Lesz mit tanulnia a Vienna Capitals II-nek

 

A bécsi EBEL-bajnok farmcsapata kemény fába vágta a fejszéjét, amikor csatlakozott a magyar bázisú bajnoksághoz. Erste Liga-előzetes, 8. rész.

Szintet akar lépni a Vienna Capitals utánpótlása, és ehhez az Erste Liga tűnt a klub számára a legmegfelelőbbnek. Lépten-nyomon elmondják a bécsi klub vezetői, hogy a nyáron létrehozott farmcsapat az EBYSL-bajnok juniorok további fejlődését hivatott elősegíteni azzal, hogy az U20-asnál jóval erősebb, de az EBEL-nél könnyebb bajnokságban játszhatnak. A probléma itthon is ismert, az EBEL túl nagy ugrás a korosztályos bajnokságok után egy fiatalnak, ráadásul a fejlődésük szempontjából legértékesebb éveikben még azok a nagy tehetségek is jobbára hőmérőzésre ítéltetnek a cserepadon, akik eljutnak a proficsapatig. A megoldás Bécsben is a Fehérvár által követett modell lett. A Vienna Capitals farmcsapatának érkezésével a HK Beograd-projekt bukását követően is három ország csapatait láthatjuk a magyar bázisú regionális ligában. Ennek megfelelően rengeteg a fiatal a bécsieknél. A terep nem lesz teljesen ismeretlen a számukra, hiszen ellenfélként olyan játékosokkal is találkozhatnak és olyan pályákon léphetnek jégre, akik és amelyek az EBEL korosztályos bajnokságaiban induló sok magyar csapat miatt ismerősek nekik.

edzők:
Christian Dolezal (vezetőedző)
Peter Schweda (másodedző)

A Vienna Capitals utánpótlásprogramjának két vezetője irányítja a Capitals-farmot. Jó hír ez a játékosoknak, hiszen a két szakember évek óta dolgozik velük, biztosított a szakmai munka folytonossága. Jóformán egész életüket a bécsi klubnál töltötték, ideértve játékos-pályafutásukat is. Mindketten eljutottak az EBEL-keretig, ám hiába léptek pályára fejenként több száz meccsen, nem sikerült elérniük, hogy komolyan számoljanak velük az első sorokban. Így fiatalon abbahagyták, noha koruk felől ? Dolezal 31, Schweda 26 éves most ?  még javában játszhatnának. Pontosan tudják tehát, mi hiányzott nekik ahhoz, hogy többet hozzanak ki játékos-pályafutásukból. A játékosok számára tehát egészen biztosan ideális edzőpáros vezeti a csapatot.

kapusok:
Maros Botond (HUN)
Matthias Tschrepitsch
Max Zimmermann
Gernot Wegerer (Linz U20, EBYSL)

Négy kapus szerepel a keretben, de egy-egy mérkőzésre egészen biztosan csak három közül tudják majd kiválasztani a benevezhető kettőt. Ugyanis a Capitals II. adja az EBEL-csapat második számú kapusát Jean-Philippe Lamoureux mögött. Jelen pillanatban Tschrepitsch és Zimmermann a két második számú EBEL-kapus, akik a tervek szerint felváltva lesznek tartalékok a nagycsapatban, a fennmaradó időben pedig sokat fognak védeni az Erste Ligában. A Linzből igazolt Wegerer és Maros Botond így elsősorban a farmcsapat tartalékkapusi szerepköréért versenyezhet, ám Dolezalék pedagógiai érzékét ismerve szinte biztos, hogy igyekeznek nekik is megadni a lehetőséget.

MACVIC2

Fotó: Mudra László (MAC Budapest)

hátvédek:
Philipp Pelz
Simon Wolf
Patrick Bolterle
Gerd Karitnig (Villach U20, EBYSL)
Michal Kruckovyc (CZE) (Orli Znojmo U20, EBYSL)
Johannes Leitner (Ogden Mustangs, WSHL)
Lukas Piff
Nicholas Kuqali (USA, DVTK Jegesmedvék)

MOL Liga-győztes hátvéddel erősítette meg a védelmet a Vienna a nyáron. Az ex-DVTK-s Nicholas Kuqali az első olyan igazolása a bécsieknek, ami azt szolgálja, hogy versenyképesebb legyen a csapat a ligában. A 32 éves amerikai bekken kívül csupa rendkívül fiatal játékos alkotja ezt a csapatrészt. Közülük is kitűnik a 2000-es születésű Lukas Piff, aki még két korosztállyal lejjebb is játszhatna. Hogy nem ezt teszi, az azt sejteti, tehetséges játékosról van szó. Ebben a csapatrészben Pelznek, Wolfnak és Karitnignek van még némi felnőtt tapasztalata. Ők néhány EBEL-, Alpesi Liga- vagy egyéb alsó osztályú mérkőzésen voltak benevezve, de gyanítható, hogy túl sok jégidőt nem kaptak.

csatárok:
Fabio Artner
Sebastian Habernig
Marc Janisch
Felix Maxa (+)
Benjamin Nissner (+)
Fabian Ranftl
Richard Schlögl
Dominik Schönwetter
Szabad Kevin (HUN) *
Ali Wukovits (+)
Alexander Maxa
Vladimir Oscadal (CZE, Orli Znojmo U20, EBYSL)
Fabio Rohm
Dominic Thalhammer

Jobb a helyzet a csatársorban. Felix Maxa, Benjamin Nissner és Ali Wukovits személyében három olyan fiatal is található itt, akik rendszeres résztvevői az EBEL-mérkőzéseknek, alkalmasint nem is csak a negyedik sorban. Wukovits ráadásul a válogatottba is rendszeresen behívót kap. Az ő esete különleges. Szinte biztosan az EBEL-keret tagja lenne, ha nem szenvedett volna két agyrázkódást is az előző idényben. Emiatt sokat kihagyott, így a legfontosabb feladata, hogy fokozatosan ismét magára találjon. Ők hárman egészen biztosan olyan potenciált jelentenek az Erste ligás csapat számára, amelyet nem lehet lebecsülni. Ezt a miskolciak is megtapasztalhatták, amikor a bécsi fiatalok remek helyzetkihasználással legyőzték őket az előszezonban. Esetükben a legfontosabb kérdés az, hogy éppen melyik csapatnál veszi őket számításba a két vezetőedző. Az ugyancsak a csatársorban szereplő Szabad Kevin már nem számít légiósnak, teljesíti a liga hokibelföldi játékosokra vonatkozó előírásait.

Egy győzelemmel, egy szoros és három nagy vereséggel zárta az előszezont a Capitals-farm. Ami ebből a sorozatból igazán fájdalmas lehet a számukra, az a két hasonló karakterű csapat, a Fehérvári Titánok és a KAC farmcsapat elleni nagy zakó. Emiatt is hajlunk arra, hogy egyelőre inkább a nagy vereségek vannak közelebb a csapat játékerejéhez, nem a miskolci bravúrgyőzelem. Egy tanulási folyamat elején jár a csapat, ahogy fokozatosan beleszoknak a bajnokságba, lesz ez jobb is. Egy kicsit a tavalyi HK Beogradra emlékeztet egyelőre a Capitals II. Ők is menet közben, a tapasztalatok alapján erősítettek, miközben a fiatalok is egyre otthonosabban mozogtak a felnőtt játékosok között. A szezon végére egyre komolyabb akadályt jelentettek a többiek számára. Ha nincs a rossz rajt, akkor lehet, hogy a rájátszást is elérték volna. Hogy lesz-e újabb HK Beograd a Vienna Capitals farmcsapatából, az talán a szezon legnagyobb kérdése az esetükben.

A Vienna Capitals II felkészülési meccsei:
augusztus 17., 18:00 DVTK Jegesmedvék?Vienna Capitals II. (Miskolc) 2-4
augusztus 18., 18:00 Fehérvári Titánok?Vienna Capitals II. (Székesfehérvár) 6-0
augusztus 26., 19:30 Vienna Capitals II.?EC KAC II. (Alpesi Liga) (Bécs) 3-4 bü. (1-0, 2-1, 0-2, 0-0, 0-1)
augusztus 27., 19:00 EC KAC II. (Alpesi Liga)?Vienna Capitals II. (Klagenfurt) 7-0 (1-0, 2-0, 4-0)
szeptember 3., 18:00 MAC Budapest?Vienna Capitals II. (Tüskecsarnok) 8-1

Sorozatunk korábbi cikkei:

A legjobb nyolc a minimális cél
Erősebb Fradira számíthatunk az új szezonban
Ígértes keret állt össze Dunaújvárosban
A Corona kemény ellenfele lesz mindenkinek
Ismét szeretne lépni egyet az UTE
Továbbra is ligagyőzelemre hajt a MAC
Ismét címvédésre pályázhat a DVTK

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum