Változatlanul a minél jobb védekezésre törekszünk

   

Bartalis István adott gyors helyzetjelentést a szlovénok elleni dupla előtt a vb-felkészülés finisére forduló magyar válogatott állapotáról, egy-egy gondolat erejéig kitérve a (gól)ínséges fehérvári szezonra, a Kanada elleni góljára és a büszke báty-szerepre is.

Vértes Nátán egy friss interjúban elmondta, kap hideget-meleget mostanában a felkészülés során botladozó válogatott. Tudjuk, hogy nem az edzőmeccseken kell brillírozni, de kétségkívül nem lehetnek túl lélekemelőek az egymást követő vereségek papíron gyengébb partnerek ellen. Milyen a hangulat a csapat háza táján? 

A hangulattal nincs gond, változatlanul arra készülünk, hogy minél jobb legyen a védekezés, ezáltal a világbajnokságon a lehető legnagyobb esélyt adjuk meg saját magunknak arra, hogy valamelyik szoros mérkőzést be tudjuk húzni a végén. Mindenki igyekszik nagyon odafigyelni a részletekre, amiket a kapitány kér; folyamatosan arra koncentrálunk, hogy az edzői stáb utasításait egyre gyorsabban és jobban tudjuk végrehajtani. Ez a legfőbb cél, az apró részletek minél jobban begyakorlása, és hogy az emberelőnyös- és hátrányos helyzeteket a lehető legtökéletesebben kivitelezzük.

Ha meg kellene saccolni, nagyjából hol tart most a válogatott felkészülése?

Még ezután is lesz egy keretszűkítés, úgy tudom, még négy játékos kiesik majd, így értelemszerűen mindenki küzd a saját helyéért is. Emellett változatlanul keressük az optimális összeállítást, főleg most, hogy ismét volt két új csatlakozónk a bajnokságukban éremmeccselő Sebők Balu és Karol Csányi személyében. Nyilván őket is szeretné valahova berakni a stáb, most nézik, melyikük hova illene a legjobban, hogy működjön a játékrendszer. Van még tehát keresgélés, kit, hova, merre, vagyis továbbra sem mondható százszázalékosnak a vb-keretünk.

bartalis hari hun

Egyénileg voltak már sokkal jobb szezonjaid – de ez csaknem az összes fehérvári csapattársadról elmondható -, a válogatottban viszont kimondottan jól mész az eddig látottak alapján.

Ha az összképet nézem, akkor azt kell mondanom, hogy csapaszinten ment idén nehezen a góllövés, ez szinte mindenkiről elmondható közülünk, fehérváriak közül – jóformán valamennyien 15-20 ponttal kevesebbel zártunk a megszokotthoz képest. Ez egyrészről nyilván nagyon frusztráló volt végig, másrészről viszont a válogatottra nem vetíteném le problémaként, méghozzá azért nem, mert ez most valóban egy teljesen új fejezet. Azzal aligha árulok el titkot, hogy a vébén nem mi domináljuk majd a meccseket, erre fel kell készülnünk, és készülünk is. Tudjuk, hogy mennyire kulcsfontosságú lesz a jó védekezés: minél jobban védekezünk, és minél hamarabb tudjuk megszakítani az ellenfél támadását, annál könnyebben alakíthatunk ki helyzeteket a másik kapu előtt.

Itt a felkészülés finise, a szlovénok és kanadaiak elleni meccsekkel. Legutóbb magyar játékosként éppen te lőttél gólt Kanadának éles meccsen, a 2016-os szentpétervári elit-vb-n, most milyen érzésekkel várod az MVM Dome-os mérkőzést?

Azért ez most nem éles összecsapás lesz, a világbajnokságon ugye nem is találkozunk majd velük, amit kellőképpen sajnálok is. Viszont ez lesz a főpróbánk, a vébé előtti utolsó mérkőzésünk, ráadásul egy ekkora magyar közönség előtt, ilyen miliőben, ilyen ellenfél ellen, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy mindenki szeretné magából a legjobbat kihozni, már csak presztízsből is. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

S a rend kedvéért: mit szóltál az öcséd, Balázs újabb komoly nemzetközi sikeréhez?

Neki ez egy iszonyatosan jó visszaigazolás, hogy valamit igencsak jól csinál. Nagyon fiatal még, de a szakmai önéletrajzában máris ott virít alig néhány év leforgása alatt három bajnoki cím, abszolút európai topligákból: kettő a Växjővel – ebből egy aranyérmet kapott meg „hivatalosan” –, rögtön a rá következő évben pedig egy újabb a svájci bajnokságból, ami szerintem a második legerősebb pontvadászat az egész kontinensen. Mérhetetlenül büszke vagyok rá, és remélem, a továbbiakban is ugyanígy fog menetelni. Hiába fiatal még, nagyon jó alapot rakott le saját magának, amivel nem mellesleg a magyar hoki hírnevét is öregbíti.

bartalis hun dome

fotók: Vörös Dávid/MJSZ

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum