Utánpótlás Jégre termett, nem lát a jövőbe

 

Kiss Patrik hétévesen szeretett bele a jégkorongba, s mindig is a sportágban képzelte el a jövőjét.

Tizennyolc évesen rendszeresen lehetőséget kap a Fehérvár MOL Liga-csapatában ? már gólt is szerzett a felnőttek között ?, miközben az U20-as válogatottal a decemberi, budapesti divízió 1/B-s vb-re készül. Tavaly 5 meccsen 4+5 ponttal segítette elő az U18-as válogatott divízió 1/A csoportba jutását.

“Kit érdekel manapság, amit írnak? A kor nyelve a fotó” ? írta még a harmincas évek végén Rejtő Jenő. Azóta több évtized is eltelt, s a regényeit még ma is sokan olvassák. Kiss Patriknak, a Fehérvár AV19 18 éves jégkorongozójának is ő a kedvenc írója, így ha a meccsek és az edzések közepette marad rá ideje, előszeretettel veszi kezébe valamelyik könyvét.

A mindennapjait persze a hoki bűvkörében tölti, immár tizenegy éve. Hétéves volt, amikor a testvérével Zalaegerszegen elment az egyik közönségkorcsolyázásra, ott figyelt fel rá Kercsó Árpád, és meghívta néhány edzésre. Ahogy Patrik kipróbálta jégkorongot, azonnal beleszeretett. “A hoki nagyon összetett sportág, ezért nem elég, ha valaki gyorsan tud futni, vagy fizikálisan erősebb a többieknél ? mondja. ? Persze egyénileg mindenki azért küzd, hogy egyre feljebb jusson, de emellett mindent megtesz a csapat sikeréért is. Azt szeretem benne igazán, hogy a jégen egymást kiegészítve küzdünk a győzelemért.”

kiss_patrik_resize

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Mindig is jégkorongozóként képzelte el magát, s hogy ez az útja, abban az egyéni és a csapatsikerek még inkább megerősítették. Ezek közül az egyik legemlékezetesebbnek az áprilisi U18-as divízió 1/B-s világbajnokság megnyerését tartja. A szlovénok elleni utolsó meccsen ráadásul arról is tanúbizonyságot tett, hogy kiélezett helyzetben is képes jó döntést hozni: 23 másodperccel a meccs vége előtt ő lőtte be a győztes gólt. “Az évek alatt ezt már megtanultam kezelni, meg azért az elsőség birtokában nem is játszottunk olyan nagy nyomás alatt a szlovénok ellen ? idézi fel. ? Ennek majdnem az áldozatává váltunk, de végül is nyertünk, én meg örültem, hogy hozzá tudtam járulni a csapat sikeréhez.”

kisspatrik1

Azóta már az U20-as válogatottat erősíti, amellyel a decemberi, budapesti divízió 1/B-s világbajnokságra készül, a napokban éppen Asiagóban lép jégre a Négy Nemzet Tornán. Amennyiben bekerül a vb-keretbe, minden bizonnyal jól hasznosítja azokat a tapasztalatokat, amelyeket a felnőttek között szerzett, hiszen amellett, hogy játszik a Fehérvár EBYSL-csapatában, rendszeresen lehetőséget kap a Fehérvári Titánok színeiben a MOL Ligában is. ”Nagyon sokat számít, hogy a felnőttek között játszom, mert megtanít a gyorsabb gondolkozásra, a pontosabb és erősebb passzok adására, illetve levételére, a korong tartásara és a helyezkedésre. A fejlődés valóban akkor a legszembetűnőbb, amikor a saját korosztályomban lépek jégre.”

A MOL Ligában eddig 12 mérkőzésen szerepelt, és a Debrecen ellen megszerezte első gólját is a felnőttek között. Mint mondja, külön élmény volt, hogy ez hazai pályán sikerült, bár mindig emlékezni fog rá, az eddigi legemlékezetesebb találatának mégsem ezt tartja. ”Az egyértelműen az amerikai U18-as válogatott elleni gólom ? vágja rá. ? Gyors kontra után lőttem, igazi csapatmunka volt.”

A jégen a legnagyobb erősségei közé a játék szervezését, a támadások befejezését és a korongtartást sorolja, míg a robbanékonyságot és a védekező harmadbeli helyezkedést a gyengéinek. Reméli azonban, hogy a felnőttek között játszva ebben is fejlődik. Bár a következő félévtől Budapesten jár egyetemre, a jégkorongozást továbbra is Székesfehérváron képzeli el. “Ebben a szezonban igyekszem minél többet tanulni, hogy a következőben olyan szezont produkáljak, amely kiugrási lehetőséget jelenthet.”

Hogy mit hoz a jövő, azt persze még Patrik sem tudja. Mert ahogy Rejtő Jenő is írta: “Az embert saját jól felfogott érdekében úgy teremtették, hogy ne lásson a jövőbe.”

kisspatrik2

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum