A rangadók rangadója következhet Kassán

   

A DVTK Jegesmedvék kiemelt presztízsmeccset játszanak az Extraligában.

Már az előszezonban is írtunk arról, hogy hosszú múltra tekint vissza Miskolc és Kassa rivalizálása. Ehhez kapcsolódik, hogy sokáig csak álmodozni lehetett az ottani jégkorong minőségéről, ami szinte elérhetetlen, mégis elérendő célként lebegett a szemek előtt. Mostanra pedig eljutottunk odáig, hogy a DVTK Jegesmedék és a HC Kosice ugyanabban a ligában küzd egymással, és máris tétmérkőzésen csapnak össze a csapatok. Hogy a találkozó esélyeseinek a hazaiak számítanak, az nem kérdéses, ám a Jegesmedvéknek sem feltartott kézzel kell kikorcsolyázniuk a pályára. Több okból sem. Egyrészt a felkészülési időszakban bizonyították, hogy a Kassa sem verhetetlen, másrészt a Zsolna elleni vasárnapi diadal – nagyon kellett az a 6-2 nem csak Miskolcnak, a magyar hokinak is – lendülete is rengeteget segíthet. Ezenközben biztos az is, hogy a HC Kosice szakvezetése és játékosai ugyancsak presztízsmeccsnek tekintik a találkozót, és mindent bele fognak adni. Alighanem nagy szerep hárulhat a kapusunkra és a védekezésre az összecsapás során.

“A keddi mérkőzésen legalább olyan játékot kell bemutatnunk, mint tettük azt a zsolnaiak ellen, hiszen ezt a formánkat szeretnénk állandósítani – nyilatkozta Glen Hanlon vezetőedző a klub hivatalos honlapján. – Azt kértük a játékosoktól, hogy értsék meg a különbséget az első és a második mérkőzésünk között. Fontos, hogy tudatosuljon bennük, mit tettek másként a meccsek előtt és alatt. Egy olyan erős ellenfél ellen, mint a HC Košice, csak úgy lehetünk sikeresek, ha a legjobbunkat nyújtjuk.”

A HC Kosice két csalódást keltő szezonon van túl, egyaránt a negyeddöntőben búcsúzott az Extraliga rájátszásában. Nyáron ennek ellenére a viszonylagos stabilitás mellett szavaztak, nem változott az edzőpáros személye, és a játékoskeretnek is kevesebb mint a fele cserélődött le. Kilenc légiós van a Hernád partján, közülük a szlovén Klemen Pretnar és az EBEL-ben négy szezont lehúzó Ewan Brophey neve biztosan sok magyar szurkoló számára ismerősen hangzik. Sokáig lebegtette viszont Ladislav Nagy, a csapat saját nevelésű, NHL-t is megjárt, 2002-ben vb-aranyérmes játékosa, hogy folytatja-e pályafutását, és ha igen, hol. A “Magyar” becenévvel is illetett hokis végül úgy döntött, hogy utolsó aktív szezonját is Kassán tölti, amiért nem tudnak elég hálásak lenni neki a szurkolók. Hogy jól határozott, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2 mérkőzésen szerzett 4+1 pontjával vezeti a liga góllövőlistáját, és második a kanadai táblázaton.

A kassaiak hátországuk megerősítésére is gondoltak. A bő keretükben szereplő 30 játékos közül azok, akik nem férnek be a nagycsapatba, a másodosztályba frissen feljutott Humennében kaphatnak játéklehetőséget.

A két szűk esztendőt követően nagyobbak az elvárások a szlovák hoki legjelentősebb otthoni képviselőjével szemben. Aligha fogadnának el a szurkolók még egy negyeddöntős kudarcot. Hogy ennek az esélye ne legyen nagy, ahhoz érdemes jól szerepelni az alapszakaszban, és a Kassa ehhez mérten jól is indult. Elsőként hazai pályán 5-2-re győzte le a jó erőkből álló HKM Zvolent, majd Gyetván nyert 4-1-re. Így az Érsekújvár mellett a mezőny másik százszázalékos csapataként a második helyen áll. Bár Kassa lakossága jelentős részben kicserélődött a második világháborút követően, a hagyományokhoz hozzátartozik a rivalizálás a régió másik nagyvárosával, Miskolccal. Ettől az évtől kezdve ez a jégkorongra is kiterjed. A felkészülési időszakban kétszer találkozott egymással a két csapat, Kassán fölényes hazai győzelem született, míg Miskolcon a Jegesmedvék nyertek. Tényleg igazi presztízscsatára kerül tehát sor a Steel Arenában.

A több mint 8000-es befogadó jégcsarnok nagyszerű létesítmény, nem véletlenül lesz helyszíne a jövő évi világbajnokságnak is, már-már csak amiatt is megéri ellátogatni a DVTK Jegesmedvék vendégjátékára, hogy megnézzük kívülről-belülről. De természetesen a csapat is nagyon megérdemli, hogy minél többen biztassák a helyszínen.

adorjan

fotó: Teszárovics Zsuzsa/JKB

HC Kosice–DVTK Jegesmedvék 6-3

   

Először játszott magyar csapat tétmeccset a kassai Steel Arénában, és bár a Jegesmedvék jól használták ki a hazaiak könnyelmű hibáit, a vereséget végül nem tudták elkerülni.

Amikor egy több évtizedes álom megvalósul: miskolci jégkorongcsapat lépett jégre bajnoki mérkőzésen a kassai Steel Arénában. Balszerencsésen indult a meccs a Jegesmedvéknek, mert Kiss Dánielt arcon talált egy korong, sokáig feküdt a jégen, majd csak orvosi segítséggel tudta elhagyni a pályát. Tekintélyt parancsolóan kezdett a hazai csapat, az első három percben a miskolci gárda a harmadából sem tudott kijönni, és a nyomás gyors gólhoz vezetett. A 3. percben McDowell lőtt a kék vonalról, a kapu előtt Suja szúrt bele, a pakk így vágódott Duschek mellett a kapuba (1-0). A Jegesmedvék ezután is csak ritkán jutottak el a hazai kapuig, az első védeni való lövésre a 5. percig kellett várni. Továbbra is nagy fölényben játszottak a házigazdák, és a 9. percben növelték előnyüket. Suja vitte be a korongot a támadó harmadba, a palánk mellől nagy lövést eresztett meg, és a korong a kapuban kötött ki (2-0). Glen Hanlon azonnal időt kért, és megpróbálta elmagyarázni csapatának, milyen változásokat szeretne látni a jégen. A rövid szünet jót tett a Jegesmedvéknek, akik a következő cserékben már több időt töltöttek a támadó harmadban és helyzetet is ki tudtak alakítani. A játék tempóját azonban a kassaiak szabták meg, és bár nem szorították be ellenfelüket úgy, mint a találkozó elején, elég könnyen kerültek helyzetbe. A 16. percben fújták be a meccs első szabálytalanságát, Vojtkó ült ki, de sajnos csak 23 másodpercre. A Kassa ugyanis gyorsan kihasználta az emberelőnyt, miután Dudas nagy gólt lőtt a palánk mellől (3-0).

A második harmadban bátrabban kezdett játszani a Miskolc, és ez több védeni valót jelentett Habal kapusnak. Ugyanakkor ez azt is magával hozta, hogy időnként fellazult a vendégek védelme. A 24. percben egy gyors kassai kontra futott végig a pályán, a támadók teljesen kipasszolták a helyzetet, de Duschek nagyot védett. Két perccel később jött a második hazai emberelőny, miután Milam kapott extra pihenőt. Nem sokkal később Kulmala csatlakozott hozzá, így egy percig kettős fórban játszhattak a hazaiak, és ezt is gólra váltották: Hascak lövésébe bevetődött az egyik védő, róla pattant a korong Soltés elé, aki egy lépésről könyörtelen volt (4-0). A 29. percben szépítettek a Jegesmedvék: a kassaiak a saját harmadukban adták el a korongot, ami Kulmala elé került, ő pedig a harmad közepéről betalált (4-1). Az első harmadbeli nagy hazai fölény eltűnt, a miskolciak védekezése feljavult, és már a támadásokra is több energia jutott. A 28. percben ismét könnyelműek voltak a kassaiak: a kapu közelében adták el újra a korongot, Magosi Loiseau-hoz passzolt, aki a Habal mamutjai között csúsztatta a pakkot a hálóba (4-2). És egy perccel a vége előtt felharsant az első füttyszó a hazai szurkolók köréből, ugyanis újabb gólt lőttek a Jegesmedvék: Kulmala adott középre és Láda közbeszúrása nyomán került a pakk a kapuba (4-3).

A harmadik játékrész eleje enyhe kassai fölényben telt, de láthatóan mégsem tudtak kellően felpörögni. Ebben közrejátszott a Miskolc masszív védekezése is, így Duscheknek kevesebb dolga akadt. Az 50. percben a félpályánál szereztek korongot a hazaiak, három csatár mehetett egy védőre, és a támadás végén Galambos kilőtte a hosszú sarkot (5-3). Bő egy perc múlva hatalmas kavarodás alakult ki a kassai kapu előtt, de nem sikerült áttuszkolni a korongot gólvonalon. Az ellentámadásnál Rusk lökte palánkra ellenfelét, aki a jégen maradt, Dudas indult elégtételt venni, amiből kettejük között tisztességes bunyó alakult ki. Négy a négy ellen folytatódott a játék, de ekkor egyik csapat sem tudott komoly helyzetet kialakítani. Az 54. percben Magosit állították ki, és ebből a kettős előnyből – Rusk büntetése még tartott – is gólt lőttek a hazaiak: mindössze 28 másodperc alatt türelmesen kipasszolták a miskolci védelmet, és végül Netik középtávolról mattolta Duscheket (6-3). Az utolsó percekben a házigazdák még kihagytak egy emberelőnyt, de az eredmény már nem változott.

kosmis

Fotó: HC Kosice

Extraliga, 2018. szept. 18., kedd.
Habal: 91,2%
K
Duschek: 82,9%
Lendák, Dudás, Netík, Brophey, Kafka
1
Szirányi, Slovák, Miskolczi, Galanisz, Magosi
Pretnar, Koch, Spilár, Suja, Nagy L.
2
Crawford, Kiss, Pance, Kulmala, Somogyi
McDowell, Pulli, Hascak, Galambos, Soltés
3
Rusk, Milam, Harrison, Vas, Loiseau
Cizek, Zitny, Hricina, Klíma, Krajnák
4
Láda, Vojtkó, Ritó, Hajós, Vincze
Roman Simicek
E
Glen Hanlon
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:41 KOS Suja McDowell Nagy L.
2-0 08:22 KOS Suja Spilár Lendák
3-0 16:24 KOS PP Dudás Kafka Pretnar
4-0 26:33 KOS PP2 Soltés Hascak Nagy L.
4-1 28:27 MIS Somogyi Kulmala
4-2 37:48 MIS Loiseau Magosi Miskolczi
4-3 39:03 MIS Láda Kulmala
5-3 49:08 KOS Galambos Soltés Koch
6-3 53:54 KOS PP2 Netík Kafka Pretnar
35 Kapura lövések száma 34
14 Kiállításpercek 47

Kilenc gól, jó néhány helyzet és egy ökölpárbaj

 

A 6-3-as HC Kosice–DVTK Jegesmedvék Extraliga-derbi összefoglalója.

Reported by BET ON our official partner.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA INFO
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum