Kanada?Svédország 1-2

   

Fokozhatatlanul drámai és fergetegesen küzdelmes-színvonalas meccsen nyerte meg a világbajnokságot Svédország.

Emberükre akadtak egymásban a csapatok, mindkettő azonnal és igen határozottan beleállt a meccsbe, az első helyzetek itt is és ott is kialakultak már az első percben. A folytatásban sem lassult sokat a játék, egymást követték a színvonalas, villámgyors, látványos támadások. Hogy gólok mégsem születtek, az egyrészt a kapusoknak volt köszönhető, Henrik Lundqvistnak is voltak bravúrjai, Calvin Pickardnak meg annál is több. Másrészt sok minden múlt a kanadaiak szenzációs hátrányos védekezésén, a svédek kétszer próbálkozhattak, gólig nem jutottak. A legnagyobb ziccert még az első fórban alakította ki magának William Nylander, de Pickard résen volt. A kanadaiak válasza egy csilingelős vas volt erre később. Hogy ki ragadhatja magához idővel a kezdeményezést, arra az első harmad egyáltalán nem adott választ.

A második viszont igen. Ebben komoly szerepet játszott, hogy Kanada viszonylag hamar kapott egy emberelőnyt. Ezt nagyon kreatívan játszották meg, lövés lövést, helyzet helyzetet követett, de Lundqvist továbbra is a helyén, a kapuvas pedig Lundqvisttal volt. A tengerentúliak ugyanakkor öt az öt ellen is ott folytatták, ahol fórban abbahagyták, a svédek képtelenek voltak kibontakozni, az önfeláldozó védekezésre ment el minden energiájuk. Egy idő után úgy nézett ki, csoda lenne, ha kihúznák kapott gól nélkül a harmadot, Kanada mezőnyfölénye brutális volt. Az utolsó percekre aztán a svédek valahogy mégis összeszedték magukat, el-eljutottak újra Picard kapujáig, szokás szerint ismét Nylander volt elemében főként. Az utolsó szakaszban ugyanakkor a kanadaiak nagy esélyhez jutottak, Backström fegyelmezetlensége miatt emberelőnybe kerültek. Csakhogy épp ez jelentette a vesztüket. Roppant fura gól született. Egy svéd meglódult, szerelték, de közben többen is elestek, lemaradtak, eltévedtek. Két svéd tökéletesen egyedül a kapu előtt maradt, a korong a kéknél matató Hedman elé került, inkább talán passzolni akart, mint lőni, ám a pattogós pakkba egyik csapattársa sem tudott belekapni, hadonászásuk viszont becsapta a kanadai kapust. Nem érdemtelenül vezettek a svédek, de akkor sem szólhattak volna egy szót sem, ha fordított a részeredmény negyven perc után.

A kanadaiaknak még mindig maradt több mint egy percük ugyanabból a fórból, hogy villámgyorsan egyenlítsenek. Ez nem jött össze nekik, de nem sokkal később kaptak megint egy előnyt, és azzal már élni tudtak, mindössze tíz másodperc alatt. Mitch Marner lövése lejött, O?Reilly csapott le a korongra egészen közelről, kapura tette, gyakorlatilag átgurult Lundqvist testén-vállán, úgy hullott be a kapuba. Az egyenlítés egyáltalán nem törte össze a svédeket, a következő percekben, majd a harmad utolsó szakaszában is több kiváló támadást vezettek, Nordström és Lindholm is többször visszavehette volna a vezetést. Erős három perccel a vége előtt előnyhöz jutott Svédország, nem élt vele ? Picard fergetegeset védett botossal ?, sőt a bírók szerint elcserélték magukat a kék-sárgák, így a harmad legvégén Kanada mehetett öt a négy ellen. Mindent beleadtak, ziccereket alakítottak ki számolatlanul, de kihagyták az összeset. Jöhetett a jégfelújítás és a negyedik harmad, minthogy a vb-döntőre húszperces hosszabbítást írtak elő az aktuális szabályok.

Ami az utolsó utáni menetben történt, arról nincs értelme tudósítást írni. Legfeljebb ódát lehetne, ahhoz viszont nem értünk, csak úgy sorolni a szuperlatívuszokat meg minek? Maradjunk annyiban: végtelenül férfias, egyenes, őszinte jégkorongot mutatott mind a két csapat, bármelyik megszerezhette volna a győztes gólt ? talán MacKinnon volt ehhez a legközelebb, amikor a levegőből pattintotta mellé a korongot milliméterekkel, de korántsem ez volt az egyetlen nagyon nagy helyzet ?, ám egyiknek sem jött össze.

Jöhettek a büntetők. Vb-döntőben 1994 óta először, akkor Kanada nyert Finnország ellen. Kétszer öt rávezetés szerepelt a kiírásban. Nem ment végig. Nicklas Backström és Ekman-Larsson belőtte, a kanadaiak közül senki sem, Henrik Lundqvist mindent védett. Svédország 2-1-re győzött és megnyerte a világbajnokságot. 2013 óta először. Kanadával utoljára 2004-ben játszottak döntőt, akkor kikaptak, ahogy az azt megelőző két alkalommal is. Kanada sorozatban harmadszor lehetett volna világbajnok. Nem sikerült.

Ennyire izgalmas, fantasztikus, drámai, összességében egyszerűen zseniális vb-döntőt 2008 óta nem láttunk, akkor Kanadában nyert 5-4-re Oroszország.

A svédek tökéletesen megérdemelték az aranyérmeket. A kanadaiak is megérdemelték volna ? de két világbajnok egyszerre nem lehet.

2017 IIHF Ice Hockey World Championship

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN ÉLŐ
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum