Hol tartunk két mérkőzés után?

 

A magyar jégkorong-válogatott két vereséggel kezdte a világbajnokságot, ám hogyha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor be kell látnunk: mind Dánia, mind az Egyesült Államok több polccal magasabb szinten vannak hozzánk képest. Ennek ellenére voltak olyan periódusai mindkét mérkőzésnek, ahol 5v5-ben igen jó játékkal, a magyar válogatott abszolút egyenrangú ellenfél tudott lenni. Meg persze olyan játékszituációból is akadt bőven, amik rávilágítottak arra, hogy ez bizony egy egészen más szint.

Épp csak megérkeztünk a világbajnokságra, de már az első mérkőzésünk első harmadában szembejött a realitás: itt bizony rettenetesen nagy tempó van és a két csapat közti sebességbeli különbség meg is határozta az első játékrészt. Az első harmadbeli korongkihozatalok során a magyar válogatott igyekezett mindenféle kockázatot kerülni azzal, hogy már az alapvonalról induló korongkihozatalt alsó hangon két ember kísérte pluszban, a korongot birtokló játékoshoz közel helyezkedve a saját harmadon belül. Így viszont a magyar csapat feladta a gyors átmeneteket támadásban, amiket a védő és a semleges harmad egy-két hosszabb passzal történő átjátszása teremthetett meg. Persze ehhez kellett az is, hogy a dán backcheck minden szinten ellehetetlenítse ezeket a törekvéseket – amint sikerült kihozni a korongot a saját harmadból, egy dán már azonnal felvette a korongot birtokló játékost és 1v1-ben többnyire már a piros vonalnál el is választotta a magyar játékost a pakktól. Azokban a helyzetekben pedig amikor ez nem sikerült, akkor lépett feljebb a két dán hátvéd, akik aztán a maradék területet is elzárták. A magyar támadó harmadbeli jelenlétről viszonylag kis minta rajzolódott ki, hiszen a dánok nagyon jól zárták a saját kéket, kontrolláltan alig tudta bejuttatni a korongot a támadó harmadba Kevin Constantine együttese, a belőtt korongokért zajló párharcokat pedig nagyjából fel is adta azzal, hogy rendre csak egy magyar ment ezekért, miközben a dánok részéről alsó hangon is ketten mentek érte.

Az első két harmadban a korong nélküli játék volt hangsúlyosabb, ami 5v5-ben elég konzervatív volt, ami persze abból is fakad, hogy a támadó harmadban érdemi időt nem tudott eltölteni a válogatott és egyébként is inkább a játék lassítására törekedett a válogatott. Ezt támasztja alá az is, hogy az első játékrészt szinte úgy játszotta végig a magyar együttes, hogy a támadó harmadba nem is lépett fel senki letámadni, a három csatár nagyjából egy sorban a támadó kék és a piros között helyezkedett el, míg a két védő a saját kék környékén, túltöltve az erős oldalt. Ez a védekezés viszont magában hordozta annak a veszélyét, hogyha egy mélységi keresztpasszal sikerül megjátszani a csatárok mögötti területet, akkor a súlypont-áthelyezés után, könnyű kontrollált korongbevitelek után magas minőségű gólhelyzeteket tudtak kialakítani a dánok. Ráadásul mivel a magyarok elsősorban a kapu előtti terület uralására törekedtek, ezért amikor az ellenfél hosszú forgatások után, minőségi időt tudott eltölteni a támadó harmadban, a kék vonal felé vezető passzsávokat át is adták, vagy éppen a mély helyezkedés miatt nem értek ki időben lezárni azokat.

07_garat

A második húsz percben a dánok kicsit visszább vettek a letámadás intenzitásából, így a támadásépítés első fázisában több területe és ideje volt a magyar csapatnak, ez pedig jó ritmust adott a támadójátéknak. Többször sikerült gyorsan átjátszani a semleges zónát is, ezáltal viszonylag sok átmenetet tudtunk kialakítani, amiből ha magas minőségű gólhelyzetet nem is sikerült kialakítani, de a kontrollált korongbejuttatások után egy-két passzt követően voltak lövések. A forgatások ugyanakkor továbbra is hiányoztak a csapat játékából, így minőségi támadó harmadban eltöltött idő elenyésző volt. Ugyanakkor a támadó harmadbeli jelenlét hatásosabb volt, a palánk mellett fizikálisabb és hatékonyabb volt a csapat, és a védő, valamint a támadó zónában is több párharcba állt bele az együttes.

Az utolsó játékrész pedig már az a szintű játék volt, amit a világbajnoki felkészülés utolsó két meccsén láthattunk a második harmadokban. A magyar csapat elkezdett többet korcsolyázni, kreatívabb korongkihozatali útvonalakat alkalmazott és a semleges zónában is rengeteg keresztmozgással és váltással dolgozott – amik aztán a támadó harmadban is meghatározták a játékot, több nagy helyzet és Sofron gólja is ennek volt az eredménye. A támadásépítést az egyszerűség határozta meg: a körülményes, sok keresztpasszra épülő korongkihozatalok helyett inkább egy-egy bátrabb passzal próbálta megnyújtani a pályát a válogatott, amik után az eddigiekhez képest jelentősen több 2v1 vagy 2v2 elleni megugrást sikerült kialakítani.

Az agresszivitás megmaradt, így még több 50-50-es megszerzett koronggal sikerült meghosszabbítani az ellenfél harmadában a zónaidőt, a saját harmadban pedig levenni a terhet Bálizsról. Ugyanez a hozzáállás a védekezésben is tetten érhető volt. A saját harmadban szintén hatékonyabban sikerült felvenni az embereket és tisztán tartani a kapu előtti területet, a letámadás pedig még aktívabb lett, sokkal bátrabban léptek fel a csatárok a kör és az alapvonal közti területre, és a hátvédek is a támadó kéken helyezkedtek el arra koncentrálva, hogy a pálya közepét nehogy meg tudják játszani a dánok az első passzokkal. Ugyanakkor ahhoz, hogy ez fenntarthatóan tudjon működni, rendkívül kompaktnak kell lennie egy csapatnak, mert különben könnyen szétszakadhat a csapat és megnyílnak a csapatrészek közti területek, amiket megjátszva könnyen sebezhető átmenetekből a védekező csapat. A harmadik góljuk során a dánok is ezt használták ki: mivel a két magyar hátvéd a középső zónát igyekezett zárni, ezért a könnyebben megjátszható passzsávok a palánkok felé nyíltak. Két passzból sikerült átjátszani a saját alapvonaltól a támadó kékig a korongot, utána pedig a létszámfölényes helyzetet be is verték. A teljességhez pedig az is hozzátartozik, hogy habár a letámadás intenzitása rendben volt és a dánok is a gólt leszámítva nehezebben tudtak építkezni, a támadó harmadban nem nagyon sikerült így sem korongot szerezni, így a magyaroknak gyors lefordulásai nem is voltak az ellenfél zónájában.

04_fejes

Az USA elleni első harmadban is a Dánia elleni harmadik harmadban nyújtott egyszerű játék határozta meg a mérkőzés elejét, amivel egész jól sikerült kontrollálni a tempót. A korongkihozatalok során a két hátvéd mellett egy csatár lépett vissza a saját harmadba és vette fel a korongot a saját kéken, hogy aztán ő maga átvezetve a korongot a semleges zónán, a támadó harmadba bejutva akár lövéssel fejezze be az akciót. Ráadásul ezekből rendre lövőhelyzetekig jutott a válogatott sőt, az egyik ilyenből gólt is szerzett Szabó korongfedezése, majd keresztpassza után. Ez a támadásépítési séma egyben azt is jelentette, hogy a válogatott teljesen parkolópályára tette a semleges zónás passzokat, gondolván, hogyha 1v1-ben vagy 1v2-ben szerez korongot az ellenfél a saját kékjén, az kevésbé veszélyes, mintha egy eladott korong után egyből fordulva létszámfölényben forduljon. Ezért is láthattuk azt rendszeresen, hogy a játékszert birtokló magyar játékos mögött mindig ott volt biztosítani egy hátvéd egészen addig, amíg át nem haladt a korong a piros vonalon, hogy amennyiben a csatár ütőjéről le tudja szedni a korongot az ellenfél, a biztosító hátvéd még egyből fel tudjon lépni és meg tudja akadályozni a gyors indítást – ilyenkor persze az egyik szélső forog vissza a feljebb lépő hátvéd helyére, hogy a saját kéken mindenképpen legyen két magyar.

A vezető gól megszerzése után azonban az USA letámadása elkezdett magasabb fordulatszámon pörögni, a keményebb forecheck pedig nehezen megoldható feladatot támasztott a magyar korongkihozatal elé. Ezt a letámadást ugyanis nem tudta már lekövetni a válogatott, lassan olvasta a letámadási sémákat, valamint a védő harmadban és a saját kapu környékén körülményes megoldásokat alkalmazott, az így eladott korongokból pedig egyből büntetett is az ellenfél. Ráadásul az amerikaiak (nem meglepő módon) még a dánoknál is jobban kontrollálták a támadó harmadbeli játékot, jól forgatták a korongot és a mély magyar védekezésnek köszönhetően a sloton keresztül is könnyebben tudták áthelyezni a támadásaik súlypontját.

usa hun horváth d

Ez a dominancia pedig a folytatásra is megmaradt, olyannyira hogy a második harmadtól kezdve már a játék képét látva, valamint az eredmény alapján is elkezdett kijönni a valós különbség a két válogatott között. A saját kapu előtt nem sikerült határozottabbnak lenni, ugyanakkor a korongkihozatalokat egyszerűsítette a magyar csapat és rendre a pálya szélét játszotta meg az első passzokkal, így kevesebb is volt a saját harmadban eladott korong. A védő harmadban továbbra is alacsony százalékkal sikerült megnyerni az 50-50-es korongokat, legyen szó akár belőtt korongról, akár pedig kipattanóról, így rengeteg második szándékú lehetőséget tudott kialakítani az ellenfél. A magyar igyekezett a kapu előtti területet uralni, a perimétert gyakorlatilag átadta az amerikaiaknak. A halfwallról irányító amerikai előtt az alapvonal felé és a kék felé vezető passzsáv is nyitva volt, miközben a kapu előtt három magyar próbálja zárni a sloton keresztül menő passzsávot. Ilyenkor viszont a kapásoldalon lévő amerikai csatár egy visszamozgással könnyen megjátszhatóvá válik a kapásoldalon és jön is belőle helyzet. Ez az 5v5-ös figura nagyon hasonlított arra, amiből a dánok második emberelőnyös góljukat ütötték annyi különbséggel, hogy itt a magyar csapat nem tolódott annyira határozottan a korong irányába, így a lövő játékosnak sem volt annyi ideje és területe, mert ki tudott lépni rá valaki.

Konklúzióként az mindenképpen levonható ebből a két mérkőzésből, hogy azonos létszámban ez a válogatott a nálánál magasabb polcon levők ellen is képes volt egy-egy harmadig kifejezetten jó játékot nyújtani. Abból szintén profitálhat a válogatott akár rövid távon is, hogy az első két mérkőzés közül egyik sem a sorsdöntő kategóriába tartozott, volt idő az akklimatizálódásra, hogy aztán a pihenőnap után újult erővel, a pozitívumokat kiragadva, a hibákat javítva, fenntarthatóbb játékkal lehessen nekivágni a franciák elleni találkozónak.

usa hun

fotó: Vörös Dávid/MJSZ

A magyar válogatott tamperei vb-mérkőzései (magyarországi idő szerint):

Május 13., szombat, 15:20: Magyarország–Dánia 1-3
Május 14., vasárnap, 11:20: Magyarország–USA 1-7
Május 16., kedd, 19:20: Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök, 15:20: Magyarország–Svédország
Május 19., péntek, 15:20: Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap, 15:20: Magyarország–Németország
Május 22., hétfő, 19:20: Magyarország–Ausztria

A magyar válogatott világbajnoki kerete:

Név Szül. év Klub
Kapusok  
Arany Gergely 1996 FTC-Telekom
Bálizs Bence 1990 JKH GKS Jastrzebie (POL-1.)
Horváth Dominik 2001 Hydro Fehérvár AV19
Hátvédek
Fejes Nándor 1999 Gyergyói HK
Garát Zsombor 1997 BJAHC
Hadobás Zétény 2003 Västeras (SWE-2.)
Horváth Milán 2001 Hydro Fehérvár AV19
Kiss Roland 1999 DVTK Jegesmedvék
Pozsgai Tamás 1988 BJAHC
Stipsicz Bence 1997 Hydro Fehérvár AV19
Szabó Bence 1999 BJAHC
Szirányi Bence 1988 DVTK Jegesmedvék
Csatárok
Bartalis István 1990 Hydro Fehérvár AV19
Karol Csányi 1991 HKM Zvolen (SVK-1.)
Erdély Csanád 1996 Hydro Fehérvár AV19
Galló Vilmos 1996 Linköping (SWE-1.)
Hári János 1992 Hydro Fehérvár AV19
Kóger Dániel 1989 Corona Brasov
Nagy Gergő 1989 FTC-Telekom
Nagy Krisztián 1994 BJAHC
Papp Kristóf 2001 NMU (NCAA)
Sebők Balázs 1994 Ilves (FIN-1.)
Sofron István 1988 SC Csíkszereda
Terbócs István 1996 Hydro Fehérvár AV19
Vincze Péter 1995 Gyergyói HK

A magyar válogatott stábja:

Szövetségi kapitány: Kevin Constantine
Edzők: Szilassy Zoltán, Fodor Szabolcs, Kiss Dávid
Kapusedző: Jukka Kontsas
Csapatorvos: Dr. Rybaltovszki Henrik
Erőnléti edző: Puskás Sándor/Ács Ferenc
Fizioterapeuták: Antal Dénes, Babik János
Felszerelésmenedzserek: Nagy József, Tornyi Gábor
Technikai koordinátor: Závodszky Szabolcs
Csapatvezető: Szilágyi Levente
Sportigazgató: Don MacAdam
Férfi szakágvezető: Végh Benedek

A 2023-as A csoportos világbajnokság mérkőzései (magyarországi idő szerint):

Időpont Mérkőzés Eredmény/Televízió
2023. május 12., 15:20 FIN–USA 1-4
2023. május 12., 15:20 SVK–CZE 2-3
2023. május 12., 19:20 SWE–GER 1-0
2023. május 12., 19:20 LAT–CAN 0-6
2023. május 13., 11:20 FRA–AUT 2-1 h.
2023. május 13., 11:20 SUI–SLO 7-0
2023. május 13., 15:20 HUN–DEN 1-3
2023. május 13., 15:20 NOR–KAZ 3-4 b.
2023. május 13., 19:20 GER–FIN 3-4
2023. május 13., 19:20 SVK–LAT 2-1
2023. május 14., 11:20 USA–HUN 7-1
2023. május 14., 11:20 SLO–CAN 2-5
2023. május 14., 15:20 FRA–DEN 3-4 h.
2023. május 14., 15:20 NOR–SUI 0-3
2023. május 14., 19:20 SWE–AUT 5-0
2023. május 14., 19:20 CZE–KAZ 5-1
2023. május 15., 15:20 GER–USA 2-3
2023. május 15., 15:20 SVK–CAN 1-2 b.
2023. május 15., 19:20 FIN–SWE Sport 2
2023. május 15., 19:20 CZE–LAT
2023. május 16., 15:20 DEN–AUT Sport 1
2023. május 16., 15:20 SLO–NOR
2023. május 16., 19:20 FRA–HUN Sport 1
2023. május 16., 19:20 SUI–KAZ
2023. május 17., 15:20 USA–AUT Sport 2
2023. május 17., 15:20 LAT–NOR
2023. május 17., 19:20 FIN–FRA Sport 2
2023. május 17., 19:20 CAN–KAZ
2023. május 18., 15:20 HUN–SWE Sport 1
2023. május 18., 15:20 CZE–SLO
2023. május 18., 19:20 DEN–GER
2023. május 18., 19:20 SUI–SVK
2023. május 19., 15:20 HUN–FIN Sport 1
2023. május 19., 15:20 LAT–SLO
2023. május 19., 19:20 AUT–GER Sport 2
2023. május 19., 19:20 KAZ–SVK
2023. május 20., 11:20 USA–DEN Sport 2
2023. május 20., 11:20 NOR–CZE
2023. május 20., 15:20 AUT–FIN Sport 2
2023. május 20., 15:20 CAN–SUI
2023. május 20., 19:20 SWE–FRA Sport 2
2023. május 20., 19:20 KAZ–LAT
2023. május 21., 15:20 GER–HUN Sport 1
2023. május 21., 15:20 SLO–SVK
2023. május 21., 19:20 USA–FRA Sport 2
2023. május 21., 19:20 CZE–SUI
2023. május 22., 15:20 DEN–SWE Sport 1
2023. május 22., 15:20 CAN–NOR
2023. május 22., 19:20 AUT–HUN Sport 1
2023. május 22., 19:20 KAZ–SLO
2023. május 23., 11:20 GER–FRA Sport 2
2023. május 23., 11:20 SVK–NOR
2023. május 23., 15:20 SWE–USA Sport 2
2023. május 23., 15:20 CAN–CZE
2023. május 23., 19:20 FIN–DEN Sport 2
2023. május 23., 19:20 SUI–LAT
2023. május 25., 15:20 negyeddöntő
2023. május 25., 15:20 negyeddöntő
2023. május 25., 19:20 negyeddöntő
2023. május 25., 19:20 negyeddöntő
2023. május 27., 13:20 elődöntő
2023. május 27., 17:20 elődöntő
2023. május 28., 14:20 bronzmérkőzés
2023. május 28., 19:20 döntő

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum