Ralph Krueger a futballnál marad

   

A szakember két NHL-es vezetőedzői ajánlatot is visszautasított, hogy a Southampton FC elnöke maradhasson. Ott is csodákat tesz.

A kanadai?német Ralph Kruegerrel legutóbb a Világkupa alkalmával találkozhattunk, amikor csodát tett az Európa-válogatott élén. A torna legidősebb, a többiekhez képest kissé lenézett játékosokból álló keretével nemhogy bejutott a döntőbe, de ott is a legkeményebb ellenállást tanúsította Kanada ellen. Az első meccsen 3-1-re, a másodikon 2-1-re kaptak ki. Az 57 éves szakember a jégkorongos világ egyik legkülönlegesebb figurája. Már 21 évesen Németországban játszott, tökéletesen beszél németül, edzői karrierjét is Európában kezdte. A Feldkirch élén BEK-et nyert 1998-ban, ezt követően keresték meg Svájcból, hogy legyen a válogatott szövetségi kapitánya. Svájc az ő munkájának köszönhetően került fel újra a hoki térképére, 13 év alatt számos szép sikert értek el, Torinóban nyertek Kanada ellen, Vancouverben Oroszországot legyőzve szerezték meg az ötödik helyet.

Ez volt Krueger utolsó mérkőzése, innen az NHL-be ment, és az Edmonton Oilers másodedzője volt két évig. A harmadikban vezetőedzővé léptették elő, azonban az együttműködés nem vált be. Bár a korábbi két utolsó és egy utolsó előtti hely után 2013-ban már 12.-ként végeztek, Krueger nem maradt. Ezek voltak talán a legzavarosabb edmontoni évek. A csapat egymás után húzta be az 1/1-es draftokat, mégsem sikerült előrébb lépni. A szakvezetésben teljes instabilitás uralkodott, talán ez is hozzájárult a sikertelenséghez. Miután a 2012/13-as rövidített szezonban egymás után hetedszer nem sikerült elérni a rájátszást, kirúgták Steve Tambellini általános igazgatót, a helyére érkező Craig MacTavish pedig ? aki korábban vezetőedző volt a klubnál ? menesztette Kruegert, helyére Dallas Eakins érkezett. A történet nagy vihart kavart, annál is inkább, mert a Svájcban tartózkodó Kruegert újdonsült főnöke Skype-on keresztül rúgta ki, közvetlenül azután, hogy egy héten át együtt járták be Svédországot és Finnországot a világbajnokság alkalmával.

krueger1

Krueger egy korabeli interjúban elmondta, útjuk során még semmi nem utalt a menesztésre. Életében először rúgták ki, és ő lett az első hokiedző, akivel Skype-on keresztül közöltek egy ilyen döntést. Kruegert megrázta a fejlemény, de továbblépett: ?Álláspontom szerint ha egy ilyen döntés megszületik, nincs semmi értelme az okokon törni a fejem. Craignek és a klubban dolgozóknak kell érteniük az okokat. Nekem el kell fogadnom.? Ebben végül is igaza lett. Eakinst a következő szezonban maga MacTavish váltotta az edzői poszton. A szezon végén Peter Chiarelli lett az általános igazgató, aki Todd McLellan vezetőedzővel és Connor McDaviddel új fejlődési pályára állította az Oilerst. A csapat az idén elérte a playoffot, és ott is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott.

Krueger pályafutása ekkorra már régen túlnőtt egy szimpla edzői karrieren. Még 1994-ben, feldkirchi évei alatt indította el vezetői tanácsadással és motivációval foglalkozó cégét. Leadership és csapatmunka témában könyvet is írt 2001-ben. Edzői pályafutásával párhuzamosan ekkortól hívták különböző konferenciákra előadásokat tartani. Egy alkalommal a Világgazdasági Fórumra is meghívták, ahol megismerkedett az angol Premier League-ben szereplő Southampton FC-t tulajdonló svájci Liebherr családdal. Már 2013 októberében megkeresték, hogy nem vállalná-e el a klub elnökségét. Krueger azonban ekkor a 2014-es szocsi olimpiára készülő kanadai keret összerakásában és felkészítésében segédkezett. Az olimpiai arany megnyerése után viszont már nem volt akadálya az együttműködésnek, így újra Európába tette át székhelyét, hogy egy számára teljesen új terepen, a foci világában próbálkozhasson.

krueger_southampton

Habár a tágabb kontextust jelentő sportág és az üzleti környezet változott, a megoldandó problémák nem. Krueger feladata a vezetési krízisen átesett klub megreformálása volt. A kultúra megváltoztatása annak érdekében, hogy motiválja az alkalmazottakat a meglévő erőforrások hatékonyabb felhasználására. Ahogy a világkupa honlapján szeptemberben megjelent cikk fogalmazott, minél kevesebbet tudott Krueger a fociról, ez annál jobban segítette őt missziója teljesítésében. A vezető legnagyobb erőssége, hogy megtalálja a megfelelő embert a megfelelő helyre, és hogy olyan környezetet teremtsen, amiben mindenki motiváltan dolgozik. Hatalmas gyakorlati tapasztalata óriási segítséget jelentett ebben.

A klub a 2012/13-as szezonra tért vissza a Premier League-be a másodosztályból. Első évében a 14. helyen zárt, Krueger érkezése előtt már 8. volt. A fejlődés töretlen maradt, néhány, a szurkolók számára különlegesen kedves emlékkel: 2014 októberében klubrekordot jelentő 8-0-s győzelmet arattak a Sunderland fölött, 1988 után első alkalommal nyertek az Old Traffordon, a Manchester United otthonában, a szezonzáró hazai meccsen 6-1-re verték az Aston Villát, Sadio Mané 176 másodperc alatt elért mesterhármasával ligarekordot állított fel. A klub egy helyet előrelépve hetedik lett, soha korábban ilyen közel nem kerültek az élmezőnyhöz, a nemzetközi kupába is kijutottak. A 2015/16-os szezonban ezen is javítottak egy helyet, majd idén kissé visszaestek, és újra ?csak? a 8. hely jutott nekik. Az általános megítélés szerint a váltás sikeres volt, Krueger pozíciója megingathatatlan. Mindezt a semmiből építették fel menedzsment szempontból, az alapokig ledózeroltak mindent. Martin Semmens, a stratégiáért felelős igazgató így fogalmazott: a sportban szerzett 25 év edzői és vezetői tapasztalatot semmi mással nem lehet pótolni. Krueger ezt nyújtotta a klubnak, amelynek éppen erre volt szüksége.

Változatlanul nagy az érdeklődés a szakember iránt anyasportága, a jégkorong irányából is. Egyes hírek szerint a Vancouver Canucks és a Buffalo Sabres is megkereste, hogy legyen vezetőedző, de Krueger mindkettőt visszautasította. Az NBC ProSoccer Talk műsorában a következőket mondta erről: ?Szép és megtisztelő, hogy a szezon végén két NHL-es állást is ajánlottak nekem, nagyon örültem, hogy nem felejtettek el, de kénytelen voltam visszautasítani őket. Még mindig olyan, mintha csak most kezdtük volna el itt a munkát, különösen a menedzsment újjászervezését, még úgy érezzük, van tennivalónk annak érdekében, hogy ezt egy másik szintre emeljük. Még mindig imádom a hokit, van egy csomó barátom, aki még érdekelt a rájátszásban, szorosan követem az eseményeket. A fiam is éppen most játszik Németország színeiben a világbajnokságon, meg minden, de ez itt Southampton. Jelenleg ez a feladatom. Nem gondolom, hogy bármilyen ajtót bármikor be kell csukni az életben, de nagyon szeretek itt lenni.?

Úgyhogy a Világkupa megmaradt ugyanolyan unikális tapasztalatnak, mint az alkalmi Európa-válogatott létezése, amellyel együtt nézte Krueger az öltözőben, a Svédország elleni 3-2-es hosszabbításos elődöntő előtt, ahogy a Southampton 3-0-ra veri a Wet Ham Unitedet. A szakember egyébként roppant intelligens és nagyon tanulságos interjúkat adott az elődöntőt és a döntőt követően is, élmény volt olvasni minden mondatát.

krueger2

Szeptemberben így fogalmazott: ?Most igazgató-elnök vagyok, sokkal inkább lefoglalnak a céges ügyek, mint amennyire az észak-amerikai sportokban szokás az elnökök esetében. Szerepemet tekintve de facto tulajdonos vagyok. Innentől a munkám sokkal inkább a globális folyamatok, a nagykép áttekintése, türelmesen, apró lépésenként haladni előre, ami egészen más, mint ahonnan jövök. Úgyhogy ez tanulás is a számomra, amit azonban a hokiban is jól hasznosíthatok, ha egyszer visszatérek. Ez azonban talán már nem az edzőség lesz, ez az a meló, amire most az egyik legkevésbé vágyom. De hát azt sem gondoltam soha, hogy egyszer elhagyom a hokit. Annyira őrült dolog volt ez a felkérés, azt sem tudtam, húzom-e fél évig egyáltalán.?

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum