Utánpótlás Mindenkinek oda kell tennie a csontot

 

Ez volt az az év, amikor valóban látszott a játékosok, az edzők, a klubvezetők hosszú ideje végzett kemény munkája ? mondja Máthé Csaba szakmai igazgató a debreceni utánpótlásról.

A hajdúságiaknál elégedettek lehetnek az idei eredményekkel. A kölyökcsapat úgy lett harmadik a bajnokságban, hogy a MAC Budapestet győzte le a bronzmeccsen. A juniorok a Fehérvárt nagy csatára késztetve végeztek negyedikként. A Miskolccal közös ifjúsági együttes negyeddöntőig jutott az EBJL-ben.

“Mindenképpen pozitívan értékeljük a szezont. Ez volt az az év, amikor valóban látszott a játékosok, az edzők, a klubvezetők hosszú ideje végzett kemény munkája ? mondja Máthé. ? A jó eredmények abból adódnak, hogy egyre több játékosunk van, akik sokat fejlődtek. Igazán ez tesz minket boldoggá. Igyekszünk arra fektetni a hangsúlyt, hogy minél több játékost neveljünk ki. Nekünk az jelenti az igazán nagy sikert, ha valaki bekerül az ifjúsági vagy a junior válogatottba, nem beszélve a felnőttekről. Molnár Dávid remek példa, hiszen egy éven belül divízió 1/B-s vb-t nyert az U18-as, majd az U20-as válogatottal, emellett beverekedte magát a Debrecen MOL Liga-csapatába, és nemcsak ült a kispadon, hanem stabil tag lett. Mellette említhetném Vincze Pétert, de jönnek a többiek is. Látunk lehetőséget a fiatalokban. Ők is felismerték azt a helyzetet: ha keményen dolgoznak, bekerülhetnek a felnőttcsapatba. Nekünk pedig az a célunk, hogy közülük minél többen elérjék ezt.”

A debreceni utánpótlásban 230 fő körüli a létszám. Máthé úgy fogalmazott, ha tíz éve valaki azt mondja, hogy mostanra ide jutnak, gondolkodás nélkül aláírják. Immár azonban a távlati cél az, hogy a szupermini és mini korosztály létszámát tovább bővítsék, és ha összességében elérik a 300 főt, akkor még egy lépést tettek előre. A létszámmal a serdülőktől lefelé nincs gond, nagyjából mindegyik korosztályban negyvenen hokiznak. A juniorok, illetve az ifjúságiak azonban a játékoshiány miatt kemény szezon elé néznek. A korábbi kiváló kapus szerint a következő két évben mindenkinek “oda kell tennie a csontot”, hogy túlvészeljék ezt az időszakot. Ahhoz, hogy bővítsék a létszámot, és minél több játékost neveljenek ki, Debrecenben minden feltétel adott.

“A tao-támogatásnak köszönhetően az anyagi háttér biztosított, és a létesítmény kapcsán is csak azzal a kellemesnek mondható problémával találkozunk, hogy a megnövekedett létszámhoz képest kevés az öltözőnk. Természetesen tervben van, hogy újabb öltözőkkel, tárgyalótermekkel bővüljön a jégcsarnok, sőt a konditermünket is szeretnénk fejleszteni. Emellett azonban van két pályánk, az egyiken augusztus elejétől április végéig, a másikon október elejétől március végéig van jég. Abban az időszakban, amikor nagyon sok a mérkőzés, akkor is csak minimális számú edzés marad el. Fontosnak tartjuk, hogy azokat, akik a klubban hokiznak, hosszú távon meg tudjuk tartani. Persze mindenkiből nem lesz profi, de arra törekszünk, hogy ha esetleg játékvezetőként, nézőként, szponzorként vagy szülőként tér vissza hozzánk, akkor mindenképpen jó emlékek jussanak az eszébe. Akkor az edzők és a klubvezetés is elmondhatja, megérte a sok befektetett munka. Úgy gondolom, évről évre fejlődünk, jó az irány, amerre haladunk. Ha ezt tudjuk tartani, csodák is történhetnek.”

DHK all team

Fotó: Szepesi Boglárka

Debrecenben nem cél, hogy más kluboktól csábítsanak el játékosokat. Akik azonban hozzájuk akarnak jönni, azokat szeretettel várják. A szakvezetés tisztában van vele: azért, hogy a fiataloknak vonzó legyen a Debreceni Hoki Klub, nekik kell a legtöbbet tenniük. A megfelelő feltételek megteremtéséhez tartozik, hogy edzők terén is próbálnak szakosodni: igyekeznek erőnléti trénert bevonni a munkába, a kisebb korosztályoknál pedig külön szakember dolgozik a koordináció fejlesztésével.

“A játékosok fejlesztésében van a kulcs, nemcsak a debreceni, hanem az egész magyar jégkorong számára ? magyarázza Máthé, aki kapusedzőként az U18-as válogatott mellett is dolgozik. ? A válogatott esetében azt tapasztaltam, hogy például az osztrákok, a szlovénok vagy az olaszok jobban lőnek, jobban korcsolyáznak, mint mi. Taktikailag jobbak vagyunk, de ők képzettebbek, ezért nem szabad rámennünk az eredményességre, időt kell fordítanunk a játékosok egyéni fejlesztésére. Így tudunk néhány éven belül szintet ugrani.”

A debreceni klubnál a következő szezonban annyi változás lesz, hogy az osztrák junior, illetve ifjúsági ligában ezúttal nem a Miskolccal közös csapattal indulnak, hanem önállóan próbálnak szerencsét. Az EBJL esetében egyelőre még várják, hogy az osztrák liga elfogadja-e a Magyar Jégkorong Szövetség javaslatát, miszerint az EBYSL-hez hasonlóan két csoportban folytatódjanak a küzdelmek. Ez kevesebb mérkőzést jelentene, ami abból a szempontból előnyös, hogy a fiatalok több időt fordíthatnának az iskolai tanulmányaikra. Mivel a debrecenieknek a földrajzi elhelyezkedés miatt több száz kilométert kell utazniuk egy-egy idegenbeli mérkőzésre, az előző idényben a rengeteg mérkőzés sokat kivett a játékosokból.

“Persze a nagy távolságokat már megszoktuk, erre vagyunk berendezkedve. Nem is tehetünk mást, hiszen ha fejlődni akarunk, akkor ezt be kell vállalnunk. Ez a játékosoknak és a szülőknek sincs ellenére. Debrecenben egyébként is egyre jobb szülői közösség alakul ki, mi pedig igyekszünk biztosítani a gyerekek egészséges mentális fejlődését.”

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN INFO
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum