Utánpótlás Mindenkinek lehetőséget adunk, aki hokizni akar

   

Az is feladatunk, hogy a gyerekek közül kiválasszuk azokat, akikre a jövőben építhetünk ? mondja Sille Tamás, a KMH Budapest szakmai igazgatója.

Öt éve helyezte új alapokra az utánpótlás-nevelést a Kanadai Magyar Hokiklub, s bár a “jéghegy” már stabil alapokon áll, a csúcsa még kissé ingatag. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg az U14-es korosztályban és attól lefelé megfelelő a létszám, hogy a szakmai stáb kiválassza azokat a játékosokat, akikre a jövőt építheti, az idősebb korosztályokban a saját nevelésűek száma még igencsak kevés.

Sille Tamás, a KMH szakmai igazgatója blogunknak elmondta, a legutóbbi idényben mindössze négy-öt saját nevelésű első éves juniorral rendelkeztek, ezért más kluboktól kellett kölcsönözniük játékosokat, illetve feljátszatták az U18-asokat. Ez a következő szezonban sem változik: nevezést a magyar bajnokság mellett már az osztrák juniorligára is leadta a csapat.

“Remek kapcsolatot ápolunk a Pesterzsébettel, az elmúlt szezonban is több játékosuk szerepelt EBYSL-csapatunkban, ahogy Újpestről és a MAC-ból is érkeztek hozzánk. Ez az együttműködés nekik is előnyükre válik, hiszen az érintett játékosok több játékidőhöz jutnak, mintha csak a magyar bajnokságban szerepelnének. A juniorok mellett az ifiket is újra beneveztük az osztrák ligába, és ahogy az elmúlt szezonban, a következőben is feljátszatjuk hozzájuk az U16-osokat, hogy megtapasztalják, milyen magasabb szinten jégkorongozni.”

Sille Tamas HUN edzo

Bár a juniorcsapat a 2017/18-as szezonban stabilabb lesz, tőlük és az U18-asoktól sem várja a klub, hogy meghatározó szereplői legyenek az osztrák, illetve a magyar bajnokságnak. Az U16-os csapat esetében sem csak jó hírekről tud beszámolni a szakmai igazgató. Elmondta, néhány tehetséges játékos a szezon után nem jelent meg az első edzésen, és nem is jelezte a klubnak, hogy folytatni kívánja-e a jégkorongot a KMH-ban, vagy sem.

“Mindenkinek lehetőséget adunk, aki jégkorongozni akar, aztán az idő eldönti, hogy komolyan gondolják, vagy csak hobbiból űzik a sportágat. Nyilván nekünk az is feladatunk, hogy a gyerekek közül kiválasszuk azokat, akikre a jövőben építhetünk. Az U14-es korosztályban már hetven feletti a létszám, akár három csapatot is indíthatnánk a bajnokságban, de egyrészt ehhez szükségünk lenne még egy létesítményre, másrészt meg kellett lépnünk, hogy a két csapatba azokat tegyük be, akik tehetségesebbek, és nem pusztán szabadidős tevékenységként húznak korcsolyát.”

A szakmai stáb az előző szezonban elsősorban az U8-as, az U10-es, az U12-es és az U14-es korosztályokkal volt elégedett. Sille úgy fogalmazott: náluk lehetett látni leginkább a munka gyümölcsét. “Ezekben a korosztályokban már egyáltalán nem vagyunk elmaradva az élcsapatoktól, tudásban azonos szinten vagyunk velük, a gyerekek a megfelelő ütemben fejlődnek. U14-ben alig egy év alatt nagyon sokat léptek előre a játékosok. Folyamatosan jönnek hozzánk óvódások, első osztályos iskolások, ebben a korban érdemes a gyerekekkel elkezdeni a munkát, hogy minőségi játékosokat neveljünk.”

A KMH nemcsak a legkisebbekre figyel, hanem azokra a juniorokra vagy a korosztályukból kiöregedett felnőttjátékosokra, akik egyetemi tanulmányaik mellett akarnak jégkorongozni. Az elmúlt szezonban a felnőtt csapat a szlovák 2. ligában indult, ezt megteszi a következő idényben is, sőt, az európai egyetemi bajnokságba is nevezett. “A sportolók nem alapozhatják a jövőjüket csak az élsportra, muszáj komolyan venniük a tanulást is. Bárhogy is hozza az élet, legyen a kezükben egy szakma ? vallja a magyar válogatottal az A csoportot is megjárt védő. ? Úgy gondolom, az egyetemi bajnokság kitűnő lehetőség mindazoknak, akik felsőfokú tanulmányaik mellett jégkorongoznak.”

Nem ez lesz az egyetlen változás a KMH háza a táján, hiszen az edzői stáb összetétele is módosul, elsősorban az U14-es, az U16-os és az U18-as korosztályban. Ez az átalakulás még folyamatban van, így jelenleg konkrétumokkal nem szolgált a szakmai igazgató, ahogy egyelőre nevekkel sem, már ami az új játékosokat illeti a junior, illetve az ifjúsági korosztályban.

Sille Tamas AVS

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA ÉLŐ
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum