Magyarország–Szlovénia 2-1

   

A magyar válogatott történelmi rendes játékidős szlovénverésével csoportgyőztesként jutott fel 2022 után ismét a világelitbe!

Az olaszok Dél-Korea elleni délutáni kiütésével kitisztult a kép és végtelenül leegyszerűsödött a képlet: ha Magyarország a zárómérkőzésen bármilyen módon legyőzi Szlovéniát, kéz a kézben megy fel a világelitbe délnyugati szomszédunkkal, minden más esetben a negyedik helyen zárja a bolzanói vb-t, és jövőre is marad a divízió 1/A-ban.

A stáb nem változtatott a pénteki győztes összeállításunkon, szerencsére az olaszok elleni végjátékban kilőtt Hadobás újra ott tudott lenni az első bekkpárban. Bálizs állt a mi kapunkban, a szlovén vasak előtt pedig a cseh extraligás Mladá Boleslav után idén Besztercebányán is 92%-kal védő Kroselj.

Rögtön az első percben Bálizsnak kellett spárgáznia, a Vienna idei házi pontkirálya, az ICEHL-bajnok Ticar lövésénél védett nagyot a mamuttal. A túloldalon Erdélyék is jól mozogtak a támadóban, nem sikerült lövésig vinni az akciót. Veszélyes pillanatok következtek, Matic Török kanyarodott be a kapu elé, csak sikerült szerelni végül, aztán Bálizs vesztette el a bárdját egy újabb szlovén roham közben, szerencsére nem lett belőle baj. Kijöttünk a szorításból, és egy jó letámadás gólt eredményezett: erőszakosan korongot szereztünk a támadóban, Mihályék tartották meg a palánknál, Terbócs hozta ki és vitte le az alap mögé, felnézett, nagyszerű bepasszánál csak Hári bombája volt még nagyszerűbb – a 8. perc elején vezettünk és feljutásra álltunk Szlovénia ellen! A harmad felénél emberelőnybe kerültünk, Mihály korizott be a koronggal a kapu elé védőjével a nyakán, Podlipnik a saját kapusára lökte rá, aztán még bele is döngölte a jégbe. A fórt veszélyesen játszottuk meg, a végén már mindenhonnan lőttünk, Kroselj és a blokkok is a helyükön voltak. A kiegészülés után Ortenszkynek volt egy zseniális mentése, egy szlovén beleszúrás mellévágódott, Sabolic pedig megkóstolta a plexit – 6:6 volt a lövésarány hattal a szünet előtt. Kisvártatva Nilsson és Németh léphetett ki 2 az 1-ben, talán őket is meglepte, túl magas volt a passz a védővel szemben, oda az ígéretes helyzet. A harmad utolsó két percét emberhátrányban töltöttük Hadobás akasztása nyomán, szépen védekeztük ki gyakorlatilag egyetlen Drozg- és Sabolic-lövéssel. A szlovén csapatkapitány még egy játékmegszakítás után levitte a fejénél fogva Hárit, nem jött ítélet – a minap Sebők ugyanezért sima két percet kapott. Ami fontosabb, helyén volt a játékunk, okos dolgokat csináltunk elöl is hátul is, a fegyelmezettséggel sem volt baj, egy-két nehezebb periódust leszámítva mintaszerű harmadot produkáltunk az újra elitcsapat Szlovénia ellen.

HUN SLO Hári vb

Egy éles szögből rátett Stipsicz-lövéssel indult a középső harmad, majd Papp csinált meg egy befelé cselt és csengette meg a kapuvasat, milliméterekre voltunk a 2-0-tól. Nagyon jól kezdtük a harmadot, teljesen beszorítottuk a szlovénokat, cserére sem tudtak lemenni Kuralték, már azon a bizonyos testrészükön vették a levegőt. Egy Terbócs-ismétlésnél a kapus védett, majd egy elpasszolt korongból ajtó-ablak ziccerben mehetett Hári, Kroselj mellett már elhúzta, de a kapuba nem tudta betenni estében. Tényleg fantasztikusan mentünk, hogy erre egy teljesen hihetetlen gólt kapjunk leforrázásként. Egy Bálizsról kipattanó úgy tűnt, már megvan Kiss Rolandnak, de Ticar valahogy elhalászta, a hatalmas kaparás vége az lett, hogy a szlovén hasra vágódott, így húzta rá próba szerencse alapon egy kézzel, a kapunak háttal – a meglepett Bálizs nem tudott ellépni előle, az ő korijáról ment be végül, nem is emlékszünk, láttunk-e már ilyet, de meglettünk volna nélküle… (1-1). Egy ilyen gól nyilván nem tesz jót egy csapatnak sem, a mi momentumunkat is megtörte, komoly szlovén lehetőségek maradtak ki az elkövetkező percekben. A meccs felén túl Ortenszky vitt le egy szlovént a jégre, nem hiányzott, de kivédekeztük a kiállítást Bálizs vezérletével. Egy Varga-lövés a lepkésről csorgott mellé, a harmad hajrájában pedig elsőre úgy tűnt, egy szlovén csapta arcon Mihályt, de a lassításokból látszott, Nilsson ütője volt a ludas. Nagyon jól indult a játékrész magyar szempontból, de a rémálomszerű gól utáni képet látva az 1-1-gyel sem lehettünk szomorúak – a vb utolsó meccsének utolsó harmadára maradt a feljutás kérdésének eldöntése.

HUN SLO Nemes

Komolyabb események nélkül pergett le az első öt perc, aztán egy szlovén lövés éppen mellészállt, majd egy létszámfölényes szlovén kontránál Bálizs ért át a botossal Mehlére, óriási bravúr volt. Tomazevic is pontatlanul célzott, magyar lehetőségből most jóval kevesebbet lehetett feljegyezni. A harmad felénél ismét a szlovénok 98-asa veszélyeztetett, megint Bálizsnak kellett megmentenie az 1-1-et, és a következő kapu előtti tűzijátéknál is. Nagyon jöttek a szlovénok, kritikus percek voltak ezek, Mehlének köszönhettük meg, hogy Ortenszky sípszó utáni orrbavágásával elintézte, hogy levegőhöz és két percnyi előnyhöz jussunk. Papp előtt adódtak helyzetecskék, de a lényeg itt inkább az volt, hogy kijöttünk egy kicsit a szlovén szorításból. Papp és Sebők helyzeténél hosszabb idő után kellett nagyot védenie Kroseljnek, kár, hogy nem ment be, de legalább a szlovén harmadban folyt a játék. 3:47-tel a vége előtt nagy lehetőséghez jutottunk, Cepon tette meg azt a szívességet, hogy dobott egy látványos ippont Sofronon, fórban támadhattunk a győzelemért. Felálltunk, de Tomazevic tudott elszaladni, védett Bálizs, az ellentámadásból viszont bevittük a mindent eldöntő gólt: Hári keresztjét Varga szúrta rá éles szögből, a kivágódóra Papp Kristóf érkezett, fonákkal a hálóba emelt, megint megvolt a vezetés három perccel a vége előtt!!!

A hátra lévő időt a kapuslehozatallal együtt is hősiesen kivédekeztük (Bálizsnak kezdje el valaki faragni a szobrát): először győztük le tétmérkőzésen Szlovénia csapatát, válogatottunk a történelmi sikerrel újkori története során negyedik alkalommal, 2008 Szapporó, 2015 Krakkó és 2022 Ljubljana után jutott fel újra a világelitbe, örömteli módon megszakítva a hétévenkénti sorozatot, Hári János pedig bónuszként 3+4-gyel a torna pontkirályaként zárt!

A magyar válogatott szombati, Szlovénia elleni sorai:

Varga, Hári, Sofron
Papp, Sebők, Erdély
Nemes, Sárpátki, Galló
Mihály, Németh, Terbócs

Stipsicz, Hadobás
Kiss, Nilsson
Garát, Ortenszky
Szabó

Bálizs (Horváth)

HUN SLO Bálizs

fotó: Vörös Dávid/MJSZ

A bolzanói divízió 1/A-s világbajnokság menetrendje:

Április 28., vasárnap:
12:30: Dél-Korea–Szlovénia 4-2
16:00: Japán–Magyarország 1-3
19:30: Románia–Olaszország 1-6

Április 30., kedd:
12:30: Szlovénia–Románia 6-1
16:00: Magyarország–Dél-Korea 6-2
19:30: Olaszország–Japán 4-3 h.

Május 1., szerda:
12:30: Magyarország–Románia 1-2
16:00: Japán–Dél-Korea 4-3
19:30: Szlovénia–Olaszország 2-0

Május 3., péntek:
12:30: Dél-Korea–Románia 2-3
16:00: Szlovénia–Japán 3-1
19:30: Olaszország–Magyarország 2-3

Május 4., szombat
12:30: Románia–Japán 4-2
16:00: Olaszország–Dél-Korea 8-1
19:30: Magyarország–Szlovénia 2-1

A bolzanói divízió 1/A-s világbajnokság végeredménye:

1. MAGYARORSZÁG 11 pont
2. Szlovénia 9 (13-6)
3. Olaszország 9 (20-10)
4. Románia 9 (11-17)
5. Japán 4
6. Dél-Korea 3

A magyar férfiválogatott kerete a bolzanói divízió 1/A-s világbajnokságra:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, NOR1.), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Farkas Roland (BJAHC, tartalék)

Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (Worcester, ECHL), Hadobás Zétény (Visby/Roma, SWE-3.), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Nilsson Henrik (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, SUI-2.), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC)

Csatárok: Erdély Csanád (Esbjerg, DEN-1.), Galló Vilmos (Linköping, SWE-1.), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nemes Márton (Mora, SWE U20), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, NCAA), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, GER-1.), Sofron István (SC Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, FIN-1.)

A magyar férfiválogatott stábja:

Don MacAdam szövetségi kapitány, Szilassy Zoltán másodedző, Kiss Dávid másodedző, Ladányi Balázs másodedző, Daniel Goller kapusedző, Dr. Rybaltovszky Henrik csapatorvos, Antal Dénes fizioterapeuta, Hubay Zsombor fizioterapueta, Nagy József felszerelés-menedzser, Ács Ferenc erőnléti edző, Puskás Sándor erőnléti edző, Závodszky Szabolcs technikai koordinátor, Németh Gergely sportpszichológus, Szilágyi Levente csapatvezető, Végh Benedek szakági vezető, Bóta Márton sajtó, Vörös Dávid fotó

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI INFO
VB 12:20 LATSWE INFO
VB 16:20 CANFIN INFO
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL INFO
VB 20:20 CZEGBR INFO
VB 20:20 FRASVK INFO
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum