és Schoenmakers ráadásul stabilan pont/meccs körül teljesített ott. Ezt nem szabad lebecsülni, Derek Ryan is így kezdte első évében a University of Albertánál. A magyarok közül Vízi és Hamvai nagyon szép szezont futott tavaly, hozzájuk csatlakozhat a cseh utánpótlás-bajnokságban figyelemre méltó teljesítményt mutató Részegh Tamás és a német felnőtt negyedik vonalban is remeklő Péter Balázs. Összesen 11-en vannak a közvetlen keretben, nyilván rendszeresen érkeznek majd hozzájuk feljátszók és lejátszók egyaránt.

Nehéz megtippelni, mit is várhatunk a Titánoktól a ligában. Az öt légiós nyilván fixen a keret tagja, de a létszám kissé hiányos, látszik, hogy a mérkőzésekre a feljátszási és lejátszási szabályok adta keretek között rendszeresen várhatunk vendégművészeket. Az elmúlt két évben a fehérvári klub példamutató módon élt ezekkel a lehetőségekkel, az EBEL-csapatnál kevesebb lehetőséget kapó fiatal tehetségek ? Kocsis, Hamvai, Vincze, Szaller, Szabó Krisztián, Szabó Bence ? voltak a rendszeres lejátszók. Ők is komoly erősítést jelentettek a csapatnak. Az a váz, amelyet az Erste Ligába beneveznek, az alkalmi érkezőkkel együtt olyan csapatot alkothat, amelyet mindenkinek nagyon komolyan kell vennie a szezon folyamán.

A Fehérvári Titánok idei felkészülési meccsei:
augusztus 15., 18:00 Fehérvári Titánok?SC Csíkszereda (Székesfehérvár) 4-5
augusztus 18., 18:00 Fehérvári Titánok?Vienna Capitals II. (Székesfehérvár) 6-0
augusztus 24., 18:00: Fehérvári Titánok?FTC (Székesfehérvár) 4-3
szeptember 1., 18.00: FTC?Fehérvári Titánok (Pesterzsébet) 5-1

Sorozatunk korábbi cikkei:
Erősebb Fradira számíthatunk az új szezonban
Ígértes keret állt össze Dunaújvárosban
A Corona kemény ellenfele lesz mindenkinek
Ismét szeretne lépni egyet az UTE
Továbbra is ligagyőzelemre hajt a MAC
Ismét címvédésre pályázhat a DVTK

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum