Sokkal nagyobb szívvel hajtanék egy vb-meccsen

 

Somogyi Balázs, a DVTK Jegesmedvék új-régi csatára élete legjobb szezonját Miskolcon produkálta, és most hasonlóra készül az Extraligában is.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Somogyi Balázs a bátor döntések embere. Az elmúlt két évben két bajnoki cím elhódítása után is úgy döntött, hogy vált ? és éppen a legnagyobb riválishoz igazolt. A hasonlóan komoly elhatározások már fiatalon az élete részévé váltak, hiszen dunaújvárosi évei után már 16 évesen Salzburgba ment. ?Az az ötlet igazából nem az én fejemből pattant ki, a lehetőség talált rám ? idézi fel karrierje első jelentős fordulatát. ? Éppen Miskolcon volt az U18-as világbajnokság 2007-ben, itt figyeltek fel rám a salzburgi klub szakemberei. Több társammal együtt először edzőtáborba hívtak, majd a végén felajánlották a lehetőséget, hogy töltsem ott a következő szezont. Én is tisztában voltam vele, hogy akkoriban Ausztriában teljesen más feltételek között lehetett jégkorongozni, így elfogadtam az ajánlatot.?

A beilleszkedés nem volt könnyű. ?Ott álltam 16 évesen Salzburgban, nulla angoltudással, az iskolában tanult némettel, amiről persze kiderült, hogy a hétköznapokban alig használható. Szerencsére a klub vezetői nagyon segítőkészek voltak, reggelente a szállásunkra jött a nyelvtanár, aki segítségével gyorsan felzárkóztunk, és az angolt is felszedtük a hoki kapcsán valahogy. Habár kevés meccset játszottam, mégis sikerült fejlődnöm.?

Ez meg is látszott válogatottbeli teljesítményén, hiszen az U18-asok 2008 tavaszán feljutottak a divizió 2-ből az 1-be, és a sikerből 5 mérkőzésen 6 ponttal, 4 góllal, 2 assziszttal vette ki a részét Somogyi. Aki az újabb salzburgi szezon után hazatért, és a 2009/10-es szezonban már be is mutatkozott a felnőttek között a MOL ligás Budapest Starsban. ?Számomra az maga volt a csoda. 18 évesen beléptem a Stars öltözőjébe, amely szapporói hősökkel volt tele. Én persze tudtam, hogy kikkel fogok játszani, ők természetesen nem, ám újonc létemre gyorsan befogadtak. Igaz, ezért én is megtettem mindent, keményen dolgoztam az edzéseken és a meccseken.?

Somogyi MACMIS F4

A 18 éves Somogyi Balázs remekül debütált, a MOL Liga alapszakaszában 22 mérkőzésen szerzett 11 pontot (5 gól, 6 gólpassz), és azonnal bajnok lett a csapattal. Hogyan éli meg ezt egy tinédzser? Nem száll a fejébe a siker? ?Igazából fel sem fogtam, hogy mi történik velem és körülöttem. Csak élveztem a helyzetet, és úgy éreztem, tényleg érdemes keményen dolgozni, mert meglesz az eredménye. Úgy gondolom, nem vagyok hajlamos a nagyképűségre, nem is lett volna mire, mert az nem én sikerem volt, hanem a csapaté. Én akkor még csak egy kis szeletet tettem hozzá a nagy tortához.?

A következő Budapest Stars-os szezonja kifejezetten jól sikerült, a MOL Liga alapszakaszában 30 mérkőzésen lőtt 15 gólt, adott 13 passzt, így 28 pontjával csaknem hozta a pont/meccs átlagot, amihez a rájátszásban 7 meccsen hozzátett 6-ot, ám az elődöntőben így is kiestek a későbbi győztes Csíkszeredával szemben.

A Stars ezután megszűnt, így hazaigazolt a nagy terveket szövögető, Stephan Lundhot szerződtető Dunaújvárosi Acélbikákhoz. ?Még ma is azt mondom: hihetetlen dolog volt, hogy a klubvezetésnek sikerült megcsípnie Lundhot. Akkor még nem tudtuk, de később kiderült, hogy ő egy egészen más szintet képvisel, amiből mi, játékosok rengeteget profitáltunk. Nemcsak edző volt, hanem pedagógus is, külön-külön törődött minden játékosával. Ugyanakkor kérlelhetetlen maximalista volt, amit én is megtapasztalhattam: ha rosszul teljesítettem, szívfájdalom nélkül letett a negyedik sorba, amíg megint fel nem pörögtem. Nagyon higgadt személyiség volt, aki azonban ki tudta engedni a hangját, ha azt követelte meg a szituáció. Bevallom, néha kicsit féltünk is tőle.?

Somogyi DAB

A 2011/12-es szezon a DAB számára egyedi terhelést hozott, hiszen párhuzamosan játszottak a MOL Ligában és az osztrák másodosztályban, abban bízva, hogy ez segítheti őket az áhított EBEL-tagság elérésében. Hogyan élték meg a játékosok ezt a többfrontos küzdelmet? ?Az az év számunkra olyan volt, mintha permanens rájátszásban lettünk volna. Gyors edzés, utazás, meccs, gyors edzés, utazás, meccs, és ez így ment hónapokon keresztül. A Kontinentális Kupára is egy osztrák bajnokiról utaztunk busszal, nem is tudom, hány száz kilométert megtéve egyhuzamban. Intenzív edzéseink voltak, gyorsan kellett megtanulnunk a taktikai elemeket, hogy berögzüljenek, és úgy használjuk azokat a mérkőzéseken.?

A DAB-nak végül nem sikerült elérnie az EBEL-t, de volt-e egyáltalán reális esélye ennek? ?Utólag mindig okos az ember, de ma már úgy látom, hogy egy kicsit többet gondoltunk bele abba a helyzetbe. Akkoriban még a magyar játékosok sem voltak annyira érettek ahhoz a szinthez, ahogy ma viszont már készen állnak. Ehhez kellett az is, hogy az elmúlt években sok remek szakember érkezzen a hokinkba, akik nagyon sokat tettek a színvonal emelkedéséért, a játékosok fejlődéséért. Ezek közül is kiemelkedik Stephan Lundh, aki komoly örökséget hagyott itt, fontos alapokat helyezett el.?

Két nagyon sikeres év következett a DAB és Somogyi Balázs számára. Dupláztak a MOL Ligában, és a hokis különösen a második évben remekelt, hiszen az alapszakaszban 48 mérkőzésen 20 gólt és 19 gólpasszt termelt. A triplázás már nem sikerült, mert az alapszakaszt fölényesen nyerő Acélbikákat a rájátszásban elbúcsúztatta az általuk választott Brassó, majd egy évvel később szintén az elődöntőben buktak el az Érsekújvárral szemben. Ez a kudarc egyben le is zárt egy korszakot. ?Azari Zsolt klubelnök bejött az öltözőbe, és elmondta, hogy a következő szezonnak sokkal kisebb költségvetéssel vághat neki a csapat a főtámogató kilépése miatt. Mindenkinek lehetővé tették, hogy eligazoljon, ha a klub által kínált feltételek nem felelnek meg neki. Nekem kapóra jött a friss bajnok Miskolci Jegesmedvék megkeresése. Odaszerződtem, és az volt karrierem egyik legjobb döntése.?

Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen Somogyi Balázs kiugró teljesítményt nyújtott a 2015/16-os szezonban, az alapszakaszban 47 mérkőzésen 28-28 gólt és gólpasszt szerzett, a rájátszásban 8 meccsen ehhez 7 gólt és 8 asszisztot, 15 pontot tett hozzá, ami csaknem 2 pont/meccses átlagot jelent. ?Az a bajnoki szezon volt pályafutásom eddigi csúcsa. Remekül ment a játék, a döntőben söpréssel vertük a MAC-ot, egyszerűen minden összejött.?

Somogyi MAC

Ennek ellenére a váltás mellett döntött, és éppen a nagy rivális MAC-hoz ment. Ez nem szokványos lépés egy játékostól ilyen helyzetben. ?Nem volt könnyű döntés. Mindenképpen szerettem volna közelebb lenni Dunaújvároshoz, egyrészt a párkapcsolatom, másrészt a tanulmányaim miatt, és jókor jött a MAC megkeresése. Próbáltam elmondani a szempontjaimat a miskolci vezetőknek, szerettem volna, ha nem haraggal válunk el, és úgy gondolom, megértették, elfogadták az indokaimat.?

A MAC-ban az első évben nem ? elbuktak a triplázó Jegesmedvékkel szemben ?, a másodikban viszont sikerült bajnoki címet szereznie. Mi volt a különbség a két csapat között? ?Így visszatekintve azt mondhatom, az első ott töltött évemben egészen remek társaság jött össze, ami ugyanakkor nem jelentette azt, hogy a legjobb jégkorongcsapat lépett jégre. Az alapszakaszban erősek voltunk, a playoffra kipukkadtunk. Kiderült, hogy hiába jó a hangulat a csapaton belül, ez nem garancia a sikerre. Látták ezt a vezetők is, így a tavalyi szezonra már másként igazolták a játékosokat. Ekkor éppen fordítva történt, az alapszakaszban még voltak botlásaink, ám a rájátszásra minden a helyére került, topformába lendültünk. A DVTK Jegesmedvék elleni párharc is január közepén fordult meg, addig a győztes meccsek aránya 4-1 volt oda, utána 7-1 ide. Úgy gondolom, egy döntő vesztese a következő évben mindig éhesebb a sikerre, és ez most a MAC esetében győzelmet hozott.?

Somogyi Balázs indigót tett pályafutása írásába, hiszen ismét bajnoki cím után írt alá a közvetlen riválishoz. ?Gondolom, mindenki elhiszi, hogy ezt nem direkt csinálom, egyszerűen így alakult az életem. Természetesen a szezon után leültem a MAC vezetőivel tárgyalni a jövőről, közben azonban befutott a miskolciak új ajánlata. Mérlegre tettem a kettőt, és utóbbit találtam jobbnak. Ennyi történt. Szívesen jöttem vissza, hiszen kiugróan sikeres szezont töltöttem itt, és bízom benne, hogy a következő is eredményes lesz.?

Somogyi MACMIS 4

Ez azonban már más keretek között, magasabb szinten, a szlovák Extraligában zajlik majd. ?Nehéz megítélni, milyen szezonunk lesz. Sok az új játékos, nem tudjuk, hogyan bírjuk a nagyobb terhelést. Az biztos, hogy maximálisan odatesszük magunkat, és szeretnénk odaérni a rájátszásra. Ha sikerül, ott már bármi lehet.?

Glen Hanlon személyében NHL-t megjárt topedző érkezett a DVTK Jegesmedvék kispadjára, akitől sokat várnak a szurkolók is. ?Bár még csak pár napja dolgozunk együtt, látszik, hogy fantasztikusan felkészült. Már az elmúlt hetekben e-mailben kaptunk tőle anyagokat, hogy mit akar velünk játszatni, és az első edzéstől keményen el is kezdtük gyakorolni a taktikai elemeket. Biztos vagyok benne, hogy mi, játékosok is nagyon sokat fogunk tőle tanulni.?

Habár végigtekintve Somogyi Balázs pályafutásán úgy tűnhet, minden szép és jó, van egy pont, amire nem szívesen gondol: a válogatott, egészen pontosan a világbajnokságok kérdése. Eddig ugyanis felnőtt vb-n még nem húzhatta magára a címeres mezt. ?Nehéz erről beszélni, mert sok rossz érzés kavarog bennem. Hosszú évek óta minden felkészülésre behívnak, aztán az utolsó rosták egyikén kiejtenek. Biztosan velem is van probléma, tisztában vagyok a hiányosságaimmal, ezeken folyamatosan próbálok javítani. Tudom, hogy nem én vagyok az első ember, akit meg kell nevezni, ám ugyanakkor nehezen hiszem el, hogy minden évben csak nálam jobb hokisok kerültek a végleges keretekbe. Különösen az fáj, hogy a honosított játékosok némi előnyt élveznek, akkor is, ha a teljesítményük nem jobb. A mostani vb-n is volt olyan külföldön született hokis, aki keveset lépett jégre, mégis ott lehetett. Abban biztos vagyok, hogy én sokkal nagyobb szívvel hajtanék egy vb-meccsen, ami számomra nemcsak egy újabb vonás lenne a statisztikában. Őszintén megmondom, gondolkodtam már azon, hogy kell-e ez nekem, de mindig arra jutok: nem adom fel, a nemzeti mezért mindent meg fogok tenni ezután is. Ha behívnak, maximális teljesítményt nyújtok, és remélem, ez egyszer elég lesz arra, hogy világbajnokságon is játszhassak.?

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum