Erősebb Fradira számíthatunk az új szezonban

   

Rutinos idősebb és tehetséges fiatal játékosok ígéretes mixe célozhatja meg zöld-fehérben akár a legjobb négy közé jutást is. Erste Liga-előzetes, 6. rész.

Ahogy Dunaújvárosban, úgy a Ferencvárosnál is nagy volt a játékosmozgás a nyáron. 14-en mentek, 12-en érkeztek a csapathoz. A védelem több mint fele kicserélődött, és a csatároknál is nagy volt a mozgás. A Fradi pozícióit nagyban gyengíti, hogy jelenleg nincs sem ifi-, sem juniorcsapata, így házon belülről nem tudná kiegészíteni a keretét, ha muszáj lenne. A távozó védők közül Schwindt és Erdélyi volt az, aki sokat játszott, Garbacz, Üveges és Gerencsér inkább csak epizódszerepeket kapott. Két légiós csatár mellett két tapasztalt magyar támadó, Kiss Ákos és Papp Csaba sem maradt zöld-fehér. Rajtuk kívül rutintalanabb fiatal játékosok hagyták el még a klubot. Ha az általuk megszerzett pontokat nézzük, a 36 alapszakaszmeccsen 17+31-gyel, majd a rájátszásban 3+2-vel záró Tommy Sumi kivételével a többiek viszonylag könnyen pótolhatók.

távozott:
Erdélyi Tamás (hátvéd, Dunaújvárosi Acélbikák)
Tommy Sumi (CAN, csatár, visszavonult)
Garbacz Ádám (hátvéd, ?)
Gerencsér Dominik (hátvéd, ?)
Michael Schwindt (CAN, hátvéd, ?)
Üveges Gábor (hátvéd, ?)
Egyed Márk (csatár, ?)
Gágyor Péter (csatár, ?)
Kiss Ákos (csatár, ?)
Mach Márton (csatár, ?)
Németh Árpád (csatár, ?)
Papp Csaba (csatár, ?)
Carter Shinkaruk (CAN, csatár, ?)
Milan Kolena (SVK, csatár, ?)

FTC Tuske1

edzők:
Greg Lindqvist (SWE, vezetőedző)
Szakács Ferenc (másodedző)

A harmadik szezonját kezdi a Ferencvárosnál Greg Lindqvist vezetőedző. A rendkívül impulzív egyéniségű svéd mester közel három évtizede edzősködik. A magyar bázisú nemzetközi bajnokságba 2011-ben érkezett, klubedzőként ez lesz az ötödik idénye, de a közben kimaradt két idényben is közelről figyelhette a MOL Ligát a román válogatott szövetségi kapitányaként, illetve a Brassó beugró trénereként. Óriási tapasztalata van tehát a ligában, a jelenleg itt dolgozó edzők között az övé a legnagyobb. Minden játékost és csapatot ismer, a kisujjában van a jégkorong, ráadásul remekül tud lelki hadviselést is folytatni a cserepadról. Mindennek ékes bizonyítéka a legutóbbi MOL Liga-negyeddöntő a DVTK ellen, amelyre taktikailag és fejben is remekül készítette fel csapatát. A rájátszásban a zöldek álltak a legközelebb ahhoz, hogy elkapják és kiüssék a későbbi győztest. Nem sikerült, de a hétmeccses szériáért a játékosok mellett Lindqvistnek is kijár a kalapemelés.

kapusok:
Sevela Peter
Pleszkán József (Debrecen)
Soós László

Az előző idényben a legnagyobb gondot a kapusposzt jelentette a Fradinak Peter Sevela sérülése idején. Bár az őt helyettesítő Soós László minden tőle telhetőt megtett, a két játékos rutinja és tudása nem mérhető össze. Kézenfekvő volt, hogy ez az egyik poszt, ahol mindenképpen erősíteni kell a nyáron. A megszűnt Debrecenből érkezett Pleszkán József, aki Soósnál jóval tapasztaltabb, nyugodtan lehet felváltva védetni Sevelával, némi pihenőhöz juttatva a szlovákiai születésű honosított kapust. A páros megfelelő hátsó stabilitást adhat a csapatnak a teljes szezonban. Soós László marad harmadik számú kapus, reméljük, sikerül megtalálni annak a módját, hogy apránként ő is tovább fejlődjön.

hátvédek:
Juhamatti Hietamaki (FIN)
Lengyel Levente
Henrich Jabornik (SVK)
Jászai Dávid (MAC)
Lakatos Levente (MAC)
Korbuly Gergely (Fehérvári Titánok)
Nick Owen (USA, Columbus Cottonmouths, SPHL)
Joni Tuominen (FIN, DVTK Jegesmedvék)

Egy légióssal több lett a védelemben a nyár végére. Hietamaki hetedik szezonját kezdi nálunk, és eddig szinte mindig a legeredményesebb védők közt volt a neve. Éppen a legutolsó idénye a kivétel, kicsit kevesebb gól és átadás fűződött a nevéhez, mint korábban. Ennek ellenére továbbra is biztos pont, akire előnyben és hátrányban is lehet számítani. Mellette Henrich Jabornik is komoly tűzerőt képvisel, 13 góljával az előző idény gólkirálya ő lett a védők között. Hozzájuk a DVTK bajnokcsapatából érkezett a rutinos Joni Tuominen, valamint az SPHL-ből a 23 éves amerikai: Nick Owen. A csapat további négy hátvédje mind fiatalabb Owennél is, ők a jövőt jelenthetik. Úgy érezzük, az érkező Jászai, Lakatos és Korbuly a távozó Garbacz, Üveges, Gerencsér triónál nagyobb játékerőt képvisel. Így a védelmet a kapusokhoz hasonlóan valamivel erősebbnek és megbízhatóbbnak látjuk az egy évvel ezelőttihez képest.

TOP-FTC_20170811

csatárok:
Jereme Tendler (CAN)
Fliszár Zalán
Rafaj Attila
Szappanos Dávid
Kovács Viktor László
Dubek Vladimir
Virág Tamás (UTE)
Könczei Áron (MAC)
Tóth Renátó (Fehérvári Titánok)
Németh Attila (Debrecen)
Bödök Bence (MAC Budapest)
Inglis Ákos
Farkas Simon
Preston Shupe (CAN, Debrecen)

Eggyel több a légiós védő, szükségszerűen eggyel kevesebb a légiós csatár. A legjobb pontszerzők Sumi kivételével maradtak, így a házi pontkirály Tendler, valamint Rafaj, Szappanos és Dubek is. A négy meghatározó távozó Sumi, Shinkaruk, Kiss Ákos és Papp Csaba. Rajtuk kívül négy fiatal is elment. Pótlásukat a Shupe, Könczei, Németh Attila, Virág Tamás, Bödök Bence kvintettnek kell megoldania. Első ránézésre megvan az újakban az ehhez szükséges potenciál, talán még több is. Németh Attila nem nagyon maradt el Sumi eredményességétől a Debrecenben, Könczei, Shupe, Bödök és Virág együtt pedig jóval többet termelt, mint Shinkaruk, Kiss Ákos, Papp Csaba és a további távozók összesen. Azt persze figyelembe kell venni, hogy az elmúlt idényben ezek a játékosok más társakkal, más körülmények között játszva gyűjtögették a pontokat, így a direkt összehasonlítás mindig hordoz hibalehetőséget magában. Mindent egybevetve a csatároknál is apró előrelépésre számíthatunk a zöldektől.

A liga legtapasztaltabb edzője, erősödő kapusválaszték, keményebb védelem és kicsivel jobb csatársor ? mindenhol sikerült erősödnie a keretnek az előző évihez képest. Februárban a rájátszások történetének egyik legizgalmasabb párharcát hozta össze a Ferencváros a későbbi győztes DVTK ellen. Végül a DVTK ment tovább, a Ferencváros kiesett, maradt ezzel összesítésben a liga 7. helyén. A nyári erősítések arra valószínűleg nem lesznek elegendőek, hogy a Fradi az alapszakasz és a középszakasz végén biztosan a legjobb négybe kerüljön, és pályaelőnnyel várja a negyeddöntőket, de arra igen, hogy versenyben lehessen a jobb kiindulási pozícióért, ami nagyobb esélyt adhat az elődöntőbe jutásra. Hogy reális esélyük van akár erre is, az nem lehet kérdéses.

FTCUTE tuske

A Ferencváros idei felkészülési meccsei:
augusztus 10., 19:00 HC Nové Zámky (SVK-1)?FTC (Érsekújvár) 5-0
augusztus 11., 18:00 HC Topolcany (SVK-2)?FTC (Nagytapolcsány) 7-1
augusztus 15., 18.00 FTC?HC Nové Zámky (SVK-1) (Pesterzsébet) 4-1
augusztus 24., 18:00 Fehérvári Titánok?FTC (Székesfehérvár) 4-3
szeptember 1., 18.00 FTC?Fehérvári Titánok (Pesterzsébet) 5-1

Sorozatunk korábbi cikkei:
Ígértes keret állt össze Dunaújvárosban
A Corona kemény ellenfele lesz mindenkinek
Ismét szeretne lépni egyet az UTE
Továbbra is ligagyőzelemre hajt a MAC
Ismét címvédésre pályázhat a DVTK

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum