Gyerehokizni Ki ne szeretne hokigimibe járni Torontóban?

   

Bekerülni persze nem olyan egyszerű, de Magyarországról indulva is lehetséges.

Joey Simon nem valami szimpla kanadai, aki pusztán azért érkezett hazánkba, hogy gyerekeket toborozzon egy torontói sportgimnáziumba. Magyar szülők gyermeke, szezonokat húzott le a Ferencvárosnál, bajnok lett háromszor a 90-es években. Magyar állampolgár, jól beszéli a nyelvet. Kötődik hazánkhoz, és szeretne minél több fiatal hokisnak segíteni abban, hogy kimehessenek a torontói Blyth Akadémiára. A részletekről kérdeztük.

Hogyan kötöttél ki a Ferencvárosnál?

Torontóban nőttem fel, az Ontario Hockey League-ben játszottam négy évig. A szüleim mindketten magyarok, apám azt kérdezte, nem szeretném-e megnézni Magyarországot. Svédországba vágytam elsősorban, de úgy gondoltam, végül is miért ne. 1990-ben elmentem a Ferencvárosba. Játszottunk egy barátságos meccset szlovákok ellen, lőttem pár gólt. Elvittek vacsorázni, és meggyőztek, hogy maradjak. Fiatal voltam, húszéves, gondoltam, legalább megismerhetem szüleim kultúráját, és megláthatom a nagymamámat is Budapesten. Kétszer egymás után megnyertük a bajnokságot, jó idők voltak. Aztán visszamentem a tengerentúlra, mert kellett a változás, három szezont húztam le az USA-ban, ám végül a 94/95-ös szezonban visszamentem a Ferencvárosba, a rájátszásra tértem vissza, és mgint megnyertük a bajnokságot. 1996-ban is játszottam még. Aztán befejeztem a játékot. Nem kerestem nagy pénzeket, eldöntöttem, ideje letennem életem alapköveit. Megházasodtam, letelepedtem, 1999-ben megalapítottam Torontóban a Powerhouse Hockey hokisulit. Topjátékosokkal foglalkozunk, 16 éves kor felett. Sok tehetség az NCAA-ben, a legrangosabb egyetemi bajnokságban köt ki, de volt szerencsém NHL-ig jutó játékosokat is képezni.

Ebbe a suliba keresel embert? Ezért vagy itt?

Nem, az egy másik projekt. Öt éve már edzettem a Blyth Akadémia U16-os csapatát, és egy ideje segítek a játékosok felkutatásában is. Ez egy torontói magániskola. Úgy kezdődött a szerepköröm, hogy mondta a toborzásért felelős főnök: jön két magyar játékos az akadémiára, és szeretne engem is maga mellett tudni, mivel beszélem a nyelvet, ismerem a közeget. Még a fradis időkből van egy nagyon jó barátom, Horváth Csaba, ő segített, kötött össze emberekkel, sokat köszönhetek neki. Most is találkoztam sokakkal, ferencvárosiakkal, fehérváriakkal, Hall of Fame-tagokkal, Ancsin Jánossal, Géczi Gáborral, Kovács Zoltánnal. Sikerült felvennem a kapcsolatot néhány családdal is, ahol hokis gyerekek vannak. Jövőre négy magyar lesz az iskolában, de elképzelhető, hogy még kettő jön. Remélem, hogy a képzés hozzásegíti őket ahhoz, hogy kiváló jégkorongozóvá válhassanak.

Hogy kell ezt elképzelni? Mennyi időre mennek Kanadába ezek a fiúk?

Ez egy akadémiai év tipikusan, szeptembertől júniusig maradnak. Rendes sportgimnáziumról van szó, órákra járnak, emellett kétszer edzenek egy nap a jégen, hétfőtől péntekig. Az iskolai csapat mellett játszanak egy torontói csapatban a GTHL ligában is (Greater Toronto Hockey League), amely a legerősebb iskolai utánpótlás-bajnokság, tehát nagyon jó lehetőséget ad a fejlődésre. Ötödikes és hatodikos gyerekeknek szól a program. Nem csak hokisok vannak, mindenféle sportág képviselteti magát, a 155 diák közül 50 jégkorongos. Kiscsoportos osztályokban folyik a munka, 7-9 fő tanul együtt, akiknek nagyon hasonlóak a céljaik a sportban, ez motiváló mindenkinek. Reggel 9-kor van az első edzés, aztán órák, délután 3-kor a második edzés. A gyerekek vagy fogadó családoknál laknak, vagy olyan családoknál, akiknek szintén ide jár a gyerekük. A hoki mellett az életstílusban is nagy segítséget ad egy ilyen csereév, életre szóló élményeket gyűjtenek, megtanulják a nyelvet. Hiszünk abban, hogy a külföldi diákok bevonásával színesedik az iskola, ez mindenkinek jó.

Milyen anyagi vonzatai vannak a programnak?

Egy tanév 23 ezer kanadai dollárba, körülbelül 4,8 millió forintba kerül. Négy részre bomlik egyébként itt a tanév, legutóbb a harmadik turnus után hazajöttek a fiúk az U15-ös Riga Kupára, majd a negyedik részre vagy visszamegy a játékos, vagy online fejezi be az iskolát.

Miért érheti meg részt venni ebben a programban a fentieken túl?

Ontarióban van az egyik legjobb juniorliga, az OHL, amelynek draftrendszerében csak akkor tudsz részt venni, ha itt laksz. Ezek a gyerekek ilyenkor itt laknak, és ebben az iskolában megkapják a szükséges státust. Az oroszok is e lehetőség miatt jönnek elsősorban. Importdraft is van, de az lényegesen nehezebb, ott tényleg a legjobbak legjobbjának kell már lenned, egyébként nem is látnak. Ebben az évben a 2003-as születésűek vesznek részt a drafton. Emellett elmondhatom, hogy nagyon sokat fejlődnek a játékosok, mind a hokiban, mind életszemléletben. Szeretnék többször visszajárni Magyarországra, és minél több fiatal magyar jégkorongost hozzásegíteni a lehetőséghez.

Bővebb információ: Joey Simon, powerhousehockey@bell.net

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum